Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Oslofjorden blir forgiftet! (Dagbladet)

#1

Frost sa for siden:

www.dagbladet.no/nyheter/2007/03/26/496109.html

Jeg syntes det var merkelig da det ble opprettet et dypvannsdeponi for giftig avfall midt i Oslofjorden. Egentlig tenkte jeg at dette er galskap.
Nå viser det seg altså at dette deponiet lekker gift som sprer seg.

Dette er jo naturperlen for flere hundretusener osloboere. Hvordan kunne dette skje? Er det idioter som styrer dette landet?

Er Norge et miljøvennlig land?


#2

Tallulah sa for siden:

Jeg leste reportasjen og syns hele greia er skremmende. Jeg har desverre ikke satt meg ordentlig inn i saken; hvem var det som bestemte at deponiet skulle ligger der, og hvordan bør man ellers oppbevare eller bryte ned avfallet?


#3

Harriet Vane sa for siden:

Oslo er styrt av Høyre og Frp. Må jeg si mer?



#5

Pippilotta sa for siden:

Ja,kan du ikke det? For man hører svært lite av kritikken når f.eks Sv har bæsja på leggen!


#6

Tallulah sa for siden:

Så det er lokalt det er bestemt, ikke nasjonalt? Jeg kan altfor lite om hvem som bestemmer hva og hvor, jeg må sette meg ordentlig inn i dette tror jeg.


#7

Harriet Vane sa for siden:

Jeg kan love at SV ikke bæsjer på leggen når det gjelder miljøpolitikk.


#8

Tallulah sa for siden:

Her er link til Stopp giftdumpingen i Oslofjorden sine hjemmesider. Det er Bjørnøy som har tillatt giftdumping i havet og godkjent at det skjer akkurat der i Oslofjorden. Men det er bystyret som har bestemt at det skal ligge akkurat der såvidt jeg skjønner.
Jeg skjønner ikke helt greie med å ta giftslammet opp fra bunnen innerst i havnebassenget og bare flytte det bittelittegranne utover? Hvilken forskjell gjør det at det ligger der i stedet?


#9

Pippilotta sa for siden:

Nei,det er vel derfor deres egene går imot dem når det gjelder f. eks co2-renseanlegg da? Og de fleste mener at de har måtte gi opp det meste de står for denne regjeringsperioden?
Sv bruker alt for mye tid og energi på kritisere alle andres feil og mangler, og for lite tid på å gjøre noe med sakene de selv står for. Det er nå min mening.


#10

Mie sa for siden:

Skjønner heller ikke hvorfor de skal flytte det bittelitt.. Tenk alt det de drar opp under flyttingen..
Var på fjorden et par ganger i sommer, og grøsset når vi passerte disse gravebåtene.. :(


#11

Harriet Vane sa for siden:

Jge tror du ikke helt vet hva du snakker om. Du må skille mellom hva som er SVs egen politikk (nedfelt i program) og hva som er regjeringens politikk (et kompromiss nedfelt i en felles erklæring, også kalt Soria Moria).

Hvis du leser det jeg limer inn nedenfor, så ser du at det er et stykkke fra SVs svært gode og radikale miljøpolitikk og det kompromisset som er inngått med miljøsinken Ap.


#12

safran sa for siden:

Oj oj oj. Dette er trist. :(


#13

Harriet Vane sa for siden:

Jeg har nå gjort litt research og funnet ut hvorfor SV i bystyret i en bred koalisjon (ikke Bjørnøy, det må være en feil) støttet dette.

Poenget er:

det finnes et landdeponi som heter NOAS. Der ville det blitt helt fullt, dersom PCB'en fra Oslofjorden ville blitt dumpet der. Den lagringsplassen må brukes til PCB fra fjorder som er grunnere enn Oslofjorden. I Oslofjorden, som utenfor malmøykalven er ganske dyp, er det gravet en såkalt kulvert, det er en grop som fylles med PCB og TDT, og oppå der legges et tykt lag sand. Nå ryddes det opp i indre fjord og giften fraktes til denne kulverten. Da vil selvsagt giftstoffene virvles opp. Men når de kommer ned i kulverten, vil de ligge fint og stille der. Natur og Ungdom støtter dette tiltaket. Grunnen til at bellona ikke støtter det, kan jo ha noe å gjøre med at de blir delfinansiert av NOAS?

Oslofjorden er en av Norges absolutt reneste fjorder.

Jeg beklager at jeg ikke var bedre orientert i utg. pktet. Dette er ikke så galt, med andre ord, men litt bøllete i en overgangsperiode.


#14

Harriet Vane sa for siden:

Jeg ser av lenker på google at Bjørnøy skal ha godkjent dette, men i følge han som var sekretær for bystyret da dette var en sak, så stemmer det ikke. Dette er en bysak. :vetikke:


#15

Tallulah sa for siden:

Det hun skal ha godkjent er at giftstoffer kan lagres i undervannsdeponier, det er vel en nasjonal sak?

Jeg skulle gjerne visst hva som er alternativet til disse undervannsdeponiene, er dette giftstoffer som ikke er nedbrytbare? Er det bare slammet fra innerst i Oslofjorden som flyttes utover, eller er det annen gift også?


#16

Benmurphy sa for siden:

Thus solving the problem once and for all.

Nå er jeg vanligvis den første til å anta at korrupsjon (gjerne kombinert med inkompetanse som grenser til det kriminelle) forklarer det meste deltagerne i den norske politiske debatten sier og gjør (også de fra SV), men det er jo likevel ikke utenkelig at Bellona faktisk mener det de sier i sine dokumenter om dypvannsdeponiet uavhengig av egne økonomiske interesser.

Jeg kan ikke stort om deponering i fjorder, men jeg har tatt et lynkurs i regi av Google, og det gjør iallefall at jeg, i likhet med Bellona, er skeptisk til både deponeringsmetoden og det fremtidige ansvaret for giftlageret.

Ben "Solving the problem ONCE AND FOR ALL!!!" Murphy


#17

Pippilotta sa for siden:

Jeg syns likevel Sv bæsjer på leggen når de sitter i en regjering der de faktisk finner seg i det. Da syns jeg det blir prat om ting og ingen handling. JEg tviler ikke ett sekund på at Sv vil, men det hjelper jo ikke stort når handlingen uteblir. Jeg har ikke sett veldig grunding, men hva har Sv egentlig fått gjennomført mens de har sittet ved makta? Jeg syns jeg hører mye snakk, og hver eneste gang noe skjærer seg, så har alle andre skylda. Ja, bortsett fra Djupedal, som faktisk legger seg langflat når han får skapskjellettene i fanget.:o


#18

Harriet Vane sa for siden:

SV har fått gjennomført mange ting, og du må huske på at det er kun dette statsbudsjettet som er regjeringens eget, dvs at man virkelig kan gjøre noe. Jeg blir stadig glad og stolt over hvor mye som blir gjort og hvor mye som er på gang av flotte ting.


#19

Frost sa for siden:

Når man ikke har flertallsregjering alene må man faktisk kompromisse.
Man må gi og ta og møtes på midten. Det må da alle skjønne?


#20

Pippilotta sa for siden:

Jo, det skjønner jeg og. Det jeg ikke ser, er hva som er blitt gjort. Jeg vet Sv er stolt over mye, men hva? En del av de målene Sv har, syns jeg ikke er realistiske i det hele tatt.
Når det er sagt, så syns jeg Bjørnøys Klimaløfte kan være en mer realistisk sak. Ikke å kalle det et løfte, men å sette som målsetting at folk skal bli mer miljøvennlige, det syns jeg hun kan være stolt av. Jeg skal i alle fall gjøre mitt.


#21

Harriet Vane sa for siden:

Jeg skal ærlig innrømme at jo mer jeg har lest om denne saken i løpet av dagen, jo mer usikker blir jeg. de som har vært våre rådgivere i saken (Natur og Ungdom, naturvernforbundet osv) har snudd, og da vet jeg ikke lenger. Problemet er at det ikke er plass på land, og da har man et problem der også. Men faktum er at Oslofjorden er langt renere enn andre norske fjorder.

Pippilotta: det er laget en liste med 500 konkrete saker som SV har fått igjennom siden de kom i regjering.



#23

Pippilotta sa for siden:

Lest gjennom listen nå. Men de har jo ikke fått gjennomslag for alt da...
Og en del er jeg som sagt enig i, men en del av det syns jeg er så forferdelig galt og.
Å bygge gasskrafverk burde de ventet med å vedta til de kunne slå i bordet med co2 renseanlegg. Sånn som ståa er nå, så har de ikke en gang oppfunnet det, og da vil det jo ikke ha noe å si for å bedre miljøet den dagen ingen greier å utvikle det.
Og så var jo lista fryktelig lang med andre ting jeg håper de aldri får gjennomslag for...


#24

Harriet Vane sa for siden:

Dette er Oslo Svs syn på saken:

Det er skapt mye uro rundt prosjektet ”ren Oslofjord” og om SVs standpunkt i saken.
Vår oppsummering så langt er følgende:

  • Vi må rydde opp i havnebassenget. Det er 200 år med forurensing som hver eneste dag virvles opp. Mudringen og deponeringen er nødvendig og viktig for å få en renere Oslofjord. Det har nå vært avholdt en høring i bystyret som har avdekket at det ikke er noen dramatikk i rapporten fra Neptun. SV stoler på vurderingene til de store norske forskningsmiljøene og myndigheter slik som SFT, NIVA og NGI som alle konkluderer med at dette er god miljøpolitikk. Nå avventer vi resultatene av det store miljøoppfølgingsprogrammet som miljøvernministeren har igangsatt.
  • SV har ingen prestisje i saken, og vil følge nøye med på utviklingen og resultatene fra oppfølgingsprogrammet.
    Gjør også oppmerksom på at Naturvernforbundet deler denne vurderingen, og støtter at opprydningen fortsetter.

Hvis du ønsker å vite mer om saken anbefales følgende dokumenter:

Generelt
Bystyresaken om opprydding: www.renoslofjord.no/data/f/0/26/68/0_2401_0/Bystyresak_463-05.pdf
Tiltaksplanen: www.renoslofjord.no/data/f/0/32/33/7_2401_0/Oslo_Havn_Ferdig_bok_rev.pdf
Miljøverndepartementets nye oppfølgingsprogram: www.regjeringen.no/nb/dep/md/pressesenter/pressemeldinger/2007/Miljovernministeren-og-SFT-tar-nye-initi.html?id=461387

Neptunrapporten
Rapporten fra Neptun: www.stopp-giftdumpingen.org/gfx/bilder/pdf/pcb20070324a.pdf
SFTs kommentarer: www.sft.no/artikkel____40497.aspx?cid=3292

Med vennlig hilsen
Andreas Behring
Oslo SVs [EMAIL="[email protected]"="[email protected]"]bystyregruppe[/EMAIL]


#25

Harriet Vane sa for siden:

:fnis: Dette er en oversikt over hva de faktisk har gjennomført og fått gjennomslag får.


#26

Frost sa for siden:

Sitat:
Opprinnelig lagt inn av Pippilotta
Lest gjennom listen nå. Men de har jo ikke fått gjennomslag for alt da...
Og en del er jeg som sagt enig i, men en del av det syns jeg er så forferdelig galt og.
Å bygge gasskrafverk burde de ventet med å vedta til de kunne slå i bordet med co2 renseanlegg. Sånn som ståa er nå, så har de ikke en gang oppfunnet det, og da vil det jo ikke ha noe å si for å bedre miljøet den dagen ingen greier å utvikle det.
Og så var jo lista fryktelig lang med andre ting jeg håper de aldri får gjennomslag for...

:knegg:

Veldig mye bra som er gjort. :jupp: Hvilke ting er det Pippilotta ikke ville ønsket?


#27

Bequita sa for siden:

Dypvannsdeponi er selvsagt ikke bare bra, men alternativene er ikke mange. Lagring på land? Mye dyrere og større sjanser for at forurensingen spres. Det er så store mengder det er snakk om, og disse stoffene brytes ikke ned i noen særlig grad.

Men det som helt klart kan diskuteres er hvilken metode som er brukt. Slammet kunne kanskje vært flyttet på en måte som ikke virvlet det opp så mye? Litt ekstra kunne man vel betale for det?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.