Min lille på 1 år er en kjøttelsker, og vil ikke ha noe annet. Hvor mye skal jeg presse henne? Vi har prøvd å bare sette frem grønnsakene først, men hun blir illsint og nekter å spise noe. Vi har prøvd og mose det, kutte det i biter, og la det være i store biter som hun kan gnage på. Ingenting hjelper. Middagsglass spiser hun som bare det da, men jeg vil gjerne mer eller mindre kutte det ut.
Jeg er så redd for å lage negative assosiasjoner til mat, hva er det mest pedagogiske å gjøre?
I tillegg til dette har hun begynt å kreve mer mme på natten. Vi har prøvd å avvenne henne og det fungerte et par ukers tid, men har gradvis sklidd ut igjen. Nå krever hun rett før hun sovner og 2 ganger på natten. Det er ikke snakk om å godta smokken, da er det krampegråting helt til flasken kommer.
Jeg takler ikke nattevåkningen, jeg går i svime hele dagen og får ihvertfall ikke lest alt jeg burde. Det er jo ikke bra for henne heller.
Kjøtt er ihvertfall ikke det verste hun kan spise. Jeg ville gitt henne biter hun kan spise selv som mais, erter, gulerot osv. Og så heler gitt henne middagsglass av og til om du føler hun spiser lite.
Spiser hun det heller ikke med saus over? Min spiser ikke poteter og ris om det ikke er saus. Men det tar jeg ikke så tungt. Er bare karbohydrater like vel.
Når det kommer til nattavenning så har jeg en tråd her inne om akkurat det samme. fikk mange gode tips der.
Jeg er som deg og takler nattevåkingen utrolig dårlig. Heldig vis er det litt bedre nå.
Jeg ville servert grønnsaker sammen med kjøtt og oppmuntret henne til å spise, men vil hun ikke så vil hun ikke og ville ikke gjort noe vesen ut av det. Også ville jeg prøvd å lure inn grønnsaker der det ellers er mulig uten at hun oppdager det.
Jeg får nesten litt panikk av at hun ikke får i seg nok grønnsaker merker jeg. :hysterisk: Saus hjelper nada. Hun kjenner igjen grønnsaker lang vei, hyler og dunker hodet i bordet. :himle: Mener dere at vi bare skal sette det foran henne og ikke prøve og mate?
Hun har ikke tenner nok til å spise rent kjøtt, så det må bli bearbeidet. Jeg tenkte jeg skulle lage opp en haug med kjøttboller o.l, kan jeg lure inn litt gulerøtter o.l. der tro?
Revete (rivte? Revede? :vetikke: ) grønnsaker, evt. grønnsakspure lurt inn i mat kan være en ide. :jupp: Og så tilby grønnsaker som vanlig ved siden av.
Var det ikke kona til Seinfeld som laget en bok med masse "luremat"? Brownies med squash og gulrot og sånnt?
Mine har brukt tid før de likte grønnsaker, og utvalget utvides svært gradvis. Mais og agurk har vært det som har slått an først. Datteren min hadde et gjennombrudd sommeren før hun fylte 2, og ble servert en grønnsakspakke - i "sølvpapir"! - fra grillen. Pakke!! :hyper: Da begynte jeg med små pakker med grønt og frukt og en og annen rosin (agurk, eplebiter, gulrot), gikk så over til skåler med samme - stort sett som ventemat før middag. Og så har det økt gradvis.
Jeg ville gitt middagsglass i blant for å dekke litt behov for grønt, og ellers tatt tiden og tålmodigheten til hjelp.
Tips: Noen grønnsaker kan det lønne seg å kjøpe økologiske. Tomater og brokkoli er mye bedre, blant annet. Det var sånn sønnen min begynte å like tomater. Han er fortsatt kresen på tomater, men spiser lassevis av det hvis de er gode.
MME om natten: Tynn gradvis mer og mer ut, til det til slutt bare er vann.
Lur inn gulrot i brødet, tomatsaus og kjøttkaker. Server masse frukt. Bruk brød med mye korn og frø. Da skal jeg vedde på at de får i seg det meste av det de trenger. Det har i hvert fall vært min filosofi. Panikk kan de lukte lang vei. :nemlig:
Kjøttkaker er supre å "lure" inn grønnsaker i, jeg pleier å ha purre og gulrot i mine, og de går ned på høykant hos en semikresen treåring. Ellers er det supert å lage supper som du moser helt. Kylling kokt med bujong, gulrot, løk, eple og pastinakk - og most med stavmikser er super ettårsmat.
Ellers takker jeg for mange gode tips. Jeg tror strategien skal gå ut på å lure inn grønnsaker der det er mulig, samtidig som jeg tilbyr grønnsaker ved siden av. Også skal jeg prøve å tynne ut mme, og håper at det ikke betyr at hun våkner enda flere ganger. Hun har nemlig begynt med oppvåkning nr 2 etter at vi kuttet med på ml om gangen.
Jeg beholdt ml, men ga bare så mye pulver at han godtok smaken. Var ned i 1/4 del av mengden til slutt. Prinsippet er at magen skal vende seg av med mat, og ikke føle seg sulten.
Jenta vår er også en kjøttelsker og lar grønnsakene være igjen.
Jeg serverer gulrot i "sticks" til barnetv, og det spiser hun (heldigvis).
Dersom vi har saus til middagen, så tar jeg sausen over grønnsakene, og da spiser hun dem.
Man kan jo også "bake" grønnsakene inn i kjøttet. Lettkokte Grønnsaker og dip kan kanskje slå an? (evt. mos av potet, gulrot og kålrabi e.l.)
Her kutter jeg opp gulrot, agurk, kålrabi og litt frukt i små biter, og når vi voksne spiste det spiste de også.
Så det ble noen lange blikk den gangen de hadde 1 års bursdag og Knoll og Tott forsynte seg av frukt/grønnsakfatet istedet for sjokoladefatet:)
Slik var det her også til jul da jenta tok seg oppskåret melon (som jeg måtte sette frem blandt alt kakestyret), istedetfor kaker og kjeks :elsker:
Besteforeldrene sperret opp øynene og sa "stakkars jente, skal hun ikke få kake???", og jeg svarte: "Her har hun valget, og se hva hun valgte og dere kan bare forsyne dere med melon dere også...." :knegg:
Ja, ha grønnsaker i deigen når du lager kjøttboller. Ha grønnsaker i røren når du lager pannekaker (kjør det i mikseren slik at det blir helt most og usynlig, men obs. brokkoli setter veldig smak og en kan bare ha pittelitt i). Kjøp grønnsaksjuice på helsekosten og prøv å server eple og gulrot er jo veldig søt og god, en fin måte å bli vant med gulrotsmaken.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.