Å legge om til lavkarbodiett tror jeg rett og slett ikke er gjennomførbart for mitt vedkommende. Men har det noen effekt å bytte ut en del av karbohydratene med noe annet, eller må man kjøre det fullt og helt hvis det skal ha noen særlig effekt på vekta? Jeg spiser blant annet mange knekkebrød hver dag, og er glad i pasta.
La på meg 3 kg i sommer og jeg har i utgangspunktet svært stabil vekt, ganske uavhengig av hva jeg spiser egentlig. Regner med det er et eller annet i kroppen som har endret seg nå. Har jo PCOS, men har ikke vært insulinresistent tidligere. Kanskje det bare er alderen.
Karbohydrater inneholder mye kalorier, så å kutte ned på f.eks. inntak av pasta og antall knekkebrød vil jo være positivt uansett - med mindre du erstatter det med fett, da. Og jeg har i alle fall følt meg bedre med lavere inntak av raske karbohydrater, selv uten å gå helt ned på det man kan kalle "lavkarbo"; jeg får mer stabilt blodsukker, noe som er bra både for appetittreguleringen og den generelle velfølelsen.
Det viktigste er å spise mindre enn du forbruker. Spis litt mindre og bevege deg endel mere. Da går du helt sikkert ned i vekt. En av mine kolleger har gått ned 15 kg det siste halve året etter å ha kuttet ut alle søtsaker på ukedagene og begynt å gå tur en time hver dag.
Jeg spiser ikke lavkarbo, men jeg har mer enn halvert inntaket av karbohydrater. Det gir helt klart resultater. Ikke minst i form av mer stabilt blodsukker, og uten karbohydratene til å fylle opp måltidene, så spiser jeg mer grønt og proteiner i form av rent kjøtt/fisk.
Lavkarbokosthold er så mangt. Det tillater inntil 150 gram karbohydrater daglig og allikevell er det lavkarbokosthold. Dette er fordi det er mange ulike retninger innenfor lavkarbo og de ulike tillater ulikt antall gram.
Det vil være en stor fordel å kutte ut de raske karbohydratene, så det er fullt mulig å starte der! Det er dog viktig, som det allerede er sagt her, at du ikke fyller på med fett, men får i deg mer grønnsaker.
Som de andre sier, så lenge du ikke erstatter karbene med bacon, fløte og ost, så er det bare en fin ting å kutte ut mat som 1) gir ustabilt blodsukker og 2) inneholder masse "umettende" kalorier. Jeg husker hvordan jeg kvapp da jeg gikk på GR-opplegg en gang i tiden, og veide og forstod hvor lite ris og pasta som skulle til før det ble mye kalorier av det.
Bare vær litt obs på at noen havner lettere i ketose enn andre, og det kan være ubehagelig å gå inn og ut av ketose. Noen tåler også alkohol dårligere på lavkarbo.
Hvordan arter det seg? Er ikke noe inn i det her. Er det når man er i ketose at man forbrenner fett?
Har alltid spist mye ost og bruker mye fløte i matlaging. Regner med at jeg kan fortsette med det, men ikke bytte ut karbohydrater med enda mer ost, rømme og sånne gode ting?
Nå er jeg litt utenfor mitt område, men ja, ketose er visst den tilstanden der kroppen skrur over til primært å bruke fett som bensin. Da lagrer den ikke det fettet du spiser, men skyller visst mer av det ut i avføringen. Altså blir kaloriinntaket ditt ikke veldig viktig.
Fløte og ost er veldig, veldig kaloririkt, så nei, ikke øke med det dersom du ikke skal spise så lavkarbo at du går i ketose. Men da bør du sette deg grundig inn i hva det innebærer. Det er også veldig individuelt hvor mye karber man kan spise i ketose.
Jeg så en dokumentar en gang, om dette her, og det er den eneste kilden jeg har. Der mente de i hvert fall at folk i ketose hadde langt mer fett i avføringen enn andre.
Det er også den eneste logiske forklaringen jeg kan se på at noen kan leve på masse kalorier og likevel gå ned i vekt? :vetikke:
(Nå kjenner jeg ikke til mange som klarer å leve i ketose over tid, da, og de ost- og fløtevanene de har lagt seg til mens de gjorde det gjør dem temmelig ofte overvektige igjen etterpå, men det er en annen sak).
Jeg kunne ikke spise mye kalorier I ketose, men jeg var ikke sulten uansett. Nå røyk stoffskiftet mitt i den perioden jeg gikk i ketose, så jeg er ikke helt sammenlignbar kanskje. Å gå i dietten over et år gikk, men jeg likte ikke hvor koko jeg ble i hodet av å passe så innmari på maten.
Moderat lavkarbo er kjempefint det. Du kan lese om kost i balanse fra fedon og lære mer. Da fråtser du ikke i fett, og det er uansett ikke noe å trakte etter.
Igjen tusen takk for mange fine svar. Skal sjekke ut Fedon. Skal uansett ikke på noen skikkelig kur her, har ikke planer om å gå ned mye. Men greit å ta tak i det før det går for langt, spesielt hvis det er pcosen som begynner å spille inn her.
Hvordan reagerer kroppen på å spise mye karbohydrater i helgene? Er det så at man legger veldig på seg av det da? Hadde tenkt å fortsette å spise pizzaen min, en og annen potetgullpose og litt godis. :flau: Hvis jeg ikke kan skeie ut i helger, vet jeg at det ikke er gjennomførbart i lengden, dessverre.
Et vekttap på 2,5 kg pr måned, er litt mer enn 0,5 kg i uken. Det er ikke et spesielt dramatisk vekttap, men du har rett, kollegaen hadde endel vekt å ta av. Hvis målet er å gå ned i vekt, er det viktig å forbruke mer, ikke bare spise mindre karbohydrater. Da er et vekttap på 0,5 kg i uken helt fint.
Heddamor: jeg vet at en del folk som trener veldig mye vekter driver med "karboloading" i helgene, og fyller glykogenlagrene en gang per uke. Det tror jeg dog er for spesielt interesserte og dedikerte.
Men ellers: om du ikke skal i ketose så bør ikke moderate helgeutskeielser gjøre noe.
Greit nok det, men det var mer det at å bare "droppe snop i ukedagene og gå en time for dagen" skulle gi sånne utslag...
Jeg går tur en time hver dag, med barnevogn som ekstrabelastning, og vi innførte for ikke lenge siden nettop det med å droppe alt snop i ukedagene. Ikke søren om jeg raser ned 2,5 kilo pr måned, og slett ikke i et halvt år fremover (Det er jo bra, for jeg har jo ikke egentlig et ønske om å gå ned mer enn ca 3 kilo totalt sett, for å være tilbake på før-baby-stadiet)
Jeg trodde hele tiden at lavkarbo ikke var noe for meg, glad som jeg var i brødmat, pasta, ris og for ikke å snakke om kaker og søtsaker. I tillegg hørtes det litt i overkant ekstremt og styrete ut i forhold til matlaging. Vel, jeg begynte med lavkarbo helt tilfeldig egentlig. Et par dager hvor tilfeldighetene gjorde at kosten var ganske lavkarbo, og så tenkte jeg at jeg skulle prøve en dag til. Og det gikk veldig greit, og da tenkte jeg å ta en dag til. Vips var dager blitt til uker og måneder. Og ikke savner jeg brød, pasta, ris, kaker og søtsaker heller. Det er nesten merkelig. Og ikke syns jeg det er styrete eller særlig ekstremt heller, selv om jeg mer eller mindre er i ketose det meste av tiden. Det koster meg ingen ting å takke nei til et kakestykke lengre, før ville det nærmest vært verdens undergang. Jeg går allikevel ikke av veien for å spise et lite kakestykke til enkelte anledninger. Jeg koser meg mer med et lite kakestykke nå enn hva jeg gjorde med tre store tidligere ...
Men for å svare på det du spurte om sier jeg som de andre: Jeg tror man uansett har en helsegevint av å kutte ned på karbohydrater, men så lenge man ikke er på lavkarbo skal man være forsiktig med å bytte alle karbohydrater til fett. Spis heller mer proteiner, det metter godt.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.