hva gjør jeg da? Bytter ut noe av melet med sammalt rug? Hever to ganger i stedet for en? Tilsetter poteter.
Jeg lager i utgangspunktet brød som er temmelig grove (over 50%), og for det meste bruker jeg grov spelt, endel frø (linfrø, solsikkefrø, gresskarkjerner, hvetekjerner...), havre- eller hvetekli, havregryn osv, og deretter enten fin sammalt spelt eller hvete, og resten hvetemel. Jeg bløtlegger det grove i kokende vann først, og lar det bli kaldt, og tilsetter så naturellyoghurt, olje, og det fine melet.
Brødene heves i formen, og blir veldig lette og luftige (litt som franske landbrød), men jeg vil gjerne ha litt mer kompakte brød med substans, og hva gjør jeg for å få det resultatet? Brødene blir dessuten i overkant smulete etter å ha vært frosset, noe jeg også vil unngå.
Så eksperter på de ulike meltypenes bakeegenskaper: Hva gjør jeg for å få litt mer kompakte brød som ikke smuler så lett?
Jeg også. :knegg: Og jeg lurte veldig på hvorfor de skulle bli mer kompakte. Var de langstrakte og for slanke, og hvorfor var det i tilfelle et problem? :fnise: Jeg tror at jeg er for trøtt.
Jeg hadde ikke tenkt å gå fullt så drastisk til verks, og lage drapsvåpen. Håpet var å få grovt og saftig brød som henger godt sammen selv i tynne skiver, og som metter selv ulvene i huset slik at ikke ett brød forsvinner på en dag.
Nå har jeg ikke forsket så veldig mye på dette akkurat, men min erfaring er at jeg får mer saftige og kompakte brød når jeg husker å legge linfrøene i kokende vann et par timer før jeg setter deigen, sånn at de blir skikkelig oljete. Mulig det bare er tilfeldig, men det funker i alle fall her. Bruker mye linfrø også, tror jeg har i ca 1 dl pr brød, når jeg bruker 1,5 liters brødformer.
Jeg forsøkte meg på Madam Mims hellebrød i går kveld, og gudhjelpemeg, jeg kunne drept noen med resultatet. Det vil si da jeg endelig fikk dem ut av formene, etter utstrakt voldsbruk som til slutt involverte at jeg måtte kaste formene (smurte til randen, og vel så det!) gjentatte ganger i verandagulvet (for å ikke bråke). :rulle: Jeg har aldri mislyktes med noe som helst innen matlaging, så dette var et hardt slag for egoet.
I og for seg ble brødene greie nok, så jeg tester kanskje med samme type melblandinger.
Tilbake til bakebordet, med andre ord. Det siste jeg gjorde før jeg dro hjemmefra, var å legge i bløt helkorn av hvete samt linfrø, så får jeg og snuppa eksperimentere litt i ettermiddag.
Jeg er sta som et uvær, og nå gir jeg meg ikke før det blir sånn som jeg vil.
Er det forresten noen som vet om man må koke poteter man har tenkt å ha oppi brød, eller går det greit å raske sånn som med gulrot.
Nei, det vet jeg allerede. Basert på min glimrende induktive metode. Men premiss 1 er dessverre at alt må prøves. Heldigvis har mannen spist resultatet, men i dag måtte selv han gi opp. :knegg:
Jeg tror det er melblandingen som er "problemet", sammen med at en full pakke tørrgjær kanskje blir for mye, for deigen eser ut og blir veldig luftig på rekordtid. Kanskje jeg skal forsøke med mindre gjær neste gang, og muligens også bruke litt mer rugmel i blandingen?
Evt. dersom jeg har god tid kan jeg forsøke meg på surdeigsbrød, men det sitter litt langt inne akkurat nå. Dessuten er fryseren stappfull etter at jeg laget en enorm gryte med kjøttsuppe i helga, samt bakte boller sammen med frøkna.
For å presisere blir altså brødet både saftig og luftig, men det drysser etter opptining til tross for at jeg bruker yoghurt i, tilsetter godt med rapsolje, bløtlegger det grove lang tid i forveien, samt bruker melasse eller mørk sirup. Her må man gå vitenskapelig til verks, så neste steg er nok å kjøpe en bok om brødbaking, for å forstå mer av prosessen og egenskapene til de ulike melsortene.
Ok. Jeg får kompakte brød uansett hva jeg gjør og blander med, (linfrø, sammalt, mye havre og kruskakli, samt litt malte valnøtter og hvetemel er standarden min) jeg bruker en pakke gjær på to brød.
Jeg bruker 3 pk tørrgjør på 12 brød og bruker kun grovt mel (sammalt fint, sammalt grovt og grovbakst blandingen 1/3 av hver) det blir passe kompakt, men smuler ganske mye.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.