Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Hage] Høsten 2011

#1

Salt sa for siden:

Hva skal dere gjøre med hagen i høst? Her kan vi kanskje utveksle erfaringer og spørre om råd ang. beskjæring og andre vanskelige ting. :knegg:

:værsågod:


#2

Anne C sa for siden:

Jeg har satt noen løksaker, det var visst noen som trengte litt lenger tid i jorda enn andre. Jeg kommer til å plante diverse tulipaner og annet moro. Jeg ble veldig inspirert av Danmark i påsken, da var det utrolig mange påskeliljer over alt.

Ellers har jeg tenkt til å prøve å sette ut hvitløk og se om det blir noe ut av det neste år. Det er så langt jeg har kommet i planlegging.


#3

Neket sa for siden:

Jeg har tenkt å plante løk. Tulipaner, kanskje påskeliljer. Er det noe annet gøy man kan sette løk til?

Ellers skulle jeg gjerne ha tørket plenen, men det er vel uaktuellt. Vi fikk tatt en siste klipp i helgen, og har fortsatt spor etter gressklipper-hjulene. :sukk:

Bortsett fra det skal jeg rake. Hvis jeg gidder. Kanskje jeg skal satse på at det blåser bort?


#4

Salt sa for siden:

Jeg har bestilt løk, takk for tipset om Zimtrade! Jeg har bestilt følgende:

30 tulipaner "Foxtrot":

50 krokus "Tommasinianus 'Ruby Giant'":

6 allium "Aflatunense":


#5

kokosbolle sa for siden:

Jeg ble tvunget til å beskjære plommetreet da flere greiner knakk av vekten til ørtentusen plommer. Men det er gammelt og jeg tror det står an av dette året også. De plommene som var igjen ble knallgode.

Ellers har vi fått beskjært en furu og siden vi tok to digre bjørketrær i våres har vi ingen løvtrær av betydning heller, hvilket betyr lite raking. Plenen skulle sikkert vært klippet, men siden vi kun har igjen halvparten siden den andre halvparten er rasert av en gravemaskin rundt huset, venter vi til våren med å reparere den. Vi må uansett planere og så på nytt i store deler av hagen. Trampolina skal pakkes ned når de er ferdige med gravingen.

Gravingen som pågår er drenering og støping av fundamenter til ny veranda. Så det skjer ett og annet rundt huset, det er bare heldigvis ikke vår jobb. :glis:


#6

Isa sa for siden:

Hagen vår ser ikke ut. Midt oppi drenering, så alle trær er borte, i tillegg til steiner og heller. Det ser egentlig ut som et gjørmehull.

Men jeg er med på neste års hagetråd!


#7

Salt sa for siden:

Hva skal jeg gjøre med blomstene mine i høst? Jeg er virkelig grønn (helt ny hageeier), og har følgende blomster:

  • Klatreroser (Elfe): Vokste med blader, men uten blomster i år. :mumle: Beskjæres?!
  • Hortensia: Klippe av avblomstrede blomster?
  • Klematis: Klippe ned tørre stengler, men beholde hoved"klatrerne"?
  • Lavendelstauder: ?!

#8

Anne C sa for siden:

Hva klipper man ned av stauder?


#9

Lavender sa for siden:

Jeg skal beskjære epletreærne for døde greiner. De har fått hard medfart de siste fem årene, kraftig beskjært.

Hvitløk ønsker jeg meg, leste at det skal være lett å dyrke. Settes de i hoda nå? Og jeg skal sette noen Allium løker.

Kjøpe studer i år, levendel, løytnannshjerte og en som har lignet brokkoli til nå, den blomstrer mørkerødt. Skal de klippes allerede?

Og som siste etappe av fjordårets drenering skal vi fylle på jord foran terassen, men da må rosene opp, de som har vokst så mye i høst.


#10

LilleLeo sa for siden:

Jeg er så novise som det går an å bli, så jeg henger her i et håp om å bli klokere. Vi bør vel beskjære eple-og plommetrær? :gruble:

Vi har snakket om å lage en fin uteplass, delvis under tak, og siden vi likevel skal bygge på, så tar vi evt graving i samme slengen.


#11

Minty sa for siden:

Jeg skal fjerne klematisen fra jordens overflate. 3 år på rad har vi fått noen heslige, feite åmer på den og de eter opp hele den digre busken på notime. Jeg har prøvd ALT for å få tatt kverken på dem men de har bare kommet tilbake. Ser ingen annen utvei enn å rive opp hele skiten, før de kaster seg over resten av hagen.

I tillegg vurderer jeg å plante noen vintergrønne busker der tulipanene egentlig skulle kommet opp. Jeg satte hundrevis av løk for to år siden men den strenge vinteren ser ut til å ha tatt knekken på dem; dvs de kommer opp med blader men ingen blomster. :(


#12

GinaK sa for siden:

Peonene mine har vært superstore i år også og jeg har lenge tenkt på å klippe ned bladverket men har vært litt usikker på om det skal klippes nå på høsten eller på våren så jeg søkte litt på nett i går og der står det at de ikke skal klippes før til våren når nye skudd har kommet opp... noen som vet helt sikkert at det er riktig? Bladverket er kraftig og grønt så det ser fortsatt pent ut. Uansett skal vel ikke stauder klippes ned før de er vissne sånn at næringen går tilbake til røttene..

Det er tilbud på Gladioler på Plantasjen nå så jeg skal kjøpe etpar pakker med det.
I fjor høst plantet jeg en god del lilla og rosa tulipaner, likner veldig på de som er vist over her i sånn roseform + allium og det var så lekkert i sommer. :)


#13

Amic@ sa for siden:

Abbonerer .... Trenger sårt noen tips..

Har Klematis i en krukke. Noen som vet hvordan de kan overvintre?


#14

Tonjemor sa for siden:

Hvis jeg planter en hortensia nå, vil den overleve og komme tilbake neste år?
Jeg har jo flyttet og fått mye mindre hage (heldigvis) har dog noen bed som jeg skal kose meg med. Og det er det. Ingen plen som skal klippes, ingen frukttrær som skal beskjæres. liker leilighet i byen med passelig uteplass


#15

Minty sa for siden:

Jeg har ikke pleid å klippe ned peonene mine mener jeg?


#16

Drømmedama sa for siden:

Vi gjør masse greier nå, og vi har virkelig ikke peiling. Moro lell!
Vi har nettopp plantet 25 meter med Liguster-hekk, syrinbusk, en eller annen spireavariant og jasminbusker. Og så har jeg satt ned mengder med lavendelplanter, skal fylle på noe jord langs den nye trappen vår på siden av huset og plante de fine eføyene jeg kjøpte forrige uke. Alt er kjøpt inn til halv pris eller enda lavere, supert for oss som har brukt opp hele hagebudsjettet på å drenere, planere og rasere i hele sommer/tidlig høst.
Og så skulle jeg veldig gjerne sådd gress i år, vi har lagt ferdigplen på mesteparten men mangler en side av huset, går det an å så plen nå? Vi bor på sørlandet. Noen som vet?


#17

Fakse sa for siden:

Vi skal også drenere, så alt annet i hagen står på vent til det er over. Vet hvordan du har det, det er en smule frustrerende :nemlig:


#18

Isa sa for siden:

Lyst og luftig er det ihvertfall blitt! Også så fint det skal bli neste år?


#19

Mei sa for siden:

Staudere skal bare visne ned også rydder man i bedene til våren. Jeg har klippet ned alle mine for å få has på sneglene, men vanligvis lar jeg de stå. Jeg har allerede plantet en haug med løk - mye allium, og noen bittesmå blå som kommer inntil husveggen der snøen smeltet aller først i vår. Også enda flere tulipaner.

Rent bortsett fra det rydder jeg mest i hagen på høsten, og plukker snegler og plukker snegler og plukker snegler.


#20

Siritk sa for siden:

Vi tar snart over nytt hus og rundt det er det bare matjord. Neste år kommer jobben, men jeg kunne godt ha tenkt meg noe farget til våren. Kan jeg sette løker i frostsikre potter?


#21

Albertine sa for siden:

Når skal man sette løken, forresten?


#22

Orkide sa for siden:

Jeg fikk 150 tulipanløk av svigermor sist uke med beskjed om å plante dem i oktober.


#23

GinaK sa for siden:

Det er veldig bløtt ute så jeg tror det er lurt å vente med å plante løk. De kan plantes helt til det kommer minusgrader. Bare før det blir tæle i bakken. :)


#24

Mei sa for siden:

Noen skal plantes tidlig og har godt av å få utvikle røtter før frosten kommer. Jeg strør litt sand i hullet og planter ikke det det er bløtest nå. Det pleier å gå fint. :)


#25

GinaK sa for siden:

Jeg har endelig fått ryddet i kaosbedet mitt.
I dag har jeg gravd opp og kastet alt av sommerbomster og gravd opp løker, delt de og plantet litt nytt sånn at det se litt mer ryddig ut der.
Jeg la ut en tråd om pyntesten i bed men har ikke kjøpt inn det enda. Men er veldig fornøyd med hvordan det ble der nå.
Skal ut og kjøpe en pakke til med tulipanløk og plante de litt mer samlet enn de har vært før.

Forresten så hadde enkelte av løkene begynt å spire!! :eek:
Og fortsatt litt usikker på om jeg skal legge pyntestein/dekorstein der.


#26

Mei sa for siden:

Hvis du legger pyntestein der lager du et finfint gjemmested for snegler og egg -dersom du er plaget med det. Jeg ville tenkt meg om to og tre ganger.


#27

meisje sa for siden:

Jeg skal beskjære plommetrærne og kirsebær trærne nå i høst. Epletræne tar man ikke før ca februar eller mars.

Klatreroser bør beskjæres ned om våren, klipper mine ned til ca 40 cm tidlig på våren. Er de veldig høye klipper jeg dem ned til ca 1m. Om det er mye kulde der man bor bør man lage jordhaugen med jorden som er i bedet, rundt roten av rosebusken. Hvis de ikke blomstrer så prøv med gjødsel, det pleier å hjelpe masse.

Og så tror jeg vi skal klippe gresset minst en gang til før vinteren, det vokser bra enda. Og så skal det rakes, masse kø trær i Hagen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.