Jeg sto og tenkte på det i sted, hvor utrolig masse penger som (ihvertfall for oss) går rett ut av vinduet for gutta her i huset er ikke spes glad i middag. Heller brødmat/kornblanding!
Tenker å kutte middagen i hverdagene, å lage noe til helgene bare.
Nå begynner hverdagen til mandag, å økonomien min blir strammere så her må det kuttes litt på innkjøp/forbruk.
Middagen blir på en måte kun laget fordi det er sånn det er, middag er på en måte påbudt. Å enn å så lenge så er ikke gutta noe glad i varm mat som sagt, så da tenker jeg på å kutte middagen for en periode. Eller blir dette helt dumt?
Det er jo ikke sånn at jeg må kutte middagen for å spare penger heller, men synst jeg kaster pengene ut av vindu og det liker jeg ikke å gjøre.
Jeg skjønner litt hva du mener. Selv om jeg lager mat ungene liker (de sluker stort sett alt da), hender det de ikke orker så mye. De har fått varm mat på sfo/barnehage tidligere på dagen, og orker ikke så mye. Så det hender vi tar et knekkebrød eller ei skive og en frukt/grønnsak når vi kommer hjem, er ute på det vi skal, og lager heller litt ekstra til kvelds. Grøt er også et kjapt måltid vi ofte tyr til, når vi har dårlig med tid (lager i stand dagen før, og varmer opp).
Hm. Jeg synes ikke man skal holde på noe som helst bare fordi det liksom er sånn det skal være. Men middagen har en funksjon - det er det måltidet som inneholder mest grønnsaker og proteiner i løpet av en dag. Jeg ser for meg at det koster litt tankearbeid å få dette til uten å ha noe middagsmåltid.
Når det er sagt, kan middager hjemme hos meg godt være brød + proteinkilde + endel grønt til uten at det er tradisjonell varmmat med potet. Hos oss mer tidsmessig enn økonomisk betinget, men det er ikke hver dag det passer å lage full middag.
Det kommer vel an på hva dere spiser ellers i løpet av dagen? Vi spiser f.eks mye grønnsaker til middag, men ikke til andre måltider (vi spiser jo endel frukt i løpet av dagen da). Også er jo middagen det mest varierte måltidet vi spiser, frokost og lunsj er jo omtrent det samme hver dag. Hos oss er middagen også det måltidet vi virkelig sitter sammen og prater om hva som har skjedd i løpet av dagen, tror ikke det hadde blitt det samme om vi bare skulle hive innpå noen brødskiver.
Men det er jo bare å prøve? Kutt middagen i en uke, og hvis alle trives med det er det vel greit?
Nå er ikke problemstillingen aktuell her, for her er alle glade i middag. Og jeg ville fått problemer med å putte grønnsakene vi spiser til middag inn i de andre måltidene. Og flere brødmåltider vil jeg hvertfall ikke ha!
Vi hadde nok ikke gjort det hver dag, men å gjøre det av og til er da helt OK. Ungene hos oss er heller ikke så glade i middag, og ikke jeg heller for den saks skyld. Men mannen er, og det er stort sett han som lager.
Men jeg synes ikke middagen behøver å være hellig. Ikke bare går det på penger, men også ofte på tid, det skal skvises inn etter henting, lekser og før fritidsaktiviteter.
Hadde det vært hos oss så hadde jeg ikke kutta middagen hver hverdag, men av og til. Og kanskje senket kravene. Kanskje en fiskekake eller karbis på brødskiva duger som middag i blant. Hjemmelaget suppe er også billig, sunt, godt hvis du bruker sesongens grønnsaker, med godt grovt brød til.
Og av og til, bare vanlige brødskiver. Helt OK synes jeg.
Angående grønnsaker så spiser barna hos oss helst rå grønnsaker. Det skjærer vi opp og har ved siden av maten. Rå paprika går ned på høykant, men er den frest og putret med i ei gryte så vil de ikke ha den.
Her er link til en blogg om restemat - det kan jo være noen tips å hente der for å få pengene til å strekke lenger: restemat.blogspot.com/
Her går det veldig opp og ned hva de spiser av mat når det er middag. Litt sånn periodegreie. Vi prøver å skvise inn grønnsaker, men det er jammen ikke alltid de spiser. Nå spiser begge brokkoli, og noen ganger gulrot.
Men jeg tenker liksom å fortsette ha det. For plutselig er de der at de spiser litt annet igjen, og jeg har ikke lyst til at de skal vennes av å spise middag heller :gruble:
Men at alle middagene jeg lager gir de så mye mer enn annen mat, det tror jeg ikke. I sommer har de blitt hekta på fiskekaker med ketchup. :knegg: Vel vel, bedre enn pølse tenker jeg.
Takk for gode innspill,ja kan være en ide og kutte middagen av og til bare, mange kroner å spare på det. Å enkle middager som fiskekake på skive har jeg faktisk ikke tenkt på heller....
Rema har forresten mange oppskrifter på middag til fire under hundrelappen, så middag må ikke være dyrt. Vi lager stort sett alltid for mye. Det er jo det som kastes som føles dyrest synes jeg, så om man er flinkere til å lage passe vil en også spare en del.
Tja, dersom jeg skulle gjort det hadde jeg hatt restriksjoner på pålegg til "middagsbrødmåltidet". Type makrell i tomat, fiskekake, mye kjøttpålegg, alltid noe grønt. Det hadde vært uaktuelt her med kornblanding eller hva som helst av pålegg istedenfor middag i alle fall.
Jeg klarer ikke helt å skjønne at det er SÅ dyrt med litt rimelige middager forresten? 4 laksefileter på Rema koster rundt 40 kroner, du trenger sikkert ikke fler enn 2 per middag hvis det er deg og gutta. Så poteter og en brokkoli? Billigere blir det ikke....
vi har heller ikke middag hver dag, ungene får bestemme som regel hva de vil ha..
Noen ganger vil de ha middag og noen ganger vil de ha kveldskos. Altså brødmåltid.
Omeletter, fiskekaker og lignende på skiver er jo genialt og enkelt, samme med grøt (havregrøt, fløyelsgrøt, semulegrøt etc) som kan varieres i det uendelige.
Men jeg ville og sørget for å putte inn masse frukt og grønnsaker i de andre måltidene om jeg skulle kuttet middagen, eventuelt ha det som snacks på kvelden.
Det hadde vært helt uaktuelt her. Alle er glade i middag, og jeg syns ikke dagen er den samme uten. Det ville vært vanskeligere å få til en riktig sammensatt ernæring med bare brldmåltider syns jeg.
Her i huset hadde ikke det fungert, ettersom middag er det måltidet Knerten spiser mest.
Han får (i teorien, i praksis har de ikke startet etter ferien i alle fall) varmmat i barnehagen en gang i uka, men jeg synes han trenger mer, særlig siden han altså ikke er så innmari glad i brødmat egentlig.
Men om vi skulle gjort det, hadde det vært viktig å få inn "bestanddelene" fra middagen likevel, altså proteiner og grønnsaker, som mange har nevnt før meg.
Å kutte ut middagen her i huset hadde aldri fungert. 4 av 5 personer i huset er ikke glade i brødmat. Jeg vil helst ha varm mat til lunsj også. Brødmat er ikke veldig godt.
Her hadde det ikke vært aktuelt å kutte middagen. Dagen min henger ikke sammen uten. Selvsagt er ikke alle middager av like høy kvalitet, men noen form for middag, det vil jeg ha.
Når jeg setter opp ukemenyer prøver jeg imidlertid å legge inn billige middager også. Tomatsuppe med egg for eksempel. Nesten gratis og ungene elsker det. Pannekakemiddag med blåbær fra fyseren, også nesten gratis. Omelett med rester kan også passere som middag på en aktiv dag. Osv.
Jeg hadde mer enn gjerne droppet middag et par dager i uken hvis resten av familien også hadde godtatt det. Men det gjør de altså ikke. Teitingene.
Det å samle hele gjengen rundt bordet sånn ved 17-tiden, det ville jeg ikke droppet altså, men for min del må det slett ikke serveres noe varmt.
Mine barn er ikke veldig glade i middag og de har fått varm mat daglig i bhg i alle år. Jeg spiser som regel varm mat på jobb til lunsj. Likevel lager jeg middag hver dag og spør meg selv noen ganger hvorfor jeg gjør det?
Nå begynner frøkna på skole/sfo, så da blir det slutt på varm lunsj til henne og stort sett kun brødmat. Så vi fortsetter nok med middag, men den trenger ikke å være så avansert. De er forresten ikke glade i brødmat heller, så mer brød er i alle fall helt uaktuelt.
Jeg er også den som gjerne vil ha varm lunsj, og alternativ kveldsmat. Jeg er ikke noen brødfanatiker. Ikke at jeg egentlig har noe mot brød, men jeg er påleggslei. Kommer ikke på noe pålegg jeg har lyst på lenger.
Jeg vil og helst ha ha varm lunch i tillegg til middag og kanskje grøt eller omelett til frokost. Jeg misliker brødmat intenst og det er veldig sjelden jeg frivillig spiser mer enn et brødmåltid om dagen.
Men hva er greia, tenker du å gjøre det fordi middag er dyrt, eller fordi dere ikke liker middag/varm mat?
Hvis du tenker å erstatte middagen med billig brødmat syns jeg det er en dårlig idé, fordi da blir det vanskelig å få i dere nok proteiner og grønnsaker. Om dere spiser kald eller varm fisk, kokte eller rå grønnsaker er jo ikke så farlig.
Det hadde ikke vært greit for meg at guttene ikke spiste grønnsaker etc, og heller spiste brød/grøt. Jeg syne det er vanskelig å få like mye grønnsaker i et brødmåltid, som det vi bruker i middager. Nært sagt umulig, egentlig.
Jeg er ikke så nøye på om det er kald eller varm mat, men jeg er opptatt av at de får i seg proteiner og grønnsaker, mer enn det det blir til gjennom brødmåltidene. Om jeg hadde fått i dem grønnsaker og proteiner gjennom andre måltider så hadde jeg gitt blaffen akkurat middagsmåltidet. Men jeg ville stått på hodet og prøvd å fikse ting om de bare spiste brød, grøt og knekkebrød gjennom dagen.
Rent ernæringsmessig mener jeg at middag med fisk, grønnsaker og noe kjøtt er veldig viktig for voksne, men aller mest barn som skal vokse og bygge imunforsvar.
Les oppskrifter, bli inspirert og finn frem til hva barna vil like. Du investerer i barnas (fremtidige) helse og utvikling.
Nei jeg vet, men de spiser ikke anyway. De tar kanskej to tre biter, så er de "mette". Så da tenkte jeg kanskje bare å kutte middagene...grønnsaker rører de knapt uansett når vi har det. Men de kan gjerne spise rå gulrot, paprika og agurk. Melon, eple, pære,brinebær, jordbær nektarin, druer og banan er populære frukter.
Da tror jeg heller jeg hadde lett etter alternative oppskrifter, og bygget videre på ting de liker, enn å kutte måltidet for å servere dem kornbasert mat i stedet.
Da hadde jeg nok heller laget et rent snacksemåltid med rå grønnsaker og frukt sammen med feks rømmebasert dip eller lignende. Slike diper kan man endre på alt etter hva man har lyst på, eks litt sweet chillisaus rørt ut i rømme, eller mangochutney, ketjap manis etc. :nam:
Ja og så hatt en omelett eller noe annet veldig proteinrikt til kvelds.
Jeg kan godt erstatte pasta/ris/potet med brød, men det skal mye pålegg til for å erstatte mengden fisk/kjøtt/grønnsaker i en vanlig middag, og det er stort sett dyrere kilopris på kjøtt/fisk i form av pålegg.
Til spørsmålet i overskriften: Ikke naturlig for meg, bare nitrist. Jeg syns brød er gørrkjedelig, og ville ha opplevd det som en kjempenedtur å kutte ut middagen. Hva barna spiser og ikke, er uavhengig av dette. (Hvis de ikke ville ha middag, men bare spiste brød, ville det nok blitt en del mer spicy thaimat på oss gamle. :sparke: )
Vi spiser knapt kokte grønnsaker. Før vi begynner å spise så setter jeg frem skåler med agurk, småtomater, mais, rå gulrot og kokt brokkoli. En ting i hver skål. (Blanding er djevelens verk!). Noen ganger er skålene tømt før vi får kommet oss til bords, andre ganger må jeg presse litt for at alle skal spise noe av det grønne som står på bordet.
Jeg er veldig lite nøye på at måltidet skal være "middagsaktig", men de skal ha proteiner og grønt. Dermed har eldste mange middager som består av kalde fiskekaker og et lass brokkoli, mens søsteren ved siden av spiser laks med rå gulrøtter og agurk til og minstemann mauler småtomater og presses til å ta noen biter fisk. Eller sånt.
Åh, ja, en annen ting jeg syns er veldig viktig er at vi har ett fellesmåltid der vi sitter sammen i ro og mak rundt et bord og deler et måltid. Det er en annen funksjon middagen oppfyller, men man kan selvsagt få til det uansett hva som står på bordet.
Denne fellesmiddagen sliter vi med å få til. Det liker jeg ikke, men sånn er det. Det har med ulike behov på ettermiddagen å gjøre, fritidsaktiviteter, lekser og utelek. Ofte lander vi på brød eller tilsvarende i middagstider og så har vi et mer middagsaktig måltid på kvelden når alle er kommet hjem.
Sånn innimellom lurer jeg på hvorfor jeg gidder å lage middag siden ungene ikke spiser noe særlig likevel, men jeg tenker at det nok kommer seg etterhvert, så tilbudet skal de få, også håper jeg at de spiser etterhvert. Men jeg lager ikke nødvendigvis middag med potet/pasta/ris hver eneste dag. Dvs potet har vi nesten aldri siden de ikke er veldig glade i det og ikke spiser det.
Men det er jo grønnsaker det? Kan du ikke bare servere det ved siden av middagen da? Vi har veldig ofte rå grønnsaker i skåler ved siden av det aller mest. Det eneste vi koker er egentlig brokkoli og blomkål, stort sett.
Men hvorfor skal jeg lage varm mat ved siden av som går rett i søpla? Da tenker jeg, skikkelige middager lørdag og søndag å noe lett ala taco på fredager evt.... å disse tipsene som jeg har fått her har vært til stor inspirasjon. Hilsen frøken matlei :o
Her er noen ting som fint regnes inn i mitt middagsbegrep:
pitabrød eller fajitaslefser med kyllingbiter og de sedvanlige grønnsaksskålene, rømme og ost
fiskekaker og rå gulrot og agurk
suppe med skåler med kald, kokt skinke og makaroni til å ha i suppa, og rå grønnsaker til å maule ved siden av (blomkålsuppe eller tomatsuppe eller hvasomhelst)
fiskesuppe laget på fiskebuljong, fløte, gulrøtter og purre, og rød eller hvit fisk. Denne elsker de - de drikker suppa av suppeskåla.
Nei, det kunne ikke fungert her. Når barna kommer hjem fra skolen så er første spørsmål: hva skal vi ha til middag mamma, tar det laaaaaang tid?
Vi kan hoppe over middagen innimellom, men det er sjeldent. Jeg drar på jobb i 15.30 tiden og MÅ ha middag før jobb altså.
Ungene her velger menyen en gang hver seg i uken og jeg de resterende 4. Sliter litt med minsten på 8 da, han spiser omtrent ikke noe form for kjøtt.
Hva med å ha brødmat eller suppe til middagstiden og kald middag til kveldsmat, som for eksempel omelett og røkelaks eller kald laks. Kan også ha kald skinkeskalker, som gjerne koster mindre enn påleggsskinke.
Å spise varm middag hver dag er vel ikke viktig, men å sørge for riktig type næringsstoffer og mengder er det.
Kunne aldri skippet middag, nei :hehehe: jeg har sultne barn som trenger protein og fett for å bli mette. Vi legger middagen til kvelds, sånn at alle er hjemme. Det er det eneste faste måltidet vi har sammen. Hvis det ikke er "skikkelig" middag, så kan det f.eks. være rå grønnsaker, noe eggegreier og makrell eller brisling på grovt brød. Og kanskje noen rester fra dagen før, eller pølser eller ... men som regel har vi altså middag. Hvis ungene hadde fått lov, kunne de sikkert levd på frukt og brød :nemlig: men det får de ikke.
Syns ikke middag er så dyrt jeg, det er dyrere (og mer arbeid og oppvask) å ordne nok grønnsaker og kjøtt/fisk via brødmat.
Om de da ender med å spise brødmat/kornblanding hele dagen, så ville jeg heller gjort motsatt. Satt hardt mot hardt - prøvd å finne noe slags middag de kan spise og heller kuttet ned på brød og korn - så de var sultne.
Spiser de derimot masse grønnsaker og frukt ellers i løpet av dagen, samt rent kjøtt og bakt grovt brød - så må man jo ikke ha type varm middag.
De kan jo begynne med raw food - middager?
Vi har kuttet middagen en dag i uka siden vi kommer hjem halv fem og tre av oss skal ut igjen kvart over fem. Da blir det skiver, ostesmørbrød eller omelett, funker helt fint! Synes ellers middagen er et OK samlingspunkt, og alle sammen liker et varmt måltid i løpet av dagen, derfor kommer vi nok ikke til å kutte ut mer enn den ene dagen.
I mitt hode er ostesmørbrød/omelett en helt grei middag. Det blir noe helt annet enn å ha nok et klassisk brødmåltid, for ikke å snakke om frokostblanding, synes jeg.
Ja, middager kan være så mye. Det fins mange alternativer, men jeg tror ikke nødvendigvis det blir så mye billigere med kald mat om man skal oppfylle de samme kravene til næringsinnhold. Det gjør man ikke med brødskiver eller frokostblanding.
Skjønner litt hva du mener også. Ungene her spiser alltid så lite til middag. Nå i sommer vil de helst bare løpe ut med en gang de kommer hjem at de ikke har tid å spise middagen. Så er nesten som jeg vuderer å heller bare gi de noe lett mat, også heller gi middag til kvelds.
Men eldste er veldig glad i middag så kunne ikke kuttet ut middagen. Hun er ikke så glad i brødmat.
Tror ikke det er så bra å kutte ut middagen helt men kanskje noen dager i uke.
Hvis det ikke hadde vært for at mannen elsker middag, så hadde det nok sett mye enklere ut hos oss.
Jeg antar at det kunne ha vært noe sånt (tilfeldig fordelt fra mandag til torsdag)
-helt vanlig brødskivemåltid
-stekte pølser, karbonader eller fiskekaker på brødskive med oppskjærte grønnsaker
-hjemmelaget suppe (tomat, brokkoli) denne med krutonger og litt bacon eller stekt chorizo
-grillet kylling med potetbåter (ferdig grillet fra butikken, enten hjemmelagde potetbåter, av og til pommes frittes fra pose) Med rå grønnsaker til
-En og annen dag kunne vi hatt lasagne, fiskeboller, gratinert blomkål, spaghetti med kjøttsaus osv osv. Altså hatt en mer 'vanlig' middag innimellom da man hadde tid og lyst. For meg er det det evige maset om HVA skal vi ha til middag, hva man har lyst på osv som er slitsomt.
Jeg har ingen problemer med å kutte middag når det kun er jeg som er hjemme, men i forhold til barna er det ikke aktuelt bortsett fra i de tilfellene hvor tidspresset gjør at det ikke er mulighet for kokkelering.
Min eldste sønn liker ikke middag, og vil helst alltid spise havregryn eller brødskive. Desto større grunn til å fortsette, finne ting han spiser, lære ham gode vaner og få i ham variert mat.
Hos meg ville det ikke vært naturlig å kutte middag i sin helhet, men i perioder har jeg vurdert å bytte om på kveldsmaten med middagen. Barna er ofte mette når de kommer fra SFO/barnehage i 16-16.30 tiden. Da er det bedre å utsette middag til 19-20 og heller spise en skive/frukt hvis de er sultne rett etter de kommer hjem. Jeg har hatt god erfaring med dette.
Nei, jeg tror ikke det hadde vært aktuelt å kutte middagen på fast basis. Innimellom kan vi spise fiskekake på brødskive, stekte egg osv, men ikke på daglig basis. Snuppa er småspist, og spiser knapt middag, men hun får i seg altfor mye brødmat dersom vi kutter middagen. For å få i henne ekstra proteiner, sender jeg også gjerne med fiskekake, karbonade, kokte egg osv i frokostmatpakken til barnehagen. Grønnsakene jobber vi fortsatt med.
For min egen del er jeg såpass glad i salt mat at jeg hadde savnet noe uten middag, og dessuten er jeg ikke så glad i brød, dvs. pålegg.
Nei.
Heldigvis er barna veldig glade i grønnsaker, og spiser godt til middag. Ofte blir vi sittende rundt bordet i en time og det er verdifull tid for oss.
Å kutte middag og bare spise rundstykker en dag iblant gjør meg ingenting - type hvis det er veldig varmt og ingen gidder å lage mat, og vi er på vei til stranda eller noe. Ikke at jeg husker sist dét skjedde da akkurat :rolleyes:
Vi kunne ikke kuttet ut skikkelige middager. Vi spiser ganske mye fisk hver uke og jeg kan ikke skjønne åssen vi ellers skulle fått det i oss. Middag og kveldsmat er de eneste måltidene som spises hjemme i ukedagene.
Middagen vår er viktig. Både ernæringsmessig og sosialt. Den er bedre sammensatt enn noen andre måltider i løpet av dagen. I tillegg sitter vi alle ned og spiser sammen og snakker om dette og hint.
Jeg er kanskje litt vel opphengt i den middagen. Den hadde jo vært mulig å kutte ut en sjelden gang i blant.
Knotten spiser innimellom lite til middag, men vi kutter den ikke ut. :niks:
Det vi har gjort, er at vi spiser sen middag. Da spiser alle mer, og så slipper vi at det blir så hektisk med hjem fra jobb, fritidsaktiviteter og lekser og hva_har_du. Stressnivået reduseres, og matlysten øker.
Knotten får ofte brødskive eller annet når han kommer hjem for å holde blodsukkeret på akseptabelt nivå, og det fungerer i grunnen veldig godt.
Det hadde nok vært temmelig uaktuelt å kutte ut middagen. Nå spiser mine det meste og ganske godt for alderen, men kommer det en småspist periode så får jeg heller lage mindre og eller være flink å bruke restene. Det hender forresten allerede at jeg lager ekstra til en middag med tanke på at det skal være rester til en annen dag. Akkurat nå har herren i huset pappapermisjon, men når han jobber spiser vi middag når det er på tide med kveldens siste måltid for de små; på den måten får vi spist sammen alle fire.
Vi dropper ikke middagen nå som vi kun er to voksne som spiser en gang, vi. Jeg er veldig middagsglad og lagde alltid varm middag da jeg bodde aleine også (dog ikke alltid like variert), så det skal nok mye til for at vi dropper det når vesla blir stor nok til å spise med oss. Jeg ser jo dilemmaet med at de ikke vil spise middagen, men jeg tror ikke løsningen er å kjøre på med frokostblanding og brød, altså. I hvert fall ikke flere ganger i uken. De spiser vel mye brødmat ellers på dagen? Jeg er nok preget av å kjenne mange som har "levd på" brød og fått trøbbel med magen, men jeg klarer ikke å se for meg at en hel dag med brødmåltider er lurt over tid. Men som flere sier, fiskekaker og rå grønnsaker f.eks. er jo et kjempefint måltid, og ikke nødvendigvis så dyrt.
Jepp, sånn er det her også. Som regel blir de siste skivene i matpakka spist på veien hjem, eller så får han noe med en gang vi kommer inn døra. Så rekker vi å tenke litt, skravle litt og slippe å stresse med matlaging.
Vi har i grunnen samme problemstilling; mine er ikke særlig glad i varm og mektig mat, og spiser gjerne middagsmaten utpå kvelden når den ikke lenger er varm, og ei heller da særlig mye. Aller helst nyter de et par ferske skiver brød og grønnsaker, da er lykken fullkommen.
:jupp: Det skjer titt og ofte her i huset om det skal bli servert noen middag.
Her er det veldig uaktuelt å kutte ut middagen. Av alle gode grunner nevnt tidligere :knegg:
Jeg tenker at om problemet ditt er at guttene dine ikke liker middag, trenger de økt eksponering, ikke at du slutter med det. Barns smaksløker er jo som kjent mer "ømfindtlig" og de trenger å måtte smake på en del mat både tre og tyve ganger før de har vendt seg til smaken. Om du kutter ut middagen og pøser på med knekkis og kornblanding blir barna kun eksponert for vante, trygge smaker og de vil ikke nødvendigvis bli noe mer glad i middag senere. Kjør på med middag, gjør det "barnevennlig" (pakk inn i pita/wraps, lag typisk "gatekjøkkenmat" som alle barn liker fra bunnen av med sunt tilbehør etc.) og server rå, gode grønnsaker i skåler ved siden av, så vil nok barna dine like litt middag etter hvert.
Brød som erstatning for middag en gang i blandt, eller en gang i uka om du vil, er selvsagt helt OK, men varm middag som unntaket tror jeg ikke er en veldig god idè både ernæringsmessig og for smaksutvikling.
Min eldste brakk seg tidligere av tanken på parmesan, og selvfølgelig lukten. En måned etter at både han og broren kjørte fullstendig spisenekt en kveld pga. smeltet parmesan-lukt, spiste de kyllinglasagne med parmesanlokk. I mellomtiden snek jeg det inn som osten utenpå schnitzler og nuggets.
:jupp: Det er nettopp det! I det siste har flere slike "venne til sakte men sikkert"-retter glidd gjennom hos oss.
Ofte tåler barn mer krydderier/"rare smaker" enn man kanskje tror på forhånd også. Min erfaring, fra mitt ene barn, er at han spiser mer av ting som har litt smak(hvitløk, mild chili, basilikum, koriander) enn av retter som er mildere eller stort sett bare smakssatt med salt og pepper.
Sen middag ja. Vi har operert med halvsen middag lenge, uten særlig effekt, men kanskje utsette den enda litt til da!? :gruble: Gjør ikke meg noe, er stress nok minuttene etter at vi kommer inn døren hjemme om ettermiddagene. Så å puste ut litt og smøre en skive i en fei heller enn å trø til med full middag, er kanskje ikke så dumt!
Vi har også stort sett kveldsmiddager, eller det varierer litt. Enkelte dager har vi middag før fem, men stort sett er det brødmat på ettermiddagene og middagen til kvelds på ukedagene. Ungene spiser stort sett før vi voksne kommer hjem fra jobb, plutten får en liten matpakke på vei hjem fra barnehagen.
Samme her, da har vi mulighet til å lage masse sære middager som sønnen min slipper å smake på :P
Jeg prøver å bytte ut flere av brødmåltidene jeg da, de blir det liksom alltid nok av uansett. Så gjerne serverer jeg heller rester av middag, fullkornsgrøt, fullkornsmakaroni med grønnsaker + tomater, agurkskiver osv til kvelds, men også brødskiver innimellom om det skal gå lett. Har vi dårlig tid, tar vi heller noe lettvindt etter jobb og middag på kvelden.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.