Har fått meg ny jobb i dag :D og da må vi to dager i uken begyne med lettvinte middager. Middag må vi ha og det er viktig med sunn mat for oss, rundstykker teller ikke som middag.
Så hva kan jeg lage til middag som er både lettvint og sunn? Oppskrifter mottas med stort takk.
Dagens middag her (iktignok fra middagshjelpen, men uansett): Laks i biter og purre stekes, slå over creme fraiche og evnt. krydder. Server med båndspagetti og salat. Tok ikke mange minutt og sveive sammen.
Lag opp store porsjoner med lapskaus, fiskegrateng eller lignende som du kan fryse i porsjonspakker og ta opp på de dagene du trenger lettvinte middager.
Ellers så er diverse pastaretter med strimlede grønnsaker og kjøtt enkelt og sunt hvis du bruker fullkornspasta.
Couscous salat.
Etc.
Ellers så har frelsesarmeen en bok som heter suppe på en spiker som er helt genial. Den selges i fretexbutikkene (i alle fall her i rogaland og hordaland) og der var det ukesmenyer og forslag til gode, sunne og enkle middagsretter som ikke koster skjorta.
Slageren her i huset på travle dager er fiskekaker (gjerne kjøpt på fiskebutikken) i pitabrød med salat, agurk og tomat og tzatziki/aioli.
Går superfort og er sunt og godt.
I dag hadde vi kjapp middag. Grove fiskekaker med ulikt tilbehør. Stekt sopp, hjemmelagede rundstykker og avocado og tomater i biter. Da fikk alle noe de likte, og det var sunt og kjapt.
Dette er lettvindt, men tar jo litt tid. Fordelen er at du kan gjere anna medan ting godgjer seg i steikovnen.
[font=Arial][/font] Kyllingfilet i ovn (Nessie si greie?)
Direkte frå frysar over i ildfast form. Dekkes med litt meierismør og krydder (chicken & steak) og litt salt. Steikes på rundt 180 grader i ca 40 minutt. Ca halvparten for tinte filetar. store filetar måtte steika ca 30 min.
Evnt.
Ca 200 grader i 40-50 minutter. Jeg setter gjerne på grillfunksjonen de siste ti minuttene. Og masse masse krydder.
Eg brukar ris, salat og ein eller anna saus.
Torsk i ildfast form
Ein pakke torskefilet frå frysedisken. Halvtines. Krydres med salt, pepar og piffi. Paprika, løk og purre. Eitt beger med matfløyte. Litt ost på toppen. ca 30 - 35 min på 200 grader. E
Spansk Bondeomelett
Antall porsjoner: 2, eller 4 som tapas
4 egg
4 ss vann
salt og kvernet pepper
1 kokt potet i biter
¼ brokkoli i små biter
½ rødløk, hakket
30 g chorizopølse eller salami i biter
½ ss smør
Fres potetbiter, brokkoli og løk i smør over middels lav varme til det er nesten mykt, men ikke har tatt farge.
Tilsett chorizo mot slutten av stekingen. Smak til med salt og kvernet pepper.
Visp sammen egg, vann, salt og pepper. Hell i eggeblandingen og stek omeletten ved å skyve den stivnede massen inn mot midten, slik at det som fortsatt er flytende kommer i direkte kontakt med pannen.
Skru ned til lav temperatur, legg over lokk og la tortillaen stå noen minutter til den er ferdig.
Server varm med en god salat.
På travle dager hender det vi kjøper med ferdig grillet kylling, fajitas. Mens mannen deler opp kyllingen, kutter jeg opp det jeg finner i kjøleskapet av agurk, tomat, løk, paprika etc, litt rømme, kesam el.l, og evt ost: vips et måltid som ungene elsker.
Det er mange middager som er superraske. Det finnes også en del kokebøker som nettopp handler om kjapp mat.
Dette er veldig sunt og veldig godt og tar vel ca ti minutter:
Salmalaks i ovnen. Smak/ krydder/ saus som du vil. Du kan bruke rømme eller soyasaus eller nesten hva som helst. På rundt 200 grader trenger ikke salmalaksen stå mer enn 5-10 minutter, maks! Den blir bare tørr og ekkel dersom den står for lenge, og dessuten kan den godt spises rå. Du kan forresten også lage sashimi av den. Enda kjappere.
Blomkålmos: Kok en blomkål i buketter i fem minutter (induksjon er en grei ting), hell av vann og bruk stavmikser. Bland inn det du vil ha. Jeg liker rømme og fetaost.
Alt som kan skrus til på forhånd er lettvint når det tilberedes. Grønnsaker kan deles opp og bo i en boks noen dager, kjøtt kan stekes (eller halvstekes), pizzabunner og annen gjærbakst kan ligge klart på frys, ost kan rives, kraft til sauser og supper kan fryses i terninger ... alt kan gjøres lettvint med litt planlegging, sånn at man ikke bruker mye tid eller krefter der og da. Jeg bruker mye tid på kjøkkenet, men sjelden mer enn 20 minutter på det som blir dagens middag. I dag hadde vi lapskaus: grønnsakene ble delt opp i går - bare å la det koke i stykker mens man gjør ingen ting og hiver oppi smør og pølsebiter rett før det skal etes.
Fiskefilet er kjapp og sunn mat. Omelett går hvor fort som helst - det kommer an på hvor fort du deler opp grønnsaker. Wok. Tomatbaserte gryteretter kan fort ta litt tid, til gjengjeld står den og lager seg mye selv uten å kreve så mye jobbing. Eller oppvask :knegg: (for DET tar tid. Jo mer rydding og vasking, jo mer tid. Jo mer som går i en gryte - jo mindre oppvask og rydding. Gryteretter og supper er supert :nemlig: )
Laksefilet eller ørretfilet i stekeovnen er lettvint og forholdsvis raskt. Jeg pakker det inn i aluminiumsfolie.
Jeg hakker opp en liten purre og en stor, rød paprika og har nederst sammen med litt olje eller smør og så legger jeg fisken (ferdig krydret) oppå. Jeg liker å ha honning over filetene men det er en smakssak.
Legger aluminiumspakken på stekebrettet, og ved siden av har jeg amadine poteter som er skjært enten i to eller fire, avhengig av hvor store/små de er. Legger de på et bakepapir som jeg har litt olje på. Drysser litt havsalt over potetene.
Inn i ovnen på 180 grader, ca 25 min. Tiden det tar kan du bruke til noe helt annet.
Samme prosess kan man gjøre med kyllingfilet, men da dropper jeg aluminiumsfolie og grønnsakene under. Jeg pleier å dele hver filet i to, da går det fortere. (25-30 min.) De smaker enda bedre om de marineres litt først, vi er veldig glad i sweet chili marinaden til Santa Maria.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.