Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kommunal vs. privat barnehageplass

#1

Pamina sa for siden:

Vi har barna i en privat barnehage, og har opplevd den siste tiden at de har måttet skru opp prisen med 500,-pr barn for å klare å drive etter at de kommunale tilskuddene ble mindre enn forventet.

Et barn i en privat barnehage er ikke like mye verdt som et barn i en kommunal barnehage. Det er verdt mellom 85% og 91% (ingen private har fått mer enn dette i år)av det kommunale barnet.

Oslo hadde neppe klart å oppfylle barnehageplassbehovet om det ikke var for de private, og jeg fatter ikke helt hvordan de kan si at noen barn skal sponses mer enn andre.

Barnehagen vi snakker om er ikke en barnehage som driver og tar ut store gevinster, de forsøker å følge lønnsveksten (har gjort hittil, men har ikke midler i denne høsten) og har et ekstremt stabilt personale med lite sykdom, og har unger og foreldre som trives veldig, veldig godt.

Jeg sliter med å skjønne dette, og jeg sliter veldig med å skjønne hvorfor det er så hinsides vanskelig å skjønne at en privat barnehage ikke er noen trussel mot en kommunal, slik jeg oppfatter at regjeringen omtaler denne saken.

Er det riktig at kommunale barnehagebarn får større offentlig støtte enn barn i private barnehager?


#2

D'Arcy sa for siden:

Ja, de kommunale får større tilskudd enn private. Som du sier, får de private ca 85-90% av det en kommunal plass koster. Det betyr at man regner ut hva et barn koster i timen i en kommunal barnehage, og så får private en %-andel av dette. Luksusen for de kommunale er jo at de for eksempel kan snike vedlikehold på et annet budsjett (den kommunale driftsavdelingen) mens de private må bruke snekkerfirma. Dermed er private barnehager helt og fullt prisgitt kommunale barnehagers budsjett og regnskap. Det er galskap - det hadde som du selv sier ALDRI vært full barnehagedekning om ikke det var for private barnehager og jeg mener at en timespris skal være lik uansett om det er privat eller kommunal barnehage.


#3

mrc sa for siden:

Den rød-grønne regjeringen så noen undersøkelser* der folk var mer fornøyd med de private barnehagene enn de kommunale. Et privat tilbud kan naturligvis ikke være bedre enn et kommunalt eller statlig tilbud, og i et ledd for at alle skal ha det like jævlig ble det sett på som et godt forslag å redusere støtten til de private barnehagene - for man skryter jo så av at private aktører kan drive mer effektivt osv, så da skal de jaggu for vise det...

At brukerne var mer fornøyd med private barnehager kunne brukes som propaganda for å vise til at private aktører også kunne fungere i andre "omsorgsoppgaver", og et slikt statistisk verktøy er det nå viktig at man unngår at høyrefløyen i politikken får.


#4

MegaMie sa for siden:

Men kan de skru opp prisen da? Det er vel makspris i bhg hvis man får statlig støtte.


#5

emin sa for siden:

Såvidt jeg har skjønt så kan de private sku opp prisen dersom alternativet er at de ikke klarer å drive og må legge ned. Mange private barnehager ligger over makspris.


#6

Observatøren sa for siden:

Ja, med mindre man får flertall i foreldregruppen om at det er nødvendig å øke foreldrebetalingen - noe som er lett å få til dersom utfallet kan være at barnehagen går konkurs.


#7

Malama sa for siden:

Eller den muligens noe mer brukte "drive forsvarlig"?

foreldre betaler gjerne mer for å få beholde en barenhageplass, og selvsagt en forsvarlig en. Det er ikke så komplett full barnehagedekning at man bare får en ny, så da betaler man heller litt mer for å holde barnehagen i (forsvarlig) drift.


#8

Tjorven sa for siden:

For å kunne skru opp prisen vil det måtte vedtas med flertall i foreldregruppen. I den forrige barnehagen til ungene forsøkte eier gjentatte ganger å sette opp prisen. Ettersom regnskapene viste at barnehagen gikk i pluss, så nektet vi og prisen forble på makspris. Så foreldregruppen gjør lurt i å undersøke hvor reell trusselen om nedleggelse faktisk er.


#9

Malama sa for siden:

Absolutt undersøke ja, er de ikke pliktige til å legge frem regnskaper som viser problemet?

Vår barnehage har ikke snakket om å sette opp, så jeg er ikke 100% inne i reglene for dette, men jeg trodde barnehagen måtte dokumentere behovet. Det burde de måtte i alle fall.


#10

Pamina sa for siden:

Vår barnehage er nå brukt opp det overskuddet de hadde spart opp for å ruste opp uteområdet på lønnsøking. De har sagt opp vaskebyrå, og vasker selv daglig og har som sagt stoppet lønnsøking for ansatte. I tillegg tar de inn to nye barn - slik at det blir maks utnytting av voksenressursene.

Det jeg ikke fatter er at en rødgrønn regjering nærmest oppfordrer til at barna skal få mindre av staten om de går i en privat barnehage, det er over min fatte-evne.


#11

Gaia sa for siden:

Men tar dere da med i betraktning at private barnehager faktisk i tillegg til det kommunale tilskuddet også får beholde hele oppholdsbetalingen selv, mens de kommunale barnehagene drives kun på tilskuddet fra kommunen, for der går betalingen inn i en fellespott?

Jeg har sett at private barnehager argumenterer med dette, men samlet sett så tror jeg faktisk de private barnehagene har bedre råd enn de kommunale, siden de kommunale ikke har egne inntekter...


#12

Observatøren sa for siden:

Argumentasjonen går på at private barnehager har i snitt lavere andel barn som ikke har spesielle behov (de "siler"), at de har rimeligere bygg og mindre behov for ekstraressurser.

Er barnehagen deres medlem av PBL? I så fall kan det være interessant å bli med i klagen som de sender inn på vegne av mange private barnehager.

www.pbl.no/templates/Section.aspx?id=3287&epslanguage=NO


#13

Observatøren sa for siden:

Men tar man da i betraktning at et eventuelt underskudd også vil bli dekket opp via kommunens budsjetter i for de kommunale i motsetning til private som må dekke det selv?

I og med at vår gamle barnehage har høy gjennomsnittsalder og ansiennitet på de ansatte, er lønnskostnadene høye. Veldig høye. Det er mange assistenter på topplønn (ikke at den er så veldig høy...) som utfordrer budsjettet. I og med at vi ikke er bundet av tariffen hadde vi ikke trengt å lønne etter kommunens satser, men vi må jo gjøre det for å beholde personalet.

Legg på at barnehagen leier av et stor firma som helst har lyst til å kaste oss ut for å tjene mer penger, så blir vi skviset.


#14

Gaia sa for siden:

Når man ser hva slags innsparingskrav de kommunale barnehagene jeg kjenner til lider under så er jeg ikke så sikker på at det er helt greit å være under kommunal drift, altså. Selv om de i teorien slipper unna med underskuddsdrift så vet jeg at det i praksis ikke aksepteres, og det går jo ut over tilbudet.


#15

mrc sa for siden:

Her er det også forskjeller mellom kommunene, for hva en del har gjort for å tilrettelegge for private barnehager blant annet når det gjelder tomter. Man har også større firmaer som driver en rekke barnehager og da får en del stordriftsfordeler. En "eldre" barnehage der bygningsmassen er nedbetalt vil kunne ha friere økonomiske tøyler enn en som skal betale ned på store lån. Med store firmaer som starter barnehagene kan det være ressurser for at en ny barnehage bygges uten de samme lånene.

Tomtepris alene kan gi ekstrakostnader på flere millioner når en barnehage skal bygges.

Kommunene skulle i teorien også dra nytte av mange stordriftsfordeler når det blant annet gjelder vedlikehold og ekstrapersonale, eiendom fra kommunen og evt. særløsninger i henhold til kommunale avgifter og vedlikehold. Samtidig er problemet kanskje at det kommunale vedlikeholdsavdelingen er inneffektivt drevet, slik at det å legge ut vedlikeholdet på anbud reelt sett har gitt lavere priser?

Barnehagestørrelse vil også spille inn. En del ting må være på plass om det er 25 unger eller 80 unger i barnehagen.


#16

Observatøren sa for siden:

Tja, dersom man:
-leier lokaler av seg selv (man eier boligen privat, får skattefrie leieinntekter)
-konsekvent ansetter unge, ufaglærte assistenter (med snittlønn på 260-280').
-fyller opp barnehagen til maks antall barn (ikke lenger begrensninger i barnehageloven, arealkrav kan justeres kreativt)
-dropper alt man ikke er pålagt (krever inn matpenger, bleier, turpenger etc etc)
-generelt er i et område hvor det er stort behov for barnehageplasser og foreldre er prisgitt plassen...

Da er det mulighet for å tjene penger. I tillegg til å opprette konglomerater av barnehager, som kan bruke pedagogisk ressurs sammen.


#17

Katta sa for siden:

Huskostnader er vel en veldig viktig faktor når det gjelder barnehageøkonomi. Alle har jo utgifter til bemanning og forbruksmateriell, så huskostnadene kan fort være det som skiller en barnehage med god råd og en med dårlig råd.


#18

Nessie sa for siden:

Husleie/kostnader avgjør nok en del ja :jupp:

Det er jo få kommunale barnehager som er under 4 avdelinger også nå, det slåes jo mer og mer sammen, fordi "stordrift" er mer lønnsomt.

Det har også blitt endringer med vaktmestertjenester og slike ting i en del kommuner. Før var det liksom en vakmester som gjorde "alt". Nå gjør han i grunn ganske lite, og vi må kjøpe tjenestene selv fra kommunens tekniske etat.

Det er ganske få kommunale barnehager som går veldig underskudd har jeg inntrykk av, de aller fleste er flinke til å holde budsjettet om ikke noe spesielt oppstår.


#19

Malama sa for siden:

Er det mulig?
Her i kommunen er det jo felles søknad og opptak for kommunale og private barenhager, og først kommer de lovmessige prioriteringene, deretter datoen man søkte på, og fødselsdato (det med fødselsdato er nytt, jeg tror det er snakk om at de som søkte samme dato rangeres inad etter fødselsdato, hvilket kan være greit siden de stengte hele søkesiden i to måneder (to dager før vi fikk personnummer og kunne søke for lillejenta vår)
Hvordan kan de da "sile"?


#20

Nessie sa for siden:

Det er ikke uvanlig at en del private barnehager unngår å ta inn barn/brukere som koster penger. Her i kommunen er det iallefall kommunale barnehager som har rykte på seg til å kunne ivareta barn med spesielle behov, eller feks innvandrerbarn. Nå bor ikke jeg i den største kommunen heller da, så det er lettere å ivareta innvandrerbarn ift morsmål etc, om det ikke er ett barn her og ett barn der. Men den barnehagen jeg jobbet i var også gode på barn med spesielle behov, men det betydde ikke at vi fikk ekstra økonomiske ressurser for hvert enkelt barn av den grunn. Men kompetansen er der, og villigheten til å ta de mot er av den grunn kanskje større. For det er ikke noen tvil om at disse barna koster mer penger.
I tillegg er det også sånn at man får mer støtte for barn under 3 år enn over. De fleste private barnehager jeg vet av tjener ikke fett på barnehage, men det går ganske akkurat greit rundt. Og jeg tenker at det også må være litt av greia. Om man klarer å drive en barnehage med flere millioners overskudd må det være noe pussig på gang tenker jeg. Men noen av de private barnehagene som driver godt får vel også muligens noe tilskudd fra styrer etc? Til å drive kompetanse/opplæring og slike ting.


#21

IOA sa for siden:

Vår private barnehage er en stiftelse, så det er ingen eier som tar ut noe overskudd. Alt går tilbake til barnehagen. Allikevel merker vi ganske stor forskjell fra i fjor til i år. Vi har klaget på vedtaket om tilskudd, og er spent på tilbakemeldingen. Jeg er leder i styret i barnehagen, og jobber endel med dette. (Altså, jeg er ikke styrer, men er leder for styret som består av foreldre.)


#22

Nora71 sa for siden:

Jeg har prøvd begge deler og foretrekker helt klart den private barna går i nå. Supert, nytt hus, flotte uteområder, topp personale og bra opplegg for barna. Bhg er med i en landsdekkende kjede og er sikkert en stor aktør på markedet, men for oss fungerer det veldig bra. Den kommunale var skitten, mye utskifting av personale, barna var lite ute og aldri på tur og fikk ingen måltider i bhg. Nå får de varm lunch hver dag.


#23

Malama sa for siden:

Og min går i en privat hvor ungene ikke er mye ute, ikke mye på tur, maten betaler vi matpenger for, personalet er ikke akkurat 100% stabilt (men to av de som er på avdeingen var der jo i fjor også, og vikarene er ganske stabile de altså, en av dem er visst fast vikar 2 dager i uka i år)

Det er vel like stor forskjell på private som på kommunale i så måte?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.