Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

300 av Frank Miller og Lynn Varley, 1998

#1

Benmurphy sa for siden:

Selv om filmatiseringen av denne skuffet stort, tok jeg boken ut av hyllen i går, og det er jeg glad for at jeg gjorde. Den er fortsatt et mesterverk.

Den gir en mytologisert fremstilling av slaget ved Thermopylae, der kong Leonidas av Sparta og en styrke på 300 (og noen andre grekere) forsvarte Hellas mot en invaderende Perserhær på flere tusen i år 480 før Kristus. Boken er i stor grad tro mot samtidshistorikerne, og passer godt inn i Frank Millers tegneserieunivers, som i stor grad omhandler menn med overmenneskelig styrke og evner. Enkelte mener, nok med rette, at flere av Millers verk tipper over mot det voldsforherligende og facistiske, men det ser jeg uansett på som mindre problematisk i denne typen historisk drama enn i mer samtidsorienterte verk (som f.eks Batman: The Dark Night Returns, 1987). Og med et så sterkt grafisk uttrykk som dette får boken uansett min uforbeholdene anbefaling.

Denne boken er et glimrende sted begynne for å se hva moderne (siste 25 år) amerikansk tegneseriekunst kan oppvise. Komposisjonen og strek er impresjonistisk. Frank Millers illustrasjoner er skarpe og tydelige og Lynn Varleys akvarellfarger gir dem enorm dybde og stemning. Fortellerteksten og replikkene er korte og konsise, og egner seg ikke særlig godt til høytlesning (noe filmen demonstrerte til fulle), men som bakgrunn for bildene bidrar den godt til stemningen i boken.

300 belønner ikke hurtiglesing. Les sakte. Se på illustrasjonene og fargene. Det anbefales å ta seg like god tid på sidene med bare ét bilde og lite eller ingen tekst som på sidene der det i utgangspunktet skjer mer.

Jeg kjøpte denne da den kom. To ganger. Først i de opprinnelige fem heftene, noe jeg vanligivs ikke gjør, men jeg hadde liten tro på at denne ville se bra ut i "trade paberback" (samleutgave av tegneseriehefter), men den så faktisk enda bedre ut i bok, fordi den har et bredt format som gjengir alle oppslagene enda bedre enn heftene. Boken kan kjøpes fra amazon.com og amazon.co.uk. Den er nok å få hos norske tegneserieforhandlere også, f.eks Outland i Oslo eller Trondheim. Den fins også på norsk, f.eks fra Haugen Bok, men jeg vet ikke hvor god oversettelsen er.

Ben "Will fight in the shade" Murphy


#2

Esme sa for siden:

Fantastisk bok. Veldig synd at filmen ikke klarer å følge opp sånn som Sin City gjorde.


#3

Skilpadda sa for siden:

Det ble veldig tydelig etter å ha sett filmen at teksten, som fungerer så bra når man veksler mellom å lese den og å studere bildene, blir veldig mye mer påtrengende og pompøs når den serveres av en voice-over samtidig som man ser bildene på film. Interessant illustrasjon(!) av at det ikke er så rett-frem som man kanskje kunne innbille seg å overføre en historie fra grafisk roman til film.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.