Det skader ikke om den i tillegg til å være rågod, også er enkel å få til. Oppskrifter som innvolverer "vend forsiktig inn" eller skille eggene eller noe sånt, blir som regel oversett.
Smelt smør, og ha i melk. Visp eggedosis av sukker og egg, og bland i smør/melk. Bruk slikkepott og bland inn mel, bakepulver og vaniljesukker. Ha bakepapir i ei form, og hell i røra. Stikk i eplebåter, og dryss over kanel og perlesukker.
Steikes på 190 grader i 35-40 min, nederste rille.
Vaniljekake laget som eplekake med kanel oppå, er den beste eplekaken jeg har smakt. Vi har brukt å lage de som muffins. (Har lagt ut info og bilder i vaniljekaketråden, mener jeg å huske.)
250 g smør (halvparten meierismør, halvparten margarin)
90 g melis
250 g mel
1 ts bakepulver
5 store epler (jeg bruker mer, masse epler er godt.)
2 poser Freia vaniljesaus til koking, tilberedt med halv melkemengde slik at det blir vaniljekrem. (Her kan man sikkert gå begge veier og kjøpe helt ferdig vaniljekrem eller lage fra bunnen, jeg syns Freiaposene funker bra i denne sammenhengen).
Halvsmelt smør og rør i melis. Ha i det tørre. Sett deigen i kjøleskapet så den stivner.
Skrell eplene, ta ut kjernehus, del i tynne båter.
Kjevle ut 2/3 av deigen, gjerne mellom plast. Bruk en rund springform og legg deigflaket i, det skal gå litt opp over kantene.
Legg på epler og ha vaniljekremen over.
Kjevle resten av deigen ut og legg som et lokk over. (Blir ofte litt hullete og frynsete, men det gjør ikke noe).
Stekes ved 180 grader, og jeg har dessverre ikke noen steketid, men det er til kaken er gyllen og fin. Tipper ca. en halv time. Serveres lunken med vaniljeis, evt. krem.
Denne kaken kan også spises av egg-allergikere. :)
Jeg foretrekker apple crumble, mye bedre en eplekake. Deilig smuldret paideig oppå eplebåter med kanel, rosiner og gjerne litt mandler også. Serveres med is.
125 g smør,
125 g sukker,
2 egg,
125 g hvetemel,
2 ts bakepulver,
litt revet sitronskall,
4-6 epler eller grov eplemos,
sukker,
kanel,
hakkede mandler
FREMGANGSMÅTE:
1 porsjon gir ca 12 stykker
Rør smør og sukker lyst og lett. Tilsett eggene og ha i det tørre og sitronskall. Fordel røren i en godt smurt form. Skrell eplene og del i tynne båter. Stikk disse ned i deigen. Dryss over sukker, kanel og gjerne hakkede mandler. Stek kaken ved 180 C i ca. 30 minutter. Lager du små eplekaker, trenger de kortere steketid.
Sitronskallet gjør den bare så god. Denne bør definitivt prøves. Kjempeenkel.
3-5 epler skreller, deles i båter og legges i forma.
Smelt 150g smør og ha 2 dl havregryn, 2 dl sukker, 2 dl hvetemel, halv dl sirup, halv dl melk og halv ts bakepulver rør om og ha over eplene.
175 gr i 40 min
Passer fint i paiform, da den er litt "rotete".
Veldig enkel å lage til mange.
Vi serverer med is eller vaniljesaus, og den er best når den er lun.
Smaker en del karamell. Mamma har brukt denne i årevis.
Muffinsmix (Toro eller Mølleren el.l.)
Lag røra på vanleg måte. Hell den rund kakeform. Vend eplebåtar i ei blanding av kanel og legg i kakeforma. Dryss kanel og perlesukker på toppen. Steik i ovnen på rundt 200 grader.
Alternativt eplemuffins på same røre.
Eg får latterlig mykje skryt over denne eplekaka. :knegg: Men den blir god, særleg med masse eple og kanel!
Her går det også i Vaniljekaken med masse små eplebiter som er ristet rundt i i en pose med kanel og perlesukker, og så strødd over kaken. Nyyyyydelig :hjerter:
Skjønner at du mener margarin. :) Jeg pleier bare å bruke smør tror jeg, men det var nå sånn oppskriften var. Det kan jo hende det har en innvirkning på konsistensen, siden det først står det.
Skrell eplene og skjær i båter. Dekk bunnen i en stor ildfast form med eplene. Strø over sukker og kanel. Lag smuldredeig av egg og det tørre. Skjær tynne skiver smør med ostehøvel og legg over kaka i et tynt lag. Pynt med mandelflak.
Stekes ved 160 grader nederst i ovnen i ca. en time. MÅ serveres varm med vaniljeis.
Gammeldags eplekake
280 gram smør
280 gram sukker
360 gram mel
4 egg
2 ss vann
4 ts bakepulver
3 syrlige epler, skrellet og skåret i båter
Vaniljekrem, en pakke
100 gram mandler
Kanel
Sukker
Rør smør og sukker hvitt, ha i ett og ett egg, deretter vann og så det tørre til slutt. Ha deigen i en stor springform (28 cm). Klem eplebåter ned i deigen, slik at det blir tett i tett med kanter som står opp. Dryss over kanel og sukker. Smør deretter vaniljekrem over og dryss grovhakkede mandler over til slutt.
Stekes ved 200 grader i ca. tre kvarter. Serveres som den er eller med litt pisket krem.
Kusina mi si kake i langform. Tilsett epler, og også gjerne en dash kokosmasse i røra. Kjempegod! -Og ekstra god blir den med litt skivede mandler på toppen sammen med sukkeret og kanelen.
Formkake med sukker og kanel:
4 egg
5 dl sukker
175 g smeltet smør
4 dl melk
9 dl hvetemel
4 ts bakepulver
Pisk eggedosis, ha i smør+ melk og mel + bakepulver vekselvis. Ha over i langpanne. Strø over godt med kanel og sukker. Stek midt i ovnen på 180 grader i 20-25 min Ferdig!!! (Med epler i røra må muligens steketiden forlenges litt)
Den kaken bruker jeg og som eplekake-base. I egg- og melkefri versjon. Verdens luftigste, beste eplekake, synes jeg. :nam:
Skal lage den i morgen tidlig og ha med i selskap.
125 g mykt smør
2 dl sukker
3 egg
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ss fløte
2-3 epler
kanel, perlesukker og kaldt smør.
Forvarm stekeovnen til 200 grader. Pensle en liten langpanne eller kakeform som rommer 1 1/2 liter. Rør smør og sukker hvitt. Pisk inn ett egg om gangen. Tilsett mel iblandet bakepulver, og fløten til slutt.
Krydre eplebåtene godt med strøsukker og kanel og sett de ned i røren. Dryss kanel og perlesukker over. Skjær smør i tynne skiver med ostehøvel og legg dem oppå.
Stek kaken på nederste rille i ca 40 minutter på 190 grader, eller følg bruksanvisningen til ovnen din.
Jeg liker egentlig aller best eplekaker med mest epler og sprøtt smuldrelokk, tradisjonell paideig eller tynn strudeldeig. Den "gammeldagse" med basis av smør og sukker rørt hvitt syns jeg blir veldig mektig, det blir så mye kake.
Den her kaken er enkel og vanvittig god! Hver gang jeg serverer den fryder seg store og små :cool:
5 epler
1 ts kanel
100 g smør
2,5 dl sukker
150 g hveteme
1 ts bakepulver
2 ts vanillesuker
0,5 ts salt
1 egg, pisket
Sett ovnen på 200 grader. Skrell epler og kutt de i tynne båter. Smør en paiform (str 26 diameter) og legg eplene oppi. Strø over kanel.
Smelt smør og la det avkjøles. Bland sammen alle de tørre ingrediensene og ha det smelte smøret samt egget oppi. Smør deigen utover eplene. Ha over litt kanel.
Steik ca 40 minutter i nedre del av ovnen. Server med vaniljesaus, krem eller is.
Jeg liker å lage eplekake i muffinsformer. Gjorde det i dag, i stedet for å lage den langpannen jeg egentlig skulle lage. Helte røren (ikke den samme som vaniljekaken, som jeg skulle bruke) i muffinsformer, stappet nedi masse eplebiter og drysset over masse kanel og sukker. De er så gode!
Denne brukar eg, og lagar den med glutenfritt mjøl. Du kan bruke vanlig mjøl også :)
5 små eple 5 ss. sukker 3 ss kanel 250 gr. sukker 250 gr. romtemperert smør 5 egg 250 gr. glutenfritt mjøl (eller vanlig) 1,5 ts. bakepulver Perlesukker Hakka mandler Sett omnen på 180 grader. Finn fram ei kakeform (ca. 24 cm i diameter), og smør denne. Eg pleier også ofte å ha i bakepapir. Skrell epla og del dei i båtar. Legg dei i ein pose med 5 ss. sukker og 3 ss. kanel. Rist godt slik at epla vert dekt. Legg til side. Ha smør og sukker i ei matmølle. Pisk lyst. Ha deretter i eit og eit egg og pisk godt mellom kvar gong du har i egg. Sikt mjølg og bakepulver over, og vend med ein slikkepott. Hell halve røra i forma og legg i halparten av epla. Ha deretter i resten av røra og resten av epla på toppen. Dryss perlesukker og hakka mandler over. Steik midt i omnen i 50 minutt. Stikk med ei kakenål for å sjekke om kaka er ferdig. Mi kake trong å stå litt lenger.
Røre: 150 g smør
200 gram sukker
2 toppa ss brunt sukker
200 g mel
1 ts bakepulver
3 egg
Fyll:
2 epler
På toppen:
50 g smeltet smør
6 toppa ss havregryn
6 toppa ss hakkede mandler
4 toppa ss sukker
1 ts kanel
Bruk store muffinsformer
Begynn med å skrelle eplene og skjære dem i biter. Kok dem i såvidt litt vann til de er møre. Hell av vannet og mos eplene med stavmikser.
Visp smør og sukker sammen. Ta oppi eggene og sikt oppi mel og bakepulver.
Fyll formene halveis med røra. Ta en stor teskje eplemos og liksom grav den litt nedi hver muffin. Fordel resten av røra oppå eplemosen igjen. Prøv å ikke røre det sammen. Ikke fyll formene mer enn ca 3/4 fulle.
Så smelter du smøret til toppingen, og rører i havregryn og hakkede mandler, sukker og kanel. Fordel dette på toppen av muffinsene.
Den var kjempegod! Deigen ble litt seig og litt sprø i kantene. Søt, men det var ikke så mye av den at det ble kvalmt. Eplene ble ordentlig bakt; nesten mos. Alle spiste til øynene bulte.
Jeg synes dette er verdens beste eplekake. Oppskriften er Lise Finckenhagens.
Eplekake med smuldrelokk
200 g smør, romtemperert
250 g sukker
2 store egg
2 ts bakepulver
280 g mel
4 syrlige epler
1-2 ts kanel
Smuldrelokk:
60 g smør
60 g mel
60 g perlesukker
50 g hakkede mandler
1 - 2 ts kanel
Dette gjør du:
Smør en paiform, 24-26 cm, og kle den med bakepapir. Rør smør og sukker hvitt og luftig, tilsett eggene et om gangen, under stadig omrøring. Vend inn siktet mel og bakepulver.
Bre 2/3 av deigen ut i formen. Skrell eplene og skjær dem i tynne skiver med en ostehøvel. Legg epleskivene over deigen og dryss dem med kanel. Dekk epleskivene med resten av deigen. Bland sammen smør, mel, sukker og mandler.
Fordel smuldredeigen over paien og press den lett ned.
Dryss til slutt over kanel og stek eplekaken ved 180 grader i ca. 40 minutter.
Server kaken varm eller kald med for eksempel krem, vanilje kesam eller is.
Jeg kommer også tilbake til smuldrepai som den aller beste og friskeste eplekaken. Mye norske epler og ikke en masse søtt kakestoff. :)
Dette er min gamle oppskrift fra jeg var liten. Jeg har halvert mengden, for jeg pleier vanligvis bare å legge eplene i en form og smuldre deig oppå. Hvis en vil ha deig under og på sidene må oppskriften dobles.
100 g smør
90 g sukker (kan godt være brunt)
0,5 ts vaniljesukker
0,5 ts bakepulver
125 g hvetemel
125 g havregryn
1 egg
Smuldre sammen alle ingrediensene til en deig, gjerne i kjøkkenmaskin, ha i egget til slutt.
Legg masse (norske) epler i en kakeform eller paiform, smuldre deigen over og stek ved 250 grader i ca 25 minutter. Pass på på slutten så den ikke blir svidd.
I går serverte jeg den med Rørosrømme med litt brunt sukker i, det var veldig godt.
Kan forresten anbefale både meg selv og andre å lage en stor porsjon av denne deigen, klemme flatt i porsjonsposer og legge i fryseboksen. Jeg laget dobbel porsjon på søndag, og i dag trengte jeg en kake til faren min sin bursdag. Det var utrolig greit å bare kunne legge epleskiver i en form og ha en ferdig deig klar. Den kan jo brukes til masse annet enn epler også - kirsebær, rabarbra, blåbær ...
Jeg baker sjeldent, men fikk i kveld lyst til å bake denne og ta med på jobb i morgen, men jeg synes den ble nesten litt seig. Er det jeg som har gjort noe feil da eller er den slik i konsistensen? Er vel flere her som har prøvd den oppskriften?
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.