Jeg lurer på hvor lenge en frityrgyte kan stå med olje i før oljen ikke er brukbar lenger? Og hvor mange ganger ca en kan fritere i samme oljen? Gryta mi er ti år gammel, men god som ny da den er uhyre sjelden brukt. Men nå hender det at jeg får fryktelig lyst på friterte, ferske potetbåter og da drar jeg fram spetakkelet. ( Og det er godt med friterte løkringer en gang iblant også. :jupp: )
Jeg skifter olje for hver gang, selv om vi skulle finne på å frittere to dager på rad. Synes olja blir så grumsete og ekkel, særlig når vi fritterer vårruller.
Ja- løkringer, vårruller o.l grumser olja så da skifter jeg olje mellom hver gang. Men ferske potetbåter grumser oljen så lite at den godt kan brukes igjen.
Hvis det er to dager på rad så er det helt sikkert helt OK. Hvis det går en stund til du skal bruke den igjen så hadde jeg tømt den, silt oljen og vasket gryten. Oljen bør kanskje stå kaldt til den blir brukt igjen.
Jeg har ikke frityrgryte, men noen ganger når jeg har fritert ting og vet/tror det ikke er så lenge til neste gang bruker jeg å sile oljen, putte den i en tett boks og ha i kjøleskapet.
Olja blir bedre å bruke jo flere ganger den blir brukt. Den trenger heller ikke å stå kjølig. Du lukter om den ikke skulle være god om den står en stund.
Jeg setter min i en boks i skapet. Det er dog mannen som har frityrgryte-ansvar, så hvor ofte den byttes vet jeg ikke. Vår olje filtreres automatisk, man setter gryta oppi en plastboks som fulgte med, og etter en stund er oljen i boksen og grumset ligger igjen i gryta. Magisk.
Det funker her i huset i alle fall, og ingen har noen gang blitt dårlige. Gryta står bare oppi en stor tett plastbakke sånn at den ikke skal lukte. På vinteren står den ganske kaldt i boden, men ikke på sommeren. Det verste som finnes er poteter eller pommes frites som er fritert i første gangs olje. Blir dvask, oljete og blek. Når olja blir brukt et par ganger så blir den mye bedre fremover. Aner ikke hvor ofte mannen bytter olje, for det styrer han med.
Jo, men da har den gjerne stått lenge, altså uker/måneder. Men om man har fritert fiskepinner da kan man gjerne kaste oljen med en gang. :urk: Nuggets og pommes frites derimot går helt utmerket å gjenbruke oljen til i ukesvis.