Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Hage] Rosene mine blomstrer ikke

#1

Cuyahoga sa for siden:

Jeg har en rosenbusk i hagen. I fjor blomstret den masse, til tross for total mangel på omsorg. I år er det ikke en eneste roseknopp i sikte. Hvorfor det? :undrer: Kan den blomstre igjen neste år, eller kan jeg bare røske den opp og asfaltere i stedet?


#2

pippo sa for siden:

Rådyr i hagen?


#3

Cuyahoga sa for siden:

Nei, ikke rådyr. Det er ikke spist av det. Det er bare det at det kun er blader på det og ingen knopper. Og ergo ingen roser. Mulig jeg burde har drevet med litt assistert bestøvning.


#4

Kanina sa for siden:

Altså, nå er ikke jeg biolog, men hvordan skulle du bedrevet assistert bestøvning når det ikke er noe å bestøve i utgangspunktet? :p

Har det skjedd noen andre endringer i hagen, andre planter i nærheten, f.eks.? Får den mindre lys? Kan det skyldes mangelen på sommervær? Har den fått noe gjødsel? Kanskje den er sentblomstrende? :hiver ut forslag i fleng:


#5

Cuyahoga sa for siden:

Godt poeng, Kanina. Godt poeng. :fnise:

Neh, det er ingen andre endringer i hagen. Jeg gjør veldig lite hagearbeid, kan man si. Mannen sier han har gjødslet den, den skulle ha begynt og blomstre nå og resten av hagen ser ikke ut til å ha tatt preg av den litt fuktige sommeren vi har hatt så langt.

Når jeg tenker meg om så vokser den annerledes også. Det er en sånn markkryper, som egentlig henger litt ned langs bakken, mens nå vokser den rett opp. Hva har egentlig skjedd i hagen min i vinter? :what:


#6

Kanina sa for siden:

Har dere hatt den lenge? Eller var den ny i fjor?


#7

Cuyahoga sa for siden:

Ikke ny i fjor, vi er på år tre, tror jeg.


#8

ElinM sa for siden:

Nå skal jeg late som jeg kan masse om dette. :knegg: Vet du hva slags sort det er snakk om, og hvor mye har dere beskjært den i år?


#9

Pepper Lemon sa for siden:

Nok en ekspert melder seg. Jeg hørte en gang at blomster blomstrer når de ikke har det helt topp. (Ja, jeg vet. Det høres helt fjernt ut.) Det var vel i forbindelse med kaktuser, at hvis du ville få den til å blomstre så måtte du ikke passe for godt på den. Kanskje det er slik med roser også, at hvis den får drøssevis av gjødsel, for eksempel, så får den masse voksekrefter, og blir diger fremfor blomstrete? :vetikke:


#10

Slettet bruker sa for siden:

Pepper ser ut til å ha peil. Jeg har hatt (til jeg nettopp kastet dem) nabolagets ca peneste roser. Og hva har jeg gjort for å fortjene dette? Ingenting. De fikk ikke vann engang - de fikk pent karre til seg det regnvannet de greide. Ingen gjødsel, ingen god jord, ingen nattasang - ingenting på ti år - kjempefine roser. Gudene vet hvorfor.


#11

safran sa for siden:

Ikke nattasang? :sjokk:


#12

Salt sa for siden:

:Kupper tråden:
Er det vanlig om de ikke blomstrer første året? Vi har to nye klatreroser i hagen, og de har vokst seg ca 25 cm høye, men har ingen blomster.


#13

Cuyahoga sa for siden:

Jeg kan love dere at den ikke har hatt det for godt. :knegg: Langt mellom nattasangene. :nemlig:

Men kanskje mannen har overgjødslet? :gruble: Det hadde jo vært veldig praktisk å skylde på han.

Og jeg aaaaner ikke hva den heter. Og den har selvfølgelig aldri vært beskjært.


#14

Minty sa for siden:

Mine blomstret heller ikke i fjor (dvs det kom en eneste blomst, vanligvis er det hundrevis). Jeg skyldte på den kalde vinteren, kappet ned hele greia og lot den starte på nytt. Foreløpig ingen tegn til blomsterknopper.


#15

M@M sa for siden:

Kanskje den blomstrer på fjorårsskudd? Vi har ei hurdalsrose som vistnok gjør det. Første året blomstret den fint. Andre året tok mannen seg av beskjæringa og skar av alle fjorårskvistene...ingen blomster. I år har jeg beskjære den forsiktig og den har blomstret voldsomt.


#16

Katta sa for siden:

Det er ikke en sånn podet sak som har daua i vinterkulda og så er det bare rotskudda som vokser? Jeg har forresten en sånn markdekker jeg også som vokser rett opp når den blir litt stor. Jeg må sjekke etterpå om den har knopper i år, det var jo litt i overkant med vinterkulde.


#17

Cuyahoga sa for siden:

Det høres veldig sannsynlig ut, egentlig. Men da er kanskje bare takk og farvel da, den blir ikke til neste år heller? (Poding og planting og alt som er grønt er virkelig ikke min greie.)


#18

Kanina sa for siden:

Jeg er ingen ekspert, men det kan jo tenkes at de trenger å finne seg litt til rette først. Eller at roser som kommer med masse knopper fra gartneriet det første året, ikke nødvendigvis klarer det året etter når de ikke lenger er i det trygge gartneriet..?


#19

Slettet bruker sa for siden:

Hadde nok trengt nattasangen. :nemlig:


#20

Cuyahoga sa for siden:

Rosa nevrosa?


#21

Left sa for siden:

Vil ha hage:trasser::trasser:


#22

Salt sa for siden:

Mine hadde ikke skudd da de kom. De var barrotsroser, klippet helt ned. Plantet i oktober.


#23

Katta sa for siden:

Min markdekker har heller ikke knopper ennå i noe særlig grad ser jeg. Men når jeg tenker meg om, bruker den jo ikke å blomstre før godt uti august og det var ikke akkurat tidlig vår i år.


#24

Minty sa for siden:

Jeg fant et par-tre knopper på min nå så kanskje det er håp?


#25

Polyanna sa for siden:

SF: Kastet roser?! :tullerdu: :hylgrine:

Ellers: har du beskjært den ordentlig?


#26

Cuyahoga sa for siden:

Jeg? Jeg tror ikke jeg har beskjært noe noensinne. Den så ikke ut til å trenge noe beskjæring i fjor i alle fall. :vetikke: Den så sunn og passe stor ut.


#27

Polyanna sa for siden:

Roser er masochister. :nemlig:

De må skjæres ganske brutalt på høst, vår og gjerne litt småvoldelig gjennom sesongen også. Og så kan man godt la dem tørke litt, før man gir dem en rotbløyte de sent glemmer.


#28

Slettet bruker sa for siden:

Det var en dame som ble overlykkelig over å få dem. :nemlig:
Det var visst ekstra fint med sånne gamle roser.

Beskjære dem var det eneste jeg gjorde. Jeg gikk løs på dem og skrellet dem nesten ned til bakken hver vår fordi jeg ryddet i bedet. Ingen kunnskap, ingen plan, ingen bestemt tid på våren - det ble som det ble. Det funka det altså. Hver seinsommer og høst var de utrolig fine. Nå kan de være fine et annet sted, hvis de ikke dør av sjokk når de får jord med næring og gjødsel og sånn.


#29

Salt sa for siden:

De sier vel at du skal beskjære rosene dine som om de tilhørte din verste fiende, altså nesten helt ned. Mer enn du egentlig vil!


#30

ElinM sa for siden:

Tenkte jeg skulle følge opp denneog late som ejg kan litt om roser. Jeg leste nettopp at historiske roser blomstrer på fjorårsskudd, slik at dersom man skjærer ned disse blir det ikke blomstring. Men det var altså ikke årsaken, skjønte jeg.

Det er ellers ikke sant at man må beskjære roser så hardt som mange tror. Å skjære litt tilbake, og fjerne det som er dødt holder lenge. Her er blomstringen sen i år, det har sannsynligvis sammenheng med to harde vintre på rad, og dermed også hard beskjæring.

Får rosene riktig og nok gjødsel, og nok sol?


#31

Fakse sa for siden:

Ettersom greinene vokser annerledes i år enn i fjor, og du dessuten ikke har beskåret, vil jeg tro at Katta har den riktige forklaringen her. Mange roser man kjøper på vanlig hagesenter nå til dags har en ganske hardfør rose i bunnen, også er det podet inn kvister fra en rose som blomstrer pent lengre opp. Om man f.eks planter rosen for grunt, vil den fryse om vinteren. Det som da ofte skjer er at den delen som blomstrer dør, mens rota overlever, og man får en helt annen rose.

For å unngå dette må man plante rosen med podestedet dypt nok, i alle fall 5-10 cm under jorden. Planter man rosen slik at jorden i potteklumpen går kant-i-kant med jorden i bedet vil det mest sannsynlig gå galt. Man kan også dekke til rundt rosen med noe som ikke fryser til om høsten, f.eks sand, hagekompost eller hagetorv. Og man kan dekke greinene med sekkestrie om man har ork. Alternativt kjøpe mer hardføre roser ;).

Det du kan gjøre nå er jo å se om det kommer noen knopper etterhvert på den rosen du har, også eventuelt gi den neste sesong også før du fjerner den. Om den ikke blomstrer hverken i år eller til neste år skal det nok veldig mye til før den gjør det.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.