Spinnoff fra tråden om ting som gjør hverdagen enklere.
Jeg ser at mange lovpriser det å ha budsjett. Jeg kan ikke se at det skal gjøre hverdagen min enklere. Det blir jo bare mer jobb, og jeg savner ikke økonomisk oversikt pr i dag.
Vi har to greie inntekter og en balansert livsstil når det kommer til pengeforbruk.
I pollen spør jeg bare om du har eller ikke har budsjett, men det er fullt lov å utdype i tråden hvorfor man velger som man gjør.
Ikke nå, men har planer om å ta en mnd hvor jeg skriver ned absolutt alt som blir kjøpt i dagligvare/kiosk/bensinstasjon, helt ned til den minste tyggispakke. Bare for å se hvor mye som går til ræl.
Vi har månedsbudsjetter hvor alt inn og alt ut (huslån, bhg, forsikringer, strøm, mat osv.) er skrevet på, med fordeling på hvem som betaler hva og hva vi sitter igjen med. Det vi sitter igjen med skal dekke klær og utstyr.
Det kan nok gi en aldri så liten vekker, ja. Jeg har tenkt at vi pr i dag har råd til det forbruket vi har, og at vi derfor ikke trenger å gi oss selv dårlig samvittighet.
Og på grunn av det er jeg aldri fri for penger. Jeg går aldri uten en krone de siste dagene før lønning. Der er alltid penger til både gaver, julegaver, klær og sparing. Alt på forskjellige kontoer. Jeg har 1000 kr i lommeboken ved starten på hver uke. Og det er det jeg har til rådighet den uka. Ferdig med det. Altså til mat, frisør, en lunsj på kafe.. sånne ting. Klær går fra en annen konto.
Vi bruker rundt 10000 mindre i måneden enn vi tjener, helt uten budsjett. Vi bare kjøper det vi trenger, og det som blir igjen går til sparing. Begge er sparsommelige av natur, så vi trenger ikke å bruke tid på å sette opp budsjett.
Ja, vi har det. Begynte da vi kjøpte leilighet og økonomien var trang og har fortsatt med det. Nå er økonomien litt trang igjen og da er det gull verdt å vite hva vi må bruke og hva vi kan spare hver måned.
Ja, selvfølgelig. (er jo økonom :knegg: ). Lagde for noen år siden og oppdateres ca årlig. Skjønner derfor ikke hvordan noen kan stemme siste alternativ.
Har ikke.
Har en god lønn, og handler ikke mat og husholdningsartikler over måte.
Har nok, nå når jeg er alene med de to yngste i huset, et veldig fornuftig pengebruk på mat.
Nei.
Men jeg tror jeg kan telle på en hånd hvor mange ganger vi har vært fullstendig tomme på lønnskonto før lønning de siste 15 årene.
Og det er utelukkende ved plutselige utgifter som bil på verksted = 16 000,- og sånt. Så jeg føler vi har grei kontroll uten budsjett egentlig.
Jeg vet ikke helt hva man legger i budsjett i denne forbindelse. Vi har ikke poster for klær og toalettsaker og reiser og sånn, men jeg har laget en ca. oversikt som er grunnlaget for hvor mye vi trekker til regningskontoen hver måned. Vi har fast månedlig trekk basert på samlede utgifter over året. Alle faste regninger og banklånet betales fra denne kontoen og resten er til disposisjon. Uventede regninger betales da fra pengene som er til disposisjon. Jeg synes ikke vi trenger mer oversikt enn dette, så da stemmer jeg vel nei, det ser jeg ikke hensikten med.
Vi har et husholdningsbudsjett, bruker Excel og der skriver inn alt som kommer og alt som går ut.
Men,det er kun for de største utgiftene,huslån,billån,strøm,barnehage etc.
Ja, det har vi. Vi har budsjett for det meste, det gir oss kontroll og det er lettere å planlegge. Vi har god økonomi, men jeg (det er jeg som vanligvis handler mat og husholdningsartikler) tror jeg lett kunne brukt det dobbelte av hva jeg gjør hvis jeg ikke var bevisst på priser underveis og totalsummen. Jeg vil ikke bruke opp så mye på mat, vil gjerne ha penger til gøyere ting i stedet. Vi er to voksne og fire barn (17-åringen spiser som en voksen. Minst!), har middagsgjester hver uke og arrangerer ofte større middager også.
I banken kan jeg lage kategorier der jeg legger inn det som brukes i den enkelte kategori (strøm, forikring, etc). Sånn ser jeg hva vi bruker på nødvendigheter i løpet av et år, og vi setter av en sum i måneden som skal dekke dette. Resten er til tull og fjas.
Vi har budsjett over de store tingene og et tak for hvor mye husholdningsutgifter og fjas kan komme på.
For oss er det avgjørende å ha full kontroll på økonomien. Vi sparer mange tusen i måneden som går til oppussing, og det ville vi ikke greid om det ikke var for streng budsjettering. Da hadde pengene forsvunnet helt av seg selv.
Vi har forresten budsjett for alt, ikke bare mat. Klær til barna og oss voksne, service på bilen, datepenger til oss voksne, selvsagt faste regninger og generell sparing, jul, gaver, frisør, familieferier, weekendreiser, konfirmasjon til storesøs, danseundervisningen til jentene, lommepenger til de to eldste osv. Det som er til overs, er til uforutsette regninger og til alt det andre som vi ikke hadde planlagt.
Det jeg ikke skjønner, er hvordan et budsjett kan hjelpe til å bruke mindre penger? Man spiser jo like mye uansett og er en bukse utslitt og man må ha en ny så er det jo bare sånn. Ryker vaskemaskinen må man ha ny. Fungerer ikke bilen, må man reparere den (eller klare seg uten om det er mulig).
Eller er det sånn at de fleste kjøper mange ting de ikke trenger og at et budsjett gjør at man lar være å kjøpe de tingene?
(Tror jeg kanskje bare er kjedelig fornuftig - så prøver å sette meg inn i andre måter å se på pengebruk på).
Vi har ikke budsjett. Vi burde sikkert ha hatt det, men ingen av oss orker å begynne å styre med det. Hadde økonomien vært på bærtur, måtte vi ha vurdert det, men nå går nå engang ting sin vante gang uten de helt store katastrofene.
Vi har ikke noe budsjett per nå. Ser ikke bort i fra at vi kan komme til å trenge det hvis vi kjøper større og dyrere bolig, men per i dag har vi ikke behov for det.
Tja, har vel ikke noe budsjett jeg følger slavisk, men satt opp et budsjett da jeg ble separert i sommer for å få en ordentlig oversikt over inntekter og utgifter. For at jeg skulle kunne beholde leiligheten da jeg ble alene var det nødvendig å ha oversikt over økonomien. Samtidig begynte jeg å ukeshandle mat, noe som hjelper meg å spare både tid og penger og har nok kuttet litt her og der på andre ting.
Nå føler jeg faktisk at jeg har det romsligere økonomisk enn vi hadde det før mannen (og inntekten hans) flyttet ut og mine boutgifter ble mye høyere, så om jeg ikke akkurat følger et budsjett har det å ha ordentlig oversikt over økonomien vært til stor hjelp. Jeg vet at jeg kan betale regningene mine og jeg VET hva jeg har å rutte med utenom.
Nei, men det hadde sikkert vært lurt, vi (jeg :sparke: )bruker mye penger på fjas. Men jeg har en mann som er flink til å spare, så det går greit. :struts:
Vi har en oversikt over regninger da. Med dato, omtrentlig beløp osv. Og vi har ulike bufferkontoer (bil-konto, hvitevare-konto, pusse-opp-konto) som vi setter penger på hver måned i tillegg til sparekontoen.
Nå har vi startet med Coop mastercard som vi bruker når vi handler inn mat. Og planen er å sette opp en egen konto det skal trekkes fra, så vi får bedre oversikt og kan lage et budsjett. Vi er stort sett flinke til å unngå småhandling og kasting av mat, men kunne sikkert spart mer på enkelte ting.
Har ikke. Men denne måneden har jeg startet 1-2 uker-handling og sparer på alt av kvitteringer for å se hva som faktisk går med til nødvendigheter. Jeg er jo ganske fersk alenemor i praksis, så det er litt ekstra viktig for meg å holde styr på utgiftene.
Hva menes med husholdningsbudsjett da? Vi har budsjett. Men det er ikke så veldig detaljert, det er mer hvor mye som går til lån, sparing, barnehager, antatt inntekt inn mm. Og at det legges inn hvis noe skal settes av til ferie etc. Så har vi en sum satt av til mat, en til klær og en til diverse. De tre postene er ganske interessante å holde øye med. Vi har ikke struktur nok i oss til å se sånt uten å få tallene ut i skjemaform.
Så har vi jevnlige møter for å se om vi når målene våre, og vi har et møte rundt nyttår hvor vi bestemmer oss for hva vi skal bruke penger på og ikke året etter. Og hvor mye vi må sette av til faste og mindre faste utgifter hver måned. Dette har faktisk fått oss fra å ha svært dårlig kontroll, men berge pga ok inntekt til å ha god kontroll over egen økonomi. Det er en fin ting for min psyke. :knegg:
Vi kjøper nok mer ting vi ikke trenger om vi ikke har budsjett, ja. Type mer impulshandling på klær/DVD/tegneserier/spill osv. Budsjett er bevisstgjøring. For oss er det også lurt å ha et tak på matbudsjettet, da er det lettere å spare litt på Rema. Spise billigere middager innimellom, bruke rester. Dessuten hjelper budsjettet oss til å sette av buffer til de "usynlige" utgiftene på hus, helse og bil. Vi setter av hver måned, så det ikke kommer som noe sjokk når det dukker opp sjeldnere regninger, som verksted eller årsavgift.
Om vi ikke hadde budsjett, hadde vi nok i større grad hatt følelsen av at vi kunne ta oss råd til det ene og det andre, og da hadde vi ikke greid å nå de langsiktige økonomiske målene våre.
Dette er et viktig poeng i denne sammenhengen :nemlig:
Da jeg var gift hadde og var i samme situasjon hadde vi en sånn grei oversikt, kjøpte stort sett det vi trengte og det gikk helt greit rundt lsm, bortsett fra noen få uenigheter.
Nå som jeg er alene - selv om jeg har grei økonomi, er totalbufferen per måned mye mindre og det gjør det jo mye viktigere å ha et budsjett som gjør at jeg er helt sikker på at det skal gå rundt. Denne måneden måtte jeg f.eks ha nye vinterdekk til 5800 fordi jeg punkterte i april og byttet rett til sommerdekk, i september røyk bremsene på bilen til 12500, så fikk jeg etpar parkeringsboter til 1200, jeg må kjøpe nytt dusjkabinett fordi det gamle røyk, advokaten skal plutselig ha 5-6000 for det har vært noe mikk med eksen, en avføringsprøve ift lillegutts mageproblemer som skal sendes til USA koster 4500, og logopedtime til lillegutt 900,- i uka i påvente av evt. vedtak om at HELFO dekker det osv.
Da vi var to var overskuddet per måned større, så da kunne vi tatt slike utgifter nærmest på lønnsoverskuddet alene. Eller hvertfall av bufferkontoen, som bygde seg greit opp. Som alenemamma med stort lån er det vanskelig å arbeide seg opp noen bufferkonto, og det er liksom noe ekstra nesten hver eneste måned... som spiser av de pengene som skulle blitt bufferkonto. Dessuten flyttet jeg rett før jul i fjor og relaterte utgifter og utgifter relatert til å ha ny bolig løper fortsatt. Selv om jeg har grei råd kan 1500,- ekstra ut en måned gjøre at jeg ikke har nok satt av til f.eks studielånet ift budsjettet måneden etterpå. Sparingen som går hver måned er hellig, så den rører jeg ikke uansett.
Så for meg har det blitt mye, mye viktigere med budsjett nå som konsekvensen av uforutsette utgifter er så mye større rent umiddelbart i tid. Men også langtidseffekten av å bruke mer penger enn jeg har budsjettert for en måned er viktig for meg. Selv om jeg har "grei inntekt og balansert livsstil når det gjelder pengeforbruk" jeg også.
Jeg har aldri hatt det. Hadde en tanke om at jeg må lage meg et når jeg nå er alene, men jeg ser at trenden fra tidligere i livet holder seg. Jeg går pent i pluss og legger meg opp penger. Så da surfer jeg videre på overslaget i hodet og sunn fornuft, for jeg orker ikke legge tid på det akkurat nå.
Nei, men vi har hatt det i perioder der vi har følt at vi ikke ante hva som rant ut og til hva, og da vi lurte om vi hadde råd til det ene eller det andre.
Vi pleier å ha budsjett, men hvor detaljert det er kommer an på økonomisk situasjon i den og den perioden. Da vi bodde i leilighet hadde vi svært god råd og budsjettet var ikke-eksisterende, det gikk helt greit rundt. Så kjøpte vi dyrt hus og gikk ned i lønn et par år, og da er det mer et cashflowproblem, at vi vet hva vi bruker penger på, og må prioritere hva som skal kjøpes fra måned til måned.
En utslitt bukse trenger absolutt ikke å medføre at man må kjøpe ny, (for å ta et av dine eksempler) om det er andre ting som må prioriteres den måneden.
Nå har vi økt lønna igjen og budsjetterer mindre detaljert igjen. Men om man har liten forskjell på hva som kommer inn og hva som går ut, så er et budsjett uvurderlig altså, synes jeg i hvert fall.
Budsjettet hjalp oss med å se om det var rom for fritt forbruk av caffe latte, dyr eller billig ferie, oppussingsoppstart eller en pause, raust shoppingbusjett eller snu bunken i skapet, osv.
Hm. Hos meg er alt relativt. Det hjelper å se hvor mye jeg bruker på ting og tang. Det er ofte slik når jeg kjøper noe nytt at jeg evt kunne ha forskjøvet det til neste måned hvis jeg har brukt for mye så langt i måneden. Og hvis jeg forskyver på et følt behov, hender det til og med at behovet blir borte. For eksempel ved at været endrer seg eller jeg finner noe etter de to store som kan brukes. "Trenger" er relativt. Og hvis poden for eksempel virkelig trenger nye sko og det er lite penger, kan det medføre at det ikke er rom for fullt så bra mat i helgene resten av måneden. Så jo, det hjelper meg å følge med. Men det er ikke så veldig detaljert dette budsjettet vårt. Vi har nok også begge i oss å kunne bli ufornuftige og miste oversikten hvis vi ikke følger godt nok med.
Svarte akkurat i den andre tråden fordi jeg også reagerte på at så mange hadde budsjett, og nei- vi har ikke. Jeg er ingen tallperson, og ville mest sannsynlig begynt å gråte hvis noen plasserte et regneark foran meg :innrømmer: men har noenlunde kontroll på hva som går inn og ut og så setter vi av litt penger hver månded slik at vi har litt å ta av hvis en krise skulle oppstå.
Ja, vi har et budsjett som viser hva som skal settes av til variable utgifter, og hvem som betaler hva, og sparer hva.
Mannen har en konto som vi har hvert vårt kort til, og dette er mat/husholdningskonto, dvs vi kjøper alt av mat, dopapir, vaskemidler osv på den + at vi kan betale med denne om vi spiser ute også (ikke viss vi gjør det veldig mye). Veldig kjekt!
Så har vi det sånn at vi begge sitter igjen med hvert vårt fribeløp, og her legger vi oss ikke borti hva det brukes til. Og trenger en av oss noe mer så ordner vi det, men det har heldigvis ikke vært nødvendig det siste året.
Det er her jeg føler at vi har noe å vinne på et budsjett. For å si det slik, det har aldri blitt kjøpt en bukse her fordi en annen var utslitt. Klær, bortsett fra kanskje ull, blir ikke utslitt hos oss. Til det har vi for mye. Dessuten, det er pinlig å si det, aner jeg ofte ikke hva ting koster i matbutikken, vi kjøper det vi lyster, og mer til. Noe sier meg at utgifter til dill og dall blir ganske mye. Et blad til mor, en aktivitetsbok til barna, en film, osv osv. Jeg blir rett og slett litt kvalm over hvor mye penger vi bruker til husholdning og en bevisstgjøring på dette vil gjøre det lettere å kutte ut sløsingen. Trur eg.
Ja. Hvis vi har lite penger en måned fordi vi har brukt for mye på andre ting, så går jeg ikke til frisøren akkurat da. Er det ekstra trangt, så trenger jeg jo ikke kjøpe den parmesanen heller.
Da må du i tillegg til budsjettet først kjøre et regnskap og DET er skummelt det!!! Jeg la inn et helt år i utgifter og klassifiserte det i forskjellige bolker og fikk litt sånn hakeslepp over hvor pengene egentlig går. Men når jeg da lagdre budsjett var det mye greiere å budsjettere med at det faktisk er sånn (veldig store matutgifter) og da slippe å gå over hver eneste mnd og med dårlig samvittighet og evt. på bekostning av noe annet på toppen av det hele lsm.
Det er nettopp det jeg har tenkt til. Et regnskap over hvor alle pengene går, ned til hver minste lille ting. Gjorde det en gang i "ungdommen" og fikk sjokk. :knegg:
Vi er ikke så gode på skriftlig budsjett. Men diskuterer og har mål for de ulike utgiftene. Mat får ikke være større enn x.xxx,- da ser vi på hva vi kjøper.
Vi fører regnskap for mat, reiseutgifter, strøm og fyring, forsikringer, oppussing og barn. Nå jobber jeg med å føre 2011 postene for fyring og oppvarming til 2012 budsjett. Bare for at vi skal ha en pekepinn om de store utgiftsmånedene. Fyrngsoljen kostet over 9,50 pr liter i år. Selv om vi ikke setter av penger i dag, så kan det være lurt. Vi venter at fyrings utgiftene øker når vi tar i bruk hele kjelleren.
Vi har ikke budsjett og har det vel ganske greit økonomisk selvom jeg går ned ganske mye i lønn nå som jeg er i perm. Vi setter inn en ganske stor andel av lønna vår på en felleskonto hver måned og på denne er det 5-10' i pluss hver måned. Disse pengene bruker vi til ekstra nedbetaling på lån.
Ellers er jeg nok også litt gjerrig av natur. Går heller tørst enn å handle på bensinstasjon f.eks... Bruker langt mindre enn de 1000,- husfruen nevner i uka i hverfall. At mannen kjøper kaffe hver dag gjorde også pittelitt vondt, men har innsett at vi har råd og at det får være måte på hvor kjip jeg skal være. Har regnet ut hva det koster for han da.
Mat, vin og reiser er jeg ikke gjerrig på da, det er jo viktig. :)
Vi har ikke husholdningsbudsjett. Begge har høy inntekt og vi kan derfor stort sett handle det vi har lyst på av mat. Vi ukeshandler på REMA, baker alt av brød og knekkebrød selv og til daglig har vi en ganske nøktern meny (med unntak av frukt og grønt der vi kjøper mye og akkurat det vi har lyst på). Ofte småhandler vi på nærbutikken i tillegg etter jobb, og det er en uting. Da kommer det ofte med flere matvarer enn planlagt. Hadde vi planlagt ukeshandlingene litt bedre, hadde vi nok spart ganske mye.
En helt annen sak er at det sikkert hadde vært lurt med husholdningsbudsjett. Å føre regnskap over hva man virkelig bruker på de forskjellige postene hadde sannsynligvis medført et alvorlig sjokk for vår del. En bevisstgjøring på dette hadde kanskje medført mer kritisk handling. Jeg skrev ned hvert øre jeg brukte i studietiden (i alle fall de første årene), og det gikk til slutt sport i å bruke minst mulig. Jeg hadde mye igjen av studielånet på slutten av studieåret tiltross for at jeg ikke brukte noe av det jeg tjente på feriejobber.
Hvorfor vi ikke har budsjett? Vi er ikke nødt, og da bruker jeg ikke tid på det i en allerede supertravel hverdag. Hadde jeg derimot hatt en privatøkonomi som var sårbar for uforutsette utgifter slik at lavt forbruk hjalp meg i hverdagen, hadde jeg nok prioritert det.
Ja, det har vi. Vi har alltid hatt budsjett i forhold til faste utgifter, og vi har alltid hatt fullstendig felles økonomi. Uansett om vi har hatt god inntekt, eller dårlig. Inntekten har variert kraftig siden den gang vi flyttet sammen, fortsatt ikke tørre bak øra, med militæret, studier og den slags i vente. Vi har en felles regningskonto med to bankkort, en felles forbrukskonto med to bankkort, samt en konto i nettbanken som vi kaller "Husholdningspenger" uten bankkort.
Vi har alltid hatt budsjett for absolutt alle faste utgifter gjennom året (som revideres etterhvert som årsavgifter går opp, forsikringer går ned, abonnementer sies opp osv.) og som deles opp i snittutgift per måned. Om vi får fjørti regninger i januar spiller det liten rolle, utgiftene er lagt inn.
Det har variert litt hvordan vi ordner oss, etter hvem som tjener minst/mest, og hvor og når pengene kommer inn. Slik vi har det nå går alle mine inntekter inn på regningskontoen, og alle mannens inntekter til kontoen vi kaller "Husholdningspenger". Med husholdningspenger menes alt som ikke er faste utgifter. Hver onsdag tar vi ut en fast sum fra kontoen "Husholdningspenger" og setter over på vår felles forbrukskonto som vi har hvert vårt bankkort til. Vi vil derfor aldri ha en uke i måneden hvor vi blir stående uten penger. Vi skal i teorien ha et lite overskudd i måneden, men ofte blir disse pengene tatt hvis det er behov for dyrere ting som vinterdresser/vintersko osv, for ukesbudsjettet ryker ved større investeringer. Blir det noe til overs blir de stående på regningskontoen, eller satt over som nedbetaling til flexilånet.
Hvis en av buksene mine blir utslitt, trenger jeg virkelig å kjøpe en ny altså. For jeg har bare akkurat så mange at det går rundt. Men det er sikkert der vi er forskjellige. Jeg kjøper så godt som aldri klær uten at jeg virkelig trenger dem, det samme gjelder til ungene. Mat kan vi nok kutte litt på om vi absolutt må, men ikke mye. Ligger på rundt 1000 kr i uka og kaster sjelden eller aldri mat.
Vi kjøper den maten vi trenger, betaler regninger ved forfall og har ikke noe behov for å stramme inn.
Jeg føler på meg at om jeg skulle hatt et budsjett å følge med på (og "konkurrere mot" )hadde det skapt unødvendig stress hos meg.
For å si det sånn - budsjettene våre ser helt annerledes ut nå enn da vi førte første gang. Jeg måtte bare ta inn over meg at det gikk mer penger til endel ting enn jeg trodde. Og forklaringen på hvorfor matbudsjettet aldri holdt ble rimelig åpenbar.
Jeg ser at jeg sparer mer penger når jeg har godt regnskap og budsjett - det er et viktig element som for meg veier tyngre enn at jeg synes det er skikkelig drittalt å jobbe med. Jeg haaaater å sitte med regnskapet :mumle:
Det, og at det ikke er så mye slækk i utgangspunktet.
Bare mentalt i den forstand at vi vet hvor mye som brukes hver måned (vi overfører hver måned penger til lånekonto og regningskonto fra egne lønnskonti). En andel settes av til måneder med ekstra hlye regninger.
Som tidligere økonomisk analfabet har budsjett/fordelingsnøkkel spilt en vesentlig rolle på veien mot en bedre økonomi. Både i forhold til å rydde opp, men også fordi det virker som om jeg har mer på alle områder når jeg gjør det sånn. Jeg har vært blakk, og jeg har også trodd at jeg var det. Siden jeg hater å føle meg blakk, er det kjekt å ikke ha det slik unødvendig. Nå som ting er mye mer på stell enn det var og jeg strengt tatt ikke MÅ gjøre slikt for å overleve, vil jeg ikke slutte. Like lite som jeg ville takket nei til en real lønnsøkning. For det er jo i realiteten det budsjett/fordelingsnøkkel gjør.
Det morsomste er når jeg skal gå gjennom og justere budsjettet av en eller annen grunn og "oppdager" penger. I det siste har vi slanket matbudsjettet betraktelig og fy søren så mye annet morsomt man kan gjøre med de pengene. Det handler jo ikke om å ikke unne seg noe. Det handler om å finne ut hva man egentlig vil og så øke sjansen for at man får det.
Jeg har selvsagt budsjett.
Det hjelper mg til å holde oversikt over alle penger ut og inn. Jeg har store regninger som kommer årlig, disse må det settes av penger til underveis. Så måker slippe å huske hvilke måneder det er strømregning, årsavgift, forsikring, at fotballskole betales i mai, og alle andre regninger som kommer i løpet av året. Når alle utgiftene dermed er på plass i regnearket setter jeg inn inntektene. Så periodiserer jeg slik at jeg vet at januar og april er måneder det skal spares i til sluket i september, for eksempel.
Før var dette essensielt, jeg hadde ikke tusen kroner på et år engang i slækk. Nå har det blitt en vane. Og forsiden har så god oversikt vet jeg også når vi kan unne oss noe ekstra eller ikke.
Jeg har ikke poster for mat, drikke, dopapir og sånt da. Det går inn under forbruk. Men kleskjøp, frisør, bilgreier, sparing og det meste annet står der.
Vi har ikke budsjett eller regnskap. Men vi lever relativt sparsommelig og har ikke gått tom for penger siden vi begynte å jobbe etter studietiden. Så ser ikke behovet for budsjett. Vi setter inn en fast sum på regningskontoen hver måned og så betaler vi det meste derfra. Mat og klær handler vi fra hver våre kontoer. Det som blir til overs bruker vi på å betale ekstra ned på lånet vårt.
Vet ikke helt hva som menes med "husholdningsbudsjett"? Har derfor ikke stemt.
Vi har et beudjsett på faste årlige utgifter, som viser sånn ca hva vi betaler i regninger i løpet av et år. Det rundes litt opp, deles på 12, deretter på 2 - og er det vi begge trekker månedtlig til regningskontoen.
Kjempefint, forsikringsmåned og behov for nye dekk er aldri noe sjokk her i huset. Fordi det meste er rundet opp henter vi 1-2 ganger noen tusen over til sparekontoen. Kjøpte nylig ny bolig - kjekt å da vite på 2 sekunder hva vi trenger å sette av til utgifter og hva vi da har råd til mht lån.
Bortsett fra det har vi ikke noe budsjett. Har litt felles og litt separat økonomi.
Svarte ja og synes det er veldig praktisk. Elsker Excel!
Jeg har et hovedbudsjett hvor alle store regninger blir fordelt mnd for mnd. Så har jeg et ark for månedlig forbruk hvor jeg fører alt som går inn og ut. Tilsist har jeg et ark hvor jeg detaljfører innimellom 8ikke for hver mnd). Det er fort gjort når man først har fått rutine på det, en vanlig dag her i huset genererer alt fra 1-5 kvitteringer, og når jeg setter meg ved PC'n på kvelden er det fort gjort å plotte inn tallene der de hører hjemme. Jeg får aldri noen overraskelser i forhold til uventede regninger som dumper inn på dårlige tidspunkt el.l. annet enn om bilen streiker eller tannlegen vil ha et stort beløp plutselig, men det velter ikke lasset, for til slike situasjoner har jeg jo bufferkontoen.
Og om noen nå ble veldig nysgjerrig på mitt regneark så kan de få det på forespørsel. :D :humre:
Jeg har ikke budsjett, har ikke hatt behov for det. Men ser jo likevel at det sikkert kunne vært greit, for det er helt sikkert noen steder jeg kunne spart enda mer enn det jeg allerede gjør.
Nei, har ikke budsjett i den forstand at vi setter opp i excel osv, det hadde uansett vært meg som måtte gjøre det og jeg velger å ikke lage meg mer jobb.;)
Men vi gjør det sånn at når begge får lønn så setter vi begge inn en sum på regningskonto, det som vi har igjen på brukskontoene våre er våre penger, men det som står på regningskonto blir brukt til regninger ( :p ) og mat. Regningene blir trukket stort sett ved lønningsdag, sånn at en ser ganske greitt hvor mye penger som står igjen.
Nå har det vært litt handling av vintersko til eldstedatter, samt klær til begge barna, så jeg ser at vi må holde litt igjen nå. Men vi var i Sverige og handlet i går, så vi har litt mat i frysen så vi sulter ikke.:D
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.