Hjemmerørt jordbærsyltetøy er jo fantastisk godt, jeg minnes min mors. Nam!
Hvordan gjør man det - trinn for trinn?
Hvor mange glass blir det av en kasse jordbær?
Og saft - hvordan gjør man det da?
Jeg har to solbærbusker i hagen og bærene har aldri vært flottere. De er kjempestore, saftige, og det er MANGE av dem.
Egentlig er jeg ikke så godt på matauk, for jeg pleier aldri å bruke mer enn det jeg spiser "på stedet".
Bruks certo frysepulver og oppskriften som står på den - ta evt. litt mindre sukker om du har søte bær. Hvor mange glass det blir avhenger av hvor store glass du har :knegg: . Jeg rører alltid blåbær og jordbær med certo frysepulver og sukker - det er nam, nam på vinteren :D
Jeg tager en kurv bær, ferdig renset vasket og tørket. Så smaker jeg til bæra med sukker eller sukrin til det smaker godt og bæra er litt rørt sammen. That's it.
Blir veldig godt og veldig sunt. Jeg fryser helst bæra og rører den når jeg tiner den.
Jeg lager jordbærsyltetøy (jordbær renset og i biter, frysepulver og sukker etter smak, moses bare litt), Hylleblomstsaft og blåbærsyltetøy (samme framgangsmåte som jordbær).
Safta skal over på flasker i dag, gleder meg! Hylleblomstsaft er smaken av sommer!
Vi lager frysetøy av jordbær. Vi kjøpte to kasser i går, og skal kjøpe flere i år. Moser jordbær, tilsetter litt sukker (100 g pr kg bær) og frysepulver. Fryser i små porsjoner.
To kg renset jordbær puttes i Kenwood-maskinen sammen med 500 g sukker og en pose Jam eller Certo frysepulver. Røres til alle bærene er most, eller til "passe konsistens".
Fryses umiddelbart i bokser på ca. 2,5 dl.
Til rørte jordbær fryser jeg dem bare renset og ellers slik de er, og rører dem med sukker når de sksl brukes. For da kan jeg lissom velge hva jeg bruker dem til når jeg tar dem ut av frysen.
Jeg rører jordbærsyltetøy med ca 250g sukker per kg. Jeg moser med potetstapper og bruker ikke frysepulver fordi jeg synes det gir en bismak. Men på denne måten blir syltetøyet ganske flytende. Og uten store klumper.
Saft lager jeg ikke, må man ikke ha en saftkoker da tro?
Hjemmelaget solbærsyltetøy er forresten veldig, veldig godt!
Men jeg aner ikke noe om oppskrift, altså. Jeg får av naboen min :)
Man må forresten ikke ha saftkoker for å lage saft. Jeg har laget det flere ganger. Koker opp bær med passe mengde sukker. Siler gjennom et kjøkkenhåndkle.
Har en kasse med jordbær og en med bringebær på benken nå. Kan jeg bare skylle, rense, blande med sukker og frysepulver og herje løs med stavmikser'n? Jeg like ikke klumper i syltetøyet, nemlig.
Jeg bruker foodprosessor og ikke stavmikser, men sånn ellers så kutter jeg bærne først, har de i en stor bolle og tilsetter sukkeret og certo. Rører til sukkeret er oppløst før jeg har det over i glass.
Jeg anbefaler forresten certo foran Jam, for jeg syns Jam gir bismak.
Gir ikke certo bismak? I såfall skal jeg prøve det på endel av årets posjon, det renner litt i overkant dette syltetøyet mitt. Jam gir veldig bismak synes jeg.
Jeg syns ihvertfall at det er MYE mindre bismak av certo enn av Jam. Eller - jeg kjenner egentlig ikke noe bismak i certo i det hele tatt.
Brukte Jam et år, men syns ikke syltetøyet ble noe godt i det hele tatt.
Jeg lager syltetøy av jordbær og bringebær. Bringebær røres med sleiv, det blir fort flytende. Jordbæra moses med potetstapper. Jeg har i mye mindre sukker enn det som står på oppskriften til frysepulveret.
Rips pleier jeg fryse som de er med sukker på. Jeg bruker det mest i muffins eller kaker, da er det greit å kunne ta ut den mengden jeg trenger.
Jeg har planer om jordbærsyltetøy i morgen, for prisene er fristende nå. Jeg har litt lite tid. Jeg tror jeg skal forsøke å gjøre som noen sier å fryse ned hele bær og røre når det skal brukes.
Jeg lager rørte jordbær.
2 kg bær, en pose frysecerto, og 200-300g sukker. Smaker til så jeg syns det blir passelig. Liker det ikke for søtt. På pakken står det 500g.
Kjører bærene i foodprocessor til passe biter, ikke helt most, men små biter.
Rører så inn sukker og certo med sleiv, og har i frysebeger på 3dl. Kjøper beger på Rema. De kan brukes om igjen. Og er passe store.
Rørt syltetøy har kort holdbarhet når man tar det opp, så det er lurt å ikke bruke for store beholdere.
Jeg lagde i går og brukte 100 gram sukker på 1 kg bær, og det ble nesten i søteste laget synes jeg, men nå var bæra ganske søt i seg selv. Jeg puttet bær og sukker i foodprosessoren og kjørte til passe konsistens. Frysepulver og sånt bruker jeg ikke. Fryste ned i små porsjoner siden det ikke holder seg så veldig mange dagene i kjøleskapet når det er opptint.
Hjemmelaget jordbærsyltetøy er bare så utrolig godt! :nam:
Sånn gjør jeg også, jeg bare tar opp det jeg skal ha til en brødskive eller pannekakene eller lignende, og rører det sammen der og da, etter litt tining.
Oppløses sukkeret av seg selv? Jeg er ikke så glad i knasende sukker.
Samtidig liker jeg at det er store biter jordbær i rørt jordbærsyltetøy, så jeg vil helst ikke sette kjøkkenmaskinen i gang og la den stå lenge.
Mannen lager syltetøy og saft av det hagen produserer av frukt og bær, han bruker stort sett oppskriften han finner på certoflasken. Til saft bruker han en gammel saftkoker som fulgte med huset. Vi har epler, plommer, kirsebær, moreller, rabarbra, jordbær, bringebær og rips, så vi har litt å velge mellom.
Nå har vi laget og smakt på årets ladning. 100 gram sukker til 1 kg gode jordbær, og jeg kan bekrefte at det er søtt nok i massevis. Poden spiser med liv og lyst. :)
Jeg synes jeg må ha mer sukker i det som skal fryses enn det som skal røres og spises ufryst. Det blir surere etter en stund i fryseren av en eller annen grunn.
Jeg gjør det omtrent likt, men bruker 200 g sukker til to kg jordbær, og litt over en halv pose Certo. Liker å la det være en del biter igjen. Nammis. :har rørt jordbær i dag:
Jeg hiver jordbæra rett i foodprosessoren og bruker ca 100 gr. sukker pr. kilo bær. Heller over i frysebeger, bruker aldri konserveringsmiddel til frysing.
Hylleblomstsaft laget jeg i midten av juni, av hylleblomster, sitroner og sukker. Denne er rå og fryses i halvlitersflasker med skrukork etter siling.
Kirsebærsaft er det neste jeg lager for sesongen. Den bruker jeg dampkoker på om jeg har store mengder. I år er det lite bær, da koker jeg på gamlemåten og siler i klede.
Har aldri sukker i før jeg har kokt opp saften, da smaker jeg til. Blander i rips om jeg har nooe liggende. Litt god vanilje har jeg også gjerne oppi til slutt. Heller på kokte, varme flasker og forsegler med korkmaskin. Flaskene mine er fra Europris, mørkgrønne og igrunn veldig fine.
Lager også rips /bringebærsaft og litt blåbærsaft. Siste for sesongen er hyllebærsaft, men det smaker høgg og er til medisin. Blander gjerne hyllen med litt rips for å få en bedre smak.
Ønskesommeren:
Jeg safter og sylter av epler, jordbær, bringebær, plommer, kirsebær, blåbær, rips og solbær. Mannen vil helst ha ren solbærsaft, men jeg synes det er godt med blandinger. Ripsen fryser vi hel og spiser med vaniljesaus eller is. Epler kokes til syltetøy. Jordbær røres og fryses. Blåbær kokes. Plommer og kirsebær blir deilig syltetøy, men det er litt av en jobb å få ut steinene :P.
Realiteten:
Vi har poser med bær i fryseren fra de to siste sommerene som venter på å bli saftet... Kanskje jeg rekker det i år?? De siste årene har vi vært bortreist i jordbærsesongen, så det har jeg ikke fått gjort. I fjor ble kirsebær og blåbær syltet, resten ligger på vent...
Jeg ønsker meg spennende oppskrifter på bruk av frukt og bær. Anyone?
Hva har dere saften i? Jeg brukte plastflasker sist, men har hørt at det frigjøres giftstoffer når man har varm saft på disse flaskene. Duger glassflaskene med låst kork (slike de har på pytt-i-panne o.l.), eller er ikke korken tett nok?
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.