Vi er i den "heldige" situasjon at vi tre av fem dager i løpet av uken må ha barna hentet, bespist og klare til avgang i løpet av en time. Mannen og jeg har konkludert med at vi får det til hvis vi lager timinuttersmiddager. Kriteriet er at det skal være sunt og ikke ta lenger tid enn det tar å koke nudler, pasta eller ris. Foreløpig har vi kommet opp med:
Fiskekaker med ris og rå grønnsaker
Pasta med kjøttboller og tomatsaus
Wok med nudler
Nå kan vi i teorien ha de tre tingene hver uke, men jeg liker å variere middagene litt mer og vil gjerne ha noen innspill!
Hjemmelaget blomkålsuppe.
Omelett.
Hjemmelaget pasta carbonara.
Lapskaus fra frossen pose. Tilsett kjøtt, buljong og litt jevning. Lag stor porsjon så har dere til to dager.
Dropp nudler, pasta ris og poteter og plutselig er det mange fler middager som tar ti femten minutt å lage. Det kjappeste vi lager er stekt laks med wokede grønnsaker.
Det høres stressende ut. Mitt tips (som skal prøves ut når vi får det travlere): Lage middager kvelden før som egner seg til oppvarming (chili con carne, lapskaus, gryterett o.l.). Eller lage ekstra mye av noe dagen før at de kan brukes neste dag til noe enkelt (det eneste jeg kommer på i farten er stekt ris).
Rømmegrøt eller risgrøt. Karbonader med speilegg/pommes frittes eller wokede grønnsaker. Pølser (stekte eller kokte) med potetmos (enten koke poteter dagen før, eller bruke de ferdig frosne). Ostesmørbrød.
Vi trenger ikke nødvendigvis pasta/ris/nudler til. Men det må være varmmat og brødskiver/korn utgår. Jeg har middagsglade barn som trenger energien til aktivitetene de skal på, og de må serveres ett eller annet som de liker såpass godt at de spises en del (og litt kjapt).
Jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg fikk det til, men plutselig var det dans på tirsdag (begge), fotball på onsdag (Snupp) og svømming på torsdag (Snupp). Alt beggyner en eller annen gang mellom 17 og 18.
superfort med ferdige kjøttboller med et glass tacosaus etter at du har frest dem litt. Kan serveres med rundtstykker til hvis det er en ti-minutters hive i seg mat-greie.
Min er innmari enkel. Den består av ferdigkokt ris, eggerøre, løk, amerikansk grønnsaksblanding (sånn fra frysedisken) og strimlet skinke. Jeg lager i wok, og steker eggerøre først. Så har jeg i løken, så grønnsakene, så skinke (går ekstra kjapt med ferdig smårettskinke..) og så ris til slutt. Soyasaus etter ønske. Jeg lager alltid på slump. Ingrediensene kan varieres i det uendelige altså, men sånn gjøres det som regel her.
Tre aktiviteter gjelder bare ut september. Og jeg var veldig i tvil om Snupp skulle få være med på dans. Men både han og Mini har blafret med øyevippene siden de fikk vite om dansen (de kjenner læreren). Fotballen er helt grei, den er rett ved oss, alle gutta i klassen går der og mannen er trener. Og svømme er noe han rett og slett må få lært seg. Så da ble det er litt styrete september...
Vi er også der. En stor salat, en skål med rå oppkuttede grønnsaker, eller wokede grønnsaker er supert til mye.
Her om dagen hadde vi superrask middag. Panert seifilet (duppet i egg og vendt i kavringsmuler, stekt i panne en liten stund), servert med salat eller oppdelte grønnsaker av favorittypen. To av tre unger spiste masse fisk, og den tredje, fiskevegreren, klarte å få i seg en bit uten klaging han også.
Forresten har vi et travelt program, med tre aktive unger, og egenaktiviteter for mannen og meg i tillegg. Da hender det at vi tar brødskivemiddag, og så lager vi heller et varmt og godt kveldsmåltid.
Er det uaktuelt å lage mat i forveien og så varme opp? Da går jo nemlig alt, fra pizza til fårikål.
Ellers er en av våre kjappiser grove tortillas med most avocado/guaccis, stekt kyllingfilet, brokkoli og gulerøtter (altså wrap), med sweet chili-saus inni wrapen. Kjapt, sunt og kjempegodt.
Jeg ville tenkt at det kunne vært lurt å lage en skikkelig gryte med tomatsuppe, blomkålsuppe og andre ting man kan fryse ned, så fryse det i passe posjoner og dere har middag på rappen :)
Eller passe på de andre dagene, at dere lager ekstra mye f.eks kylling - legger bort endel ekstra kyllingbiter - så kan dere enkelt lage kylling i peanøttsaus med grønnsaker og ris
Eller ta vare på salat, ris, pasta eller lignende som var tilbehør dagen før, lage en salat til dagen etter :)
Jeg foreslo for mannen at jeg skulle begynne å lage middager i forkant som vi kunne stappe rett på komfyren når vi kom hjem. Han påpekte at det kommer jeg aldri til å gjennomføre (og det har han vel strengt tatt rett i. :knegg: )
De middagene vi pleier å ha på de travle dagene er:
pølselapskaus. Jeg lager lapskaus i den aller største gryta jeg har. Da bruker jeg godt over 7 kg med poteter, mye gulrøtter osv. Lager dette en dag jeg har god tid og fryser ned i passelige porsjoner. Tas opp dagen før og bare varmes på travle dager!
Kjøttdeig og spagetti med tomatsaus. Lager en stor porsjon tomatsaus og fryser ned, enkelt å ta opp.
Pizza. Lager "grov" pizzabunn, halvsteker og fryser ned. Da er det bare å putte oppå karbonadedeig, kjøttsaus, løk, ost osv. Lages klar kvelden før og så er det bare å putte den i ovnen og steke etter jobb.
Salat. Lag en stor skål med kyllingsalat. Sammen med feks grove rundstykker.
Fiskeburger: Fiskekaker og hamburgerbrød.
Pita i forskjellige varianter. Kutt opp alt av grønnsaker på forhånd og riv osten. Stek kyllingstrimler, karbonadedeig eller laks og ha oppi.
Fiskepinner: Del torskeblokken på forhånd og gjør alt klart kvelden før. rull i egg og strøsel, stek og ha salat og feks ris ved siden av.
Laks, ris og grønnsaker
Hamburgere/karbonader enten i brød eller med annet tilbehør.
Pølser i pølsebrød :eek:
Pølser og potetstappe. Kok potetene dagen før, så er det bare å lage stappen i en fart.
Osteskiver.
Tomatsuppe med pasta, egg og pølsebiter oppi. (sfo-spesial!)
Bruk frosne grønnsaker fra ferdigposer i butikken. De skal kun ha et lite oppkok og det tar kun 3 minutter å få litt grønt på tallerken.
Ha oppkuttete grønnsaker klar til sultne unger!
Vi har mange travle ettermiddager og fant ut at dersom vi brukte feks søndagen til å lage en stor porsjon mat så hjalp det resten av uka. Så nesten hver søndag så lager jeg feks lapskaus, tomatsaus, pizzabunner, evt strimler kylling, kutter pølser osv og fryser ned. Av en stor gryte lapskaus får vi 5-6 middager!
Vi handler en dag i uken og følger matplanen! Sparer mye tid på det.
Fikk mange gode tips til kjappe middager i tråden her så nå skal noen av de inn på listene!
Kyllingfilet i biter, minimais og cashewnøtter stekt i stekepanne/wok, ha på rød pesto eller ajvar og et par fløteskvetter og kok kjapt inn.
Skjær laksefilet i biter om morgenen og ha dem i en pose sammen med teriyakisaus. Når du kommer hjem, sett ovnen på 225-250 grader, hell laks og saus i ildfast form og stek i, tja, ti minutter?
Stek ferdige karbonader, server i grove hamburgerbrød med sylteagurk, tomatskiver og hva dere nå liker. Skjær gulrøtter i staver mens karbonadene steker, så har dere litt mer grønnsaker å knaske ved siden av.
Ferdiggrillede kyllinglår skal iflg. pakken varmes i 20 minutter i stekeovn; mikrobølg dem noen minutter først, mens stekeovnen varmes opp, så går det mye raskere.
Lag dobbel porsjon de dagene dere lager litt mer tidkrevende mat, og varm opp rester de andre dagene.
Mine unger elsker også spaghetti a la capri. de får det innimellom med rå grønnsaker til, og jeg er ikke så fryktelig flau over det. men jeg irriterer meg over at de reformulerte oppskriften for et års tid siden, før inneholdt den nemlig ikke msg. :mumle:
Ellers foreslår jeg speilegg, karbonader og tomatbønner. cowboymiddag kaller vi det hjemme, det er kjempepop.
Jeg får støtte en eller annen i at ala capri er grei nødmiddag. Ungene elsker det, og synes jeg er verdens snilleste mamma og flinkeste kokk når dette tilbys. :D
Minsten ønsker seg for øvrig Big one som bursdagsmiddag. Sånn pizza er nemlig mye bedre enn mammas grovbunnede, hjemmelagde kjeeedelige lørdagspizza.
Ferdige kjøttboller (f. eks. Gilde), ferdig tomatsaus, og pasta. Kok pasta, lag tomatsaus etter pakken, varm kjøttbollene i sausen. Ikke særlig smakfullt, men unger liker det, av en eller annen grunn. :flau:
Mange pastaretter tar null tid å lage, for eksempel pasta med tunfisk, kapers, pesto og parmesan. Kok pasta, bland inn et par bokser tunfisk (minus vann eller olje), og et halvt glass pesto, samt kapers dersom dere liker det. Kvern over pepper, og server med masse revet parmesan.
Du tar deg en søndag og lager opp gigantomaniske mengder av lapskaus, biff stroganoff (bruk høyrygg el. det er billig og blir mye mørere og mer smaksrikt, bare det får koke lenge) hønsekraft og tomatsaus + kjøttsaus. Og så fryser du ned i porsjoner. På Europris har de mengder av ulike typer foliefryseformer.
Hvis du deler ting opp i biter går det veldig fort. Poteter deles i biter og koker på fem minutter mens du steker kyllingen/fisken/koteletten. Bruk vannkoker så vannet blir varmt fort.
Raspet gulrot + eple + litt juice/saft av presset appelsin + rosiner er fast råkost hos oss til alle middager med hvit fisk.
Eller du kan lage suppe:
Sånn suppe kan man lage av omtrent alt. Du tar de grønnsakene du har lyst på. (På bildet er det et lite gresskar, en paprika, en løk, et par hvitløksfedd og noen selleristenger). Del opp grønnsakene. Ha i vann fra vannkokeren til et par cm under grønnsakene. Ha i noen buljongterninger, litt flytende fond eller bare litt salt. Kok på full guffe under lokk mens du skjærer skiver eller finner frem flatbrød, dekker på, tar vann i mugge osv. Du kan også steke litt bacon, dele opp litt hvit fisk i små biter eller ta noen biter med skinke eller pølse som du hiver oppi suppen når du har most den. Etter fem-ti min er grønnsakene møre. Mos med stavmikser. Ha evt. i melk eller fløte. Smak til med krydder. (i dennesuppen hadde jeg i en dæsj matfløte og litt pepper).
Lag hurtigris (5 min.) med litt buljong i. Jeg bruker å lage ris til 6 personer, vi er da to voksne og to barn.
Fres oppkuttede grillpølser, sånn 8 stk., en purre og evt. sjampinjong i en panne, mens risen trekker.
Ha 1-2 egg oppi risen + salt og pepper og revet ost, tilsett pølseblandinga. Rør rundt og server.
Ikke spesielt sunt, men raskt, mettende og barnas favoritt her i huset. :)
En av favoritt fast-foodene hjemme hos oss er fiskepudding i hvit saus med grønnsaksmiks oppi, servert i terteskjell med mengder av butikkpillede reker over. Det tar ganske nøyaktig syv minutter å lage hvit saus, den får så putre et par minutter med en pose frossen grønnsaksblanding i seg, mens man skjærer opp fiskepudding (som bare trenger ett minutt sammen med sausen for å bli varm). Voila!
Mettende og superkjapt: Kok pasta. Mens den koker freser man opp bacon og pisker sammen noen eggeplommer, salt og pepper. Hell eggeblandingen over ferdig kokt pasta og rør godt rundt. Strø bacon over pastablandingen, server med parmesan og oppskjært tomat, agurk, oliven og paprika ved siden av.
For å lage kjapp og mettende middag bruker vi også ofte å strimle hva det enn er vi måtte ha av kjøtt (vanligvis er det kyllingfilet, noen ganger flatbiff av svin). Dette freser vi kjapt i panna sammen med en blanding av aromatiske krydder (for eksempel 1 ss paprikapulver, 1ss spisskummin, 1ss tørket koriander, 1ss salt og litt nykvernet pepper) så det blir litt som en tacomiks. Ved siden av har vi hermetiske kikerter som er rent av og skylt godt, krydret med salt, pepper og en skvis med lime hvis vi har og blandet med fetaost, tomat, løk, paprika, oliven.
Funker alene, eller inni en wrap med en rømmeklatt på.
Du sparer tid ved å koke opp vann med vannkoker. :nemlig:
Men altså; supper kan lages kvelden før på samme geniale vis og så bare varmer du opp. Jeg har kjølebod, så jeg er godt vant med plass til alt mulig og kan sette hele gryter rett inn i boden. Men det er jo plass til en kjele i et kjøleskap også, er det ikke?