Jeg lurer på om jeg skulle forsøkt å få i meg færre karbohydrater i en periode, for å se om jeg merker forskjell. Dette handler ikke om slanking, men om andre helsemessige effekter. Veldig viktig!
Så: er det noen av dere som har merket positive effekter på den generelle formen etter å ha lagt om kostholdet til mindre inntak av karber? Jeg mener å ha lest om folk som merker at de blir mindre slappe, får mindre hodepine, mindre vondt i kroppen generelt osv.
Jeg vil gjerne høre mer om det hvis det gjelder noen av dere! Hva merker dere, i hvor stor grad, og hvordan spiser dere nå i forhold til før?
For min del regulerer lavkarbo blodtrykket, som blir ganske høyt når jeg spiser sukkerholdig mat. Jeg er bare desimaler unna diabetes 2, så for meg er kostholdet det som holder meg frisk unna de fryktede tallene. Jeg får også tendenser til hyppig uvi når jeg spiser sukkermat. Lavkarbokosthold holder også humøret mitt mer stabilt, da jeg slipper å bli sukkerhøy med påfølgende nedtur.
Jeg forsøkte lavkarbo og opplevde stikk motsatt effekt: null energi, hodepine, hjerteklapp, mageproblemer og i det hele tatt. Har aldri følt meg så syk som de fire dagene jeg levde på proteiner, grønnsaker og bønner (forenklet). :knegg: Det var normal lavkarbo uten ketose, men som del av slankekur.
Dog har jeg stor tro på et kosthold med mindre hvitt mel og hvitt sukker og mer grove kornprodukter, grønnsaker og frukt.
Men det var min reaksjon på lavkarbo, jeg vet jo om flere som lever godt på det og føler seg bedre. Ergo må man nesten bare teste ut og se hvordan kroppen reagerer.
Jeg lever ikke så strengt, men merker drastisk bedring med migrenen. Jeg har gått fra anfall annenhver dag, til en til to ganger i uka når jeg spiser lavkarbo. For meg er stabilt blodsukker veldig viktig.
Jeg spiser lavkarbo, ikke ekstremt, og ikke for slanking. Jeg spiser det jeg får servert når jeg er borte, men holde meg vel under 100 g karbo sånn i hverdagen.
Jeg får mer energi, mer overskudd også sover jeg mye bedre om natta!
Også har jeg blitt kvitt soppinfeksjoner jeg var veldig plaget med tidligere, og også herpes-munnsår har holdt seg vekk nå i de snart 1 1/2 åra jeg har holdt på. Jeg merker det fort på kroppen dersom jeg har spist mye karbohydrater, da blir jeg tung, oppblåst og daff.
Min svigermor startet først, hun er tynn men hadde høyt kolestrol. Kolestrolet er nå innenfor normalen.
Så startet mannen min, for å gå ned noen kosekilo. Det ble 15 kg på tre måneder...
Mamman min startet før jul og har gått ned over 20 kilo og fått en helt annen livskvalitet.
Jeg begynte med lavkarbo for å gå ned i vekt for et år siden. Vekten forsvant fort, men enda bedre var det at jeg siden da har vært migrenefri (med unntak av et par anfall hvor jeg har tillatt meg selv mer karbo enn vanlig), mye mindre muskelsmerter, ikke noe luft i magen, stabilt humør og blodsukker, bedre søvn og enormt mye mer energi. Jeg tror aldri jeg kommer til å gå tilbake til det kostholdet jeg hadde før, det frister ikke litt en gang. Forrige helg gav jeg etter for sosialt press igjen, noe som førte til en elendig uke med mye smerter og lite energi.
Forøvrig er jeg uendelig drittlei av fordommer mot mitt kosthold, ironiske kommentarer, uttrykk som "fettdietten" og spørsmål om jeg ikke snart er ferdig å slanke meg. Jeg slanker meg ikke, jeg holder meg frisk. Og jeg drikker ikke fløte eller spiser smør med skje. Jeg spiser sunt og variert, sannsynligvis mer sunt og variert enn de fleste andre. Hvorfor er det så syndig og frekt å kutte ut mel, pasta, ris, poteter og sukker?
Mindy: Det er helt vanlig å bli dårlig når man legger om til lavkarbo. Man er rett og slett på avrusing. Man bør holde på i allefall 2-3 uker før man bestemmer seg om det er noe for en eller ikke. Først da er de fleste "bivirkningene" gått over.
Jeg får det også mye bedre. Mindre leddsmerter, stabilt blodsukker, ikke hodepine, mer energi, ikke oppblåst i magen, huden min blir mye bedre.
Jeg har positive erfaringer med lavkarbo kosthold, også når jeg har vært i ketose. Mer energi, bedre nattesøvn og ikke minst slutt på å være tung i hodet! Uten f.eks. brød holder jeg søtsuget helt unna, jeg er en (nesten) uhelbredelig småspiser, og legger lett på meg. Sukker og mye karbohydrater = daff kropp og vondt i hodet.
De første dagene er det ganske normalt å reagere på ulike måter, dersom man ikke har tatt en gradvis overgang med å kutte i karber. Hopper man rett over fra skikkelig høykarbo, til bortimot ketose, sier kroppen fra, og den kvitter seg med mye avfallsstoffer de første dagene.
Men, ikke alt passer for alle! Jeg gikk engang på GR-kurs, spiste etter anbefaling fra kursleder, gikk ikke ned i vekt i det hele tatt og var konstant sulten. Hun ba meg til slutt kutte helt ut brød, og enda mindre karber generelt, da løsnet det.. Og jeg følte meg mett, ikke minst.
Ikke pokker om jeg går gjennom 2-3 uker hvor jeg ikke orker annet en å ligge på sofaen og føler der som om jeg holder på å få føling for å gå ned i vekt. Jeg trener mye og hardt, og jeg trenger karbohydrater for å ikke gå i bakken (jeg har forsøkt å trene uten karbohydrater, og det var veldig lite godt. Jeg har ingen store plager helsemessig, så det er ikke noe gevinst for meg å hente helsemessig. Ikke er jeg tilhenger av lavkarbo fra et ernæringsmessig perspektiv heller, så da blir det enda dummere. Jeg testet bare ut lavkarbo fordi jeg studerer ernæring og synes det er interessant å prøve ut ulike dietter.
Jeg er ikke i tvil om at lavkarbo kan fungere for noen mht sykdom. Det kan også fungere som slankemetode. Men den hallelujastemningen som er for lavkarbo sånn generelt sett har jeg liten forståelse for. Et fornuftig kosthold hvor man reduserer vanli sukker og erstatter hvitt mel med grovt mel og reduserer inntaket av enkle karbohydrater tror jeg derimot er veldig smart.
Jeg forsøkte lavkarbo og hadde samme erfaring som Mindy, prøvde i 6 uker før jeg gav opp, etter å attpå til ha lagt på meg. Svimmel,kvalm,glemsom og utrolig slapp. For meg fungerer grovt og grønt, enkel og greit. Har gitt hele lavkarbogreia på båten for flere år siden, men at man skal styre unna loff og sukker er jo ikke akkurat noen revolusjonerende nyhet.
Det er en dansk professor som forsker på dette, hans resultater viser at det som virker i lavkarbokurer ikke er fraværet av karbohydrater, men at kosten er rik på protein (Landbohøyskolen, mener jeg han hørte til på.) Ellers tror jeg mest på litt av alt. :ja:
For meg er gevinsten at jeg klarer å la være sukker/godteri osv. Lysten på slikt forsvinner helt. Jeg har mindre/færre humørsvingninger, pga sukker og ved PMS.
Jeg ser også at det hormonelle stabiliserer seg; fra å ha hatt nesten fraværende mens kommer den nå når den skal. Man skulle tro at det er en fordel å ikke ha mens, men jeg har den heller når jeg skal enn å gruble på hvorfor den ikke kommer. :knegg:
Slik har jeg det også etter å ha kuttet nokså kraftig i karbohydratinntaket. Jeg styrer unna poteter, ris, hvetemel, sukker og, etter anbefaling fra kostholdsekspert, sitrusfrukter. Jeg er ingen fanatiker og skeier ut innimellom, men da merker jeg det umiddelbart på muskler og ledd som verker og murrer. Jeg fikk lett muskelbetennelser før, noe jeg helt har sluppet etter kostomleggingen. Jeg er normalvektig og har, etter at de siste gravidkiloene forsvant, ikke gått ned i vekt som følge av kostendringen.
Mindy - det hørtes jo ikke noe særlig ut. Det er sikkert individuelt, og hvis jeg ikke husker feil skriver du videre at du er veldig fysisk aktiv, og det kan sikkert være problematisk med lavkarbokosthold. Jeg lurer litt på hvordan det blir for min del også, siden jeg trener endel. Jeg skal ikke inn i noe ketose, bare kutte brød, ris, poteter og pasta. Jeg gidder ikke telle karbohydrater i andre produkter, så litt vil jeg uansett få i meg. Planlegger et abnormt grønt-inntak. :knegg:
Ellers ser jeg at erfaringene spriker, noe som jo ikke er så veldig overraskende. Men jeg tror jeg gjør et forsøk, siden jeg føler meg mye daff, sliten i muskulatur, har lite energi, mye hodepine osv. - og alle tester er helt fine.
Har ei venninne som også måtte slutte på lavkarbo når hun i perioder trente veldig hardt, bl,a Styrkeprøving ( sykling Trondheim-Oslo ). Såg også på intervju på tv her om dagen med Marit Bjørgen og hun sa at hun spiste MYE karbohydrater, hun måtte ha energi for å trene så mye på så høyt nivå. Nå tror jeg ikke hun døtter innpå mye kaker osv, men sunne karbo da.;)
Jeg trener 3-4 ganger i uka og har ikke problemer med det overhodet!
Synes heller jeg har merket større framgang enn før.
Bjørn Ferry (OL-vinner i skiskyting) spiser også lavkarbo, og det er vel noen fotballag i eliteserien som også lever på lavkarbo-kosthold...
Mindy, det er det jeg mener med at det der er en ekstremløsning for problemstillinger som er ekstreme. Holder man på å dø av overspising så er et par uker med plager bare en bagatell bare man slipper å være sulten. For folk flest med tre kilo for mye blir det å skyte spurv med unøyaktig kanon.
Hvis man har en eller annen betennelse så kan det hende den gir seg etter en stund på lavkarbomat. Det er noe med at insulin opprettholder betennelsesilstander.
Jeg merket ikke noen helsemessig effekt av å gå på lavkarbo, annet enn at min borderline insulinresistens forsvant da jeg gikk ned noen kilo. Men så hadde jeg heller ingen plager på forhånd, så da er det jo begrenset hvor mye forbedring man KAN føle. Men jeg taklet ikke lavkarbo før trening. Jeg fattet ikke hvorfor trening gjorde meg så kvalm og utkjørt, helt til jeg sluttet på lavkarbo. Så jeg MÅ ha karber før trening, men dette er helt sikkert individuelt.
Bare for nysgjerrighetens skyld; hvordan spiste du, spesielt før trening, da det ikke fungerte? Det er jo sikkert lett å spise for lite totalt, og få i seg for få kalorier i et måltid? Uten at jeg vet om det var slik for din del, men det er noe jeg har tenkt på som en mulig grunn for noen. Da går man jo rundt sulten, og da funker jo ingenting.
Ok. Jeg er litt spent på hvordan det kommer til å gå, spesielt med løpingen. Har prøvd det en periode før, for mange år siden, men da trente jeg bare styrke. Det gikk veldig greit, såvidt jeg kan huske. Vi får se.
Jeg er ikke på lavkarbo men på lav Gi, har lest i hele sommer for å prøve å finne noe som passet meg.Har prøvd lavkarbo før og gått opp i vekt osv. Så viste at det ikke var noe for meg egentlig.Ikke noe jeg kunne levepå for bestandig.
Ville både ned i vekt og få bedre ledd(har en hel del revmatiske plager(og en god del kg for mye men at de detter av er bare bonus,for er ikke fo de jeg prøver dtete er for livskvalitet og at kroppen skal funke) ,legen på sykehuset anbefalte noe lavkarboish kost.
Lånte frisk med lavkarbo og så kom jeg over en del bøker bland annet "
GI-oppskrifter for hele familien : godt og sunt for små og store
av Davidsson, Ulrika" og GI-null! av Skaldeman, Sten Sture
Og Null Gi passer meg bedre en lavkarbo. Jeg er ikke noe glad i egg,egg ,egg,bacon,snør,fett osv :knegg:
Kuttet ut hvetemel,spiser brød av spelt som jeg lager. De andre spiser hjemmebakt grovbrød.
Har kuttet ut meste av sukker og frukt,noe vi gjore for 3 år side pga at turbo ikke tåler nesten ikke noe sukker og frukt og jeg tåler bare litt)
Vi spiser ikke potet, kanskje potetmos 2 ganger i mnd for at turbo maser,men han bør bare spise nypotet,så vi eller de andre i familien har spist litt potet nå i høst med at det er helt ny potet som er i butikkene,men utover vinteren så går vi nok over til svensk potetmos når turbo får lyst på det. Jeg spiser heller mere grønnsaker en potet
Pasta har vi skjeldent har vi det er det fullkorn.
Lasagne har vi ikke spist på lenge for finner ikke noen måter å lage den på uten tomat.
Har vi ris så spiser de andre fullkorns ris og jeg mere grønnsaker eller av og til byggris. Men som oftest blir det grønnsaker.
Det vi har kutett helt ut er tomat,rød paprika(bruker gul eller oransje),alt av frukt,Gulrot, alt av mat som inneholder sukker,eks tacokrydder beuker vi av og til posekrydder og den coop lager den er uten sukker,fruktose og paprikapulver. Dressinger med paprika og sukker i(turbo liker å ha litt dressing på hamburger). Prim,brunost nugatti,sjokade osv. Og sikkert en hel del mere som jeg ikke kopmmer på nå
Det vi bruker lite av er mais og potet som sagt
Det vi bruker mest er grønnsalat,agurk,blomkål,brokkoli osv hvite og grønne grønnsaker er ok, for turbo.
Men jeg bruker ikke meierismør,for da blir jeg dårlig i magen,men bruker margarin uten melk og sånt
Jeg er bedre i leddene,(men blir jo aldri frisk,men bruker for tiden bare 1 medisin ikke 4) jeg har gikk ned 4 kg i mai for at jeg kuttet ut alt av sukker, har ingen ting hjemme som kan friste og vi kuttet halv ferdig mat.Men uansett så spiser jeg ikke så mye "skjit" lengre som før uansett om vi har det, kjenner jeg at jeg får lyst på noe tar jeg meg en skyr eller et hjemmelaget knekkebrød som er laget av masse frø og mann kaller sponplater:knegg:
og jeg er blitt helt god i magen har laktoseintoleranse,svak fruktosemalabsorpsjon(turbo har ganske kraftig fruktosemalabsorpsjon ) og tåler ikke så mye hveteprotein, syt syt syt :knegg:
Jeg har fått mere livsenergi,jeg sover bedre ,jeg er sykemelt enda så før lå jeg på sofa hele dagen og så på tv og fungerte ikke før kl 12, men nå kan jeg stå opp når klokken ringer,være bare litt stiv og få til å kle på ungene. men klarer eks ikke støvsuge osv før klokken blir 8-9,tar enda en stund å komme i gang men jeg er værtfall ikke like trøtt som før,og bare vil daffe. trener nesten hver dag med trening spill på ps3 eller sånn zumba på dvd.
prøver å gå tur,men er kjedelig alene, men går 2-3 ganger i uka om kvelden ilag med en venninne.
For det om vi ikke brukte sukker i ting hjemme så spiste vi ofte mat andre plasser med sukker. Eks turbo kan spise litt med sukker i borte, og en liten halv frukt på skolen,siden vi har rensket alt sånt bort hjemme,så tåler magen hannes mere "ulovelige" ting når han er på besøk,eks i bursdager.
Jeg spiser jeg mere en 2 biter sjokolade,eks sånne små ruter så blir jeg kjempedårlig ,noe jeg synnes er bra for da frister det ikke. Så jeg har sluttet å spise ting borte som jeg vet ikke er trygt.
Uansett hvor mye mormoren til mann "gnåler" om at nå må du ta en bolle,et sjokoladekake styke osv. er jo ikke såååå mye melk i det :fnis: Så jeg har en unnskylding på å ikke spise, og skjiter i om folk blir sure for at jeg ikke spiser noe
Og kaker og sånt lager vi bare til bursdager da med splenda sukker i.
Boller og sånt lager vi aldri.
Jeg sjekker alt vi kjøper nå,før leste jeg bare etter sukker,nå leser jeg etter alt mulig slags ulumsketer og sammenligner samme ting fra flere produsenter.
Tar den med minst karber i og sånt.
Og i sverige leser jeg værtfall på ting,for de har fruktose i neesten alt :sukk::mad:
Ble et litt rotette innlegg :rolleyes: Poster fra mobilen. Får se om jeg fikser det senere :knegg:
Jeg har merket skikkelig mye med omlegging av kost og trening.
Jeg har ikke gått ned på ett lavkarbo nivå vil jeg tro, men spiser veldig lite høykarbo-mat som pasta, poteter, hvetemel, sukker og den slags.
Jeg sliter med svimmelhet, sykt lavt energi, søvnproblemer og trengte mye søvn, ofte plustelig trøtt, hodepine ofte og kraftig, mye mer mageproblemer osv... generelt var jeg i ekstremt elendig form. (svimmelheten kom pga krystallsyke) - det andre kom nok av stress i forbinelse med dette men kost og trening hjelper mye, jeg tror høykarbo er som stress i kroppen.
Nå har jeg sjelden vondt i hodet, nesten aldri. Sover vanlige 7-8 timer mot 10-15 en periode, sjelden jeg må legge meg ned på dagtid osv. Alt er bedre med bedre kosthold og trening.
Alt under 150karb er definert som lavkarbo. Så vist du ikke spise sukkerholding mat, og veldig lite brød, pasta, potet, ris så er det stor sannsynlighet for at du ligger under 150karbs.
Nå reddet Ketolyse meg fra et liv med det du skriver over her, avrusningen var "hverdagskost" for meg.
Jeg holdt på å gå til grunne, og hadde det rett og slett forferdelig.
Etter ca to mnd åpnet det seg en ny verden til meg, og ja, halleluja... :dulte:
Jeg hadde energi!
Migrenen er borte, pms er borte, humøret er stabilt veldig bra, jeg har ingen problemer med søvnen lengre -sovner med en gang jeg legger meg! Trenger mindre søvn og er uthvilt når jeg våkner, helt utrolig.
Trener mye når jeg har anledning, og har utrolig mye mer å gi og blir ikke sliten i musklene som jeg ble før. :digger:
Magen er endelig stabil, såfremt jeg ikke spiser sukkerfri sjokolade da...:eek:
Jeg er ikke frisk av fibroen, men er så bra at jeg fungerer fint i hverdagen!
Til "folk flest" anbefaler jeg generell lavkarbo. Til de som vil prøve den "ekstreme", velg en "kur" -kjøp/lån boka om kuren; LES den, og lær deg hvordan man skal gjøre det. I samarbeid med legen din så du får tatt prøver.
Lavkarbo er lavkarbo, "ekstrem" lavkarbo er "ekstrem" lavkarbo.