Noen som vet om det er kommunen er pålagt å ha et helsesøstertilbud i barne- og ungdomsskolen? Altså en helsesøster som er på skolen en gang i uka eller hver 14. dag eller noe sånt og som ungene kan gå og snakke med.
Vi har hatt et slikt tilbud på vår skole, det er veldig populært men skal nå legges ned. Jeg trodde alle skoler skulle ha et slikt tilbud...? :gruble:
Det er store forskjeller på helsesøstertilbudet i norske skoler.
Mange elever er fortvilet over det dårlige tilbudet om helsesøstre på norske skoler. Her har vi hentet frem litt fra lovverket som kan være nyttig når man kjemper for helsetilbudet på skolen.
Helsestasjons- og skolehelsetjenesten (kommunehelsetjenesteloven) er en lovpålagt oppgave for kommunene.
Forskriften slår fast at kommunen skal tilby helsestasjons- og skolehelsetjeneste til barn og ungdom 0-20 år. Kommunen skal sørge for å ha tilgang på nødvendig personell for de oppgavene de skal utføre og ha en hensiktsmessig arbeidsfordeling mellom disse.
Helsestasjons- og skolehelsetjenestens tilbud til barn og ungdom skal omfatte:
helseundersøkelser og rådgivning med oppfølging og henvisning ved behov
psykososialt arbeid
opplysningsvirksomhet og veiledning individuelt og i gruppehjemmebesøk/oppsøkende virksomhet
samarbeid med skole om tiltak som fremmer godt psykososialt og fysisk lærings- og arbeidsmiljø
bistand og undervisning i gruppe, klasse og på foreldremøter i den utstrekning skolen ønsker det
samarbeid om habilitering av barn og unge med spesielle behov, herunder kronisk syke og funksjonshemmede
informasjon om og tilbud om Barnevaksinasjonsprogrammet.
Intensjonen med helsesøstertilbudet
Men også andre steder er intensjonen med helsetilbudet i skolen beskrevet I stortingsmeldingen 'Nasjonal strategi for å utjevne sosiale helseforskjeller' (nr. 20 2006-2007 fra helse- og omsorgsdepartementet) kommer det frem at:
" Skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom er lavterskeltilbud i barn og unges eget miljø. Gjennom tilknytningen til skolen har skolehelsetjenesten potensial til å nå barn og unge i alle sosiale grupper."
"Skolehelsetjenestens kontaktflate mot alle barn er spesielt verdifull i arbeidet for å redusere sosiale helseforskjeller."
I kunnskapsdepartementets stortingsmelding 'Og ingen stod igjen' (nr. 16 2006-2007) står det blant annet:
"En god skolehelsetjeneste krever at tjenesten må være der når elevene, lærerne og skoleledelsen ser at behovet melder seg. Kapasiteten innenfor tjenesten er i dag svært lav og varierer betydelig mellom kommunene".
"Fordi skolehelsetjenesten har en kontaktflate mot alle barn i skolen, har tjenesten en mulighet til å fange opp barn og unge med problemer på et tidlig stadium."
"En velfungerende skolehelsetjenes er viktig både for at læreren skal få virke i sin rolle som fagperson og for at det øvrige kommunale hjelpeapparatet skal kunne fungere tilfredsstillende".
Les mer på Helsedirektoratet sine temasider om Helsestasjon- og skolehelsetjeneste. Her finnes mye informasjon om lovverket.
[RIGHT]Oppdatert: 06.04.2010 14:09[/RIGHT]
Det var for ikke så lenge siden en artikkel om dette i Aftenposten Aften. Det viste seg å være enorm forskjell mellom skolene bare i Oslo. Det ble satt opp en oversikt over antall elever pr helsesøster. Skolen vår havnet nesten øverst på lista. De har helsesøster på skolen 4 av 5 dager i uka, men så er det også en veldig stor skole (ca 550 elever). Andre skoler hadde et par timer annenhver uke.
Så jeg tror ikke at det finnes noe tall på hvor mye/lite de skal ha.
Skolen til ungene mine, en stor 1-10-skole med over 700 elever, har to helsesøstre; en for barnetrinnet som har 100 % stilling på skolen og en for ungdomsskolen (ikke sikker på om hun er der 100 %). I tillegg har Utekontakten egne kontorlokaler sammen med helsesøstrene. Jeg trodde i min naivitet at dette var vanlig, men skjønner at vi er heldige.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.