Ja, så sitter jeg her igjen da. I den kalde, delvis røyklagte stuen fordi den ¤#* veden ikke vil brenne. Vi har en ny, Jøtulpeis av den høye og smale typen "alle" har for tiden.
Jeg legger to tørre kubber oppå hverandre. Krøllers sammen papir og bruker tennbrikett, har døren oppe for å få luft.. Likevel brenner det bare akkurat så lenge det er nok avispapir der inne. Og det blir det ingen varme av i lengden.
Så kan noen forklare meg steg for steg (med pittepitteliten teskje) teorien bak hvordan man best tenner i peisen?
Er det nok trekk inn i boligen din? Vårt hus er så potte tett, at dersom jeg setter på vifta over komfyren når jeg fyrer i peisen, så drar jeg røyken rett inn i stua. Jeg er helt avhengig av å ha ett vindu i nærheten av ovnen litt oppe når jeg fyrer opp, og den første halvtimen egentlig, for ellers blir det ikke nok trekk. Det kan være verdt ett forsøk.
Vi har forøvrig en høy og smal ovn fra Dovre. Jeg setter trekklukene helt opp, legger 2-3 tennbrikketter inn i ovnen og stabler ved stående oppå og rundt - kanskje 3-4 pinner eller små kubber. Tenner på brikettene, og lar ovnsdøra stå bittelitt på glepp (1 cm åpning kanskje) til det brenner skikkelig. Så legger jeg inn 1-2 kubber til, og lukker døra intill, slik at det ikke er noen glippe, men alikevel ikke helt tett igjen liksom, om det var forståelig. Når det da er blitt slik at du kjenner det varmer av ovnen, kan du lukke døra helt igjen.
Lykke til!
Du lager en liten brannbombe av avispapir og mange sånne tennbriketter.
Eller så kjøper du sånne kubber som er i papir der du tenner på hele sulamitten.
Jeg her også inkompetent når det kommer til vedfyring. Heldigvis kan syvåringen det. :himle:
Du må ha papiret under kubbene, gjerne med tennbriketter. Kubbene må stå, som et indianerbål, og gjerne oppover den ene veggen. Minst 3 kubber, og helst litt tynne (evt. med fliser).
Et godt triks for gamle peiser er å tenne litt avispapir og holde det opp i pipen først for å varme opp luften, da blir det visstnok bedre trekk med en gang.
Sist, men ikke minst, døren skal bare stå på gløtt, da får du mer trekk. Det ser du godt når du lukker den gradvis.
Har du tørr ved? Også må du ha et par lufteluker/luftespalter åpne i andre steder i stua. Jeg sliter med å få fyr med vedkubber samme hvor tørre de er og liker veldig godt palleved å tenne opp med også legger jeg inn på vedkubber først når det er ordentlig fyr i pinnene som allerede ligger inni der. Palleved er også veldig effektivt å fyre med om en vil ha det fort varmt i huset siden den brenner såpass fort opp. Vi har noe sånne plastbiter med noe hvitt inni jeg legger på å tenner på under veden. Bruker aldri papir i tillegg. Legger et lite oppovertårn og putter denne innimellom og ikke helt i bunnen.
Tørr ved. Bruk tynne pinne eller små, slanke kubber av god brennved, type bjørk. Du har ikke et lass med aske i ovnen. Poenget er at du må få opp temperaturen i ovnen før større kubber tar fyr. Vi bruker to pinner, den ene legges slakt skrått og den andre (gjerne litt større) legges i kryss over, lent skrått inntil veggen. Under alt dette bruker vi avispapir eller opptenningsbriketter.
Tennbrikker er geniale, dvs. du må ikke kjøpe disse små klossene, men rett og slett en burk med poser. De er helt geniale - koster 99,- for en stor dunk på Jernia og det slår aldri feil. Bruker i tillegg små, tynne pinner når jeg fyrer opp, med 1-2 gode klubber på toppen.
Egentlig heter det seg jo at man skal tenne på oppe og så skal det slå fyr nedover, men det var jo å få det til da.
Ved gjenstridig ovn/ved:
To kubber legges parallellt i bånn av ovnen, 5 - 10 cm fra hverandre. Under dem skviser du inn et par tennbriketter på hver. Legg på to kubber til, denne gang vinkelrett på de to underste kubbene. Legg tennbriketter under disse to også, altså mellom "etasjene" på kubbene. Tenn på de to underste tennbrikettene, så tar resten fyr etterhvert. Døra på gløtt. Er veden ikke helt tørr så bruk peispuster.
Om du har så tørr ved at barken kan fjernast i heile stykker kan du godt bruke barken som byggemateriale for veden. Den brenn godt og får raskt opp varmen i ovnen. Hugs at det må vere godt med luft mellom vedkubbane, elles får ikkje flammen nok luft til at veden tek skikkelig fyr.
Jeg tenner alltid opp med fliser først. Aldri vedkubbene. De er vanskelige å få fyr på med bare papir og tennbrikketter.
Litt papiri, to-tre tennbrikketer, bygg opp med noen flise og tenn på. Har du noen tynne vedkubber kan du legge dette på flisene når disse har tatt god fyr. Så "mater" du på med større og større kubber etterhvert. Ovnsdøren bør stå litt på gløtt, og det bør være godt tilsig av luft i rommet.
Vi hugger opp endel fliser og har skjulet. Dessuten har vi skjært opp og knertet opp all den gamle panelen vi tok av på hytta for 3 år siden. De har blitt til masse fin opptenningsved.
Gi beng i tennbrikettene og sett inn et telys i stedet. Litt småflis til å få opp farten, og så god, tørr ved.
Jeg har også slitt med å få fyr i ovnen vår, tror åpningen til det øverste kammeret er så liten at den fort soter igjen. Men med telys har det tatt fyr uten problemer. :nikker:
Hvorfor skulle det eksplodere? Stearinen forbrenner, akkurat som den gjør når telyset står utenfor ovnen. Ikke er det nok stearin i ett lys til å tette igjen noe, heller.
Har du aldri opplevd utenfor ovn at et telys har overtent og eksplodert? Det kan skje hvis du setter telys for tett med for lite luft, men det kan også skje ellers. Jeg hadde plutselig et telys som gjorde det i en lysestake på veggen. Da satt jeg heldigvis å så rett på og det var brannmur bak. Eksploderer telyset i ovnen skal jeg love at det er mye stearin i et telys du får overalt inni ovnen.
Legg en opptenningspinne inn ( = liten, tynn treflis/kubbe). Legg en opptenningsbrikett oppå. Legg en opptenningspinne oppå der igjen, litt på skrå opp mot veggen. Tenn på briketten. Så setter du to eller tre kubber utenpå der igjen, på skrå opp mot veggen. Sett døren litt på gløtt, så blir ikke glasset så svart. Når glasset er varmt lukker du døren igjen. Viktig med tørr nok ved og god trekk.
IKKE bruk papir - med mindre du vil ha pipebrann.
Jeg har lært at man ikke skal bruke annet enn tennbrikker i de nye ovnene.
Jeg tar tre tennbriketter og legger i en liten haug, om man kan si det når det er snakk om tre stk da. Tenner på.
Legger deretter en kubbe bak, en kubbe foran, og en kubbe på tvers over der igjen. Kanskje enda en henslengt på toppen.
Det kommer jo litt an på fasongen på ovenen hvordan du kan legge kubbene. Her er ovnen bred og grunn, slik at de må ligge på langs.
Trekklukene er selvfølgelig helt oppe, og jeg lukker døra igjen med det samme.
Så det er jo forskjell fra ovn til ovn også. Men tennbrikker er et hett tips da. Bolstavelig talt.
Vi har helt ny Nordpeis, men jeg tror pipa her har dårlig trekk.
Tar lang tid før vi får skikkelig fyr, og vi må ha opp døra lenge, og da lukter det bål her inne :(
MEN jeg har funnet ut at flis og tynne tynne kubber er det beste å starte med, det tar litt tid før det varmes opp her,
mye mulig fordi vi har trapp opp og trapp ned i stua. I morgen skal jeg teste ut flere tennbriketter
og så skal jeg få mannen(eller gjøre det selv :D ) til å hugge av fliser og mindre biter fra kubbene.
Det blir mye varmere inni ovnen enn ute i stua da, sånn at det lettere kan skje der at all stearinen tar fyr. Hadde aldri puttet telys i den nye ovnen vår uansett, men har en gammel ovn så er det kanskje ikke så nøye.
Yes, ingen bål-lukt i dag :D
Brukte ikke mindre enn 4 briketter, litt papir og en del tynne kubber og flis,
det er skikkelig godt og varmt her, nesten for varmt, og UTEN lukt!