Les sel, Ola
Ola, les sel
Sel i sola
Ole le
Ole lo
OSV...
Finnes det noe ok han kan lese selv? Han har ingen begrensninger i forhold til ord og ordlengder, men det bør jo være tilpasset en 6 åring i forhold til innhold, så han skjønner hva han har lest.
Må ta oss en tur på biblioteket en dag. :nemlig:
De leseløvebøkene har jeg litt blandede opplevelser med, men de fleste er jo ok.
Klassen hans hadde vært på biblioteket i går, og da var det meningen at Poden skulle finne en bok han kunne lese selv istedet for det der ole og sel-opplegget, men han hadde tydeligvis ikke fått noen veileding (Det var læreren som sa at de skulle finne egen bok til ham, altså), for han kom hjem med en tykk eventyrbok med bare tekst (og litt gammelmodig språk) og ingen bilder. Mulig han kan å lese altså, men slike bøker kan han ikke begynne å lese selv enda. :knegg:
Jeg synes nesten alle leseløvebøkene jeg har vært borti (jeg skummer en del) har vært dårlige. Unntaket er Unni Lindell sine bøker: "Rødt for kjærlighet". Alle Frans-bøkene har i allefall gitt meg grøssninger!
Min 7 åringer elsker Rampete Robin bøkene. Doktor Proktor bøkene, Flekkmonstret, Pulverheksa, Tonje Glimmerdal. NB! Det er ikke alle hun har lest helt selv. Jeg synes også at www.barnebokkritikk.no/ er en grei plass å lese litt om forskjellige bøker (jeg leser ikke der, men skjekker av og til opp bøker der som jeg har hørt om i andre sammenhenger)
Snuppa synes alle lettlest bøker er kjedelige. De er riktignok lettleste, men historiene er så kjedelige. Vi har lest noen, men det fenger liksom ikke.
Donald Junior har riktignok bare store bokstaver, men det er korte og enkle setninger, og er derfor greit å lese for en som akkurat har lært å lese.
Både jeg og mannen leste Tonje Glimmerdal i ferien (eldste leste den når hun var 8-9) og vi syntes begge det var en fantastisk bok. Kanskje hun hadde likt den? (Jeg ville ha vurdert den som lettlest, men lang)
Snuppa har ikke lest effektivt så lenge. Vi har de Unni Lindell-bøkene, men vi har ikke startet med dem enda. Det ser litt for overveldende ut foreløpig.
Foreløpig har lettlestbøkene som har vært lette nok handlet om hester og sjørøvere. Og det var visst ikke så kult.
Vi leser jo for henne i tillegg. Og da leser vi Doktor Proktor og Harry Potter, men det klarer hun definitivt ikke å lese selv på en stund enda.
Jeg husker at jeg leste Bobsey-barna da jeg var 8 år. Gjør man det i dag eller er det HELT avleggs?
Jeg har ei som er ett år eldre enn snuppa, og hun er ikke interessert i Unni Lindell bøkene på grunn av storyen. Jeg vil si de er for eldre barn (på grunn av historien). Yngste er veldig glad i å lese og liker godt tradisjonelle historier: Peter Pan, Trollmannen fra Oz etc Må være litt futt og fart i selve historien har jeg inntrykk av.
Får de ikke bøker som passer bedre til deres nivå? Eller skal jeg bare prise meg lykkelig over at skolen vår er en tiey-skole (Early Years)? Snuppas lesebøker er også for enkle, men de er veldig mye nærmere enn "Les sel, Ola".
Begge mine har måttet gjøre det. Jeg synes det er helt OK at de må lese det selv om de har lest bra begge to. Det har gått såpass fort unna at jeg ikke har opplevd det som problematisk.
Jeg har hørt - men er usikker på hvor? - at slike tekster er geniale for å oppdage dysleksi. Les sel er jo et palindrom (kan leses likt fremlengs og baklengs), noe som jeg mener enkelte dyslektikere kan gjøre? Samme dette med at de har to setninger med bare "så" og "se" som forskjellen. Ola sa gåsa. Ola så gåsa
Unni Lindell handler om kjærester og jeg tror de er veldig enkle om hun kan lese noenlunde. Ellers ville jeg kanskje gitt henne billedbøker hvis det blir overveldende og kjedelig med mye tekst. Vesla leste mye billedbøker rett etter at hun hadde lært å lese sammenhengende.
Prøv å gi henne Bobsey da vel. Det er jo bare å legge dem bort om de ikke fenger. Vesla liker godt Evi Bøgenæs og Damms barnebibliotek fra 50-tallet som jeg har gitt henne, mens andre ting fra jeg var liten blir lagt bort. Nå er jo hun litt eldre, men jeg vil si at hun leser det meste i alle sjangre og fra alle tidsepoker hvis det fenger henne.
Bobsey-barna var jo egentlig helt avleggs da jeg var barn også, så det er jo egentlig en interessant tidsreise å lese dem igjen. Jeg husker dem i hvert fall som ekstremt lettleste.
De er ekstremt dårlig skrevet, men jeg elsket dem da jeg var liten. Og mine hadde jeg arvet fra mamma så de var nok avleggs, ja. Uten at jeg syns det betyr noe hvis barna liker å lese dem.
Snuppa synes det er helt greit virker det som. Og det skjerper litt at hun må konsentrere seg, for de bytter jo litt ord som ligner hverandre. :nikker: Og hun har en tendens til å skal gjøre ting litt fort og gæli. ;)
Bøkene til Ole Lund Kirkegaard var vel de første "ordentlige" bøkene Poden likte å lese selv, tror jeg. Gummi-Tarzan og Otto er et neshorn og de der. De er veldig morsomme, og så har de enkelt språk og enkel handling uten å være dumme i det hele tatt, liksom. Og overhodet ikke moraliserende.
Godt tips, men de er på en måte "brukt opp" ved at vi leste dem for ungene for ganske kort tid siden. Andre forholdsvis lettleste bøker er hjertelig velkommen. Snuppa skal lese i 15 minutter hver dag, og har fått fullt frislipp av læreren til å lese hva hun vil så lenge hun har vært gjennom leseboka en gang (og det tar ca 1 minutt).
I leseboka pompen fikk med seg hjem var det maange sider av type:
Vil Liv...
Liv vil...
(insert flere navn og samme regle)
Siden etter:
Vil Liv se...
Liv vil se....
(insert flere navn)
Siden etter:
Vil Liv se sel
Liv vil se sel
(insert andre navn)
:himle:
Pompen syntes leseleksene var grusomt kjedelig.
Nå er det valgfritt da, med å lese i den boken.
Han får også ark i en annen bok, med ord læreren har laget. Han får både store og små bokstever. Noen av de får bare store bokstaver.
Vi har bladd oss frem til sidetall over 70 i hvertfall, før det var noe som faktisk fenget ppompen. Han leser to sider der, med relativt mye tekst, pluss arket i boken to ganger. Da har vi dekket ca 15 min om dagen.
Jeg merker stor forskjell på denne uken, kontra forrige uke bare.
Nå er det bare mengdetrening som står igjen. Og mer øving på noen av de små bokstavene.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.