Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Brødbaking ...

#1

Nip sa for siden:

Jeg vil gjerne få til ett par standard - grove og sunne brød til sønnen min, men jeg får det ikke helt til... Så da ender det opp med kjøpebrød.

Problemet er at det blir så smuldrete, spesielt når man kommer inn mot midten av brødet. Jeg får som regel til å bruke det til toast... men vil få laget ett fint brød som kan funke i matpakken.

Gjerne veldig sunt, men alikevel barnevennlig.

Dine beste tips og oppskrifter mottas med takk :)


#2

Tallulah sa for siden:

Jeg har en veldig god brødoppskrift som jeg har lagt ut her før, jeg skal se om jeg kan finne den igjen. Jeg varierer mellom den og Mims hellebrød. Hvis dere ikke spiser så mye brød, kanskje du kan fryse halve?

Her er det:
150 g smør
50 g gjær
6 dl vann
1 ts salt
2 egg
1 ss sirup eller brunt sukker (jeg har brukt en veldig god fruktsirup, se bilde nederst)
1/2 dl linfrø
1/2 dl bokhvete eller grov sammalt hvete
4 1/2 dl grov sammalt hvete
ca 1 1/2 dl fint hvetemel
(Jeg har brukt de melene jeg har i skapet, så det blir litt forskjellig hver gang)

Smelt smøret. Bland gjær, lukent vann, salt, egg sirup og smeltet smør godt sammen. Kjørt bokhvete oglinfrø i blender slik at de blir knust (linfrøene kan beholdes hele om man ikke har noe å knuse med, men da må man bruke sammalt hvete i stedetfor bokhvete). Bland væsken med alt det tørre (det fine hvetemelet bruke man til å få perfekt konsistens, så det er ikke sikkert du trenger alt). Kna godt, og ikke ha i så mye hvetemel at deigen blir for fast.
Hev til dobbelst størrelse. Elt sammen, og del i tre emner som formes til runde brød, eller bruk brødformer om du er vant til det (jeg bruker to store former).

Etterhev til dobbel størrelse. Dryss et tynt lag mel oppå og skjær et snitt langsetter hele brødet så det ikke sprekker (jeg har droppet dette og melet, og heller smurt med litt olivenolje, det setter god smak).

Stek i midten eller nederst på 220 grader i ca 45 minutter.


#3

Cuyahoga sa for siden:

Jeg baker nesten alt brødet vårt og jeg er også på jakt etter en måte å få det minst mulig smuldrete. :humre:

Nok forheving før du setter brødene i ovnen er viktig, hvis ikke blåser de seg veldig opp i toppen og det blir nesten bare smuler og luft like under skorpa, mens resten kan være ganske fast.

Og for all del, unngå gulrot. Revet gulrot i brød er godt og sunt og fint og alt det der, men det smuler noe helt forferdelig. :nemlig:

Jeg lager et ganske enkelt brød, siden jeg fort må lage minst 10 i uka, og jeg vil at det skal gå ganske raskt, men samtidig være næringsrikt.

Bruker ofte grovbakstmelposer, bruker vann/eplejuice/havremelk/rismelk som væske, og tilsetter mye sesamfrø, solsikkefrø, linfrø, kruskakli, hvetekim og havregryn. Har også i en liten dæsj honning og tømmer i en god del olje. (Beklager at jeg ikke klarer være mer presis.) Før brukte jeg matyoghurt i brødene, det er kjempegodt og jeg syntes også at det festet brødet litt, men det funker heller dårlig når man har barn som ikke tåler melk. :mumle:


#4

bjørkhaugtrollet sa for siden:

Jeg har akkurat samme problemet jeg også, og ungene nekter å spise når brødet er smuldrete og skorpa løsner. Nå denne uka har jeg endt opp med brødblanding ( Havrebrød og matpakkebrød....det funka)


#5

tiddelibom sa for siden:

Vår brødoppskrift er slik:
1 kg. fint hvetemel
800 g. grovt mel - da tar vi det vi har - grov samm. rug, grov samm. hvete, linfrø, solsikkekjerner, havregryn
6 dl. melk
6 dl vann
en god slump olje
1 pk. gjær
litt salt

Røres sammen, vi lar deigen heve i 2 timer
Bakes ut, det blir 3 store brød
Etterheves mens ovnen varmes til 250 grader.
Settes i ovnen litt under midterste rille, men ikke helt nederst. 40 minutter.

Pleier å bli veldig bra, og pleier ikke smule.


#6

Slettet bruker sa for siden:

400 g hvetemel
600 g annet mel etter ønske, jeg bruker store havregryn og sammalt hvete
1 pakke gjær
1 teskje salt
1 liter vann
2 ss honning eller denslags rørt ut i vannet

Bland til en graut i bollen, forhev godt, slå sammen og fordel i to store former, etterhev godt og stek to timer på 180 grader.

Blir ikke smuldre i det hele tatt, kan fryses.

( dette er et HV-brød, jeg greier ikke linke fra iPad.)


#7

mkj sa for siden:

Jeg har også prøvd utallige oppskrifter, og får det ikke til. Det blir smulete. Ganske godt, men veldig ryent.

Jeg har landet på at butikk-kjøpt er OK, at vi i tillegg baker grove knekkebrød - disse går ned på høykant og vi spiser i tillegg en del havregryn med biola, sånn at fiberinntaket totalt sett blir OK.

Det jeg er på utkikk etter nå er noen skikkelig grove rundstykker (til meg selv) Jeg gidder ikke styre med å bake ting som er 'kneipp-grovt' Skal jeg bake, så er det enten type loff, eller skikkelig grovt og nyttig. Så ja takk til en oppskrift på deilige grove rundstykker.


#8

Nip sa for siden:

Ah, siste brød jeg testet var med gulrot - da skal jeg droppe det. Takk for tips. Knaskje jeg ikke forhever nok heller.

Jeg er litt usikker på om det skal eltes, og jeg skal være forsiktig med deigen når det er hevet eller hva som er lurt...


#9

Nip sa for siden:

Tusen takk. Det skal jeg prøve :)


#10

Nip sa for siden:

Vetle vil ikke ha hverken knekkebrød eller havregryn, så han spiser endel brød - da er det litt fint å kunne bake det og kjøpe innimellom.

Rundstykker (ihverfall ikke de jeg baker) har han vært så veldig opptatt av heller...


#11

Cuyahoga sa for siden:

Elte masse. :nemlig: Og ingen grunn til å være forsiktig med deigen etter den er hevet. Jeg hever den først i bakebollen, så knar jeg deigen ut på bordet og fordeler den i brødformene, og så lar jeg de heve lenge i formene. Det tar litt tid, men det gjør seg jo selv da.


#12

Nip sa for siden:

Ok, takk. Når den er hevet for 2. gang så detter den jo sammen om man tar litt for hardt på den, skal man være forsiktig så det ikke skjer eller burde man "dytte litt" på toppen så den får synket sammen igjen?


#13

Cuyahoga sa for siden:

Når du har hevet andre gangen så er det bare å sette de inn i ovnen. Trenger ikke vært sånn forferdelig forsiktig, men ikke press dem ned igjen heller.


#14

mkj sa for siden:

Har du prøvd sånne hjemmelagde knekkebrød? Jeg er ikke så glad i knekkebrød jeg heller, men de er ordentlig gode synes vi alle sammen (litt for gode, for jeg planlegger å ha de en stund til meg selv, men de er som regel spist opp i løpet av et par dager)

Jeg heier på deg for at du skal få til brødbakinga altså, det er bare for min egen del jeg har gitt opp.


#15

Nip sa for siden:

Det må jo være noe feil her... deigen blir jo som suppe


#16

Tallulah sa for siden:

Hm, auda. Det skal den ikke bli. Jeg får desverre ikke sjekket den før jeg kommer hjem. :sorry:
Spe på med sammalt mel til god konsistens?


#17

Nip sa for siden:

Ja, jeg brukte bare mere mel (hadde ikke mere sammalt, så ble litt rug og diverse)... så får bare se hvordan det går da :)


#18

Kanel sa for siden:

Jeg byttet ut sammalt hvete grov med sammalt hvete fin og da ble mine brød mindre smulete.

Jeg slumper litt, men bruker alltid 1 kg sammalt hvete fin, ca. 1,5 liter vann, 1 pk tørrgjær, litt olje eller smeltet smør og hvetemel til deigen blir passe fast. Forhever og ruller opp 4 brød som jeg legger i langpanna. Husk å smøre mellom hvert brød.

For variasjon kan det tilsettes div. frø eller havregryn.


#19

m^2 sa for siden:

Jeg lager brød og muffins med mye rart, en teskje-ish johannesbrødkjernemel i deigen gjør at det meste henger sammen :jupp:


#20

Kanel sa for siden:

Fint tips, dette skal jeg prøve.


#21

indie sa for siden:

Jeg er god til å bake, egentlig, men grove brød har jeg alltid slitt med. Fikk de ikke til før jeg begynte å jukse, kjøpte såkalt "brød-forbedrer": www.kitchenfoods.co.uk/gbu0-prodshow/malty.html . Nå blir brødene saftige og ikke smuldrene, selv om de er grove. Er sikkert noe av det samme i den som det som tilsettes i kjøpebrød. Fordelen er at jeg kan ha kontroll på alle de andre ingrediensene selv, samt at jeg liker å bake og gjerne vil få til brød også.

Det som uansett er viktig er å jobbe godt med deigen, som blir nevnt over. Personlig liker jeg best oppskrifter som ikke er så våte, da er det lettere å jobbe nok med deigen, og unngå at de hever for mye for så å falle sammen.


#22

Nip sa for siden:

Nå ble faktisk brødet i går, ikke så verst. Det viktigste var at det ikke smuldret seg. HURRA. Og det ble jo veldig på frihånd med ingrediensene egentlig.

Vetle hadde besøk av 2 kamerater her i går, de pleier å være skeptisk til alt som ikke er "kjøpebrød" og ferdigmat - men de spiste og ba om mer, og enda litt mer. Så det må jo ha smakt godt. :) Håper det holder seg godt i fryseren også.

Tror kanskje det var eltingen etter første heving som jeg har gjort helt feil, fordi jeg har ikke turt å elte noe særlig da. Nå eltet jeg endel

Takk for svar. Nå skal jeg prøve flere oppskifter og se om jeg får det til bedre fremover.


#23

silje sa for siden:

Jeg ville bare tipse om at mye havregryn i grovbrød lett gjør det mer smuldrete.
Ellers må jeg bare anbefale brødbakemaskin. Vi sluttet å kjøpe brød for ca 10 år siden.


#24

Meissa sa for siden:

Vi har nå nylig brukt en del sånne brødpakker som man får kjøpt på butikken. Sånne ferdige blandinger altså. Så fikk jeg fikk tips hos ei på jobb om å blande en pakke med matpakkebrød med en pakke dansk rugbrød. Dette ble kjempegode brød, og ganske grove, men saftige. De holder seg lenge og ryr ikke.

Litt juks er det jo, men greit hvis man har litt dårlig tid eller dårlig plass i skapene sånn som vi har. Vi baker fire brød og får akkurat plass i ovnen. Jeg kjører deigen i maskina på lav hastighet i minst 20 minutter og legger den rett i formene og lar de heve til de er godt over kanten på formene.

Enkelt. Mye billigere enn kjøpebrød også.


#25

Nip sa for siden:

Takk for tips :)

Det hørtes lurt ut, kjæresten har kjøpt ett par sånne rugbrød, men regner med at det blir litt i groveste laget for Vetle så veldig lurt å blande de ut :)


#26

Leandra sa for siden:

er også glad i hjemmebakte brød, men har også kjøpt noen av de ferdige melblandingene på butikken. MEN, lurer på om de er mindre sunne enn om mann blander de samme ingrediensene selv? inneholder de også masse tilsetningsstoffer? eller er det greit å bruke dem når man ikke gidder blande selv??


#27

Meissa sa for siden:

Jeg har sjekket dette og det er ikke tilsatt noe skummelt. Det står melbehandlingsmiddel (askorbinsyre) og jeg ble litt skeptisk helt til jeg oppdaget at dette er tilsatt i vanlig hvetemel og sammalt mel også. Så man kommer liksom ikke utenom selv om man blander det selv.

Ellers er det ikke tilsatt noe i disse pakkene som man ikke tilsetter når man baker uansett. Som litt salt og olje.

Jeg tror allikevel at det blir mye dyrere å kjøpe ferdigblandinger enn å blande selv, men billigere og sunnere enn å kjøpe ferdige brød.


#28

Zulu sa for siden:

Det ble min også ... Har du sjekket oppskriften, Tallulah?


#29

Tallulah sa for siden:

Jeg fant ut hva feilen var; det skulle være liter, ikke desiliter. :flau: jeg bruker uansett ikke så mye fint mel, men blander det jeg har i skapet.


#30

Zulu sa for siden:

Hum, jeg må visst ha det med teskje. Hva er det som skal være i liter? Alle melsortene? Blir ikke det fryktelig mye mel? Og 6 dl vann skal vel fortsatt være 6 dl vann?


#31

Meiose sa for siden:

Har du prøvd kaldheving? Baker temmelig grove brød, og de blir sjeldent smulete. Kaldt vann, lar deigen stå en stund før jeg tilsetter salt og (en liten mengde- bruker 25 g på fire brød) gjær, og så hever jeg det på benken til deigen er passelig stor. Ingen olje eller annet fett i. Lager ganske løs deig, de blir saftige og gode!


#32

Tallulah sa for siden:

Det skal være ca 16 desiliter mel og frø til sammen, og i oppskriften er 1,1 liter av det hvetemel. Jeg bruker ikke så mye hvetemel, jeg tar det jeg har. Som regel er det mellom 5-7 dl fint hvetemel, jeg liker å holde det under halvparten. 6 dl vann stemmer, men husk at det skal være andre våte ting oppi også, som eggene og det smeltede smøret.


#33

Zulu sa for siden:

Takk for svar! Jeg bakte etter den første oppskrifta i går, og selv om deigen ble suppe først, ble brødene fantastisk gode når jeg fikk spedd med mel til passe konsistens. Jeg tror faktisk ikke jeg brukte mer enn 2-3 dl fint mel, men brødet ble mykt og fint likevel. Jeg brukte det finmalte sammalte melet da, og litt havregryn. Og jeg mista en svær klump med sirup oppi "røra", som jeg måtte fiske opp igjen. :knegg: Men det ble flotte, luftige, høye brød som smakte smaskens, så takk for oppskrift! Jeg var husmorhøy på meg selv i hele går kveld. :kry:


#34

Tallulah sa for siden:

Ja, den 1,1 l med mel trenger man ikke bruke alt av, bare spe til ønsket konsistens. Så bra de falt i smak!


#35

Harriet Vane sa for siden:

Det er lurt å bruke fibramel og andre sammalte, men fine sorter, dersom man vil ha et minimalt smulete brød. Det er derfor jeg har vært så glad i 4-korsbakemel fra Helios, for det er fiberrikt, men finmnalt.

Min mor baker alltid i to etapper. Hun lager en grøt av det grove, sånn at frø og fiber får tid til å svelle. Hun baker alltid 16 brød i slengen og bruker en pakke gjær til hele greien. Når grøten har hevet, knar hun inn det fine melet så det blir passe deig.

Å kutte ned på gjæren og kanskje kaldheve over natten er ikke dumt!

Jeg kan anbefale dette brødet:
Thors brød
Brødoppskrift

Gir to brød. Dette er en oppskrift for travle mennesker, basert på en tidsbesparende prosess uten etterheving. Brødet blir så holdbart at du fint kan oppbevare det 4-5 dager uten å fryse det
Du får et brød som er :
*velsmakende
*lettfordøyelig
*smuler ikke
*kan fryses uten at skorpen løsner
*drøyt- lett å skjære tynne skiver

500 g 4-kornsbakemel fra Helios
500 g. hvetemel
100 g havregryn
1 neve solsikkefrø
1 neve sesamfrø
evt litt linfrø
1 ss salt
1/5 tørrgjærpakke eller 5 g fersk gjær
1 liter kaldt vann.

Bland alt det tørre, bruker du fersk gjær, rør den ut i vann, bland alt og rør godt. Jeg bruker foodprocessor eller samboeren min til dette. Deigen skal ikke være fast, mer som skikkelig tykk grøt. La heve i 6-8 timer.

Til utbakingen trenger du litt ekstra mel, 100-150 g, og knar ut to sprekkfrie brød som du har oppi smurt form. Så setter du brødene i kald ovn, skrur ovnen på (har du en kjapp komfyr som varmes ekstra raskt opp, må du kanskje ta oppvarmingen i to etapper. Da setter du termostaten på 50 grader Celsius i 15. min, og deretter helt opp til 200 grader Celsius.) Nå foregår etterhevingen mens ovnen varmes opp og brødene blir ferdigstekt etter ca. 1 time og 30 min. Lukter det svidd, har de stått for lenge.

Jeg pleier å lage deigen om ettermiddagen og bake ut på kvelden. Evt kan man sette deigen om morgenen og bake ut når man kommer hjem.


#36

Fakse sa for siden:

Om man baker med mest siktet hvetemel er det lett å få et brød som ikke smuler, fordi dette har høyt innhold av gluten, eller altså høy bakeevne som man også sier. Men loff til hverdags vil man jo ikke ha, så da gjelder det å bruke andre triks.

Hovedsaklig er det to ting som kan gjøre en grov gjærdeig elastisk. Det ene er å kna lenge, det andre er å heve lenge. Disse to prosessene påvirker fysikken i gjærdeigen på omtrent samme måten, så det er mye snakk om smak og behag.

Om man velger å kna lenge må man nesten ha kjøkkenmaskin om man ikke vil se på det som en treningsøkt. Det er her snakk om 5-10 minutter knaing i kjøkkenmaskin eller 10-15 minutter for hånd. Om man bruker kjøkkenmaskin bør man bruke litt kaldere deigvæske for at ikke deigen skal bli for varm, for knaingen tilfører ganske mye varme.

Alternativt kan man la det heve lenge, og da snakker jeg om omtrent 12 timer. Det vi gjør når vi bruker denne metoden er å bruke en liten klatt fersk gjær (på størrelse med en liten tyggegummi) og kald deigvæske. Vi setter som regel deigen på morgenen i helgene, og baker den ut på kvelden. Jeg bruker en del mer deigvæske til denne typen deig, siden kornene får god tid til å trekke til seg vann. Deigen trenger også noe lengre etterheving etter at man har knadd/hellet den ut i former, minst en halvtime, den skal bortimot doble seg.

I tillegg til disse triksene synes jeg det er greit å bruke syrnede melkeprodukter (tar det jeg har av rømmerester, surmelk eller liknende) eller potet i deigen for å få brødene saftige. Jeg liker også å ha mye hele frø i brødene, men unger er kanskje skeptiske til det?

Å bruke fibramel eller sammalt fin hvete sånn som Harriet Vane sier er også lurt om man vil ha et brød som virker mest mulig fint uten å miste sunnheten. Dette mele inneholder akkurat det samme som grov sammalt hvete, altså hele kornet, bare malt på en kvern som maler finere.


#37

Pøblis sa for siden:

Jeg har bakt veldig mye brød de siste månedene. Jeg slumser oppi det jeg måtte ha tilgjengelig, og er blitt veldig glad i fibra - det blir gode, saftige og holdbare brød. Ellers bruker jeg grovmalt spelt, havremel, hvetekim, whatever.

Jeg elter lenge. Jeg kjører deigen i kjøkkenmaskin i minst 10-15 minutter og tilsetterkald væske. Deigen min er klissete og ikke eltbar for hånd, men brødene blir supergode og veldig holdbare. Kanskje jeg skal prøve å faktisk måle det jeg hiver oppi når jeg skal bake i kveld, slik at jeg kan dele oppskriften? :sparke:


#38

Candy Darling sa for siden:

Sammalt fin hvete, altså? Jeg har brukt grov, og da har de ofte løsnet under skorpen i overkant.

Og kanskje litt mindre havregryn. :noterer:

Jeg har også ferdigblandinger som nødproviant, da tar det meg nøyaktig 1 min i arbeid å smelle sammen en deig. Da har jeg endt opp med å bruke litt mindre væske enn 1 L.


#39

Fakse sa for siden:

Om brødene løsner under skorpen i overkant må du la dem etterheve bedre i formene før du skrur på varmen i ovnen. Vi etterhever alltid i stekovnen for der er det så lunt, også skrur vi bare på varmen når brødene har økt fint i størrelse.


#40

Candy Darling sa for siden:

Men hvordan beregner du da steketiden? Det går jo en 5-10 min før man har full varme? Skal man kjøre samme steketid eller fra den har nådd 180 grader?

Eller er det bare whatever-Trevor?


#41

Fakse sa for siden:

Vi setter timeren på 30-40 minutter (litt avhengig av størrelse på brødene) når vi skrur på varmen (litt under 200 grader). Når den piper ser jeg på hvor stekt brødene er, og banker på toppen av dem for å høre hvor "hule" de høres ut. Så snur jeg dem med bunnen opp, og steker i 5-15 minutter til, avhengig av hvor godt stekt jeg synes de virker når jeg sjekker. Viktig å ikke steke for lenge, da kan de også bli tørre og dermed ry lettere.


#42

Candy Darling sa for siden:

Jeg lager bare hellebrød med like deler vann og mel, de må steke mye lenger enn det. De bli ikke tørre. :hehehe:


#43

Fakse sa for siden:

Ja det er naturlig at når det er mye vann i deigen må man steke lenger. Mente ikke egentlig at mine tider skulle være faciten, det er jo forskjell både på ovner, størrelsen på brødene og mengde væske. Dessuten trenger grovere brød lengre tid. Men prinsippet mitt kan brukes, følge med til de er nesten ferdige, snu og steke videre i ca 10 minutter til under (da slipper de formene lettere synes jeg).


#44

kjerstisin sa for siden:

Hvis du syntes det blir smuldrete med havregryn er et tips å ha havregryn og væske oppi først så den får svellet litt før du har i resten, må da evnt bruke litt ekstra væske.

Min brødoppskrift er jeg veødig fornøyd med og ikke plaget med smuldring:

1,5 l lunkent vann
1 kg grovmel (etter ønske)
2-3 dl havregryn
1 dl linfrø
1-2 dl solsikkekjerner
Litt sesamfrø
Hvetemel
1 pk tørrgjær
1 dl olje
1 ts salt
1 ss sirup

La alt kjøre i kjøkkenmaskin i ca 10 min
Hev i ca 45 min
Elt lett og fordel i tre papirkledde brødformer.
Etterhev ca 45 min
Sett ovnen på 250 grader, når brødene skal inn skru ned til 200 grader. Kast inn en kopp vann i bunnen av ovnen når brødene er satt inn
Stek brødene på midterste rille i ca 50-60 min
Avkjøl på rist under håndkle (fukter du hådkle blir ikke skorpa så hard)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.