Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Skifte olje og oljefilter

#1

Luvi sa for siden:

Tror kanskje jeg burde skifte olje og oljefilter, aner ikke sist det ble gjort på bilen. Selv har jeg eid den i snart 2 år så jeg burde vel gjort det for lenge siden. Men, jeg har jo ikke peiling på slik. Hvor får man gjort dette? (Trondheim). Må jeg kjøpe/bestille filter selv eller har de dette på de plassene dette blir gjort? Må man vanligvis bestille time for dette eller er det noe som gjøres raskt slik at man kan svippe innom og høre om de har tid?

Er det noen annen service på bilen jeg bør tenke på i tillegg? :o

Luftfilteret har jeg skiftet selv. stolt :knegg: Det var forøvrig i fjor sommer, men har sjekket det i år også og det ser så fint ut atte.


#2

jolie sa for siden:

Bare å ringe og bestille time, det. Ethvert bilverksted gjør det.

Ellers er det vel anbefalt å ha en årlig service på bilen. Da skiftes både olje og filter samt at diverse gås over (har ikke peiling). Registerreim bør du finne ut når ble skiftet sist og når det er anbefalt at den skiftes igjen.

Med mindre du har en dyr og ny bil, så ville jeg valgt noe annet enn et merkeverksted. De gjør gode jobber på andre verksted også, men ofte til en litt hyggeligere pris.


#3

Luvi sa for siden:

Åh, dette er en god gammel, 98-mod Suzuki Baleno så den tåler nok et annet verksted enn merkeverkstedene. :) Reg.reim ja. Den har jeg egentlig glemt. Det må jeg finne ut av. Takk. :)


#4

Charlie sa for siden:

Hvis det er skiftet olje/ filter på verksted sist, skal det stå et klistremerke inni karmen når du åpner døra på førersida. Mener det står når du skal skifte neste gang.

Det er vanlig her omkring at verksteder reklamerer med gratis oljeskift, og man betaler da kun for olje og filter ( men det går jo med endel olje. Mener jeg betaler oppi 500 kr for min).


#5

mrc sa for siden:

Det er ikke alle som setter klistremerke, men sjekk serviceboken. Dog, det kan jo være at det er gjort uten at bilen har vært inne til en reell service.

Man trenger ikke nødvendigvis verksted for å skifte olje - det er en del mindre aktører som også gjør slik, og kanskje har spesialisert seg på litt slikt. Enkelte bensinstasjoner har fortsatt en servicehall hvor de tar slikt - begynner dog å bli få av dem.

F.eks. har Oljeskift flere servicestasjoner i Trondheim: oljeskift.no/retailer_list.aspx?id=15

Olje bør skiftes en gang i året, eller oftere hvis man kjører langt. Men hvis det er flere år siden det er tatt service, ville jeg fått skiftet olje i forbindelse med en service hvor man ellers fikk sjekket det som bør sjekkes med bilen. Er kanskje ikke så lenge til det skal være EU-kontroll uansett kanskje? Registerreim er absolutt noe man burde følge litt med på, ettersom hvis denne ryker får man i beste fall en dyr reperasjon - i praksis kan det ofte være snakk om et fullstendig motorhavari med en reperasjon som er såpass dyr at det her nok kan være snakk om mer enn verdien på bilen.


#6

Luvi sa for siden:

Takk for svar, mrc. Bilen skal ikke inn til EU-kontroll før til juni neste år, så det blir nok i lengste laget å vente. Må få se å få tatt en service på den om ikke lang tid tror jeg, det er nok lenge siden sist siden jeg har hatt den i snart 2 år og jeg har i alle fall ikke hatt den inne til det. :o Tanken har slått meg flere ganger, men tiden flyr liksom bare og det blir glemt.... Huff, nei. Dette kan bli dyrt, bedre å gå det gjort nå før noe går i stykker.


#7

Charlie sa for siden:

NAF teststasjon har en test som passer for gamle biler ( som min.... :himle:) hvor de tar en status på bilen og gir råd om det er noe som trenger å fikses. Kan kombineres med bestilling på oljeskift, f.eks.


#8

Luvi sa for siden:

Takk for tips, Charlie. Blir nesten flau over hvor lite stell denne stakkar bilen min har fått. :o (Kan trolig ha en sammenheng med at den har kostet meg så alt for mye allerede pga andre ting). :plystre:


#9

fp34 sa for siden:

Du kan også vurdere å få byttet kjøle/frostvæske, eller i vertfall sjekke nivået og frysepunktet. "verktøy" for å sjekk frysepunkt koster ikke mange kronene på butikker som biltema, jula, clas o.l.

Etterfyll spylervæske som tåler minusgrader, (med mindre du er sikker på at det ikke er fyllt på "sommerspylervæske" som kun tåler et par minus grader.)

Bremsevæske bør byttes hvert 2. år ("etter boka").
Mange med eldre biler som ikke er jevnlig på service har nok noe lengre intervall mellom. (Bytte av bremsevæske har ikke noe med hvor langt/mye man kjører men hvor lang tid siden den ble byttet. Bremsevæske absorberer fukt i bremseanlegget og blir med tiden "dårligere", dvs kokepunktet blir lavere og bremseslanger kan gå tett og bremserør ruste).

Har du servo (noe jeg tror det er på din) kan du lett sjekke om det er olje i servobeholderen.

Til slutt: Dersom det er over 2 år siden du byttet olje bør du i hvert fall peile den så du er sikker på at det er nok (selv om oljelampa "skal" lyse dersom det er for lite eller for lavt oljetrykk).

Håper detter er til hjelp uten å skremme eller kjede livet av noen med for mye informasjon hehe


#10

Luvi sa for siden:

Nja, hadde jeg ventet sååå lenge med å skifte olje og filter så hadde nok bilen vært muggen for lenge siden. :knegg: Bilen ble forøvrig byttet ut for 1,5 år siden.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.