Det finnes eggerstatning i pulverform, f.eks No eggs. Jeg har ikke allverdens erfaring, men de gangene jeg har brukt det så har det nå funket greit nok. Det er forklart på pakken hvordan man bruker det.
Melk/fløte til sauser og bakverk
Jeg bruker havrefløte i sauser, supper og gryter. Den fra Oatly er best.
Når jeg baker bruker jeg hipp som happ av havremelk og rismelk. Mora mi påstår både boller og kjøttkaker blir best med rismelk.
Youghurt
Det finnes soyayoghurt. Jeg har aldri prøvd, siden de hos meg som ikke tåler melk heller ikke tåler soya. I Sverige selger de havreyoghurt, det elsker mine melkeallergikere.
Rømme/kesam (både til dip/dressing og til suser og gryter
Jeg lurer på om det ikke finnes soyaprodukter som kan funke her, men det vet jeg ikke noe om. Jeg bruker som sagt havrefløte i supper og gryter, og har vel egentlig ikke prøvd erstatte rømme og kesam.
Kremfløte Det finnes havrefløte som har "vispet" konsistens. Oatly har forresten en havrevaniljesaus som er veldig god.
På helsekosten får du pulver som du kan bruke til å erstatte egg. Helsekosten og en del velutstyrte matforetninger har godt utvalg av div soyaprodukter som erstatter melk/yoghurt/rømme osv. Når det gjelder drikke-"melk" har mannen min landet på at han foretrekker Rice Dream med kalsium. Havrefløte synes jeg fungerer godt i sauser og sånn, mens Odense Erlet skal kunne piskes på samme måten som kremfløte (har ikke prøvd, men det sies å fungere greit).
Selv om det finnes mange erstatninger ble jeg aldri helt fornøyd med erstatningskostholdet. I det perioden vi spiste melkefritt forsøkte vi derfor hovedsaklig å spise mat som var naturlig melkefri. F.eks bruker de jo overhode ikke melkeprodukter i kinamat, så jeg lette en del etter kinesiske oppskrifter. Samme med sauser og sånn, lagde heller mye sjy-sauser jevnet med maisenna, tomatsauser osv i stede for å lage klassiske fløtebaserte sauser med erstatningsprodukter. Om det er barn som skal spise maten blir det kanskje noe annet, noen ganger vil de jo spise akkurat det samme som alle andre, så da får man etterligne så godt man kan.
Det vi aldri fant noen akseptabel erstatning for var ost. Han spiser ikke ost på brød, men vi bruker en del pizza, og den ble rett og slett ikke god med noen av erstatningene spør du meg. Veganer-ost er rett og slett kjipe greier. Vi er heldig vis tilbake til et kosthold som ikke er melkefritt, men bare sterkt melkeredusert, så da går revet ost på pizza bra igjen.
Nå har jeg overhodet ikke noe medisinsk bakgrunn, men jeg har lest at melkeprotein- og soyaproteinallergi er nært beslektet, og at mange melkeallergikere etter lengre tid med soyaerstatninger utvikler soyaallergi? Og at det fra enkelte allergileger anbefales at melkeallergikere er forsiktige med soyainntaket? :vetikke:
Forresten har Kinsarvik.no veldig godt utvalg i erstatningsprodukter, så da kan man surfe litt rundt der for å få oversikt over hva som finnes før man drar ut på leting (om man ikke bor i nærheten av en av deres butikker da). De har jo også nettbutikk, men det er ikke alt som egner seg for post-pakke, og det blir jo lett dyrt med porto.
I de fleste kaker kan man bruke bakepulver, natron e.l. som hevemiddel. Sukkerbrød og pai er av de få tingene jeg ikke får til hverken med eller uten eggerstatning. Eneste som virker for meg der, er egg.
Vi har ikke hatt egg i huset på over 12 år, og det funker helt greit.
Det meste kan lages uten egg.
Jeg har en del oppskrifter på bloggen, hvis du trenger ideer.
Når det gjelder melkeprodukter har jeg ingen erfaring.
Vi fikk ikke det, men det er greit å være litt obs da.
Ellers så brukte vi som smør blå soft - som er melkefritt. Vi brukte rismelk som drikke, og i risengrynsgrøt. I sauser var det havrefløte som var best syns vi. Erstatning for rømme ga vi opp, fant ikke noe som var godt nok.
Når det gjelder egg fant vi vel ut at i de oppskrifter der det var lite egg (1 egg) så kunne vi enten kutte ut egg, eller vi brukte litt eggerstatter. I pannekaker og vafler brukte jeg 1 ss potetmel i en liten oppskrift istedet for egg. I kaker der egg er en stor del av oppskriften er det beste rett og slett å finne en annen type mat, for det er ikke mulig å få det bra. Fyll til pai feks. - vi sluttet med quiche-paier (hvor eggestand er en stor andel), og begynte med paier fylt med andre ting uten egg istedet.