Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Heving/bolledeig

#1

vestlandsfanden sa for siden:

Har ennå ikke fått drreisen på å lage boller... noen som har tips til hvordan man får luftige boller? Hva er maks hevingstid? Kan man la deigen heve over natten?


#2

Neket sa for siden:

Jeg hever ikke over natten. Først hever den i bollen i ca 45 minutter eller dobbelt størrelse, så en halvtime etter at bollene er trillet, før de går i ovnen. Avkjøles på rist etter at de er tatt ut.


#3

Syrinx sa for siden:

Mitt tips for luftige boller er å ha løs deig.


#4

allium sa for siden:

Litt bakepulver sammen med gjæren, og la gjerne deigen heve litt før du har i smøret.


#5

Guttemammis sa for siden:

Jeg lager verdens beste boller :stolt:
Være seg posemiks eller fra bunn av, kunsten er ikke bare hevingen,
men riktig temp på væsken i forhold til gjæren og det må eltes godt, og for mye sukker kan også ødelegge.
Jeg har sluttet å forheve, etter jeg leste dette et sted, men etterhever ca en time, deilig luftige boller :nam:


#6

Appelsin sa for siden:

Mine blir alltid veldig luftige, uten at jeg helt vet hvordan.

Temperaturen på deigen er jo veldig viktig for at gjæren skal få virke optimalt, men det vet du sikkert.
I hvert fall pleier jeg å elte den rimelig hardt før den hever, ganske lenge, og så kjenner jeg liksom at nå er deigen skikkelig god,
og jeg lar den som regel heve litt lenger enn det som er anført i oppskriften, for jeg luller meg inn i et annet prosjekt mens jeg venter.

Så elter jeg forholdsvis lite ved utbaking, og etterhever.


#7

safran sa for siden:

Råvarene må ha riktig temperatur og deigen riktig konsistens. Den skal akkurat slippe bollen når den eltes (jeg bruker maskin). Så hever jeg den noe før jeg triller boller. Bollene etterhever (ikke for lite, ikke for mye) i lunken ovn før jeg pensler og steker. Jeg får alltid luftige boller.


#8

Siwa sa for siden:

Jeg bruker stort sett vann istede for melk. Synes melka gjør bollene tunge.
Så hever bollene lengre enn deigen, altså ca 30 min før trilling, og 45-60 etterpå ;)


#9

safran sa for siden:

Jeg bruker alltid melk, og bollene er lette som bare det. :kry:


#10

Guttemammis sa for siden:

:dulte:
Synes bollene blir tamme i smak ved bruk av vann


#11

vestlandsfanden sa for siden:

Hmm.. trening er tilsynelatende tingen. Masse trening. :) Både på den ene og andre måten. Ett brett boller - etterfulgt av 2 timers jogging. Da er kaloriene forbrent?


#12

safran sa for siden:

På forespørsel, her er oppskriften jeg bruker:

1 sammenpisket egg (halvparten i deigein, resten til pensling)
1 dl sukker
9 dl ++ hvetemel
150-200 g meierismør
3.5 dl H-melk
2.5 ts tørrgjær
vaniljesukker (ekte)
kardemomme
rosiner


#13

Hot Lips sa for siden:

Jeg gjentar meg selv: Dette er Verdens beste boller. Idiotsikker oppskrift på deilige, myke boller. Løs deig, kun etterheving, og de blir fluffy og fine. :nam:


#14

Siwa sa for siden:

Tuusen takk, skal prøve disse :klemme:


#15

safran sa for siden:

Lykke til, Siwa! :) Det blir ca 24 boller á 60 gram.


#16

Blåklokke sa for siden:

Jeg bruker først å heve deigen ca en time i bollen på varmt gulv med plastforlie og kjøkkenhåndkle over. Deigen er ganske seig/klissete før jeg setter den til heving.

Når jeg anser deigen som ferdig førsteganshevet elter jeg inn resten av melet når jeg knar deigen på benken. Så triller jeg ut bollene, legger de på bakebrett og setter brettet oppå vasken som er fylt opp med kokende vann. Legger kjøkkenhåndkle over bollene og lar de heve i rundt 20 minutter.


#17

Isolde sa for siden:

Bruke mykt smør istedenfor smeltet smør, da trenger du mindre mel.
Ved tørrgjær blander jeg gjær i melet og har temp på nesten 45grader på melk/vannet.
Hever gjerne 2 ganger før jeg baker ut. Etter 30-45min slår jeg deigen sammen igjen og så hever den til dobbel størrelse en gang til. Og så 60min heving i ettertid.

Da blir bollene like luftig som butikkbakte mer eller mindre.


#18

Wix sa for siden:

Jeg etterhever brettene på varmekablene på badet. :D


#19

Harriet Vane sa for siden:

Bruk termometer på væsken.
Mel og smør skal ha romtemperatur.
Bland gjerne mykt smør sammen med mel før du har i væske.
Ikke ha trekk på kjøkkenet.
Kna deigen lenge nok til at det blir skikkelige glutentråder.
Ikke ha for hard deig. Den skal være så løs som bare mulig mens du fremdeles kan jobbe med den.


#20

vestlandsfanden sa for siden:

Da fikk jeg det endelig til! Cluet var å ikke forheve.
Når deigen var ferdigeltet gikk jeg direkte til å rulle boller og legge dem på langpanne. Gikk altså direkte over på "etterhevingen" (ca 2 timer) - deretter rett i ovnen. Du verden så luftige de ble!


#21

Harriet Vane sa for siden:

Nei, vi forhever også, da blir de enda luftigere! Å slå ned deigen midtveos i forhevingen gir ytterligere suksess.


#22

Kaprifol sa for siden:

Jeg kan ikke dy meg.

Vanligvis er hevetiden ca. 9 mnd. Maks. hevetid er 42 uker og 2-4 dager.


#23

Pingis sa for siden:

Men bollene blir stort sett ikke særlig luftige, da. Og det er egentlig ikke ønskelig med kolikkboller heller.


#24

Blåklokke sa for siden:

Tror jeg ikke skulle svart i denne tråden for nå har jeg drept min aller første bolledeig...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.