Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Det er bare så døvt

#1

gajamor sa for siden:

Ikke at jeg har noe med det, men hadde dere kunnet vær så snill tenkt over bruken av orden døv? Det skjærer meg i øynene når folk bruker døv i "morsomme" settinger, ala døvebukse, han er helt døv på det området (oppfatte visse situasjoner) etc. Heldigvis har jeg sett lite her av det østlandske det er helt døvt (=teit/dumt).

:kjepphest:


#2

Kanina sa for siden:

Jeg er enig med deg i at nedsettende bruk av ordet "døv" er en uting. Men "å være døv for", eller "å vende det døve øret til", er det virkelig negativt overfor døve? Det er en metaforisk bruk av ordet, såklart. Man kan også være "blind for" et problem, eller man kan være "lammet av sorg/sjokk". Det er ikke dermed ment som noe nedsettende, er det vel? Jeg tror folk må tåle at enkelte ord ikke er forbeholdt en enkel bruk, men kan brukes i flere ulike kontekster og likevel gi mening. Hvis man er "døv for kritikk" f.eks., betyr det jo at man i overført betydning ikke hører kritikk, tilsynelatende ikke oppfatter kritikk, og det er jo en betydning som er helt forståelig. Men "døvebukser"? :eek:


#3

Fakse sa for siden:

Nå skulle jeg inn her og kjefte for bruken av orde døv i tittel på tråden :fnise:


#4

jolie sa for siden:

Jeg bruker ikke ordet, så greit for meg. Og jeg skjønner at det kan oppfattes som latterliggjøring.

Men det ER et slanguttrykk, da; å være utenfor. Omtrent som det engelske ordet dopey (som er tåpelig, idiotisk).

Og det kommer egentlig fra "daufr", tror jeg, som betyr noe sånt som omtåket eller uklar. Ergo er det et ord som historisk sett kan ha flere betydninger, og kan ikke sammenlignes med fx bruken av ordet mongo.


#5

Katta sa for siden:

Hm. Vi sa "lamt" da vi var tenåringer. Brodern sitt årskull brukte "CP" som betegnelse. Tenåringsuttrykk kan være uttrolig lite gjennomtenkte og de er jo ganske så ufine noen av dem.


#6

Magica sa for siden:

Ja, det er vel mest slang/ungdomsuttrykk? Av de mange, teite... Min største sier "sykt" om det meste. Sykt mett, sykt gøy, sykt fin osv.

Jeg tror virkelig ikke jeg bruker døvt. Kanskje jeg kan finne på å si døllt hvis jeg skal snakke litt overdrevet kult/ungdommelig. :knirk:
Ellers ligger jo disse ordene nært min dialekt.


#7

Tuva Birgitte sa for siden:

Huff ja, er mange fæle ord som er lite gjennomtenkte. Er oftest unge og uvitende som bruker dem. Jeg overhørte et par elever som pratet, de brukte ordet "mongo" for å beskrive hvor dum en person var. Jeg kjente det kokte inni meg. Trodde helt seriøst at det "utrykket" hadde dødd ut for lenge siden :nedfor:


#8

Tallulah sa for siden:

Døvebukser er bukser som er så trange at man kan "lese på leppene når noen går". Det er altså ikke snakk om kjipe bukser, selv om de selvsagt kan være det også. Jeg bruker ikke utrykket fordi jeg syns det er helt ubeskrivelig harry, men syns ikke det er et utrykk som gjenspeiler en negativ eller lite gjennomtenkt bruk av ordet "døv" på samme måte som "mongo".


#9

Pebbles sa for siden:

Jeg er helt enig i dette.


#10

Tuva Birgitte sa for siden:

Jeg har erfart at når ungdommer bruker ordet døvt om noe så er det noe teit/negativt de beskriver. Kanskje ikke alle bruker ordet likt?


#11

Joika sa for siden:

Ja, jeg antar at det er en grunn til at det brukes så lite her...


#12

Tallulah sa for siden:

Ja, men i dette tilfellet betyr det altså ikke teitebukser eller kjipebukser, men ekstremt trange bukser, med cameltoe. Selvsagt ikke et positivt utrykk, men det er ikke døvt som i kjipt.


#13

Frost sa for siden:

Et ord jeg hører brukes mye om teite ting er ordet mongo. Det synes jeg er helt grusomt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.