Jeg har en nesten-ettåring. Hun spiser stort sett det samme som oss. Salt er en opplagt vær-varsom-greie, og kumelk er i ferd med å bli introdusert over tid. Er det noe annet jeg bør tenke på? Er alt av krydder OK, så fremt hun selv liker det? Var det noe med egg? :gruble: Det er ikke lenge siden sist, men ... :o
Jeg har hørt at det er forskjellige meninger om hvor mye fisk ungene kan spise, men jeg vet ikke om dette fremdeles gjelder når de er 1 år. Vi gir i hvert fall fisk, og han liker det. Men jeg vet ikke helt om jeg gjør rett eller galt.
Vi er også varsomme med krydder. Ikke fordi jeg tror det er farlig, men at det kan bli litt voldsomt for en liten knert som til nå har levd på pupp, grøt og brødskive med leverpostei. Så vi går litt varsomt frem på krydderfronten.
Det har jeg også tenkt, men når hun spiser med den største selvfølge og synes det er helt greit, så ser jeg ingen grunn til å være så restriktiv heller. Jeg krydrer ikke med chilipulver altså, men normalt krydret mat må vel være OK?
Hvor mye salt er for mye egentlig? Jeg krydrer aldri maten hennes med salt, men det hender jo at vi har halvfabrikata, ja noen ganger hel også. :flau: Tacokjøttdeig bruker vi en del, men det er da veldig salt?
En ettåring kan vel spise det meste, men må vel være forsiktig med f.eks nøtter hvis det er allergi i familien? Kunstige søtstoffer skal man vel også være forsiktig med før barnet er 3 år.
Sitat Mat for spedbarn:
Et barn har høy risiko for å utvikle allergi hvis både mor og far har betydelig allergisk sykdom, eller mor og et søsken har betydelig allergisk sykdom. Ved høy risiko kan det være grunnlag for å anbefale at enkelte matvarer (egg, fisk, nøtter og erter) ikke introduseres til barnet før etter ett års alder (to års alder for nøtter).
Jeg holdt guttene unna nøtter og lightprodukter (light-greia gjelder ennå) og honning. Honning er vel bare til ett år, men jeg ville være sikker. :sparke: Jeg har epleallergi så vi var litt forsiktige der også.
Jeg spurte barnelegen i dag ang fisk, og hun sa at med mindre det var mye allergi i familien så kunne man bare introdusere dem for det.
(Men man skulle passe på å introdusere én ting om gangen, slik at ved en eventuell reaksjon visste man hva det kunne være av)
Også var det veldig fint å introdusere dem for det meste mens man ennå ammet, men det visste du sikkert.
Ett tips eller en liten påminnelse er at de aller fleste urter kan brukes i maten for å gi god smak fremfor f.eks krydder. Da får barna smaken på mat som smaker noe ;)
Alt med måte regelen er grei å følge. Introduser maten etterhvert som det passer og styr unna de opplagte tinge og allergener.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.