Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

De trygdede velger seg FrP?


#2

sindrome sa for siden:

Trygdede vil at de som utnytter systemet skal "tas". FRP er veldig for å ta snyterne?


#3

Slettet bruker sa for siden:

Sånn at de tenker at hvis frp får makten så vil ikke de selv føle seg uglesett og mistrodd mer fordi de er trygdet da eller? :gruble:


#4

Hannah sa for siden:

Frp er jo også kritiske til innstramminger som er foreslått på trygdesystemet, men likevel så skjønner jeg ikke at trygdede tør stemme Frp.
Jeg stoler ikke på at de holder det de lover når det kommer til stykket. Ikke tror jeg at de vil føre en politikk som er bra for hele samfunnet hellerinnstrammingersom


#5

sindrome sa for siden:

Tja, eller at de håper at systemet ikke vil kunne utnyttes av de som ikke egentlig har rett på trygd/offentlige goder.


#6

Slettet bruker sa for siden:

Men ser de da for seg at de skal ut i jobb selv, eller er det de andre - den diffuse gruppen "snylterne" som skal ut i jobb sånn at de selv kan være trygdet uten å mistenkes i ett og alt? Jeg skjønner liksom ikke helt logikken her.


#7

Hannah sa for siden:

Jeg skjønner ikke helt hvordan Frp skal klare å "ta" snyltere, uten at det vil gå ut over de som faktisk trenger trygd, på en eller annen måte.


#8

Slettet bruker sa for siden:

Det skjønner ikke jeg heller. Ser man for seg at man kan hente ut de merket "tvilsom", de merket "mer enn normalt sommerbrun" og sånn ut fra tabellen over trygdede også er den saken i orden? Det er jo en individuell vurdering som ligger i bunnen for alle som får innvilget trygd. Og man må jo da isåfall gå gjennom alle trygdesøknader på nytt dersom man skal sette nye kriterier. Det er ikke gjort på en stortingsperiode det heller.


#9

Darth sa for siden:

At trygdede stemmer på FrP blir jo omtrent som å pisse i buksa for å holde seg varm. Tenker det bli blåmandag for dem.


#10

Slettet bruker sa for siden:

Men hvordan er egentlig frp og trygd? Sånn hvis vi skal kjipe ned debatten med fakta. Er det noen som har peiling? Får trygdede økte trygdesummer eller noe? Feriepengesystem?


#11

Darth sa for siden:

De ønsker jo å kutte i trygdene. Det skal lønne seg å jobbe i større grad enn det gjør nå sånn at man ikke skal bli fristet til å bli trygdet i stedet. Jeg tror at de trygdede kan regne med mindre penger og strengere krav til aktivitet og oppmøte/meldeplikt.


#12

Harriet Vane sa for siden:

Frp kommer i en pussig midtimellom-kategori, for de vil ha full frihet og full omsorg for alle samtidig. Gode kommer med plikter, vanligvis og i alle andre partiers ideologier. Mer velferd for alle er vanligvis ensbetydende med mer skatt. (men også mer omsorg for dem som ikke helt fikser biffen på egenhånd) Mindre skatt er vanligvis ensbetydende med mindre velferd, men mer frihet. (Frihet til å måtte kjøpe seg ting selv og spare og sånn)

Få velger parti ut i fra hva som lønner seg for dem, en doktorgradsavhandling på høyrevelgere viste at bare en tredjedel ville tjent på høyreregime pr. i dag, mens 1/3 ville tjene på det på sikt og den siste 1/3 ville aldri tjene på det, men drømte om å være i en posisjon der de kunne tjene på det.


#13

Harriet Vane sa for siden:

Jeg må få anbefale FrP-Koden av Magnus Marsdal. Artig bok, altså.


#14

tink sa for siden:

Nå tror jeg Siv er i ferd med å få rett her SF: Akademikere skjønner ikke politikken vår.


#15

Lisa sa for siden:

Det er jo også det samme med folk i distriktene. Der har Frp ofte stor oppslutning selv om de er eneste partiet i Norge som sier rett ut at de vil kutte dramatisk i overføringene til distriktene (ikke minst landbruket). De som vil lide mest av Frp sin politikk er de som gir de stemmer. Samme med mange "på gulvet" i fagbeveglesen, Frp vil jo liberalisere det norske arbeidsmarketet som vil frata samme folkene masse goder de har i dag.

Forstå det den som kan, lenge leve dumheten. Og enig i at Marsdals bok om akkurat dette er verdt å lese.


#16

Slettet bruker sa for siden:

Jeg har begynt på frp-koden et par ganger, men konsentrasjonen strakk ikke til. Jeg tror jeg skal gi den et nytt forsøk. Jeg virkelig, virkelig forstår ikke dette greiene her. Medmindre jeg tar utgangspunkt i den siste tredjedelen av høyrevelgerne - de som aldri vil tjene på dette, men som skulle ønske de var i posisjon som tilsa at de ville det.


#17

Polyanna sa for siden:

Nå er det vel også en sterk korrelasjon mellom andel på trygd og bosted, og andel på trygd blant de med lavere utdanning. Så det er ikke sikkert at sammenhengen er mellom trygdet og FrP.

Men ellers så er FrP veldig for å kutte i "trygder" (brukt som sekkebetegnelse for alle slags ordninger der staten betaler, inkludert kontantstøtte) til alle som ikke heter Hansen eller Jensen. Folk fra de østre deler av EU, for eksempel, som ikke skal få full arbeidsledighetstrygd, selv om de har opparbeidet rettigheter til det. Ikke folk som tar med seg trygden hjem til Pakistan (den sliter de kanskje med, for det viser seg at de hårreisende tallene de henviste til, med drøssevis med folk som levde på trygd i Asia, og som de trodde var pensjonerte eller trygdede, pakistanske taxisjårører, viste seg å stort sett være nordmenn som bor med Thailandsk kone i Thailand. :p). Ikke folk som ikke har lært seg godt nok norsk. Etc.

Altså: Mer trygd til Hansen og Jensen. Mindre trygd til Ali og Hassan. Det budskapet selger som bare rakkern, tror jeg.


#18

sindrome sa for siden:

Dette er kun tankespinn fra min side ut i fra utsagnet om at trygdede velger FRP. Hvis man er trygdet og stemmer FRP så går jeg ut i fra at egen grunn til å være trygdet må ansees som legitim. Sånn jeg har oppfattet FRP (og jeg har ikke lest deres program) så er de ute etter de som snylter på velferdsstaten. Det er fullt mulig at trygdede provoseres av tanken på at det finnes de som utnytter det systemet som de faktisk er avhengige av og derfor liker FRP sitt fokus på å ta de som utnytter systemet. Jo flere som utnytter systemet, jo større fare for at systemet går i oppløsning?

Som sagt, det var bare det jeg tenkte som en mulighet. Det er jo også mulig at de ikke har reflektert over alle konsekvenser av Frp sin politikk.


#19

sindrome sa for siden:

Men det er ikke nødvendigvis sånn at de som er enige i at snylterne bør tas, krever en forklaring på hvordan man skal gjøre det. Jeg er sikker på at det er flere som liker å høre politikere si at "Vi skal gjøre noe med når vi kommer til makta!!" uten at de tenker igjennom hvor realistisk det er å gjennomføre.

Jeg synes at det å stemme Frp er lite gjennomtenkt, og da kan jeg jo tenke meg at de som gjør det ikke alltid tenker igjennom hva de gjør og hvorfor de gjør det. flasher fordommer


#20

sindrome sa for siden:

Og det Polyanna sa!


#21

Che sa for siden:

Om man bare hører på hva som sies og ikke tenker på mulighet for gjennomføring eller å ikke tenke langsiktig, så er det nok endel som anser Frp's lovnader som forlokkende. At de i realiteten ikke er gjennomførbare i praksis uten at det vil påvirke noen (og da kanskje de "svakeste" i samfunnet) er en helt annen sak.


#22

Polyanna sa for siden:

Nå vet jeg jo ikke om jeg forstår i detalj hvordan alt skal gjennomføres av det Venstre sier heller. Jeg velger dem jo basert på en helhet som gir meg tillit til at de i de fleste saker vil jobbe for noe som er i omtrent samme leia som det jeg ønsker meg.

Er man trygdet og har en oppfatning av at det finnes mange andre som enten snylter, eller ikke fortjener trygden sin på samme måte som det man selv gjør, så er det klart man får tillit til et parti som virkelig ser ut til å brenne for å ta knekken på snylterne, i motsetning til dem som ikke ser ut til å synes at det er særlig viktig.


#23

safran sa for siden:

Nei, det er bare til å gi seg ende over.


#24

Che sa for siden:

Venstre har jo indikert at de vil samarbeide med Frp - noe jeg ikke kan forstå. Det er en ting at venstre og er et borgerlig parti altså - men læll da!


#25

Polyanna sa for siden:

Foreløbig har de valgt å ikke gjøre det, og tapt et valg på det.

Jeg syns ikke samarbeid er en deal-breaker, men aksepterer at det er ulike syn på det. Politikk er det muliges kunst.

Og FrP i posisjon, i samarbeid med andre partier, er ofte ikke så helgæli som det de legger opp til på forhånd. De blir merkverdigen fort parkert av fakta og realiteter og hva som går an å få til.

Litt som SV i regjering.


#26

DM sa for siden:

Det slo meg nettopp en tanke, – tror dere at det faktisk er mulig at de (FrP-politikerne) virkelig tror på slike ting? At de ikke har en vond vilje om å lure folk i en felle for så å dra fordel av det og prøve å fikse landet slik de vil ha det? :o Det er liksom så hinsides at det er mulig at de klarer å overse fakta og virkelig stå for de meningene de forfekter. Det er liksom mye lettere å tenke at de er slue/slemme enn at de er dumme.

Mener du at det er holdninger som trygdede flest sitter med? :undrer:


#27

Slettet bruker sa for siden:

Jeg sitter jo i en kommune som er styrt langt på vei av frp/høyre. Og jeg må jo si at noen ting de driver med er så på bærtur at jeg får angst, men det er ikke på langt nær så ille som fryktet. Hos oss har frp i praksis blitt en snodig satsning på skole og ungdomsarbeid. Ok - det er ikke så mye resultater å skue, men det er ingen tvil om at de har viljen. Det er en utrolig rar ting å erkjenne, egentlig.

Dog skjønner jeg liksom ikke at det er folk der ute som vil stemme på frp. Sånn ut fra hva de sier.


#28

Inagh sa for siden:

Noe slikt, ja. :nemlig:


#29

Inagh sa for siden:

Enhver som reflekterer over alle konsekvenser av Frp sin politikk har nok vett på å stemme et annet parti. :humre:


#30

safran sa for siden:

Ja, det er noe med det. :knegg:


#31

mkj sa for siden:

Her har du nok kjernen. Det er jo ikke de som snylter, men dissa j.. utlendingene som får alt lagt opp i hendene.

(jeg mener ikke med dette å si at alle som er på trygd snylter - men jeg tror kanskje at det er slik en del trygdede FRP-mennesker tenker)


#32

mkj sa for siden:

Jeg tror FRP gjør en del bra lokalt mange steder. De er litt mer ubyråkratiske enn mange andre - både på godt og vondt. Og jeg tror også de har enkelte gode representanter.

Politisk står jeg mye nærmere FRP enn jeg gjør SV. Men det som gjør FRP så totalt uspiselig for min del er retorikken de bruker. De selger seg på fremmedfrykt og lavere skatter - og det er ikke dette politikk handler om for meg.


#33

Polyanna sa for siden:

Oslo (H/FrP) styres jo på mange måter riktig bra, og med mange riktig gode prosjekter for integrering (gratis kjernetid i barnehagen for mange bydeler, mer oppsøkende virksomhet for språkopplæring, etc.) og veldig, veldig mye bra på skole.

Det som er snedig er man kan se at byrådspolikierne fra FrP i Oslo og de sentralt eller andre steder i FrP virkelig ikke ustår hverandre! Tybring-Gjedde (leder i Oslo FrP, men ikke i byrådet) kommer med noen utspill av og til som får de litt mer nøkterne Oslo-byråd-FrP-erne til å gremmes langt inn i magen, og så kan de liksom ikke SI noe. :knegg: Bare noen sånne halvkvedede "ja, det får stå for hans regning", o.l. :knegg:

Generelt så kan det å komme i posisjon være vedlig "sobering" for mange partier. Men det har selvsagt en kostnad også. Vi er mange som fortviler over en del av de tingene som nåværende regjering har satt i gang også, og som er mer eller mindre irreversibelt. En rasering av Konkurransetilsynets område, for eksempel. Eller privatskolepolitikken.


#34

Darth sa for siden:

Koblinga FrP/Høyre har vært ganske vellykket i Drammen også i grunn, selv om det nok er Høyre som hovedsaklig har æren for det.


#35

Irma sa for siden:

Som Harriet, så anbefaler jeg å lese Frp-koden. Det kom en del lyspærer over hodet mitt underveis i den boka. Jeg tror jeg må lese den på nytt.

Jeg tipper at det er en solid andel av "folk på gølvet" som har hatt type arbeiderklassejobber (eller jobber i det hele tatt) som blir trygdet, sammenlignet med folk med høyere utdanning. Eller som har falt utenfor på andre vis. Jeg tror at trygdedes hang til FrP henger sammen med at FrP har tatt litt over arbeiderpartirollen pre Stoltenberg, den gang det var "vanlige folk" i høyere posisjoner i partiet. Ikke bare snobber født med sølvskje i munnen, a la Stoltenberg og Støre. I kombinasjon med at man kanskje ikke har evne, interesse for eller krefter til å sette seg inn i detaljene i FrP-politikken. Det som er dokumentert er vel at FrP-velgerne ikke er på linje med FrP i større deler av politikken. En ting er de trygdede. En annen ting er de i dagens arbeiderklasseyrker som stemmer på et parti som vil jobbe i mot arbeidernes rettigheter, ting som det har tatt mange tiår å bygge opp, et parti som mener fagforeninger er tøys, og at arbeidsgiver må kunne sette standarden. Det fascinerer meg faktisk mer enn at trygdede stemmer på et parti som har hatt som tradisjon å henge dem ut som snyltende igler. Hvem glemmer vel Hagens nedlatende generalisering om trygdede som kommer til trygdekontoret i taxi (han mente kanskje limousin? :gruble: ).

Historisk sett så har ikke FrP og anti-trygdholdningen etter min oppfatning dreid seg om mørkhudede. Dette kom vel fra Lange nesten før vi så mørkhudede her til lands. Jeg tror det er snakk om tankegangen om at man må være sin egen lykkes smed. At man må ta ansvar selv, og er man så dum at man f.eks utvikler et alkoholproblem (kanskje etter å ha opplevd massiv omsorgssvikt i oppveksten f.eks) - ja så er dette den enkeltes problem, og noe vi andre rundt ikke skal måtte betale for, eller Gud forby måtte ta hensyn til via alkolavgifter, skjenkebestemmelser eller polutsalg. Man må være sin egen lykkes smed. Punktum.

www.youtube.com/watch?v=V0-gMzR41NY

Ja, det er rart at trygdede stemmer på et parti som lager en sånn video.


#36

sindrome sa for siden:

Alltid bra å bli forstått :dulte:


#37

Slettet bruker sa for siden:

Åh - der var den fine videoen igjen jo! :grineler:

Jeg ser også denne holdningen om at man skal være sin egen lykkes smed. Men den ser jo veldig rar ut når den formidles fra folk som er eksakt ett vedtak i nav unna å være hjemløse med rusmisbruken sin.


#38

safran sa for siden:

:grøsser:


#39

sindrome sa for siden:

Jeg kan ikke se at Fnatten sier at det kun er trygdede som sitter med slike holdninger. Slik jeg leser utsagnet til Fnatten så er det generelt om budskapene til Frp og tolker det slik at siden de har budskap som appellerer til mange så vil det også være trygdede som trykker det til sitt bryst.


#40

Slettet bruker sa for siden:

sindrome - saken er at frp har dobbelt så mange trygdede velgere som feks Ap. Ergo er det en tendens til at folk på trygd liker frp.


#41

Katta sa for siden:

FRP dobbeltkommuniserer jo noe veldig. De skal kutte i trygder til den store, udefnerbare massen av trygdesnytere og folk som ikke trenger det.Hvem denne massen består av, er det ingen som vet. Imidlertid snakker de varmt om at alle skal ha noe å leve av, det skal lønne seg å jobbe (som i at gamlemor må få ha en skikkelig jobb på si uten å miste trygda) og ting skal bli billigere. Ikke minst skal det lovfestes rett til alt som er bra slik at man slipper å krangle for å få det (ok, det kan i endel tilfeller være lurt). Hver gang det er noen som har blitt offer for de begrensningene trygdelovgivningen vår setter, er FRP på banen og vil gi akkurat de personene eller gruppene det de trenger uten at de trenger å mase. Det handler om menneskeverd. For den store massen av de som kan få trygda kuttet uten at det gjør noe har ingen ansikter.

Poenget: Jeg tror mange henger seg på det FRP vil gjøre for sin gruppe. Og så ser de ikke den generelle politikken som kan ramme dem hardere enn eksemplene på enkeltsaker som kan være bra. Min bestemor er der. Hun er egentlig ei ganske smart gammel dame på 95 år, men hun skjønner ikke politisk hestehandel. Hun skjønner imidlertid klar tale fra FRP om at minstepensjonister skal få nok å leve av og de eldre skal være garantert den hjepen de trenger. Og det er hun for.


#42

sindrome sa for siden:

Jeg er med på at frp har flest trygdede velgere, men utifra Fnattens innlegg kunne man ikke si om hun mente at trygdede generelt hadde "disse holdningene".


#43

DM sa for siden:

Ja, jeg vet jo at hun mener det, men denne tråden spurte jo om hvordan i all verden trygdede kan finne på å stemme FrP. Så da måtte jeg spørre, for å finne ut om det var en sånn standardfrase som kom, eller om hun faktisk mente at det var det de trygdede tenkte.

#44

sindrome sa for siden:

Når hun ikke svarte så måtte jeg jo svare for henne, innlysende ja? :fnise:


#45

Irma sa for siden:

Jeg har aldri betvilt at det finnes greie og reflekterte FrPere, bare for å understreke det. Jeg bare konstaterer at vi har veldig forskjellig grunn- og verdisyn på veldig mye, hvis det er slik at valget er gjennomtenkt.


#46

ullmor sa for siden:

Jeg synes det er å dra det langt når andre tall viser at andelen blant SV-velgere er nesten like høy som i Frp med 12,3 prosent og blant Senterpartiets velgere tallet 12,9 prosent. Det er ikke vesentlig stor forskjell fra Frp.


#47

Mams sa for siden:

Det er ganske mange som går rundt og tror at utlendinger får kastet alt av penger i hendene om de bare viser seg på et eller annet Nav kontor. "de får penger fordi de er svarte" er gjengangeren. Men vi hvite vi får ikke noe i det hele tatt, for det er ikke noe igjen til oss. Vil bare påpeke at dette IKKE er mine ord.

Alle har en historie om en eller annen på ett eller annet sosialkontor som har sagt at vedkommende ikke får penger fordi de ikke har riktig hudfarge (altså at de er hvite og dermed ikke får penger)

Dette tror mennesker på, og de stemmer FrP.
Klart de da stemmer på et parti som ikke vil ha utlendinger i Norge osv osv.
Kanksje de tror de får mere penger av den grunn? Det vet jeg ikke.


#48

Lille meg sa for siden:

Det hørtes ut som en noe rar konklusjon, for for meg ser det jo ut til at nærmest alle høyrevelgere (og i det minste 2/3 av dem) på et eller annet vis ville tjent på Høyre-politikken? Enten nå, i framtiden eller i en framtid som de ønsker seg (og dermed streber etter). Det er vel ikke akkurat "få", vel?

Har du lenke til denne doktorgraden? Var det kun Høyre-velgere som ble intervjuet, eller var det andre velgere også? Det kunne vært interessant å lese mer om dette, kjenner jeg.


#49

Brutus_ sa for siden:

Det kan jo tenkes at det er andre faktorer som spiller inn som er oppleves mere prekære og skremmende. Frp er jo også ideologisk sett et ja-til-EU-parti, mens det i dag sikkert er en betydelig overvekt av Schengen-hatere som støtter dem. Historisk sett også liberalistisk med brodd mot alkolovgivningen, mens nå er de i Sarons Dal i valgkampen. Konfliktlinjer endrer seg stadig oftere. Mer interessant enn Mardals moraliserende venstresidebetraktninger tror jeg det ville vært å få en sosiolog til å gjøre en kvalitativ studie på temaet. Og kanskje ville det åpne flere øyne enn vi våger skal åpnes.........


#50

Lille meg sa for siden:

I kommunevalg stemmer man ofte mer på personer enn parti. Og for å si det slik, jeg hadde vurdert FrP om jeg hadde bodd i hjemkommunen min. For makan til byråkrati toppet av ufin byrådsleder, ja det skal man lete lenge etter. Jeg kjenner jeg fyrer meg selv opp bare ved tanken. :gaah: Den eneste som gadd gjøre noe og ta tak i ting, var fra FrP. (Og beklager at jeg er noe kryptisk her. :sparke:)

Men det blir nok ikke FrP på meg i år heller. Jeg er nok "litt" mer over på venstresiden, kan man si. :knegg:


#51

Thomas sa for siden:

Jeg syns dere er voldsomt negative til frp her inne altså. De har jo fungert som garantist mot et borgerlig høyreregime i mange år nå. Syns de burde få litt kred for det.

Forhåpentligvis fortsetter dette også ved neste stortingsvalg...


#52

Irma sa for siden:

Har du lest boka til Marsdal, Brutus? Carl I. Hagen selv støttet jo hoveddeler av Marsdal sitt budskap i FrP-koden. Jeg tviler på at han hadde gjort det dersom han kun anså det som moraliserende venstresidebetraktninger. Men det kan jo være at dine tær lettere blir ømme på FrP sine vegne enn Carl I. Hagens. Isåfall fortjener du nesten en premie!


#53

Brutus_ sa for siden:

For øvrig vil jeg bare påpeke at det må oppleves ganske flaut for LO at folk på gølvet velger seg ut av fagorganisasjonen på tross av at LO er på samme lag. Det som slår meg da er at det må være noe grunnleggende som skurrer. Og det innbyr ikke akkurat til innsikt når man polemiserer med at "de vet ikke sitt eget beste". Hvem er det som setter rettighetene sine på spill? Stuepikene og callsenterfolka eller sølvskje-akademikerbarn-av-68erne i organisasjonslivet, som aldri har vasket et hotelldass?


#54

Lille meg sa for siden:

Var det det beste du kunne komme opp med? Hotelltoalett? Hah! Du er ikke tørr bakom øra før du har vasket et herretoalett på en hotellbar. GRØSS OG GRU!


#55

Brutus_ sa for siden:

Har ikke lest den, men kjenner budskapet. Som er opplagt som dagen er lys og natta svart. Jeg vil tippe at dersom sosialantropologi var en ikke-vestlig vitenskap, så ville man fått et mer balansert bilde. Folk som i dag ville fått merkelappen rasistisk kassadame på Notodden ville med et pennestrøk vært bærer av en særegen kultur som i møtet med et samfunn som stadig nedvurderte vedkommendes livsform og arbeidsliv som mindreverdig og et velferdsystem som en magnet for desperat global velferdsmigrasjon, komme i klinsj med den historiske lutherske arbeidsmoralen i den kulturen vedkommende befinner seg. Det er stusslig nok å vaske dassen på Dokka samfunnshus om ikke 36 prosent av inntekta skal gå til et spleiselag man ikke engang føler seg delaktig i.


#56

Lille meg sa for siden:

Undersøkelser viser at 87,3% av all statistikk er oppdiktet. :nemlig:


#57

-ea- sa for siden:

Med andre ord ikke opplagt i det hele tatt. Her jeg holder til er natta like lys som dagen.


#58

Slettet bruker sa for siden:

Thomas - jeg elsker deg litt. Fantastisk. :tilber:

Eh - folk på gulvet er med i LO, lille venn. Mange, mange, mange. Men ikke alle. Det er igrunnen ikke noe mål heller. Jeg er arbeiderklasseunge og med. Såklart.


#59

Joika sa for siden:

Her kan jeg jo bare sitere min herlige fetter: "Muslimene snylter på norges trygdeordninger. Norge burde bruke mer penger på sine egne borgere". :nemlig:

Må nevne at han er noen og førti og ikke har jobbet på det jeg kan huske.


#60

kie sa for siden:

Først: Jeg er ikke FrP-tilhenger. Men når jeg prøver å forestille meg årsaker til FrP-oppslutningen blant folk som også mottar trygd, kommer jeg ikke utenom at det må være en viss porsjon frustrasjon knyttet til det å være prisgitt skiftende saksbehandlere i en etat som ikke akkurat fungerer optimalt. Å til en viss grad bli bestemt over, måtte godta de vilkårene man får uansett for man kan ikke bare "bytte jobb" slik andre kan i møte med en urimelig og nedlatende sjef osv. Jeg tror at når FrP selger personlig frihet, slik de bl.a. har gjort med forslag om gigantbarnetrygd istedet for barnehagetilskudd etc. så tror jeg det appellerer godt. Når de i tillegg er raskest ute i medier som "rystet" hver gang tv2 og andre tar opp saker om enkeltmennesker som har fått et dumt vedtak, tipper jeg det også gir en følelse av at FrP er en slags talsperson som ser idiotien osv.

Man kan sikkert benytte anledningen til å plukke tankegangen fra hverandre. Flashe litt trygdefordommer eller noen tanker om FrP-velgeres intelligens. Men jeg tror vi kunne gjort lurt i å ta på alvor frustrasjonen det antageligvis medfører å være "stuck i systemet" i uoverskuelig fremtid. Jeg mener: Hvem har ikke villet rive av seg hårtuster i frustrasjon over kontakt med det offentlige en eller annen gang? Hva med de som er helt avhengige av det?

Da jeg gikk fra langtidssykmeldt (uten særlig rettigheter) til friskmeldt og i jobb for noen år siden husker jeg utrolig godt følelsen av å ha fått tilbake en slags likeverdighet. Hvor uvant det var å ringe lønningskontoret for å ordne noe, fordi jeg ble behandlet så... ja, likeverdig. Jeg husker jeg utbrøt til en venn at det var så deilig å "bli behandlet som et ordentlig menneske igjen". For det var forskjell. Jeg hadde ikke trodd det, men det var det.

AP og andre har vel i stor grad vært med på å utforme det systemet vi har per i dag. Jeg tror de gjør lurt i å ta det på alvor dersom det er slik at det nettopp er blant brukerne av tjenestene de har utformet at mistilliten er størst. Ikke at man skal bli helt julenisse, men kanskje man f.eks. trenger å vektlegge brukermedvirkning og slikt i større grad? Kanskje er det slik at alle trenger å føle at de er herre over eget liv til en viss grad?

Jeg tror i alle fall at FrP appellerer til noe der.



#62

Tjorven sa for siden:

Jeg kjenner godt et par trygdede som stemmer Frp. Jeg har forsøkt å diskutere ironien i dette med dem, men de er bare ikke på den planeten. De fortsetter bare å snakke om større frihet for enkeltindividet. Og at DE selvfølgelig fortsatt skal få trygden sin; de trenger den jo. :snill: Og så forsøker de å kjøre meg fast på oljefondet. Men er ikke særlig lydhøre for ord som eldrebølge og solidaritet.

Jeg har bare gitt opp å diskutere politikk med dem.

Jeg og min lille familie har det bra uansett hvilket av de nåværende partiene som sitter i regjering. Vi jobber hardt og er friske. Så får jeg heller forsøke å jobbe for at også de som ikke er like heldige som oss også har det godt.


#63

Slettet bruker sa for siden:

Jeg tror også det ligger mye her, altså. De som er trygdet selv og stemmer frp tenker at de skal få en æresgjennopreisning dersom frp legitimerer deres trygdebehov så skal det ikke være noen stigma med akkurat deres trygd, ihvertfall. Etter at alle slaskene er ryddet ut av systemet.

Men jeg skjønner bare ikke for alt i verden at de ikke selv forstår at deres trygd også er med i gjengen tryger frp vil gjøre noe med.

Men jo - jeg ser at det at frp hopper frem og skal ha lovfestet rettighet for Olga og Petra her og der gjør at de greier å selge inn både at de skal ta fra snylterne trygden og at de skal sørge for rettighetene til de som trenger trygdeordninger.

:gaah:
Jeg blir så frustrert av at det er lov med sånne dobbeltbudskap som går hver sin vei.


#64

Slettet bruker sa for siden:

Og når man trodde man var ferdig med diskusjonen så kommer det rekende et sitat som er for bra til å la passere.

www.rb.no/lokale_nyheter/article5676452.ece

Saken er at to gutter kastes ut av hyblene sine fordi nav mener hyblene ikke er bra nok for dem. De kan heller bo på hospits til 2,5 ganger prisen og dårligere vilkår. Den ene har sloss seg ut av rusmisbruk.

Frp-dame havner dermed straks i harnisk og sier "Det må da være lov å bruke huet!"

Joda. Men om man skal lovfeste rettigheter, kaste snylterne ut så ingen skal bo gratis i luksus og overdåd på statens regning og det skal være Orden I Systemet - da får man et system der det i svært liten grad blir lov å bruke huet når man fatter vedtak.

(For ordens skyld - jeg er selvsagt helt enig i at dette er idiotisk. Selvsagt setter man ikke gutta på hospits fordi hyblene ikke er bra nok for dem. Men da må man ha et system med rom for skjønn da.)


#65

allium sa for siden:

Det ser ut som alle her er enige i at man bør stemme på partier som gir en selv fordeler.

Bør man egentlig nødvendigvis det? Bør man ikke stemme ut fra overordnede samfunnsmessige prinsipper?


#66

Tjorven sa for siden:

Jeg stemmer ikke på det partiet som gir meg mest fordeler. Men jeg er klar over det.

De jeg kjenner som stemmer på frp og er på trygd gjør dette fordi de mener at det kommer til å bedre situasjonen deres; bedre veier, stoppe snylterne, sprit på butikken osv. Jeg mener de tar feil i at frp bedrer deres situasjon, og det er derfor jeg reagerer på valget.


#67

Slettet bruker sa for siden:

Jeg mener ihvertfall det. Jeg stemte SV helt til nå. Nå er jeg litt i limbo av flere årsaker. Og hver gang selvangivelsen skal leveres så tenker jeg på Kristin Halvorsen: "Jeg håper da virkelig ikke noen trodde det ble lavere skatt med meg som finansminister? :sjokk:"


#68

Darth sa for siden:

de norske partiene er jo relativt enige om de overordnede samfunnsmessige prinsippene. Kanskje bortsett fra ytterfløyene (rødt og frp) så er det bare nyanseforskjeller mellom de ulike partiene, i alle fall i praksis.


#69

ullmor sa for siden:

Når jeg velger tenker jeg på hva som er best for flest, ikke nødvendigvis meg selv.


#70

Lille meg sa for siden:

:knegg: Siden Smilefjes har blåst liv i denne tråden igjen, så leste jeg gjennom noen innlegg igjen. Jeg kunne ikke fatte og begripe hvorfor jeg hadde gått glipp av gullkornet

"Muslimene snylter på norges trygdeordninger. Norge burde bruke mer penger på sine egne bedragere".

Huff, ja. Trenger litt kaffe nå.


#71

Lille meg sa for siden:

Øh, er alle enige om det?

Poenget er vel at mange FrP-velgere er i tenke-på-seg-selv-modus når de er ved stemmeurnene. Og da er det jo litt dumt om de stemmer på et parti de tror vil gi dem flere rettigheter, men hvor partiprogrammet tilsier at dette ikke kommer til å skje.

Selvsagt bør man stemme ut fra hva man føler er riktig, uavhengig av tykkelse på pengebok. Jeg stemmer på den røde siden av streken på tross av at en blå regjering sannsynligvis ville gitt meg og min familie ganske mye mer å rutte med.


#72

vestlandsfanden sa for siden:

Jeg tror det er mange myter rundt Frp-velgere. Jeg tror mange av dem har god råd og utdannelse (fra BI etc.) og jobber i privat sektor. Gjrne nyrike folk. De ønsker å bruke pengene på seg selv og sin familie, ikke på folk de ikke kjenner. Den klassiske solidaritetstanken står dem nok fjernt. Velstandsutviklingen de siste 20 årene har bidratt til at mange har fått bedre råd. Folk med god privatøkonomi stemmer blått, og hvorfor ikke da stemme det blåeste.

Så har man også "de trygdede" og "gutta på gølvet". De stemmer sannsynligvis pga innvandringsmotstand. Jeg tror mange av dem egentlig er imot privatisering og økte forskjeller men innvandringsmotstand og "folkelig sjargong" (grilldress/danseband etc) er tunga på vektskålen. Så får vi se om pipa får en annen lyd når velferdskuttene kommer i en ren H/Frpregjering i 2013.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.