Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva kan jeg bruke eplemos til?

#1

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg tenkte jeg skulle lage eplemos av eplene fra treet i hagen. Mest fordi jeg ikke kommer på noe annet. (Jeg kan ikke lage eplekake av alt, det er ganske mye epler.)

Hva kan jeg bruke eplemosen til? Jeg har selv klart å tenke ut som fyll i boller. Andre ting?

Og har dere noen triks for å lage mosen spesielt god? Oppskriften jeg fant var med sukker og vann. Men det finnes sikkert noen gode vrier der ute?


#2

Note sa for siden:

I wienerbrød. Nam.


#3

Note sa for siden:

Du kan jo lage eplesaft også.


#4

Benzo sa for siden:

Hvis det er snakk om veldig mye epler kan du kjøre det bort for pressing og få den deiligste eplemost.


#5

Note sa for siden:

Det går forresten an å fryse ferdigkuttede eplebåter, kjekt å ha til kaker og sånt gjennom vinteren.


#6

Eia sa for siden:

Blande med litt pære blir godt. Du kan ha oppå havregrøt, lage tilslørte bondepiker, smuldrepai og lage chutney av noe som tilbehør til kjøttretter, blant annet.


#7

LittLemen sa for siden:

Tilslørte bondepiker :nam:

Ellers er det kjempegodt med hjemmelaget eplejuice. Rasp opp eplene (med kjøkkenmaskin hvis du skal lage mye) og sil/klem massen gjennom et tynt klede. Smaker fantastisk :nam: Har begrenset holdbarhet hvis man ikke behandler på noen måte, men man kan jo lagre epler en stund og lage ved behov :jupp:


#8

Tangina sa for siden:

Eplemos på vafler er deilig, men det må være eplemos uten klumper. Tilslørte bondepiker er også godt.


#9

Harriet Vane sa for siden:

Jeg koker eplemos med kanelstang. la kanelstangen ligge i glasset når du hermetiserer eller fryser ned. Du kan også prøve med timian (frisk). :nemlig:

I tillegg kan jeg anbefale eplechutney! Jeg har prøvd denne: matoppskrift.no/oppskrift/Eplechutney-1


#10

Arktis sa for siden:

Jeg bruker eplemos i kanelsnurrer ( i stedet for sukker ) og i BBQ-saus.


#11

Minerva sa for siden:

Hvis du har mye epler, og ikke helt hva du skal bruke dem til, kan det være smart å levere dem inn og bytte med andre produkter. Vi har byttet til marmelader, cider og honning på AFB. Du kan også levere dem inn og få usukret eplesaft tilbake. :nam:

Oslolink: www.norskeepler.no/


#12

Slettet bruker sa for siden:

Tilslørte bondepiker til hele fp! :vilha:


#13

Appelsin sa for siden:

Og hvis du får noen epler til overs kan du skrelle dem, fylle dem med makronfyll, drysse kanel over og kle dem med butterdeig. Og steke dem i ovnen. :nam:


#14

Harriet Vane sa for siden:

Du kan bruke eplemos til tilslørte bondepiker, det er en deilig dessert. Jeg bruker griljermel som jeg rister i panne med smør, kanel og brunt sukker. Du kan også ha i litt havregryn. Dander i glass med eplemos og krem.

Ellers kan du lage eplekake av mørdeig:
200 g hvetemel
100 g sukker
100 g meierismør
1 stk egg

del deigen i to og kjevle ut to sirkler som passer i en ganske stor kakeform. Ha den ene i en smurt kakeform.
Ha i eplemos og Piano vaniljekrem eller hjemmelaget, alt etter hvor Martha du føler deg. legg den andre sirkelen oppå, skjær bladformete hull i lokket og pensle med egg.

Stekes i 40-45 min på 200 C


#15

Salt sa for siden:

Eple- og kanelsmørkrem til cupcakes og kaker! :nam:


#16

Maxine sa for siden:

Her i huset brukes hjemmelaget eplemos på havregrøten :) Herlig sammen med litt kanel!


#17

Tinka sa for siden:

Pai, muffins, terter, forskjellige kaker.


#18

Madicken sa for siden:

Vi leverer eplene våre til pressing her, og får den nydeligste eplemost tilbake. :nam:


#19

Interference sa for siden:

Jeg bruker eplemos på skiven, til søtning i havregrøt, på vafler og i kaker/terter og desserter. Koker noen med vaniljestang og noen med kanelstang.
Ellers lager vi eplesaft (råsaft), og har noen biter i bærlikører for litt fylde i smaken. :nam:


#20

naima sa for siden:

Eg frys ned i bitar (deler gjerne i båtar med sånn deledings som dei ofte sel i fruktdisken, vi har små epler) i posar, passe mengde til ei eplekake. Det er berre å lage eplekakerøre og heller frosne bitar over - den treng ca 5 minutt meir steiketid (eller høgare temp eller høgare i omnen) enn vanleg når du bruker frosne. (Dei blir våte når dei tiner, så det er best å bruke dei frosne.)

Eplemos har eg òg brukt i staden for mjølk/væske i muffins og kaker.

Når vi har mykje epler har vi levert til pressing og fått råsaft tilbake som vi har lagd cider av sjølv. Det går også an å betale eit mellomlegg og få pasteurisert eplemost på flasker.


#21

Tallulah sa for siden:

Du kan fryse det ned, og bruke det i deilige, amerikanske eplepaier. Både den digre sorten, og sånne små porsjonspaier du holder i hånden.


#22

Susse sa for siden:

Jeg koker opp eplene i båter, har på det jeg vil av sukker og så kjører jeg det med stavmixeren og fryser i bokser. Brukes til pålegg i hovedsak her i huste.


#23

Tallulah sa for siden:

Er det epler med rødt skall? Da blir mosen nydelig rosa om du beholder skallet på.


#24

Kanina sa for siden:

Åh, nå fikk jeg veldig lyst på tilslørte bondepiker! :vilha:


#25

scilla sa for siden:

Det er også veldig godt å la en vaniljestang koke med eplene til mos.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.