Vi har litt elgkjøtt i fryseren. De siste stekene vi har tatt opp har vært seige selv om det har ligget i kjøpeslapet i flere dager før vi har brukt det.
På torsdag skal vi ha gjester og jeg hadde tenkt å ta opp elgkjøtt og legge i kefir. Jeg har aldri gjort det før. Men nå ser jeg at det bør ligge i en uke. Er det for sent å ta det opp i dag når vi får gjester på torsdag?
Er det noe annet jeg eventuelt kan gjøre for å få den mør til torsdag?
Min svigerinne har alltid en massa elgkjøtt tilgjenglig. Det godeste hun serverer er Tjälknöl (en kjent oppskrift fra norra Sverige). Delig, mørt, velsmakende. Da skal kjøttet langtidssteke i ovnen fra fryst tilstand, vanligvis rundt 12 timer, pluss etterstekning. Så det burde du jo rekke! :) Jeg vet ikke hvilken oppskrift hun bruker men det finnes mange hvis man søker på Tjälknöl. Her er en.
Surstek kan jeg ingenting om. Men jeg gjør som sundae over her beskriver, jeg setter steken rett fra fryseren (jeg krydrer og sånt da) og inn i stekeovnen, og lar den steke på 100 grader (maks) i minst 12 timer. Det blir fantastisk fint kjøtt.
Er du sikker på at jegerne lar skrotten henge og mørne lenge nok? Hvis ikke, så blir elgkjøtt fort en seig opplevelse.
Du trenger ikke lage surstek for å få en mør og saftlig elgstek.
Men HVIS du skal lage surstek (jeg lager det bare av okse), så skal steken ligge minst 10 dager i surmelk før du tørker av den, bruner den i panne og enten trekker i kraft til den blir mør eller stekes i stekeovn. Den første metoden blir saftigst. Den siste metoden lager mest konsentrert kraft,s å sausen blir bedre.
Vet du hvilken stykningsdel du har? Det er jo en smule forskjell på indrefilet og lårtunge. Når vi får kjøttet ferdig partert er alt bare merket med "steik", så da er det jo umulig å vite kvaliteten på stykkene. I har begynt å partere selv (finpartering, grovpartering gjør jegerne), og merker mye mer detaljert, for å vite kvaliteten på hvert enkelt kjøttstykke. Er det et stykke jeg er usikker på steker jeg det lenge på lav varme (gjerne under 100 også), det gir det møreste kjøttet.
Takk for svar. Da utgår surstek hvertfall.
Får prøve å langtidssteke det og håpe det går bedre.
Hva som har skjedd med elgen før vi fikk den vet jeg ikke. De første stykkene vi tok opp var møre, men nå de siste gangene har de vært ganske seige. Kan det være at kjøttet har ligget i fryseren for lenge?
Vet ikke hvilken del av dyret der er. Står bare stek på det også er det surra. Men det er hvertfall ikke de beste delene av dyret for de har de nok beholdt selv.
Har dere forslag til krydder, saus og tilbehør også? får en gammel dame på besøk. Noe som ikke er alt for tidkrevende, formen er ikke helt på topp.
Det kan jo være at kjøttet du har passer best til grytekjøtt? Jeg har i alle fall skjært opp noen elgsteiker vi har fått og laget gryteretter av de i stedet.
Jeg tipper du har vært heldig, slik at de møreste stykkene har ligget ca. på samme plass i fryseren, og de mindre møre har ligget på en annen plass.
Hva med å lage noe viltgryte-aktig av kjøttet? Det kan du jo gjøre i stand tidlig på dagen, så kan det bare stå og trekke på lav varme helt til det er middagstid.
Sist vi fikk seigt kjøtt tok jeg restene i en gryte og lagde gryterett, men det var fortsatt seigt. Men kanskje jeg ikke kokte det lenge nok? da var kjøttet grilla dagen før. Så lot jeg det koke i sausen en halvtimes tid.