Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva skjer med fattige kommuner?

#1

Slettet bruker sa for siden:

Hvis man har en kommune som stadig ikke utfører lovpålagte oppgaver - hva skjer egentlig da?
Hvis man ikke har nok klasserom i forhold til lovmessige krav, undervisning ikke tilbys i samsvar og tildels med svært alvorlig avvik fra krav, for eksempel?

Det finnes eksempler på ufornuftig pengebruk i samme kommune - men ikke i et omfang som ville kunne løst problemene med at instistusjonene ikke drives lovlig, og til tider grovt ulovlig.

Jeg skjønner at kommunen kan settes under statlig administrasjon, men det kommer tross alt ikke noe mer penger av den grunn. Eller gjør det det?


#2

Slettet bruker sa for siden:

Det skjer ingenting, og det kommer ikke mer penger. :niks:


#3

Slettet bruker sa for siden:

Men da er det ikke noe poeng å legge lovpålagte oppgaver og gi folk lovmessige rettigheter heller? Er det ikke penger til spesialpedagog så er det jo ikke det samme hva det står i lovene?

Hva skjer om en kommune da låner opp og dekker de mest akutte krisene før de synker inn i statlig overstyring da?


#4

Slettet bruker sa for siden:

Da vil staten foreta de nødvendige kutt i kommuneøkonomien slik at økonomien går i balanse. Dvs. at alt som ikke er lovpålagt utgår.


#5

Mani sa for siden:

Jeg mener de blir lagt inn under fylkeskommunal administrasjon. Dvs at de må ha godkjenneninger på vedtak de foretar seg.


#6

Flubby sa for siden:

Eller så kan kommunekassa underlegges styring fra fylkeskommunen for strengere kontroll. Tromsø kommune unngikk det såvidt i år.
Kommuneøkonomi er også kompliserte greier. Enkelte etater er gebyrfinansierte, eks vann, avløp, renovasjon, og har separat økonomi. Dvs at gebyrkroner ikke nødvendigvis kan brukes på skoler, men må brukes på den tekniske driften av kommunen.


#7

Slettet bruker sa for siden:

Men når alt allerede er kuttet og man står med å velge hvilke lovpålagte oppgaver man skal blåse i - hva da?


#8

Slettet bruker sa for siden:

Da kutter man ned over hele fjøla. Biblioteket får kortere åpningstid, kulturskoletilbudet kuttes til et minimum, det blir færre timer til spesialundervisning osv.osv.


#9

Slettet bruker sa for siden:

Mani og Flubby: Det er ikke fylkeskommunen som administrerer, forresten. Kommuner på ROBEK-lista styres av fylkesmannen, altså staten.


#10

Mani sa for siden:

Du mener det er staten istedenfor fylkeskommunen? Det er ihvertfall fylkeskommunen som blir brukt som riset bak speilet her.

Uansett smilefjes, du har vel hørt om ostehøvelprinsippet?


#11

Slettet bruker sa for siden:

Ostehøvelprinsipp? :blånn:

Men altså - hva er poenget med lovpålagte oppgaver hvis de ikke kan løses? :gruble:


#12

polarjenta sa for siden:

Når man er på robeklista så er det fylkesmannen som er den som kontrollere og godkjenner låneopptak, ikke fylkeskommunen.


#13

Slettet bruker sa for siden:

Forstår jeg dette rett:
Hvis man er ved å settes på Robeklista(?) så fortsetter ting igrunnen som før - man må fortsatt velge bort lovpålagte oppgaver hvis man ikke har penger til alt? Men før man settes der så er det fritt frem for kommunestyret å bestemme seg til fant om de vil (tør)?


#14

polarjenta sa for siden:

Om jeg nå har skjønt dette rett (og det er slettes ikke sikkert selv om jeg bor i en robekkommune), så er det eneste som endres at kommunen ikke kan ta opp lån uten at fylkesmannen har godkjent det. Også må vel kanskje fylkesmannen godkjenne budsjettet(men det er jeg ikke helt sikker på) Iallefall foregår nå det meste som før her, men mye på sparebluss.


#15

gajamor sa for siden:

Da øker man eiendomsskatten og innfører bompenger.


#16

Maxine sa for siden:

De kan vel havne under streng kontroll av Fylkesmannen...

Kommunen jeg bodde i i noen år er under oppsyn, på grunn av skakkkjørt økonomi. Det er bare til pass for dem, for at samme parti fortsatt får ha styringen etter så mange hårreisende avgjørelser, er helt vanvittig.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.