Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Surströmming for nybegynnere

#1

Veronal sa for siden:

Etter knallsuksessen i fjor med rakfisk og champagne så fortsetter vi med vår nye tradisjon og skal ha rakefisklag i neste møte i champagneklubben. Nå har jeg imidlertid blitt utfordret av svensker til å teste surströmning også, siden jeg er så bastant på at champagne går til alt. Tanken er å utvide rakefisklaget med en surströmningsburk. :nemlig:

Spørsmålene er:
Bruker man samme tilbehør til surströmning som til rakefisk?
Må vi ha morsomme hatter?
Må vi ha sanghefte?
Er surströmning rakfisk x 10, eller er det en overdrivelse? Jeg tenker på smak og ikke på lukt ved åpning av burken.


#2

Nextlife sa for siden:

Det er ikke x 10 ved smak, men ved åpning av boksen.

Siden jeg på mine gamle dager ble voldsomt allergisk mot fisk er det mange år siden jeg spiste dette, men min svenske bestemor sørget for å holde tradisjonen ved like da jeg vokste opp.

Vi hadde uteselskap og morsomme hatter, men ikke sanghefter.
Tilbehør var kokte nye mandelpoteter med skall, finhakket løk, rømme og det svenske tunnbrødet.
Man smurte rømme på tunnbrødet, la deretter potet i skiver, løk og strömming på.

Det å få åpne boksen var skikkelig stas, og vi hadde en slags konkurranse for å avgjøre hvem som skulle få æren, men jeg husker ikke helt hva den konkurransen gikk ut på.

Barndomsminner :hjerter:


#3

Sundae sa for siden:

På svensk heter det surströmming (to m:er, ingen n før i: en), hvis du googler på det kanskje du finner noe om hva som er vanlig (jeg har tilgode å spise surströmming...:nemlig:). Jeg prøvde selv å google litt og fant vel ut at på en surströmmingsfest er mottoet: "It's the journey, not the destination..." :D


#4

Veronal sa for siden:

Det høres veldig lovende ut, Nextlife! Jeg gleder meg!

Jeg får tilslag på både surströmming og surströmning, men googlefight.com er enig med deg Sundae, så da retter jeg overskriften. :modde:


#5

Lenam sa for siden:

Stas å åpne surströmming-burken? Du er ikke rett på en flekk kvinne.

Jeg rømmer ikke bare hagen, men hele nabolaget når stefaren min har surströmmingkalas.


#6

Lenam sa for siden:

Strömming heter det ja...


#7

Sundae sa for siden:

Hey, da lærte jeg meg noe også, for Googlefight har jeg ikke vært borti før men det var jo en artig greie!

Når det gjelder surströmming er reaksjonen til Lenam det jeg forbinder med "retten". Synes dere er tøffe som har lyst å prøve, kan ikke si at det frister utfra hva jeg har hørt om lukten. :sparke: : odørpyse:

Mamma pleide for øvrig å panere og steke strömmingen når jeg var liten og det var verdens kjedeligste middag den gang da - men nå som voksen drømmer jeg om å få hennes strömming igjen!


#8

Robyn sa for siden:

Jeg husker jeg så et noe spesielt matprogram for en tid tilbake hvor en mann reiste verden rundt og spiste lokale spesialiteter.

Han spiste virkelig ALT (og med store bokstaver regner jeg med du skjønner det er snakk om ting som er langt utenfor det vi kaller mat), det eneste han ikke klarte å svelge unna var surströmming. :knegg:


#9

Veronal sa for siden:

Det gjelder bare ikke å inhalere på kritiske punkt, Robyn!


#10

Robyn sa for siden:

:knegg:


#11

Veronal sa for siden:

Planen min er selvfølgelig å outsource burkåpningen til kompetente individer som vet at de må gå 1 km inn i Nordmarka og senke burken ned i et tjern før de kan åpne den, anrette den i måneskinnet over tjernet før de kommer tilbake for konsumering!


#12

Mams sa for siden:

Jeg er imponert over at dere i det hele tatt tørr, mitt nybegynnertip må være å kaste boksen før den blir åpnet.
Skal innrømme at jeg aldri har smakt det, men lukta gjorde meg mett gitt....


#13

Lenam sa for siden:

Jeg kjenner enda lukten som bredde seg i hele skolebygget hver eneste år rundt avsluttningstider. Det var nemlig sport i å åpne en boks surströmming i ventilasjonsanlegget for elever i avgangsklassene.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.