Vi har sett over hvor mye penger vi bruker på dagligvarehandling iløpet av måneden. :sjokk:
Jeg tipper at vi kan halvere summen og likevel ha det fint. :flau:
jeg tenker aldeles ikke å presentere summen for dere her, men den er usannsynlig høy.
Har noen en standardplan de følger i forhold til handling og middagsplanlegging?
(Vi er to voksne og to barn).
Vi har fått egen matkonto, med eget matkort. :sparke:
Jeg vet ikke om vår sum er usannsyling høy, men den er høy nok.
Eneste som funker her er 14 dagers middagsplan som jeg handler inn til.
Og kun innom butikken 1 dag i uken maks, tillegg til det for å evt etterfylle på melk, frukt etc. :nemlig:
Og så klart være litt bevisst prisen på det man kjøper :flau:
Vi bruker mye penger på mat tror jeg, og har flere ganger snakket om magiker, men det blir liksom ikke noe av. Sikker på at vi bruker nesten 2000 i uka, noen uker lavere, andre høyere. Er 5 i familien...
Vi bruker altfor mye på mat. Min plan er: Tenke at ukeshandling er en god ide. Prøve å lage en middagsoversikt. Innse at jeg ikke engang vet hva jeg har lyst på til middag i dag, langt mindre neste tirsdag. Handle til bare en dag, og tenke at neste uke, da blir alt så meget bedre. Rinse and repeat.
Jeg synes det er godt å høre at det er flere andre som bruker såpass mye på mat. Har liksom lurt på om vi spiser så utrolig mye mer enn andre, men det gjør vi nok ikke likevel. Dårlige med ukeshandling og planlegging her. Vet jeg hva jeg skal ha dagen etterpå er jeg skikkelig fornøyd.
2 voksne, 3 barn her. Aner fremdeles ikke hva vi skal ha til middag idag....:sparke:
Vi har begynt å ukeshandle igjen, etter flere år med småhandling nesten hver dag, og vi har en "sjekkliste" vi handler ut fra.
Sjekke basisvarene (de vi alltid skal ha i hus) som er ulike typer mel, ris, pasta, andre tørrvarer, hermetikk, frosne grønnsake, appelsinjuice, te, hygieneartikler, vaskemidler, pålegg ...
Ferskvarer som melk, yoghurt og frukt og grønt fyller vi på med etterhvert, men mesteparten kjøpes inn når vi ukeshandler.
Vi kjøper ofte store kvanta av kjøtt og fisk dersom det er tilbud, og sørger for å ha oversikt over hva vi har i fryseskapet. Når vi ukeshandler supplerer vi med det vi evt. trenger.
Det tar litt tid å komme inn i ukeshandlingssystemet, men det lønner seg. Veldig! :nemlig:
Vi har ikke regna på hva vi bruker på mat, og tør ikke heller. Det er langt mer enn 2 000 kroner i uka. Men vi er bevisste på at skikkelig mat er noe vi prioriterer.
Mannen og jeg spiser kantinelunsj på jobben hver dag. Min koster 35, og mannens nærmere 50 (hans varierer litt). Bare det blir jo 425 kroner i uka. Og det er jo middagen som virkelig koster penger.
Vi storhandler som regel på lørdager, men det blir en god del handling i løpet av uka likevel. Har ingen fast plan for hva vi skal ha til middag uka gjennom, men handler inn basisvarer som vi bruker mye. Når det er tilbud på Lambi dopapir, kyllingfilet, frossen torskefilet og laksefilet, lammesteik, karbonadedeig osv. så kjøper jeg inn masse så vi har i fryseboksen en stund framover.
Ukeplan på middager fungerer ikke så godt for meg, jeg må heller ha litt å velge i så jeg kan finne på noe vi har lyst på den dagen.
Vi ukeshandler, og følger vel ikke noen standardplan, men vi har noen prinsipper vi prøver å følge.
Vi handler lørdag formiddag, og prøver å få ferdig handleliste kvelden før. Fredag har vi alltid hjemmelaget pizza, lørdag er det en eller annen kjøttmiddag, søndag har vi vanligvis fisk. Resten av ukedagene prøver vi å variere, slik at vi får minst en fiskemiddag til, en kjøttmiddag, en med kylling og en uten kjøtt av noe slag, fortrinnsvis grønnsakssuppe eller liknende. Helst bør det planlegges slik at grønnsaker og annet passer med flere av rettene, men det klaffer ikke alltid, og i alle fall ikke når det er litt unntakstilstand, som det har vært noen måneder nå. Vi kaster for mye råvarer, men er ellers gode på å beregne mengde, så vi har aldri middagsrester. Noen retter lager vi opp såpass mye av at det holder til to dager på rad, som lasagne eller minestronesuppe, men da er det planlagt slik.
Vi bruker en god del penger på mat og kjøper stort sett det vi har lyst på, men ukehandling og eget matkort gjør det litt mer oversiktlig, i det minste.
Jeg handler på samme butikk hver gang. Har ikke handleliste, men før jeg går i butikken lager jeg middagsliste for neste uka. Så går jeg en fast runde gjennom butikken. Starter i frukt og grøntavdelingen og handler masse... Så er det pålegg, brød, melkeprodukter, bakevarer, hygieneartikler og til slutt søtsaker. 80% av det vi handler er likt fra uke til uke. Det går i leverpostei, prim, kaviar, gulost, kalkunskinke, melk, yoghurt, biola, brød, osv. Resten er ulikt - laks, kylling, fiskekaker den ene uka, reker, torsk, kylling andre uka. Karbonadedeig, biff, koteletter og en del annet kjøper jeg inn når det er på tilbud og fryser.
Vi handler så godt som alltid for mellom 900 og 1200 kr i uka. Vi er ikke på butikken mellom ukeshandlene.
Ellers kan jeg forresten bare signere prinsippene i denne. Spesielt det med å planlegge middager hvor man får brukt opp hele blomkålen i løpet av uka f.eks.
Jeg klarer ikke skjønne hvordan dere får til dette? Jeg handlet for denne uka igår, for 1000 kroner. Da var det frukt, grønt, melk, yoghurt, pålegg etc, noe såpe etc, i tillegg til en del grønnsaker og til 3 middager. Det var billige middager, type laks og fiskekaker. Jeg handler på Rema.
Vi bruker nok et sted mellom 1500 og 2000 i uka og jeg skjønner egentlig ikke hvordan vi skal få det til billigere. Vi handler oftest mandag (til uka) og supplerer fredag/lørdag til helgen.
Eg vekeshandler, og har gjort det dei siste åra. No ligg me på rundt 1200 kr i veka på to vaksne og to barn.
Eg skriver meny på søndag/ mandag og handler som regel på tirsdagen. Då har dei fått på plass det meste av varer etter helga, og eg slepp å vasse i tomesker og snirkle rundt folk som stabler for harde livet.
På vekesmenyen har me min. to fiskemiddager, og som regel suppe eller noko lettvint dei dagane ungane skal ut døra før kl. 17. Lørdagen er open, for då er det samboer som lager mat. Eg kjøper mykje i store kvanta, men spring ikkje frå butikk til butikk pga. tilbod. Handler det meste på Kiwi og Coop Prix, då eg likar utvalget deira bedre enn Rema. Dessuten får eg bonus på det eg handler. No skal me antagelegvis kjøpa ny vedomn med Coop- bonusen vår. :D
Me lager mat frå botn av, og bruker mykje frukt og grønt. Dessuten er eg glad i å baka, så det går mykje egg og mjølk.
No betaler stort sett eg, men me skal ordne med eigen matkonto og kort snart. Då får me endå betre oversikt.
Det er fordi vi har startet med egen konto for dagligvarehandel at vi ser hvor perverst mye penger vi bruker på mat.
Vi er altså to voksne, et barn (6) på heltid og en ikkespisende tenåring på deltid. Vi bruker mer penger enn det som er nevnt noe sted i tråden her i hvertfall. Vi kaster mye mat iløpet av et år, og vi kjøper MYE på impuls.
Jeg må ordne en standard handleliste og begynne å planlegge middager.
Jeg aner ikke hva som gjør at vi havner på denne summen. Vi handler det vi har lyst på egentlig. Kan godt skrive inn varene fra en kvittering neste gang vi handler.
Vi handler fast hver torsdag, ikke for å spare penger men for å spare tid og frustrasjon i hverdagen. Planlegging av meny gir oss dessuten et bedre og mer variert kosthold enn om vi skulle gjort innkjøp og planlegging i "dødens time" hver dag etter jobb.
Jeg vet ikke hva du mener når du spør etter om folk har fast plan, men jeg kan jo beskrive hvordan vi gjør det. For basisvarer har vi en liste med alt vi pleier å ha i hus. Den går vi gjennom, kanskje ikke hver uke, men oftere enn en gang i måneden. Dette er ting med lang holdbarhet og som vi vet at vil jevnlig bruker av, alt fra dopapir til pasta og tannkrem.
I løpet av uken fører vi en handleliste som stadig oppdateres. Vi har som mål at vi skal ha minst en uåpnet pakke av alt som ikke har for kort holdbarhet. Vi har fått ganske god rutine på å skrive opp kaviar på handlelista så snart vi åpner den siste tuben osv. På den måten går vi ikke tom for vanlige forbruksvarer.
Før jeg skriver ukemeny tar jeg en titt i kjøleskap og fryser. Ser etter om det er noe av det vi har der som vi bør bruke av/opp, og som kan inngå i menyen for den kommende uken. Dette er gjerne en fin inspirasjon til å komme på hva vi skal ha. Ellers tenker jeg litt variasjon, og vi prøver å ha minst en vegetarmiddag og to-tre fiskemiddager hver uke. I helga planlegger jeg ofte mat som tar litt lengre tid, alt fra gryteretter til steik. Jeg tar også hensyn til hva som står på planen for kommende uke, alt fra besøk til familiebursdager og overtidsjobbing, sånn at middagen passer til dette.
Jeg supplerer handlelisten som har blitt skrevet i løpet av uka med det som trengs til planlagte middager. Det er veldig sjelden vi kjøper noe særlig utenom handlelisten, og det er nok en fordel rent økonomisk.
Vi bruker 2000-2500 kr i uka. Da er det alt av husholdning og kanskje noe klær (sokker, ull etc). Handler på obs. Det er billigere for oss når vi handler på rema, rett og slett fordi det ikke finnes fristelser der. Men jeg blir gal av den butikken.
Dere som skriver at vi planlegger/skriver ukesplan. Hvem er vi? Er det hele familien, deg og partner eller i praksis kun deg?
Her i huset er det kun jeg som planlegger middager + skriver handleliste. Har forsøkt å engasjere resten av familien men den gang ei.....:mumle:
Mannen min og jeg skriver sammen, eller en av oss aleine. Den andre ser i så fall over. I det siste har det vært mest han, siden jeg har vært kvalm og matlei. Av samme grunn er det mest han som lager mat også, men vi handler sammen i 90 % av tilfellene. Ungene er for små til å mene noe, men vil bli tatt med på råd etter hvert.
Jeg ukehandler (og får det levert på døra, genial måte ikke kjøpe mer enn man trenger selv om det koster en liten sum penger å få det levert).
En veldig grei måte å begynne på er å bestemme seg for en fast hovedingrediens per ukedag. Her er det:
mandag: kylling
tirsdag+torsdag: fisk
onsdag: vegetar
fredag: kjøtt (fast taco...)
lørdag restemat/valgfritt ofte suppe (før var det grøt men det spiser vi ikke lengre)
søndag valgfri/spise hos besteforeldre/på restaurant/ute på tur
Her betyr det 5 kyllingbryst, 600g kjøttdeig eller oksekjøtt, 800g-ish frosne blokker eller fersk fisk (eller reker, etc) av ymse slag (elns, jeg lager alt fra bunnen pga diett), og 4-600 g lammekjøtt/svinekjøtt/annet på en uke. Da får jeg ofte noe til overs i frysa som ikke lages opp. Restemat spises dagen etter på skole/jobb til ettermiddagsmåltid. Vi kaster bortimot ingen mat utover vanlig skrelleavfall og slikt.
Så kjøper jeg 1-2 frukt per person per dag, 1/2 l melk per person per dag (det er litt mye), yoghurt (store bokser) for de som spiser sånt, grønnsaker ift en ukesmeny jeg lager basert på listen over (søker meg opp her inne f.eks på velprøvde oppskrifter), eller jeg kjøper på feelingen.
Her går det med 2-3 hoder blomkål og 1-2 hoder brokkoli per uke (vi er to, spiser ikke potet), i tillegg til 1 boks sopp, 2 agurker, 6 tomater og en pakke coctailtomater, 3 paprika, 3-5 løk, 2-3 avocado, rotgrønnsaker. Pålegg, sånn ca 1 pakke salami+1pakke skinke+2-3 pakker stabburlaks+1 tube kaviar+røkalaks. Brød kjøpes for en uke av gangen og legges i frysen.
+1 liten pakke dopapir.
majones+ost+tacostæsj og syltetøy, ikke hver uke.
sjampo/balsam og klessåpe (annenvher uke ca)
Også har jeg et stæsj av bokser med bønner, sopp, tomater, og frosne grønnsaker av ymse typer tørrvarer, linser og bønner og mel og sukker og gjær og slikt som jeg fyller opp jevnlig. Oljer av ymse typer og krydder ved behov.
:gruble:
Vi ligger på ca. 500,- per pers per uke og da er såper og slikt med. Men ikke spesielle diettvarer (som jeg ikke har tatt med over), og ikke evt snop, alkohol, brus, og spising ute. Heller ikke dyrere skeie-ut mat som jeg også kjøper, f.eks ost og kjeks, eller ekstra gode ... et-eller-annet, oliven, fløte, evt. forhåndstilberedte måltider (marinerte greier og sånt) som ofte blir dyrere. Jeg ser godt at impuls-sulten-handling og kose-seg-mat fort koster mye mer!!
Vi har en standard handleliste med alle varer vi trengernå ha i hus eller bruker ofte. Når en av oss skal ukeshandle, skriver vi middagsplan og deretter guler vi ut alt vi trenger og går gjennom skap og skuffer og guler ut de resterende innkjøpene. Vi glemmer så godt som aldri noe og planleggingen er gjort på ti minutter.
Jeg ukeshandler hver fredag, har ei handleliste liggende i ei skuff og skriver opp hver gang jeg ser det begynner å bli lite av noe. Mye er jo likt fra uke til uke også (melk, frukt, brød ). Skriver ukesmeny før hver handling, og ser gjennom skap og fryser. Handler stort når det er noe det er tilbud på. Ligger på 7-900 kr i uka.
Ja det er ganske standard. Typisk middager er:
-Mandag: Pasta
-Tirsdag: Fisk
-Onsdag: Kylling
-Torsdag:Fisk
-Fredag: Taco
Lørdag: Grøt til ungene vi lager biff,wok e.l på kvelden
-Søndag: Kjøttkaker,lasagne, gryte e.l.
I tillegg til middagene går det 6 brød, halvstekte rundstykker for 2 dager, 7 liter melk, masse pålegg, bleier, barnegrøt, youghurt, 6 x 1/2 litere cola, godis til lørdag, sjampo/balsam (1 gang i md ca), vaskemiddel+++
Jeg har også et standard opplegg egentlig selv om det ikke står noe sted. Med andre ord faller alt sammen hvis jeg ikke er hjemme og har planlagt. Jeg har imidlertid ikke en helt fastlagt ukeplan for middager da jeg jobber vakt og mannen har litt møter og ungene har fritidsaktiviteter slik at behovet for middager som lager seg selv varierer litt fra uke til uke.
Men roughly:
Mandag: fisk
tirsdag: Ofte suppe
Onsdag: pasta, kylling, kjøttdeig, gryterett...
Torsdag: Noe som kan lages i flere omganger og som går hinsides fort å lage. Type omelett, pizzasnurrer fra fryseren eller ostesmørbrød
Fredag: taco, kyllingvinger eller pizza
Lørdag: grøt til barna, noe godt på kvelden for de voksne.
Søndag: middag som tar litt tid. Ofte fisk, av og til kjøtt.
Jeg ukeshandler stort sett nå på grunn av at vi kjører så mye bil så det er flott å slippe å bruke ekstra tid i butikken.
Plan. :sparke:
Jeg kjøper alltid fisk, jeg har som mål å ha fisk tre ganger i uken. Så kjøper jeg basisvarer og det som eventuelt må til av dopapir og annet. Det skjer at jeg har liste, men det er vel mer sjelden at jeg har det, jeg husker sånn ca hva vi trenger. Så ser jeg på tilbud og så planlegger jeg kjapt maten ut i fra det. Ikke detaljer som at jeg skal ha den rotfrukten til det måltidet uten mer, nå er det salg på laks, da kjøper jeg det. Så pøser jeg på med grønnsaker, pasta, basisvarer og poteter i handlevognen så blir det et måltid av det. Vi har elgkjøtt i fryseren så jeg kjøper stort sett ikke kjøtt foruten litt kylling og grillkjøtt på sommeren. Så elgkjøttet blir tatt ut av fryseren i løpet av uken. Det blir også en del rester hos oss, men det syns vi er greit. Sist gang så ble det 1000 kr, men det var stort sett bare for meg og Herremannen da mannen var på reise. Men som sagt så kjøper jeg ikke kjøtt, stort sett. Vi er flinke på å fylle opp skapene på 10 kroners tilbud eller 40 % på alle Lilleborgvarer osv. Da kan vi kjøpe brett med vaskepulver og andre rengjøringsprodukter. Så det kjøper jeg ikke heller så mye av i hverdagen.
Fredag: Reker
Lørdag: Lasagne (har karbonadedeig i fryseren)
Søndag: Spiser hos mamma og pappa akkurat denne uka
Mandag: Fiskekaker
Tirsdag: Fårikål
Onsdag: Kylling med ris og salat (har kyllingfilet fra forrige uke)
Torsdag: Laks med rotmos og gulrøtter
Denne uka er litt under snittet i handling fordi vi skal spise en middag borte og fordi vi ikke trengte å kjøpe ost, kylling eller bleier denne uka. Vi ligger som regel på rundt 1000-lappen. Bakevarer var det også lite jeg trengte av denne uka.
Jeg prøver å handle bare hver 5 dag ca, men bommer alltid på inntak av grønnsaker og som regel på naturell youghurt + innimellom noen andre ting... Det er så irrterende å ikke bare klare å handle alt man trenger.
Vi setter sammen en ukeplan hver lørdag formiddag (vi betyr som i mannen og jeg). Da setter vi opp en plan for hver ukedag og leter i skuffer, skap, fryser og kjøleskap, finner ut hva vi trenger til hver rett og lager handleliste ut fra det. Vi prøver å utnytte det vi har fra før for å bruke det vi har før det evt. blir for gammelt.
Vi starter handleturen på Rema fordi vi mener det er billigst. Når det gjelder å handle f.eks. kyllingfilet, vet vi at det er billig å kjøpe first price frosne kyllingfileter. Nærbutikkene våre er nettopp Spar, Kiwi og Rema, samt Obs! egentlig, så jeg følger med på tilbudene i nevnte butikker. Kjøper gjerne varer på tilbud og legger i frysen.
Jeg tipper vi bruker rundt 1500 kroner i uka på mat for 2 voksne og 2 barn, mindre når far er på jobb (4 uker i strekk). Da lever vi voksne lavkarbo og vi baker alt brød, bruker minimalt med ferdigprodukter.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.