Jeg tenkte jeg skulle lage eplemos av eplene fra treet i hagen. Mest fordi jeg ikke kommer på noe annet. (Jeg kan ikke lage eplekake av alt, det er ganske mye epler.)
Hva kan jeg bruke eplemosen til? Jeg har selv klart å tenke ut som fyll i boller. Andre ting?
Og har dere noen triks for å lage mosen spesielt god? Oppskriften jeg fant var med sukker og vann. Men det finnes sikkert noen gode vrier der ute?
Blande med litt pære blir godt. Du kan ha oppå havregrøt, lage tilslørte bondepiker, smuldrepai og lage chutney av noe som tilbehør til kjøttretter, blant annet.
Ellers er det kjempegodt med hjemmelaget eplejuice. Rasp opp eplene (med kjøkkenmaskin hvis du skal lage mye) og sil/klem massen gjennom et tynt klede. Smaker fantastisk :nam: Har begrenset holdbarhet hvis man ikke behandler på noen måte, men man kan jo lagre epler en stund og lage ved behov :jupp:
Hvis du har mye epler, og ikke helt hva du skal bruke dem til, kan det være smart å levere dem inn og bytte med andre produkter. Vi har byttet til marmelader, cider og honning på AFB. Du kan også levere dem inn og få usukret eplesaft tilbake. :nam:
Og hvis du får noen epler til overs kan du skrelle dem, fylle dem med makronfyll, drysse kanel over og kle dem med butterdeig. Og steke dem i ovnen. :nam:
Du kan bruke eplemos til tilslørte bondepiker, det er en deilig dessert. Jeg bruker griljermel som jeg rister i panne med smør, kanel og brunt sukker. Du kan også ha i litt havregryn. Dander i glass med eplemos og krem.
Ellers kan du lage eplekake av mørdeig:
200 g hvetemel
100 g sukker
100 g meierismør
1 stk egg
del deigen i to og kjevle ut to sirkler som passer i en ganske stor kakeform. Ha den ene i en smurt kakeform.
Ha i eplemos og Piano vaniljekrem eller hjemmelaget, alt etter hvor Martha du føler deg. legg den andre sirkelen oppå, skjær bladformete hull i lokket og pensle med egg.
Jeg bruker eplemos på skiven, til søtning i havregrøt, på vafler og i kaker/terter og desserter. Koker noen med vaniljestang og noen med kanelstang.
Ellers lager vi eplesaft (råsaft), og har noen biter i bærlikører for litt fylde i smaken. :nam:
Eg frys ned i bitar (deler gjerne i båtar med sånn deledings som dei ofte sel i fruktdisken, vi har små epler) i posar, passe mengde til ei eplekake. Det er berre å lage eplekakerøre og heller frosne bitar over - den treng ca 5 minutt meir steiketid (eller høgare temp eller høgare i omnen) enn vanleg når du bruker frosne. (Dei blir våte når dei tiner, så det er best å bruke dei frosne.)
Eplemos har eg òg brukt i staden for mjølk/væske i muffins og kaker.
Når vi har mykje epler har vi levert til pressing og fått råsaft tilbake som vi har lagd cider av sjølv. Det går også an å betale eit mellomlegg og få pasteurisert eplemost på flasker.
Jeg koker opp eplene i båter, har på det jeg vil av sukker og så kjører jeg det med stavmixeren og fryser i bokser. Brukes til pålegg i hovedsak her i huste.