Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Enkel fiskegrateng som selv sf kan klare?

#1

Slettet bruker sa for siden:

Ja, jeg er som kjent ikke så genial på kjøkkenet. Nå vil jeg lage fiskegrateng selv. Jeg liker sånne med makaroni og jeg kan lage hvit saus (:stolt:).

Forklar meg resten. Se for deg at jeg er tre år.
:vilha:


#2

Kitty Bastard sa for siden:

Kjøp en blokk med frossen sei.
Kok denne.
Fisk i bunnen av formen.
Kok makaroni.
Makaroni oppå fisken.
Hvit saus med nok muskat og plenty med smør.
Sausen oppå makaronien.
Brødrasp oppå sausen.
Et par små dotter med smør her og der oppå brødraspen.
200 grader, 45 minutter i ovnen.


#3

Katta sa for siden:

Det er egentlig bare en litt tykk hvit saus med eggeplommer. Så hiver man nedi fisk og makaroni og evt grønnsaker hvis man liker sånt. Og så skjærer man inn eggehviter til slutt for å få det stivt. Putte i ildfastform, strø over litt strøkavring og steke i ovnen.

Oppskrift som ligner veldig på det jeg gjør: www.matprat.no/artikler/hjemmelaget-fiskegrateng/ . Minus ertene, jeg skjønner ikke hva erter har å gjøre i en fiskegrateng, men det er sikkert noen som liker det.


#4

Slettet bruker sa for siden:

Øy! Kok fisken?
Hvor lenge skal den koke? Skal den ha salt på seg?

(Jeg sa at jeg er domm? :sparke:)


#5

Katta sa for siden:

Ellers synes både små barn og voksne barn det er veldig godt med fiskegrateng basert på fiskeboller eller fiskepudding hjemme hos oss. :knegg: Da dropper vi makaronien.


#6

Snippa sa for siden:

Eller:
Kok makaroni og ev. gulrotbiter.
Lag hvit saus med ost, muskat og hvitløk + kverna pepper.
Del opp torsk og laks, og la det koke litt i sausen.
Hell makaroni og ev gulrøtter i en ildfast form.
Hell sausen med fisken over.
Strø strøkavring på toppen.
Stek en halvtimes tid.


#7

Snippa sa for siden:

Koke litt = omtrent like lenge som makaronien koker i den andre kjelen. 5-8 minutter.


#8

Røverdatter sa for siden:

Jeg bruker ofte bare frossentorsk som jeg trekker i 4-5 minutter med hakket løk og gulrot, blander med tykk hvit saus, makaroni og et par eggeplommer, vender inn et par stivpiskede eggehviter, strør over kavring og serverer. Krydrer med malt muskatnøtt, salt og pepper og har gjerne litt frossen spinat i den hvite sausen.

Nå fikk jeg sinnsykt lyst på fiskegrateng.


#9

Katta sa for siden:

Fisken må være kokt ja. Dvs man skal jo aldri koke fisk, fisk skal trekke. Noen minutter avhengig av hvor tykke skivene er. Men har den vært oppi der 10-15 minutter er den i hvertfall gjennomtrukket, det spiller ikke så stor rolle om den er litt overkokt når den skal oppi fiskegrateng. Litt salt i vannet er godt, og du kan egentlig bruke både fersk og salt fisk. Jeg foretrekker fersk.


#10

Slettet bruker sa for siden:

Fosskoke? El er legge i kokende vann mens den er en hel, frossen blokk? Tar man tiden fra start eller fra det koker igjen?

Smile -"ingen teskje for liten"- fjes




#13

Katta sa for siden:

Greia er at det er veldig mange veier til rom her. Og i motsetning til når du skal servere fersk torsk i skiver, er dette ganske tilgivende arbeid for å si det sånn. Men generelt synes jeg det er bedre om fisken er tint nok til at jeg får skåret den i 2-3 cm skiver før jeg hiver den oppi kjelen. Og så må jo vannet fortsette å være varmt oppi der, men det skal jo helst ikke koke med fisken oppi. Har du en svær gryte kan du jo bare putte stykkene oppi, ta kjelen av og vente, men er det en litt mindre kasserolle, må du nok ha den på plata med litt effekt så vannet ikke skal bli for kaldt. :knegg: Og skulle den koke er det ikke helkrise. Ikke når den skal i grateng etterpå.

Ang salt fisk: noen av oss har av og til lettsaltet torsk til middag. Da ender man med rester av salt fisk. Sånn for å gjøre det vanskelig. Driver du ikke med sånt, kan du glemme det med salt fisk og tenke at det er greit med litt salt i vannet.


#14

Nera sa for siden:

Du skal få min oppskrift, men hvor jeg har den fra, husker jeg ikke. Jeg tror dog det er fra en venninne:

Fiskegrateng
(4 pers)

2 ss smør
4 ss mel
6 dl melk
1 liten finhakket purre eller vårløk
salt, pepper, muskat
ca. 300-350 gram kokt fisk
1 dl nykokt makaroni
4 egg, skilte

Smelt smøret, surr purren/vårløken til den er myk, rør inn mel og spe med melk til hvit saus. La koke 5-10 min, smak til med salt, pepper og muskat. Avkjøl sausen litt, stivpisk i mellomtiden eggehvitene. Rør eggeplommer, makaroni og fisk inn i sausen, og skjær tilslutt inn eggehvitene. Hell massen i smurt, ildfast form, strø over brødkrumme og/eller revet ost og stek på nederste ribbe ved 200 grader i 35-40 min.


#15

Katta sa for siden:

Jeg vet ikke om jeg tør kopiere oppskrifter fra fp-venninner. :knegg: Da vet man jo aldri hva som skjer. jfr annen fornøyelig tråd


#16

Nera sa for siden:

Det er ikke herfra, altså. :) Og heller ikke stjålet fra noen blogg. Det er bare en oppskrift jeg har fått for lenge siden, og som har fulgt med meg siden.


#17

Skremmern sa for siden:

Jeg lager min egen versjon.

Jeg koker grov makaroni og har i bunn av den ildfaste formen, så koker jeg to til tre fileter med laks i 10 min. (namnam, alltid best) og "smuldrer" det over makaronien. Litt purreløk, gulrot i tynne skiver og brokkoli over der igjen, og så én pose med Toro sin hvite saus (7 dl. melk er det i den) over der igjen. Ost på toppen, og litt salt og pepper over der igjen. 160 grader midt i ovnen i ca. 45 min.

Jeg lager hvit saus selv normal sett, men posesausen funker finfint til gratenger, synes jeg.


#18

Skilpadda sa for siden:

Fisken skal ikke fosskoke, da går den gjerne i stykker og kan dessuten bli litt tørr. Ha den i kokende vann, slå av varmen og la gryten stå. Etter en stund (5-10 minutter, avhengig av hvor store biter det er) kan du prøve med en gaffel eller skje om fisken lett lar seg dele i biter (også helt innerst), da er den kokt og du kan helle fra vannet.

Du kan koke den fra frossen tilstand, men det er bedre om den er litt tint. Jo mer frossen den er, jo lengre koketid, og da bør du kanskje ha platen stående på ganske lavt (i stedet for å slå den av) så ikke vannet blir for kaldt. Det er ikke så farlig om fisken blir stående i vannet en stund etter at den er ferdig, så begynn heller tidligere enn du tror enn senere. Sett på fisken før du begynner med den hvite sausen og makaronien, så skulle du være ganske trygg.


#19

Kirsebær sa for siden:

Kirsebærs enkle fiskegrateng:

Kjøp laks som du deler opp i biter. (Jeg kjøper som regel slike frosne filetsaker)
Jeg bruker masse fisk.
Bruk en ildfast form.
Fordel laks, pasta, ønskede grønnsaker og tykk hvit saus i formen
Strø over sånn mel, som ikke heter geriljamel, men som ligner.
sett i ovnen på 180 grader.
Legg over bakepapir om toppen ser ut til å bli brent. La stå i tja.. ca 40 min?
Ferdig!


#20

Kirsebær sa for siden:

Man kan trekke fisken og koke pastaen først, men da blir det jo flere steg på veien. :skuffet:


#21

skyfri sa for siden:

Torsk er bedre enn sei i fiskegrateng. :nemlig:


#22

Kirsebær sa for siden:

Laks er bedre enn alt i fiskegrateng.


#23

skyfri sa for siden:

Jeg holder fortsatt en knapp på torsk. :trasser:
Og med litt sprøstekt bacon til så blir fiskegratengen løftet til nye høyder.

... Jeg måtte bare trasse litt for å få inn tipset om bacon. Laks smaker sikkert godt i gratengen, Kirsebær.


#24

Christa sa for siden:

Må det være med makaroni og hvit saus?
Jeg har en med potetstappe og fløte, løk, tomat og sitron som er nydelig og enkelpenkel.


#25

Input sa for siden:

Jeg "koker" ikke fisken først, har den rå i fiskegratengen.


#26

United sa for siden:

Lag hvit saus og ta oppi en halv teskje (eller mindre) malt muskattnøtt. Kok torsk. For det syns jeg er best. :D Den skal være tint først. "Kok" er misvisende, for fisk skal trekke, det vil si vannet syder. Kok det opp med salt nok til at det smaker av vannet, så tar du oppi den tinte fisken. La det syde 10 minutter. Macaroni, fisk og saus blandes og hives i ildfast form. Namnam, fikk lyst på fiskegrateng jeg også nå. Vi serverer med smeltet smør, kokte poteter og kokte gulrøtter. Eksekssvigermor (hallo, tross alt 40) serverte alltid med salat av banan, tomat, rødløk og druer, med rømme til. Knallgodt det også. :jupp:


#27

United sa for siden:

Glemte strøkavring, det må du drysse på toppen. :jupp:


#28

Skremmern sa for siden:

Man trenger ikke koke den, jeg er bare litt hysterisk når det kommer til sånt, og liker å sikre meg i alle bauger og kanter på kjøkkenet. :angst for det råe:


#29

Mex sa for siden:

Jeg også. Min oppskrift er ellers ganske så lik katta sin. Kok makaroni, lag tykk hvit saus, avkjøl sausen, ha i eggeplomme, makaroni og fisk, vend inn stivpisket eggehvite, strø over griljermel og sett i ovnen. (bruker 1 egg)


#30

Input sa for siden:

Jeg bruker forresten eggehviten oppå. Det blir sånn som dette, super-super-super godt! Ei jeg bodde i kollektiv med en gang fikk ikke med seg den delen om å stivpiske eggehviten før den ble lagt oppå, det ble mindre godt. :knegg:


#31

kjerstisin sa for siden:

Lagde fiskegrateng etter min idiotsikkre oppskrift igår.

Kok opp ca 250 gr makaroni
Lag litt tykk hvit saus og putt oppi fiskefilet i biter, kok og rør til fisken er oppløst.
Rør inn to egg og bland i makaronien.
Legg i ildfastform.
Strø over strøkavring eller ost, hva du liker.
Server med smeltet smør, potet, gulrot...


#32

Fakse sa for siden:

For å slippe forvirring omkring koking av fisk anbefaler jeg herved fiskegrateng med rå fisk. Fisken inneholder da mer vann enn kokt fisk. Dette vil bli avgitt når gratengen steker. Derfor må du kompensere ved å lage tykkere hvitsaus. Den skal være omtrent så tykk som fløyelsgrøt. Fiskegratengen må også stekes noe lengre, du sjekker at den er ferdig på samme måte som en kake, ved å stikke inn en pinne og se at den kommer ut uten fuktig saus på seg.

Jeg pleier å bruke frossen fisk når jeg lager fiskegrateng med rå fisk. Da skjærer jeg fiskeblokken i terninger og lar dem tine på et fat mens jeg lager sausen. Gjør ellers som du har fått beskrevet av de andre her.


#33

Fakse sa for siden:

Og nå så jeg at minst to andre hadde postet tips om å bruke rå fisk ja. :fnise:


#34

Slettet bruker sa for siden:

Jeg har kjøpt ingredienser. I morgen blir det grateng på gjengen. :neglebit:


#35

Acsa sa for siden:

Med potetstappe blir the Fisherman's Pie, som er veldig godt, men som er noe helt annet.

"Skikkelig" fiskegrateng må ha eggeplommer i sausen og stivpiskede eggehvitter skåret inn, for at det skal bli den fluffy konsistensen som kjennetegner en grateng i motsetning til ovnsstekt fisk i saus.

Og så kan man godt ha litt revet ost på toppen, ikke bare griljermel.


#36

Fakse sa for siden:

Lykke til :)

Husk raspede gulrøtter, smeltet smør og gode kokte poteter som tilbehør.


#37

Slettet bruker sa for siden:

Gulrøtter glemte jeg. Griljermel også. (:rødme:)
De som bruker ost, skal griljermelet oppå osten?


#38

United sa for siden:

Jeg bruker ikke ost.


#39

Nera sa for siden:

Jeg legger først et lag ost, og deretter griljermel på toppen. :)


#40

Mex sa for siden:

Har jeg ikke griljermel, så bruker jeg ost i stedet.


#41

isola sa for siden:

Du kan alltids knuse et knekkebrød eller to, om du har. Trenger ikke kjøpe brødrasp, liksom.


#42

Slettet bruker sa for siden:

Da har jeg fått testa. Det ble virkelig veldig godt, tusen takk for hjelpen. :slengkyss:


#43

Kirsebær sa for siden:

Drar opp denne
Jeg skal lage fiskegrateng i dag, men ser at jeg bare har ett egg igjen.
Og jeg har ikke Griljermel.
Kan man steke fiskegratengen nesten ferdig, også vente til mannen kommerhjem emd griljermel og bare ha på det mot slutten av steketiden?
Dere som knuser knekkebrød å har oppå, funker det med alle typer knekkebrød?

Og mens jeg skrev så kom jeg på at jeg ikke bruker egg i fiskegratengen, så da går det i hvertfall bra at jeg bare har ett. :knegg:


#44

Mex sa for siden:

Jeg lager både med og uten egg. Bruker uansett aldri mer enn ett egg. Har jeg ikke griljermel, så hender det at jeg bruker ost i stedet. Jeg tror det også går helt fint an å bruke knust knekkebrød (uansett merke) eller knust cornflakes.


#45

Kirsebær sa for siden:

Kankskje jeg skal prøve meg på litt knust knekkebrød da.
Være vill og gal, liksom.


#46

Marit K sa for siden:

Knuste ritzkjeks funker også.


#47

Kirsebær sa for siden:

Jeg har ikke det stående heller. :knegg:


#48

Input sa for siden:

Prøv med stivpisket eggehvite på. Du trenger bare ett.


#49

Kirsebær sa for siden:

Nå har jeg kjørt tusen knekkebrød med stavmiksern, og fått fint knekkebrødstøv. Funker sikkert. :knegg:


#50

Madicken sa for siden:

Vill og gal er du ikke før du knuser resten av pepperkakene og bruker i fiskegratengen.


#51

GinaK sa for siden:

Dette er akkurat tråden som jeg er ute etter.
Jeg skal bli flinkere til å lage mat helt fra bunnen. :digger: I går lagde jeg kjøttkaker og saus - ikke posesaus! Basert på sjy da. Det ble godt.

Jeg er elendig på brune sauser så jeg må øve meg, men hvit saus går fint da.
Nå skal jeg prøve meg på fiskegateng.

Jeg trodde man brukte brødrasp oppå gratengen jeg, så jeg har raspet opp brødskalker og revet opp litt tørt brød som jeg har spart på i en boks i fryseren som jeg tenkte å drysse over gratengen når den skal lages.. går ikke det da? :cool:
Fiskegratengen er laget og den ble veldig god. Droppet brødrasp, fant en pose med kavring i skapet så det ble brukt. Hørtes mer riktig ut..


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.