Hjemmebrenningen er visstnok gått skikkelig tilbake i Norge. Men på den andre siden er det fremdeles noen som går skikkelig opp i den, og kaller det tradisjon. Jeg har inntrykk av at brygging og vinlegging begynner bli moderne. Så jeg lurte på hvordan det står til her. Har du noen gang brygget eller brent selv?
Nei. Jeg kjenner mange som har laget vin hjemme, det kunne jeg sikkert ha gjort selv også hvis forbruket mitt hadde vært noe større og interressen tilstede. Jeg gikk i klasse med en som fikk faren sin i fengsel noen måneder for hjemmebrenning. Jeg greier ikke å hisse meg opp over hjemmebrenning til privat bruk, men der jeg kommer fra var det litt for utbredt å stjele strøm og tjene penger på å selge produktene til tenåringer. Det synes jeg er langt over enhver grense.
Jeg kjenner mange da, som brygger og setter og brenner selv, til eh, ikke-kommersielle formål, dvs til eget bruk. Jeg har til gode å drikke hjemmelaget øl, vin eller sprit som ikke smaker død og fordervelse. :snill:
Nei, aldri, og jeg ser ikke for meg at jeg noen gang kommer til å gjøre det. Jeg kunne kanskje funnet på å brygge juleøl, men det kommer ikke til å skje det heller, siden jeg ikke liker øl. Jeg drikker i det hele tatt lite alkohol. Jeg er oppvokst i en avholdsfamilie som har konvertert til måtehold - de strekker seg til å lage kirsebærlikør av egne bær. :knegg: Selve spriten kjøper de jo på polet, da.
Her har det vore generøs tilgang på smuglarsprit opp gjennom åra, men eg har likevel konsumert heimebrent i ungdommen. Og tropisk nektar. :gal:
Eg har aldri brent sprit sjølv, men var med på eit spleiselag som laga trygdevin på studentheimen eg budde på. Det var billige greier, av type to kroner og fire øre per liter. Tusla over Puddefjordsbrua med skvipet i halvannalitersflasker i plastpose. Ai, det var tider det.:happydance:
Jeg har ikke gjort det. Mannen har dog laget både øl og vin noen ganger. Vin blir aldri vellykket, men øl har han teket på. Vi har dog prøvd oss på likør - og prøver nok oss på det flere ganger.
Ryktene sier at min far lagde hjemmebrenningsapparat på jobben - så han har sikkert brent i sin tid.
Jeg har for øvrig aldri smakt hjemmebrent sprit noen gang, til tross for at det neppe har vært mangelvare i denne bygda. Jeg var 20 før jeg drakk alkohol, så da kunne jeg jo like fint kjøpe sånt på polet.
Øi, min også! ;)
Eg har kverna malt, da. Og vaska flasker. Og inspirert.
Heimbrenning var det "mange" som dreiv med der eg kjem frå, men etter at nokon sprengte huset sitt og huset til ei i klassen vart dekka med karamellknekk så dabba det litt av. (Ingen var heime hos brennaren, heldigvis. Eller det var vel difor det gjekk gæli, kanksje.)
Brygget vin da jeg var ung. Men bare en gang, til russetiden. Den ble effektiv, for å kalle den noe, for god, det var den ikke. :hehehe:
Svigerfar brygger maltøl til jul, ellers er det ingen brygging eller brenning i min krets nei. Pappa har vel også forresten prøvd seg på litt ølbrygging, og av og til vinbrygging. Men det er lenge siden nå.
Nei, men jeg har et hjemmebrenne-apperat på loftet. Det er ikke brukt av noen i min generasjon, men har muligens finansiert studie-tida i Trondhjem for enkelte andre jeg kjenner, har jeg hørt.
Nei, det er lov å lage alkohol til eige bruk opp til maks 22%, men ikkje lov å destillere. Vin blir typisk 12-13%, øl ein plass mellom 5 og 7% når du bruker sånne sett frå Europris eller vinbutikk.
Tidlegare (les: då eg var ca 18) var det ikkje lov å tilsette sukker i heimebrygga øl i Sverige (sukker gjer at det blir meir alkohol i det), så då sto det forskjellig oppskrift på Sverige-svensk og Finland-svensk på øl-brygge-setta.
Nei. Jeg har enda til gode å smake hjemmelaget øl eller vin som kan måle seg med selv det dårligste fra butikken eller vinmonopolet, og jeg drikker ikke mer enn at jeg har råd til å kjøpe det jeg trenger.
Jeg er for øvrig en Trondheimsstudent som aldri drakk hjemmebrent heller.
Nei, har aldri brygget alkohol eller brent selv.
Etter å ha finansiert russetiden min med pappas hjemmelgde ferskenvin (:skremt:) har jeg valgt å kjøpe vin på polet.
Jeg har laget bringebær og kirsebærlikør, men da har jeg kjøpt brennevinet på polet og plukket bærene i hagen.
I hine hårde dager ( dvs studietiden) var det 3-ukers partyvin som var greia. Ikke særlig god, og full nok av fusel til å gi en dårlig dagen derpå, men hvis den fikk ligge lenge nok i kjøleskapet smakte den ikke bare fælt, lissom.
Nei.
Jeg har smakt både "heimert" og hjemmelagd vin og det har alltid vært høyst uaktuellt å gjenta opplevelsen etter de to smaksprøvene som ble foretatt i min ungdom. Det ene har en odør av hårspray med negellakkfjerner og det andre smaker gallsur saft.
Dette til tross for studenttid i Trondheim (kan ikke erindre å ha sett noe til hjemmebrenten noen sinne på de festene jeg deltok i den gangen, men så var det jo midt i "ølkrigens æra":knegg:) OG fire ukers sommerjobb på Hitra.
Svigerfar brukte å lage øl . Vi har all øl bryggingstingene i uthuset og 1000 bøker som han hadde.
Han begynnte på en 20 liter øl bare 2 uker før han døde
Har aldri smakt hjemmelaget vin og sprit drikker jeg ikke.verken da jeg var ung eller nå, verken hjæmmlaget eller pol sprit
Jeg er tidligere tromsøstudent, men der drakk jeg sjelden hjemmebrent, gikk mest i peach caney:o, men i Vesterålen har jeg drukket min andel av hjemmebrent ja, men det er lenge siden.:nemlig:
Jeg har laget sprit og vin. Men det er så lenge siden at jeg faktisk svarte feil i pollen. Sprit laget jeg en gang da jeg var 17, vin satte jeg som student (elendig resultat). Jeg synes på en måte at både øl (kanskje mest mjød?) og sprit (spesielt potetsprit) er en del av vår kultur, men skjønner selvfølgelig hvorfor det er forbudt å brenne hjemme - og ingen av mine forsøk var av kulturell art for å si de slik.
Jeg har inntrykk av at alle slike "back to nature" er trendy nå. Sakte mat, kortreist mat, lage selv så mye som mulig, sy, strikke, ja til og med spinning begynner å ta seg opp. :vetikke:
Aldri brygget eller brent eller noe, men har drukket min kvote heimbrent.
Teofelia: Ikke mange drikker heimbrent i studietiden. Da har man gjort seg ferdig med den slags. :knegg:
Jeg bodde i et lite boligfelt utenfor byen, og det var det ikke noe tvil om hvem som laget egen sprit. Lukten er ikke til å ta feil av.
Nei det har jeg ikke og kommer nok aldri til å gjøre det. Har alltid hørt at hjemmebrent kan være farlig og veldig sånn fy-fy.
Jeg kom plutselig på at min mor og hennes venninne lagde egen vin for mange, mange år siden. Av en eller annen grunn tenkte jeg den gang ikke på det som hjemmebrenning men det er jo det. Men regner med det likevel er er stor forskjell på hjemmelaget vin og sprit?
Jeg har ikke laget verken øl, sprit eller vin, men har smakt gode og mindre gode varianter av alt. Mannen drømmer om å lage calvados av egne epler, han har utdannelsen til det, men jeg tror det blir med drømmen.
Nei, jeg har aldri gjort slikt sjøl, men jeg er vokst opp på landsbygda, for å si det slik, så jeg vet godt hvordan sprit lages, og hvordan både god- og dårlig hjembrent smaker. :humre:
Foreldrene mine satte vin til sølvbryllupet sitt, og bror min brukte lage vin da jeg var yngre. Øl tror jeg ingen i familien har brygget. Gubben og jeg har lagd en sabla god kirsebærlikør, men da med polsprit.
Ungdomsfylla foregikk vel i stor grad på heimbrent og heimevin. (Neida, ikke gitt med velsignelse av mine foreldre.) Selv satte jeg og hybelvenninna mi en dunk vin, mener det var Liebfraumilch, i studietiden. Måtte liksom bare ha gjort det. Det dukket forøvrig opp etpar flasker av den her for noe siden, under en opprydning i utekjelleren hjemme. De ble åpnet og tømt ut, fikk ikke en andre sjanse nei.
Bare på laben, og der er det til og med lovlig. Det ble ikke konsumert, dog.
Vi hadde heldigvis tilgang til labsprit til punchen. :overlegen: Unnskyld, til å rense tastaturene, mener jeg.
Ellers har all hjemmelaget vin jeg noensinne har smakt vært klart underlegen en lunken, død colaskvett, så nei, takk. :skeptisk: Jeg husker foreldrene mine la vin på badet nede. Det luktet søt gjær og bl-bl-bl-oppppet så friskt. Og smakte høgg.
Det hender jeg lager likør, av bær fra skog eller hage. Det er morsomt å lage, men det blir ikke konsumert i store mengder, så vi har et overskuddslager. Jeg var med mamma å brygge tomtebrygg da jeg var liten, og har tenkt på å gjøre det selv, men glemmer det hver førjulstid. Vin og øl har jeg aldri laget, men kunne kanskje ha prøvd. Forrige huseier plantet kirsebærtreet i hagen med vinsetting i tankene.
Hjemmebrent har jeg aldri laget, og aldri drukket med vilje, men fikk det visstnok servert hos noen folk vi besøkte i Nord-Norge. Jeg trodde det bare var en ualminnelig ekkel konjakk. :knegg: På videregående var det en i klassen som solgte hjemmebrent. Han hadde stadig en dunk med seg i sekken, låste klasseromsdøra og bedrev forretninger i stor stil.
Nei, jeg har aldri laget vin, sprit eller øl hjemme.
Pappa pleide i min barndom å brenne sprit. Drukket endel av det i ungsomstiden ja. :urk: Ene naboen som var politimann var den eneste som betalte noe for spriten. Det var kun til eget bruk.
Nå brenner de ikke sprit lenger, men setter litt vin. Ferskenvin. Den smaker faktisk ikke så aller værst.
Svigers lager alkoholfritt øl til jul. Som smaker høgg. Alle andre drikker det da, bare ikke jeg.
Jeg har lagt vin en gang tidlig i studietida.
Nå er jeg mer troendes til å brygge øl til hjemmebruk, men har ingen konkrete planer.
Har også drukket en del hardangercider både fra pol og dunk, det er jo ganske ok.
Heimert holder jeg meg langt unna. Vokste opp i en tid og sted med en del farlig hjemmebrent i omløp.
Hva mener dere med farlig hjemmebrent? Smuglerspriten kan være farlig, siden den innimellom tilsettes metanol, men det er temmelig vanskelig å lage metanol hjemme. At man kan bli dårlig i magen av hjemmebrent er noe annet.
Vi lagde blant annet 50 liter jordbærvin til russetida. Har aldri drukket det igjen. :knegg: Vi lagde litt forkjellig fruktvin for mange år siden, men nå er det kun polvarer.
Jeg drakk aldri "heimert" som jeg fikk fra fremmede, pga dette med farlig sprit. Og det er vel farlig sprit som er det rette å si, og ikke farlig hjemmebrent.
Husker vi fikk høre at vi måtte holde oss unna sprit fra fremmede, for det var hyppige tilfeller av metaolforgiftninger i perioder.
Jeg har et inntrykk av at hjemmebrenningen har avtatt masse de senere årene. Hører sjelden om at folk har kjøpt og så er det lenge mellom avisoppslagene om ulykker i forbindelse med brenning.
Husker jeg var avgårde og så et hus som regelrett hadde flyttet seg på grunnmuren etter at hjemmebrenningapparatet hadde gått i lufta. Store krefter i sving.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.