Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Høytlesningsbok for fjerdeklassing?

#1

Skilpadda sa for siden:

Jada, vi har flere tråder om dette eller nesten det samme temaet - jeg har lest alle - men folk oppdager jo stadig nye bøker som det kan være fint å tipse om, så jeg prøver på en ny tråd likevel. :)

Poden, eller egentlig helst pappaen, har funnet ut at "Tordivelen flyr i skumringen" ikke helt fenger - kanskje den er for "subtil" i handlingen til at han helt får med seg at det er spennende? I alle fall vil de gjerne finne på noe annet, og legge den boken til side til senere. Hele poenget er jo at det skal være morsomt. Og da spør vi her om tips, såklart.

Så hva liker Poden? De fire første Harry Potter-bøkene har jeg lest for ham, og de slo veldig an. Han har lest, eller blitt lest for, så å si alt av Roald Dahl. Han elsker Ole Lund Kirkegaard-bøkene, som han har lest selv (alle sammen, tror jeg), og han er kommet ganske langt i Narnia-serien på egen hånd. Sist helg leste han "Kabang!" av Mark Haddon, som visst var både morsom og spennende. Vi har lest "Brødrene Løvehjerte", "Mio, min Mio" og "Ronja Røverdatter", dessuten "Trollmannen fra Oz" og mye annet, og han leser "Doktor Proktor"-serien på egen hånd.

Jeg tror kanskje han ville like Alexandria-bøkene til Jon Bing ("Azur, kapteinenes planet" og de der), men de er ikke i salg - kan dog sikkert skaffes på biblioteket. Dem tror jeg da egentlig han helst kan lese selv, og vi er mest på utkikk etter en ny høytlesningsbok. Vi har nettopp kjøpt "Jorden rundt på 80 dager", så den er en mulighet. Og så har vi både "Momo, kampen om tiden" og "Den uendelige historie" liggende (litt fordi jeg ikke har greid å bestemme meg for om vi skal lese dem på norsk eller tysk :knegg: ).

Noen andre forslag? Klassikere? Nye ting vi ikke vet om? :vilha:


#2

Skilpadda sa for siden:

Hva med f.eks. Lemony Snicket-bøkene, "En serie uheldige hendelser", har noen forsøkt seg på dem?


#3

Teofelia sa for siden:

Har dere lest Dragetreneren? :)


#4

Teofelia sa for siden:

Hobbiten? Skattøya?


#5

Teofelia sa for siden:

Lille Lord Fountleroy? : spammer tråden:


#6

Teofelia sa for siden:

Dere kan låne Azur-Kapteinenes planet av oss, forresten. Den falt ikke i smak her.


#7

Teofelia sa for siden:

Mary Poppins?


#8

Teofelia sa for siden:

Skal jeg fortsette? :knegg:


#9

Adele sa for siden:

Har dere lest bøkene til Bjørn Sortland - Stavangermysteriet, Oslomysteriet osv? De har jeg lest for 4. klassingene mine(er lærer). I tillegg er dragetreneren som Teofelia nevner veldig bra!


#10

Adele sa for siden:

Azurbøkene(Phenomena)av Ruben Eliassen er også populære blant mine elever. Dog står de på 9-13 årshyllene i butikkene. Bøkene til Bjørn Ingvaldsen er veldig morsomme.


#11

Skilpadda sa for siden:

Vil gjerne låne Azur, Teo. :) Og gjerne ha flere tips også. "Hobbiten" leste vi for ham for noen år siden. "Skattøya" har vi også snakket om, ja, takk for påminnelsen.

Poden fikk låne den første Bjørn Sortland-boken fra en kollega av meg, men jeg tror ikke den fenget, for han leste bare et par kapitler før han stoppet opp. "Dragetreneren" er en god idé; vi kikket på den i bokhandelen i forrige uke, og jeg spurte om han ville ha den, og da sa han nei - men det betyr jo ikke at han ikke ville like den om den ble lest for ham!

Jeg googlet litt nå, og fant en fantasybokserie av John Stephens som begynner med "Smaragdatlaset". Kjenner noen til den?


#12

Acino sa for siden:

Kabalmysteriet?
Vikingskattens hemmelighet?(mener å huske det er tittelen, husker den var spennende)
Den mørke materien! Den har jeg faktisk lest selv for ikke så mange årene siden, er tre bøker.


#13

Skilpadda sa for siden:

Morsomt er bra. :) Jeg merker at jeg selv ikke kjenner til så veldig mange morsomme bøker for litt større barn, mer spennende og/eller rørende. Har du noen tips til titler?


#14

Neket sa for siden:

  1. klassingen min likte de kjempegodt. Hun leste de selv, men de er jo like bra som høytlesning vil jeg tro.

#15

Cuyahoga sa for siden:

Hva med Sigurd Drakedreper og annet av Thorstad Hauger? Eller er det heller noe han kan lese selv, og ikke noe for høytlesning?


#16

Skilpadda sa for siden:

Dem har jeg lest selv også, og de er flotte ungdoms-/store-barn-bøker, men dem hadde jeg egentlig tenkt å vente litt med for Podens del, de er i avanserteste laget, innbiller jeg meg, sånn som jeg kjenner ham. (Jeg ville nok ha likt dem som niåring selv, men han er en noe annen type.)


#17

Ru sa for siden:

Vikingskatten, av Staalesen.
Knotten elsket den, men den passer nok bedre for fjerdeklassing.


#18

him sa for siden:

Jeg har kjøpt inn:

  • Det lille hus i den store skov og
  • Det lille hus på prærien
    begge av Laura Ingalls Wilder (Aner jo ikke om de blir å slå an, da ... Jeg har fått litt dilla på cowboy og indianer akkurat nå - så det må også ungene lide for. Jeg og mannen ser på Familien Macahan i tillegg.)

#19

Skilpadda sa for siden:

Morsomt, him, de bøkene snakket vi om i sommer. :) De står hos foreldrene mine, og mannen og jeg lurte på om det kunne være noe for Poden. Jeg kikket også på "Gutten og delfinen", som stod der og som jeg kanskje tror han ville kunne like.

Jeg noterer meg ellers flere fine forslag på spennende barnebokforfattere jeg har glemt. :) Torill Thorstad Hauger egner seg sikkert både til høyt- og egenlesning.


#20

Adele sa for siden:

Jeg har lest disse bøkene av Bjørn Ingvaldsen høyt for elevene mine:
Elias-serien: Jada, jada, jada, Nei vel, da, Au da, Svar da. I tillegg synes mange av elevene mine at Espen Herbert-serien av samme forfatter er artig, men de bøkene har jeg ikke lest selv.


#21

Zulu sa for siden:

Svein og rotta?


#22

Skilpadda sa for siden:

Takk, Cec - får ikke linkene til å virke, men jeg kan jo søke opp titlene selv. :)


#23

Kaprifol sa for siden:

Jeg henger her for tips til 3. klassejenta mi, vi holder på med Doktor Proktor-serien for tiden. Det tar tid fordi vi leser bare litt hver kveld annenhver uke.

Jeg husker fra jeg var liten bøkene om roboten Matilda av Newth. Aner virkelig ikke om den egner seg å lese for barn født etter årtusenskiftet? Eller kan Newth være noe?


#24

Zulu sa for siden:

Stompa, Artemis Fowl (var det nevnt?) eller Arne Garvangs serie om Muffe?


#25

Ru sa for siden:

Robot Matilda! :elsker:
Vi hadde besøk av Philip Newth i klassen. I 4 eller 5, tror jeg det var. :elefant:


#26

Teofelia sa for siden:

Hvordan er han på drama? Frendeløs? Den uendelige reisen? Den hemmelige hagen?


#27

Fakse sa for siden:

Jeg må bare få anbefale Tonje Glimmerdal av Maria Parr. Den er genial. Leser den høyt for niesa som går i tredjeklasse nå, og hun sitter som fjetra :)

Her leser forfatteren selv fra boka.


#28

Acino sa for siden:

Er bobsybarna ,lykkebarna og hardyguttene for gammeldags/barnslig tro? Leste mange av de selv, gikk i arv i familien sammen med frøken detektiv/detektiv Nancy Drew.


#29

Rabbit sa for siden:

Vi har lest 11 av bøkene i "En serie uheldige hendelser". De fenget veldig for et par år siden,men så ble mammaen lei. :knegg: Ellers har vi vært gjennom flesteparten av Bjørn Sortland,og de var veldig bra og spennende da jeg hadde fjerdeklassing,hvertfall. Vil dere ha en grine-så-tårene-spruter-bok,kan jeg anbefale "Godnatt,Mister Tom" av Michelle Magorian,men den er kanskje litt for "voksen" eller for kjedelig for en gutt på hans alder,jeg har jo bare jenter og ingen erfaring med hva gutter liker. :)


#30

Teofelia sa for siden:

Jeg fant Roboten Matilda da jeg ryddet på loftet i sommer, så jeg kan teste og gi tilbakemelding. :humre:

Andre klassikere jeg fant var Gutten med gullbuksene, Vovv, sa mamma. Grr, sa pappa, Den hvite stenen, alle Puk- og Ina-bøkene ( :hjerter: ) og en hel masse pedagogisk og politisk korrekte 70-tallsbøker i GG-serien, eller hva det nå het. (Sistnevnte skal jeg ikke plage Frøkna med, tror jeg. :knegg: )


#31

Skilpadda sa for siden:

Rabbit: "God natt, mister Tom" har jeg lest selv, og jeg snakket om den med ham senest i forrige uke (svigermor og jeg kom inn på den i forbindelse med noe om 2. verdenskrig) - da sa jeg at den er veldig fin og spennende, men ganske trist og litt skummel, og passer bedre når han har blitt litt eldre. I alle fall ut fra sånn jeg husker den - men det var en stund før jeg fikk barn selv, så det er mulig jeg husker feil. :gruble:

Teo: Drama er greit, men det bør helst være drama knyttet til handling, tror jeg, ikke så mye "indre" drama. Men "Frendeløs" er da helt fryktelig, er den ikke? :skremt: :husker veldig lite av den, bortsett fra at den var grusomt sørgelig:

Jeg husker ellers også "Roboten Matilda" og innbiller meg at den var morsom. :jupp:


#32

Teofelia sa for siden:

:leppe: Den tror jeg ikke jeg utsetter meg selv for å høytlese, gitt.

#33

Fakse sa for siden:

Jeg synes forresten det er et poeng å ikke bare lese klassikere fra egen barndom til ungene. Noen er jo udødelige, men barnebøker speiler ofte sin tid, så bra bøker av nyere dato kan være vel så aktuelle for ungene. Her i huset satser vi på fin blanding, noe nytt og noe gammelt.


#34

Skilpadda sa for siden:

Jepp, det er jeg veldig enig i. Og jeg tar gjerne mot tips om bøker fra alle tidsaldre, for å si det sånn.

Og siden "Kabang!" er helt ny og kanskje ikke mange kjenner til den, kan jo den telle som mitt eget tips tilbake til alle dere. :) (Det er samme forfatter som skrev "The curious incident of the dog in the night-time", som jeg likte så godt for et par år siden, det var derfor jeg fant på å kjøpe den.)


#35

Teofelia sa for siden:

Skilpadda: Frendeløs er tidvis skrekkelig sørgelig, ja, så den kan sikkert være litt uggen å høytlese, hvis man er av sorten som får klump i halsen. Det er også mulig han er litt liten ennå. (Jeg har drn i hylla, men har ikke lest den for Frøkna ennå.)

Lille Lord Fountleroy er derimot både handling og spenning, så den kan kanskje gå.


#36

him sa for siden:

Den elsker eldste min også :nikker: (Jeg skal lese den selv også, har fått den anbefalt, men har ikke kommet meg så langt) Jeg er veldig spent på hvordan ungene blir å reagere, spesielt fordi at dette er en "sann" bok (den er vel like biografisk som Knausgård og Karen Blixen "Den afrikanske farm" i og med at enkelte hendelser skjer før den som beskriver dem er født, men ...). Vi holder nå på å avslutte Harry Potter nummer 4 og der har de aldri så mye som tenkt at det kan være reellt. Jeg som voksne kjenner jo derimot igjen mye som helt tydelig er lignelser (allgorier?) og beskrivelser av feks kostskoler i England, men for jentene mine er det helt klart et rent fantasiunivers, så det at en bok kan være "ekte" tror jeg de vil reagerer på.

#37

Rabbit sa for siden:

Nei,for guriland som jeg slet da yngstejenta mi kom og spurte om vi kunne låne den,jeg klarte jo omtrent ikke å lese,den var så vanvittig trist,men samtidig var det en kjempefin bok,så vi satt og snufset begge to den helga vi leste den. :rørt:


#38

HSJ73 sa for siden:

Denne leste elleveåringen i sommer, og den fenget godt! Ellers har hun vært hekta på Marg og bein-bøkene (www.cappelendamm.no/main/katalog.aspx?f=6104&serieid=3950). Hun har lest de aller fleste, tror jeg. Jo skumlere, jo bedre! Hun har alltid vært en temmelig ivrig leser, men disse bøkene har hevet leselysten til et høyere nivå, vil jeg si.


#39

Ru sa for siden:

Som de første kapitlene i Brødene Løvehjerte, med andre ord.
Som jeg fant på å lese som godt gravid. :himle:

Jeg fikk en liste med bokanbefalinger fra barnehagen, men den skal jeg ikke dele her. :knegg:


#40

Rabbit sa for siden:

Tror nok jeg må være enig med deg i det,ja. :nemlig: Den var tøff for min 11-åring,men hun likte den veldig godt,da. 2.verdenskrig er så spennende for tiden her i huset. :)


#41

Rabbit sa for siden:

Brødrene Løvehjerte fenget meg veldig som barn,da vi leste den på skolen. Trist som fy,men veldig fin. Men filmen var forferdelig,ungene og jeg orket ikke se den,fæl musikk og handlingen ble helt klein på film.


#42

Teofelia sa for siden:

Skilpadda: jeg leste Good night, Mister Tom for bare et år siden, eller så, og den passer nok for litt eldre barn, først og fremst, synes jeg også.


#43

Skilpadda sa for siden:

Tusen takk for masse fine forslag, alle. :blomst:


#44

Mikkeline sa for siden:

Vi har bare noen få sider igjen av den. Min 3-klassing har vært utrolig begeistret for den. Den er spennende, det er laget en fantastisk herlig verden med mye sjarmerende (og litt mindre sjarmerende vesener). Min gutt sitter som et lys når jeg har lest denne for ham. Men den er også ganske bestialsk. Jeg var litt overrasket over aldersgrensen (som først var satt til 9, men nå er satt ned til 8). Det er ganske groteske scener i kamp mellom de gode og onde. Språket kan også være litt tungt, man merker godt at det er en bok som er oversatt fra engelsk. Men om man leser høyt, så er jo ikke det noen stor sak. Min gutt gleder seg veldig til de to neste bøkene kommer!


#45

guttemamma sa for siden:

Min 4.klassing liker å lese og å høre lydbok. Phenomena hørte han på lydbok på bilferien nå i sommer. Han hadde ikke tid til å stoppe for å kjøpe is engang, slukte isen og inn og satte på ipoden igjen. Tror det var 5 timers lydbok!

Smaragatlaset har han begynt på nå og synes er spennende.

I tillegg har han begynt på "Harry Potter 5" på lydbok. Ser ut til at de tykkeste bøkene liker han å bli lest for/lydbok, tror han mister litt motet av de tykke bøkene, selv om han er en veldig god leser.

Han liker ofte å lese sånne "småbøker" selv innimellom de han egentlig holder på med. "Lasse Majas dektektivbyrå" likte han veldig godt (2.klassingen har begynt på de nå)

"Alvedronningens riddere" en er serie som han slukte en bok pr kveld, men den slo visst an!

"Taynikma"-serien: Litt tegneserieaktig med noen siders tegneskole bakerst.

"Pirates og the Caribbean": På norsk for barn, tror det er 3-4 bøker.

"Skalden Skurres historier" ac J.K. Rowling

Pappaen har en stor samling med "Hardyguttene" så de to driver høglesing av disse. Dette er litt gammeldags og krever litt forklaringer av ord, feks hva er et telegram!

Kjekt med slike tråder som dette, mange gode tips til bøker!!!! :)


#46

guttemamma sa for siden:

Ser nå at det er Phenomena bok 1 han har hørt på, det finnes visst flere bøker, så må nok kjøpe de og på mp3-filer til han. Jeg hadde tenkt å kjøpe bok to i bokhandleren til han men den "phenomena"boken var så tynn. Noen som vet om det er en "barneserie" og en "ungdomsserie"?


#47

Mirasol sa for siden:

Sigbjørn Mostue fenger fjerdeklassingen og pappaen her i huset. Jeg har ikke lest det selv (for jeg får ikke nærme meg det rommet ved leggetid, for det er deres bøker nemlig!), men det er tydeligvis såpass spennende at jeg må inn og minne pappaen på at poden skal på skolen om morgenen og at det er på tide å slutte å lese når klokka nærmer seg 21.30. :himle:

De har så langt lest:
Den siste magiker I (bok nr II kommer senere i høst og heter Belz og Ebub)
Gravbøygen I
Nissedreperen II
Og i vente har de:
Krakens gap III

Her er det som står om den første boka de leste av denne forfatteren:
Forlaget skriver om denne boka:
Simen, en helt vangli gutt fra Kløfta, får livet snudd på hodet da han er med på å knuse ei rute i det falleferdige huset til "Indianer'n" - en av stedets originaler. Under flukten faller Simen og skader seg. Da han våkner, befinner han seg i stua til den gamle mannen, med hjernerystelse og ødelagt ankel. Interiøret står slettes ikke i stil med husets ytre. Her er det gamle bøker fra gulv til tak og spennende gjenstander fra alle verdenshjørner. Den gamle mannen helbreder Simen på uforklarlig vis, og røper en hemmelighet som overgår enhver fantasi: Han er en ekte magiker! Og ikke bare det, han er den siste magiker, som vokter hemmeligheter så store at de for enhver pris ikke må havne i gale hender.
Simen blir tilbudt opplæring i magiens fantastiske verden. Men noen mystiske, svarte biler skygger dem, og mørke krefter begynner å vise seg. Simen blir snart stilt overfor trusler bokstavelig talt av en annen verden.
Den siste magiker er første bok i en ny, nervepirrende trilogi fra forfatteren bak den prisbelønte serien Alvetegnet.


#48

Skilpadda sa for siden:

Jeg kjenner ikke til serien, men 5 timer skulle tilsvare en forholdsvis tynn bok, så det kan vel godt hende det er den samme serien som han begynte med. (Den tredje Harry Potter-boken er, ifølge Bokkilden, 385 sider, og lydboken er på 17 timer, så det er bare litt over 20 sider i timen.)


#49

Anuk sa for siden:

Konkyliebæreren av Chitra Banerjee Divakaruni, er en bok jeg har tenkt å ta fram snart. Det er fantacy, i indisk miljø. Har lest den tidligere og husker den godt.

Tror det er flere bøker i serien, men vet ikke om de andre har kommet på norsk ennå.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.