Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dersom jeg VIL ha brødene mer kompakte?

#1

Nera sa for siden:

hva gjør jeg da? Bytter ut noe av melet med sammalt rug? Hever to ganger i stedet for en? Tilsetter poteter.

Jeg lager i utgangspunktet brød som er temmelig grove (over 50%), og for det meste bruker jeg grov spelt, endel frø (linfrø, solsikkefrø, gresskarkjerner, hvetekjerner...), havre- eller hvetekli, havregryn osv, og deretter enten fin sammalt spelt eller hvete, og resten hvetemel. Jeg bløtlegger det grove i kokende vann først, og lar det bli kaldt, og tilsetter så naturellyoghurt, olje, og det fine melet.

Brødene heves i formen, og blir veldig lette og luftige (litt som franske landbrød), men jeg vil gjerne ha litt mer kompakte brød med substans, og hva gjør jeg for å få det resultatet? Brødene blir dessuten i overkant smulete etter å ha vært frosset, noe jeg også vil unngå.

Så eksperter på de ulike meltypenes bakeegenskaper: Hva gjør jeg for å få litt mer kompakte brød som ikke smuler så lett?


#2

Avatar sa for siden:

Jeg leste brødrene, og fikk det ikke til å stemme da jeg så du hadde et barn, som er ei jente. :lol:


#3

Pelen sa for siden:

Jeg også. :knegg: Og jeg lurte veldig på hvorfor de skulle bli mer kompakte. Var de langstrakte og for slanke, og hvorfor var det i tilfelle et problem? :fnise: Jeg tror at jeg er for trøtt.

#4

Adrienne sa for siden:

Mannen byttet ut alt av hvetemel i sine allerede grove brød ut med fibramel. Da ble de sannelig kompakte, og overraskende gode.


#5

polarjenta sa for siden:

Jeg også... For trøtt ja!


#6

Nera sa for siden:

Haha! Dere er morsomme. :knegg: Nå er snuppa for så vidt langsmal, men det får være måte på.

Jeg bruker Fibra i stedet for sammalt mel, men føler at jeg må ha litt siktet mel for at brødene skal heve.


#7

Adrienne sa for siden:

Som sagt, helt uten siktet hvetemel blir det veldig kompakt. Det hevet, men ikke spesielt mye. :knegg: Han gjør de neppe igjen.


#8

Nera sa for siden:

Jeg hadde ikke tenkt å gå fullt så drastisk til verks, og lage drapsvåpen. Håpet var å få grovt og saftig brød som henger godt sammen selv i tynne skiver, og som metter selv ulvene i huset slik at ikke ett brød forsvinner på en dag.


#9

Candy Darling sa for siden:

Mer vann? Jeg lager nå bare hellebrød, med like mengder mel og vann, og de blir fuktige, saftige og kompakte. :hjerter:


#10

polarjenta sa for siden:

Mine brød blir kompakte(dvs når jeg bakte), men hva jeg gjorde er ikke godt å si. Jeg brukte sånne ferdigblandinger og tilsatte sammalt hvetemel.


#11

GydaG sa for siden:

Nå har jeg ikke forsket så veldig mye på dette akkurat, men min erfaring er at jeg får mer saftige og kompakte brød når jeg husker å legge linfrøene i kokende vann et par timer før jeg setter deigen, sånn at de blir skikkelig oljete. Mulig det bare er tilfeldig, men det funker i alle fall her. Bruker mye linfrø også, tror jeg har i ca 1 dl pr brød, når jeg bruker 1,5 liters brødformer.


#12

Daisy sa for siden:

Hmmm. Mine brød er veldig kompakte uansett hvilket nrk jeg bruker. Tror du trenger mer vann og evt litt rømme.


#13

Nera sa for siden:

Jeg forsøkte meg på Madam Mims hellebrød i går kveld, og gudhjelpemeg, jeg kunne drept noen med resultatet. Det vil si da jeg endelig fikk dem ut av formene, etter utstrakt voldsbruk som til slutt involverte at jeg måtte kaste formene (smurte til randen, og vel så det!) gjentatte ganger i verandagulvet (for å ikke bråke). :rulle: Jeg har aldri mislyktes med noe som helst innen matlaging, så dette var et hardt slag for egoet.

I og for seg ble brødene greie nok, så jeg tester kanskje med samme type melblandinger.

Tilbake til bakebordet, med andre ord. Det siste jeg gjorde før jeg dro hjemmefra, var å legge i bløt helkorn av hvete samt linfrø, så får jeg og snuppa eksperimentere litt i ettermiddag.

Jeg er sta som et uvær, og nå gir jeg meg ikke før det blir sånn som jeg vil.

Er det forresten noen som vet om man må koke poteter man har tenkt å ha oppi brød, eller går det greit å raske sånn som med gulrot.


#14

Cuyahoga sa for siden:

Ikke bruk gulrot dersom du vil ha brød som drysser mindre. :hehehe:


#15

Nera sa for siden:

Nei, det vet jeg allerede. Basert på min glimrende induktive metode. Men premiss 1 er dessverre at alt må prøves. Heldigvis har mannen spist resultatet, men i dag måtte selv han gi opp. :knegg:


#16

Daisy sa for siden:

Har du prøvd med mer vann?


#17

DM sa for siden:

Jeg pleier å tilsette en til to teskjeier med honning, da blir de mer saftig og smuler mindre.


#18

Nera sa for siden:

Jeg tror det er melblandingen som er "problemet", sammen med at en full pakke tørrgjær kanskje blir for mye, for deigen eser ut og blir veldig luftig på rekordtid. Kanskje jeg skal forsøke med mindre gjær neste gang, og muligens også bruke litt mer rugmel i blandingen?

Evt. dersom jeg har god tid kan jeg forsøke meg på surdeigsbrød, men det sitter litt langt inne akkurat nå. Dessuten er fryseren stappfull etter at jeg laget en enorm gryte med kjøttsuppe i helga, samt bakte boller sammen med frøkna.

For å presisere blir altså brødet både saftig og luftig, men det drysser etter opptining til tross for at jeg bruker yoghurt i, tilsetter godt med rapsolje, bløtlegger det grove lang tid i forveien, samt bruker melasse eller mørk sirup. Her må man gå vitenskapelig til verks, så neste steg er nok å kjøpe en bok om brødbaking, for å forstå mer av prosessen og egenskapene til de ulike melsortene.


#19

DM sa for siden:

Det høres ut som en god plan. Nå kom jeg på at jeg også alltid bare brukte en halv pakke gjær.


#20

Daisy sa for siden:

Ok. Jeg får kompakte brød uansett hva jeg gjør og blander med, (linfrø, sammalt, mye havre og kruskakli, samt litt malte valnøtter og hvetemel er standarden min) jeg bruker en pakke gjær på to brød.

Lykke til og hold oss oppdatert! :knegg:


#21

Floksa sa for siden:

Jeg bruker 3 pk tørrgjør på 12 brød og bruker kun grovt mel (sammalt fint, sammalt grovt og grovbakst blandingen 1/3 av hver) det blir passe kompakt, men smuler ganske mye.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.