Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjemmebrenning

Har du brygget eller brent alkohol selv?

  • Ja, brenner sprit
    0 stemmer
  • Har brent sprit før, men ikke nå lengre
    1 stemmer
  • Ja, brygger øl
    2 stemmer
  • Ja, har brygget øl før
    2 stemmer
  • Ja, legger vin
    0 stemmer
  • Ja, har lagt vin før
    22 stemmer
  • Nei
    175 stemmer
#1

gajamor sa for siden:

Hjemmebrenningen er visstnok gått skikkelig tilbake i Norge. Men på den andre siden er det fremdeles noen som går skikkelig opp i den, og kaller det tradisjon. Jeg har inntrykk av at brygging og vinlegging begynner bli moderne. Så jeg lurte på hvordan det står til her. Har du noen gang brygget eller brent selv?

Anonym poll, BTW.


#2

Left sa for siden:

Eh ja. Jeg har brygget rødvin, som smakte greit, men det var vel ikke akkurat noen Amarillo for å si det sånn.

Jeg har hatt en kjæreste som har brent hjemme, og jeg kjenner maaaaange som har gjort det :kommerfraytreenfold:


#3

Mrs. Longbottom sa for siden:

Mannen lager øl og vin. det er ganske gøy og spennende, syns jeg.


#4

Pasta sa for siden:

Nei aldri.


#5

Katta sa for siden:

Nei. Jeg kjenner mange som har laget vin hjemme, det kunne jeg sikkert ha gjort selv også hvis forbruket mitt hadde vært noe større og interressen tilstede. Jeg gikk i klasse med en som fikk faren sin i fengsel noen måneder for hjemmebrenning. Jeg greier ikke å hisse meg opp over hjemmebrenning til privat bruk, men der jeg kommer fra var det litt for utbredt å stjele strøm og tjene penger på å selge produktene til tenåringer. Det synes jeg er langt over enhver grense.


#6

Lorien sa for siden:

Nei, men der jeg vokste opp brant "alle" sprit hjemme.


#7

GeekyGirrrl sa for siden:

Nei, vin kjøper jeg på polet, øl i butikken og noe sterkere enn det drikker jeg ikke.


#8

Primrose sa for siden:

I studietida var jeg med på både brenning og brygging, med varierende resultat. Nå handler jeg på polet/butikken.


#9

Morella sa for siden:

Nei, aldri.


#10

Cuyahoga sa for siden:

Nei, jeg har aldri gjort det.

Jeg kjenner mange da, som brygger og setter og brenner selv, til eh, ikke-kommersielle formål, dvs til eget bruk. Jeg har til gode å drikke hjemmelaget øl, vin eller sprit som ikke smaker død og fordervelse. :snill:



#12

Matilda sa for siden:

Nei, aldri, og jeg ser ikke for meg at jeg noen gang kommer til å gjøre det. Jeg kunne kanskje funnet på å brygge juleøl, men det kommer ikke til å skje det heller, siden jeg ikke liker øl. Jeg drikker i det hele tatt lite alkohol. Jeg er oppvokst i en avholdsfamilie som har konvertert til måtehold - de strekker seg til å lage kirsebærlikør av egne bær. :knegg: Selve spriten kjøper de jo på polet, da.


#13

Ru sa for siden:

Det nærmeste jeg kommer er at jeg var med og drakk hjemmelagd vin i studietiden. Fyttihelsikes, det var så dårlig at det ble med det ...


#14

Fersken sa for siden:

Det hendte det ble laget noen liter vin under studietiden. Noe var faktisk ikke så verst, men mesteparten egnet seg kun på nachspiel. :knegg:


#15

Bergensis sa for siden:

Her har det vore generøs tilgang på smuglarsprit opp gjennom åra, men eg har likevel konsumert heimebrent i ungdommen. Og tropisk nektar. :gal:

Eg har aldri brent sprit sjølv, men var med på eit spleiselag som laga trygdevin på studentheimen eg budde på. Det var billige greier, av type to kroner og fire øre per liter. Tusla over Puddefjordsbrua med skvipet i halvannalitersflasker i plastpose. Ai, det var tider det.:happydance:


#16

Sure Eplet sa for siden:

Aldri mekket noe, men har smakt godt hjemmebrygget øl - både mørkt og lyst. Har smakt hjemmelaget vin også, litt sånn ... bob-bob-bob.


#17

Fintdethei! sa for siden:

Nei, aldri.

Husker mine foreldre hadde sånne dunker med vin som stod til modning i kjelleren, lagde merkelige lyder og stanket pføy.



#19

Malama sa for siden:

Nei, det har jeg ikke gjort, og har heller ingen planer om å prøve.

(Ser liksom ikke poenget, siden jeg uansett ikke drikker. Da vil jeg heller prøve å lage min egen saft :) )


#20

Sissel sa for siden:

Vi laget vin i vår pure ungdom.


#21

Xian sa for siden:

Ja, brygger øl.

... svarte jeg, selv om det strengt tatt er mannen som gjør det. Han har til og med vunnet flere titler i NM i ølbrygging. :stolt:

Og selvsagt satte vi vin i kollektivet jeg bodde i. Dårlig, sur vin, som vi ble utrolig fyllesyke av.


#22

Che sa for siden:

Jeg har ikke gjort det. Mannen har dog laget både øl og vin noen ganger. Vin blir aldri vellykket, men øl har han teket på. Vi har dog prøvd oss på likør - og prøver nok oss på det flere ganger.

Ryktene sier at min far lagde hjemmebrenningsapparat på jobben - så han har sikkert brent i sin tid.


#23

Hermine sa for siden:

Jeg har lagd vin flere ganger i studietiden. Den ble ikke spesiet god, så vidt jeg husker, men den gikk ned på høykant. :ja:


#24

polarjenta sa for siden:

Nei, jeg har aldri gjort det, men jeg har drukket min andel av hjemmebrent.


#25

Che sa for siden:

Heimbrent er virkelig noe skit ja. Jeg kommer på at jeg har laget krydderøl til jul en god del ganger.


#26

Rabbit sa for siden:

Nei,jeg har aldri gjort det.


#27

Filifjonka sa for siden:

Svarte nei på alt, men kom på at jeg har deltatt i ølbrygging som barn og vinlegging som ungdom. Det siste var særdeles lite minneverdig.


#28

Matilda sa for siden:

Jeg har for øvrig aldri smakt hjemmebrent sprit noen gang, til tross for at det neppe har vært mangelvare i denne bygda. Jeg var 20 før jeg drakk alkohol, så da kunne jeg jo like fint kjøpe sånt på polet.


#29

Floksa sa for siden:

Lager Tomtebrygg, teller det?


#30

naima sa for siden:

Øi, min også! ;)
Eg har kverna malt, da. Og vaska flasker. Og inspirert.

Heimbrenning var det "mange" som dreiv med der eg kjem frå, men etter at nokon sprengte huset sitt og huset til ei i klassen vart dekka med karamellknekk så dabba det litt av. (Ingen var heime hos brennaren, heldigvis. Eller det var vel difor det gjekk gæli, kanksje.)


#31

Carrera sa for siden:

Har laget vin og likører for mange år siden. Aldri brent sprit.

Å brenne sprit vet jeg er ulovlig, men brygging av vin og slikt, er det også ulovlig?


#32

Magica sa for siden:

Nei, aldri. Mamma lager vin fremdeles og det lukter og smaker høgg.


#33

Mjau sa for siden:

Brygget vin da jeg var ung. Men bare en gang, til russetiden. Den ble effektiv, for å kalle den noe, for god, det var den ikke. :hehehe:

Svigerfar brygger maltøl til jul, ellers er det ingen brygging eller brenning i min krets nei. Pappa har vel også forresten prøvd seg på litt ølbrygging, og av og til vinbrygging. Men det er lenge siden nå.


#34

Slettet bruker sa for siden:

Jeg også. :tidligere Trondheimsstudent:


#35

Xian sa for siden:

:highfive: ... og fått øl oppkalt etter meg. Gode greier. :)

Det er alltid litt morsomt når vi treffer nye mennesker, og ølbryggingen kommer for en dag. Folk reagerer på to måter:

  1. De er sikkert skikkelig glade i å drikke øl (les: Bli fulle), men har ikke råd til å kjøpe det i butikken.

  2. Så spennende å lage sitt eget øl, eksperimentere med oppskrifter og ingredienser etc.

Det er altså sistnevnte som er motivasjonen her i huset. (Selv om vi åpenbart er glade i å drikke øl også da.)


#36

Neket sa for siden:

Nei, men jeg har et hjemmebrenne-apperat på loftet. Det er ikke brukt av noen i min generasjon, men har muligens finansiert studie-tida i Trondhjem for enkelte andre jeg kjenner, har jeg hørt.


#37

naima sa for siden:

Eg har ein køyrestout oppkalt etter meg. NM-andre-plassen er meir nøytralt namna.

Det er (heldigvis) veldig sjelden vi treff sånne som trur det er #1 som er motivasjonen. Kanskje vi har litt rar omgangskrets elns.


#38

naima sa for siden:

Nei, det er lov å lage alkohol til eige bruk opp til maks 22%, men ikkje lov å destillere. Vin blir typisk 12-13%, øl ein plass mellom 5 og 7% når du bruker sånne sett frå Europris eller vinbutikk.

Tidlegare (les: då eg var ca 18) var det ikkje lov å tilsette sukker i heimebrygga øl i Sverige (sukker gjer at det blir meir alkohol i det), så då sto det forskjellig oppskrift på Sverige-svensk og Finland-svensk på øl-brygge-setta.


#39

nolo sa for siden:

Nei, men på mange baderom på studentinternatet putret det i vindunker. Kjempedårlig "nachspielvin".

Svigermor laget forresten vin av rips og nyper og sikkert andre bær også før, og den var ganske god i små mengder.


#40

Apple sa for siden:

Nei, aldri. Men husker jeg ble sjokkert da jeg fant ut at mine foreldre lagde hjemmebrent.


#41

Hulda sa for siden:

Nei, det har jeg ikke.

Samme her. :knegg:


#42

Bluen sa for siden:

Nei, det gidder jeg ikke. Jeg er dog oppvokst med hjemmebrenningsutstyr under trappa.


#43

Teofelia sa for siden:

Nei. Jeg har enda til gode å smake hjemmelaget øl eller vin som kan måle seg med selv det dårligste fra butikken eller vinmonopolet, og jeg drikker ikke mer enn at jeg har råd til å kjøpe det jeg trenger.

Jeg er for øvrig en Trondheimsstudent som aldri drakk hjemmebrent heller.


#44

007 sa for siden:

Nei, har aldri brygget alkohol eller brent selv.
Etter å ha finansiert russetiden min med pappas hjemmelgde ferskenvin (:skremt:) har jeg valgt å kjøpe vin på polet.

Jeg har laget bringebær og kirsebærlikør, men da har jeg kjøpt brennevinet på polet og plukket bærene i hagen.


#45

maggypop sa for siden:

I hine hårde dager ( dvs studietiden) var det 3-ukers partyvin som var greia. Ikke særlig god, og full nok av fusel til å gi en dårlig dagen derpå, men hvis den fikk ligge lenge nok i kjøleskapet smakte den ikke bare fælt, lissom.


#46

Vianne Rocher sa for siden:

Nei.
Jeg har smakt både "heimert" og hjemmelagd vin og det har alltid vært høyst uaktuellt å gjenta opplevelsen etter de to smaksprøvene som ble foretatt i min ungdom. Det ene har en odør av hårspray med negellakkfjerner og det andre smaker gallsur saft.
Dette til tross for studenttid i Trondheim (kan ikke erindre å ha sett noe til hjemmebrenten noen sinne på de festene jeg deltok i den gangen, men så var det jo midt i "ølkrigens æra":knegg:) OG fire ukers sommerjobb på Hitra.


#47

Honda sa for siden:

Nei har aldri brygget noe.

Svigerfar brukte å lage øl . Vi har all øl bryggingstingene i uthuset og 1000 bøker som han hadde.
Han begynnte på en 20 liter øl bare 2 uker før han døde

Har aldri smakt hjemmelaget vin og sprit drikker jeg ikke.verken da jeg var ung eller nå, verken hjæmmlaget eller pol sprit


#48

polarjenta sa for siden:

Jeg er tidligere tromsøstudent, men der drakk jeg sjelden hjemmebrent, gikk mest i peach caney:o, men i Vesterålen har jeg drukket min andel av hjemmebrent ja, men det er lenge siden.:nemlig:


#49

him sa for siden:

Jeg har laget sprit og vin. Men det er så lenge siden at jeg faktisk svarte feil i pollen. Sprit laget jeg en gang da jeg var 17, vin satte jeg som student (elendig resultat). Jeg synes på en måte at både øl (kanskje mest mjød?) og sprit (spesielt potetsprit) er en del av vår kultur, men skjønner selvfølgelig hvorfor det er forbudt å brenne hjemme - og ingen av mine forsøk var av kulturell art for å si de slik.

Jeg har inntrykk av at alle slike "back to nature" er trendy nå. Sakte mat, kortreist mat, lage selv så mye som mulig, sy, strikke, ja til og med spinning begynner å ta seg opp. :vetikke:


#50

Harriet Vane sa for siden:

Jeg har hverken laget vin eller brygget alkoholholdig øl, ei heller brent sprit. Jeg har bare laget likør.


#51

Nenne sa for siden:

Og jeg. :medlem av punchcomitéen:

Jeg har aldri laget noe selv, men kunne egentlig tenke meg å prøve Tomtebrygg til jul når døgnet bare får litt flere timer.


#52

Kirsebær sa for siden:

Aldri brygget eller brent eller noe, men har drukket min kvote heimbrent.
Teofelia: Ikke mange drikker heimbrent i studietiden. Da har man gjort seg ferdig med den slags. :knegg:

Jeg bodde i et lite boligfelt utenfor byen, og det var det ikke noe tvil om hvem som laget egen sprit. Lukten er ikke til å ta feil av.


#53

Kitty Bastard sa for siden:

Jeg pleide å brygge mjød til jul.
Det var artig. Også har jeg laget min del med morsom likør (hage med mye frukt og bær).


#54

Veritas sa for siden:

Nei. Har ingen interesse av det.


#55

SpetakkelRandi sa for siden:

nei. husker mamma pleide å lage rødvin da jeg var ung og utforskende.... :spy: :knegg:


#56

Blåklokke sa for siden:

Nei det har jeg ikke og kommer nok aldri til å gjøre det. Har alltid hørt at hjemmebrent kan være farlig og veldig sånn fy-fy.

Jeg kom plutselig på at min mor og hennes venninne lagde egen vin for mange, mange år siden. Av en eller annen grunn tenkte jeg den gang ikke på det som hjemmebrenning men det er jo det. Men regner med det likevel er er stor forskjell på hjemmelaget vin og sprit?


#57

jane sa for siden:

Nei, aldri. Men jeg har smakt hjemmebrygget øl, og det er jo dritgodt!


#58

Marlen sa for siden:

Nei, aldri. Men har drukket min del dårlig vin og sprit i ungdommen..


#59

Teofelia sa for siden:

Det ene er lovlig, det andre ikke, for eksempel.

#60

Malama sa for siden:

Og vinlegging er ikke brenning?


#61

Adrienne sa for siden:

Med like godt resultat hver gang. :hehehe:

Jeg har ikke laget verken øl, sprit eller vin, men har smakt gode og mindre gode varianter av alt. Mannen drømmer om å lage calvados av egne epler, han har utdannelsen til det, men jeg tror det blir med drømmen.


#62

polarjenta sa for siden:

Nei, det er ikke det samme.


#63

emin sa for siden:

Aldri prøvd selv, men svigersene brenner hjemme. Bestesvigers setter vin selv.


#64

Inagh sa for siden:

Nei, jeg har aldri gjort slikt sjøl, men jeg er vokst opp på landsbygda, for å si det slik, så jeg vet godt hvordan sprit lages, og hvordan både god- og dårlig hjembrent smaker. :humre:

Foreldrene mine satte vin til sølvbryllupet sitt, og bror min brukte lage vin da jeg var yngre. Øl tror jeg ingen i familien har brygget. Gubben og jeg har lagd en sabla god kirsebærlikør, men da med polsprit.


#65

Susse sa for siden:

Likør lager jeg, av godsaker fra hagen. Drømmer om å sette vin når barna en dag er ute av redet.


#66

Frøydis sa for siden:

Jeg og mamma lagde mye vin da jeg var 18-20. Kjenner flere som har brent sprit, men det er lenge siden.

Likør derimot, lager jeg hver høst. Blåbær og rips. :nam:


#67

Syrinx sa for siden:

Ungdomsfylla foregikk vel i stor grad på heimbrent og heimevin. (Neida, ikke gitt med velsignelse av mine foreldre.) Selv satte jeg og hybelvenninna mi en dunk vin, mener det var Liebfraumilch, i studietiden. Måtte liksom bare ha gjort det. Det dukket forøvrig opp etpar flasker av den her for noe siden, under en opprydning i utekjelleren hjemme. De ble åpnet og tømt ut, fikk ikke en andre sjanse nei.


#68

Candy Darling sa for siden:

Bare på laben, og der er det til og med lovlig. Det ble ikke konsumert, dog.

Vi hadde heldigvis tilgang til labsprit til punchen. :overlegen: Unnskyld, til å rense tastaturene, mener jeg.

Ellers har all hjemmelaget vin jeg noensinne har smakt vært klart underlegen en lunken, død colaskvett, så nei, takk. :skeptisk: Jeg husker foreldrene mine la vin på badet nede. Det luktet søt gjær og bl-bl-bl-oppppet så friskt. Og smakte høgg.


#69

Kaija sa for siden:

Det hender jeg lager likør, av bær fra skog eller hage. Det er morsomt å lage, men det blir ikke konsumert i store mengder, så vi har et overskuddslager. Jeg var med mamma å brygge tomtebrygg da jeg var liten, og har tenkt på å gjøre det selv, men glemmer det hver førjulstid. Vin og øl har jeg aldri laget, men kunne kanskje ha prøvd. Forrige huseier plantet kirsebærtreet i hagen med vinsetting i tankene.

Hjemmebrent har jeg aldri laget, og aldri drukket med vilje, men fikk det visstnok servert hos noen folk vi besøkte i Nord-Norge. Jeg trodde det bare var en ualminnelig ekkel konjakk. :knegg: På videregående var det en i klassen som solgte hjemmebrent. Han hadde stadig en dunk med seg i sekken, låste klasseromsdøra og bedrev forretninger i stor stil.


#70

Bloppy sa for siden:

Nei, jeg har aldri laget vin, sprit eller øl hjemme.

Pappa pleide i min barndom å brenne sprit. Drukket endel av det i ungsomstiden ja. :urk: Ene naboen som var politimann var den eneste som betalte noe for spriten. Det var kun til eget bruk.

Nå brenner de ikke sprit lenger, men setter litt vin. Ferskenvin. Den smaker faktisk ikke så aller værst.

Svigers lager alkoholfritt øl til jul. Som smaker høgg. Alle andre drikker det da, bare ikke jeg.


#71

tink sa for siden:

Jeg har lagt vin en gang tidlig i studietida.
Nå er jeg mer troendes til å brygge øl til hjemmebruk, men har ingen konkrete planer.
Har også drukket en del hardangercider både fra pol og dunk, det er jo ganske ok.

Heimert holder jeg meg langt unna. Vokste opp i en tid og sted med en del farlig hjemmebrent i omløp.


#72

gajamor sa for siden:

Hva mener dere med farlig hjemmebrent? Smuglerspriten kan være farlig, siden den innimellom tilsettes metanol, men det er temmelig vanskelig å lage metanol hjemme. At man kan bli dårlig i magen av hjemmebrent er noe annet.


#73

Angelique sa for siden:

Nei. Aldri lagd noe med alkohol selv hjemme.


#74

Dali sa for siden:

Vi lagde blant annet 50 liter jordbærvin til russetida. Har aldri drukket det igjen. :knegg: Vi lagde litt forkjellig fruktvin for mange år siden, men nå er det kun polvarer.


#75

Carrera sa for siden:

Jeg drakk aldri "heimert" som jeg fikk fra fremmede, pga dette med farlig sprit. Og det er vel farlig sprit som er det rette å si, og ikke farlig hjemmebrent.

Husker vi fikk høre at vi måtte holde oss unna sprit fra fremmede, for det var hyppige tilfeller av metaolforgiftninger i perioder.

Jeg har et inntrykk av at hjemmebrenningen har avtatt masse de senere årene. Hører sjelden om at folk har kjøpt og så er det lenge mellom avisoppslagene om ulykker i forbindelse med brenning.

Husker jeg var avgårde og så et hus som regelrett hadde flyttet seg på grunnmuren etter at hjemmebrenningapparatet hadde gått i lufta. Store krefter i sving.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.