Håper noen kan lære meg litt om hvordan man best mulig oppbevarer grønnsaker og frukt. Hva skal i kjøleskap og hva skal ligge på kjøkkenbenken? Kan alle ligge i samme skuff? (Jeg har slik stor skuff nederst i kjøleskapet) Må noe pakkes inn, ligge mørkt, gjøres noe med før oppbevaring? Målet er å handle alt en gang i uka viss det holder seg godt. Alt mulig av lure tips ønskes!
Tenker på:
løk/hvitløk
agurk
tomat (kjøkkenbenken har jeg lært)
ulike salattyper
purre
gulrøtter
poteter
brokkoli
blomkål
sukkererter
avokado
sitron
persilledusker
kålrabi
I tillegg håper jeg dere kan hjelpe meg med å komme på andre typer grønnsaker enn det som står på lista mi. Vi skal begynne på et nytt og bedre liv som innebærer MYE mer og ulike grønnsaker enn vi pleier.
Vi har en varmepumpe i nærheten av kjøkkenet, kanskje ikke helt optimalt men det var nå kun der den fikk plass. Vil det ha noe å si for oppbevaring at det "blåses" litt varm luft i retning kjøkkenbenken?
Jeg har alle grønnsaker i kjøleskapet bortsett fra tomater.
Også har jeg ikke frukt i kjøleskapet. Mulig noe frukt kunne oppbevares mer optimalt litt kjøligere, men jeg synes det er så ubehagelig å spis kald frukt.
Jeg oppbevarer alle grønnsaker med unntak av tomater i kjøleskapet. Melloner, druer og sitronene bor også i kjøleskapet. Epler, pærer, bananer og slikt frukt ligger i fruktskål på kjøkkenbordet, de spises så raskt at de ikke blir dårlig av det.
Jeg putter alt utenom løk, tomater, hvitløk og banan i kjøleskap.
Jeg elsker dog å spise kald frukt.
Epler skal ikke ligge sammen med andre ting, pakk dem gjerne i plast siden de avgir gass som ødelegger/modner annen frukt.
Moden avokado kan du legge i kjøleskap for å bremse modningen, men ha på kjøkkenbenk hvis den er litt umoden.
Har skrevet inn lagringstemperaturen som anbefales. Vil tipse deg om å ta en titt på Opplysningskontoret for frukt og grønt. Inne på leksikonet finner du mye informasjon om de ulike typene frukt og grønnsaker, blant annet hvordan de bør oppbevares.
Løk/hvitløk/purre: Lagringstemperatur: 0 - 2°C
Agurk: Lagringstemperatur: 12°C
Tomat: Lagringskommentar: Modne tomater har kort holdbarhet. Ved oppbevaring under 8 °C taper tomater smak og aroma, og blir raskere bløte.
Gulrøtter: Lagringstemperatur:0 - 2°C
Poteter: Potet som er uvasket og ligger mørkt og kjølig har lang holdbarhet. Best lagring av potet er mellom 4 - 6 °C
Brokkoli: Lagringstemperatur:0 - 2°C
Blomkål: Lagringstemperatur:0 - 2°C
Sukkererter: Lagringstemperatur:0 - 2 °C
Avokado: Lagringstemperatur:10 - 15°C
Sitron: Lagringstemperatur: 12 - 14°C
Persille: Lagringstemperatur: 10°C i potte, 0 - 2°C avskåret
Kålrabi: Lagringstemperatur:0 - 2°C
Jepp, jeg har bare ført på temperaturen som sto der, ikke utfyllende kommentar. Derfor jeg tipser om å lese informasjonen om hvordan maten bør oppbevares. ;) Der står det også hva som ikke bør oppbevares sammen med andre matvarer.