Floksa sa for siden:
Finnes det noen formler, eller noen nett kalkulator eller noe sånt, der man kan legge inn ingrediensene og finne ut hvor grovt brødet man baker er?
:blånn:
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Floksa sa for siden:
Finnes det noen formler, eller noen nett kalkulator eller noe sånt, der man kan legge inn ingrediensene og finne ut hvor grovt brødet man baker er?
:blånn:
Nip sa for siden:
Nyskjerrig på dette jeg også. Litt usikker på hvor grensen går for at det faktisk er skikkelig grovt, i forhold til f.eks grove kjøpebrød.
Meissa sa for siden:
Jeg har heller ikke noen gode svar, det eneste jeg vet er at sammalt hvetemel og sammalt hvetemel grov har samme næringsinnhold. Det forundret nemlig meg litt da jeg leste det i bakeboka til Schakenda. Ja, også blir brødene sunnere om man bruker surdeig og hever dem langsomt ettersom næringsstoffene da blir mer tilgjengelig for kroppen.
Ett annet tips er også å bløtlegge hele korn og sånn som skal i brødet ellers vil det suge saftigheten ut av bødet. Kornet blir også lettere fordøyelig på denne måten.
Meiose sa for siden:
Her! www.brodogkorn.no/brodskala-kalkulatoren/
Og hei forresten. Mitt første innlegg her inne! :cool:
Nip sa for siden:
Kult :) Takk for link
Velkommen hit forresten
Malama sa for siden:
Det er jo fordi det ER sammalt hvete, bare at den fine er malt litt grundigere, opp imindre biter. Men om jeg tar havregryn og putter i stavmikserens lille sånne kutteboks og kjører på full fart, så blir det til havremel (Ja, jeg har deretter funnet havremel i butikken, enklere, men ikke for dette eksempelet) så er jo ikke noe av næringsstoffene borte fra havregrynet, selv om det er finere i konsisens.
Derved har jeg glad i havremel og sammat hvete fin og sånt til å lage grove vafler og pizzasnurrer som ER grove uten at de ser så ille ut. Det er noe med vafler, det smaker bedre når det ikke er store, grove korn/flak i. (I alle fall når de er ment som kosevafler, men må ha havreinnhold av hensyn til min mors diabetes)
Bille sa for siden:
Jeg lager ekstra grovt brød. :stolt: Fin kalkis!!
Meissa sa for siden:
Ja, jeg synes det er veldig nyttig å vite og hadde bare ikke tenkt over det tidligere. Jeg har visst vært indoktrinert med at jo grovere jo sunnere. :fnise: Nå bruker jeg masse sammalt hvete fin i vafler og brød. Det er jo bra for babyen vår også som sliter litt med magen om ting blir for grovt.
Havremel var lurt, det skal jeg prøve. :)
Meiose sa for siden:
Jeg bruker mye hele korn (hirse, rug, hvete) i brødene, det går vel for det samme som sammalt?
Floksa sa for siden:
Brødet ditt er ekstra grovt!
:hurra:
Tusen takk for tips
Meiose sa for siden:
Ser de har oppgradert kalkulatoren siden sist jeg brukte den! Før var det ikke eget felt for hele korn. :flau:
Svanen sa for siden:
Jeg må tydeligvis begynne å veie melet. Vanskelig å bruke den kalkulatoren når en bare slenger noe sammen, og aldri måler.
Malama sa for siden:
Sant nok :) Den tar nok ikke "litt sånn, og litt mer sånn" som gode nok mål...
Skilpadda sa for siden:
Hvis du har lyst til å sjekke en gang, så kan du veie melposene før og etter at du baker - så vet du hvor mye du har brukt av hver sort.
Sol sa for siden:
Denne må jeg sjekke engang, men med Skilpaddas oppskrift. Veie melet?
For de som vi ha sammalt mel i vafler og pannekaker etc, kan jeg tipse om Fibra. Det er et sammalt mel som er helt finmalt. Det går fint å bruke bare det i vafler, uten hvetemel, om man slenger i et ekstra egg.
Svanen sa for siden:
Har vel gjort det en gang ja, når ei venninne ville ha oppskrift. I dag ble det "litt slik og litt slik" igjen, alt etter hvor mye jeg hadde. :nemlig:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.