Er det fler enn jeg som har lært at man skal skylde tallerkner, bestikk etc. i kaldt eller lunkent vann før man vasker opp? Og ikke skylde i varmt vann. Jeg hadde besøk av noen i går som hjalp meg etter middag med å rydde av, og som ville skylle i glovarmt vann. Det var ikke det at jeg ble hysterisk og ikke lot personen få lov og gjøre det, hjelp er alltid velkommen, men jeg sa at jeg hadde lært at man skulle skylde i kaldt. Men så klarte jeg ikke å forklare hvorfor det var så viktig. Mener det var at proteinene blir sittende "fast" hvis man bruker varmt vann, og i proteinene koser bakteriene seg. Men har ikke klart å finne noe sted hvor min påstand blir bekreftet, bortsett fra i en heimkunnskapsbok fra 1968. Den slags har vel alle i bokhyllen. :knegg:
Så dette kan jo være gammel lærdom som ikke er gjeldende lenger eller hva?
Jeg lærte i Heimkunnskapen at man etter å ha vasket ting i varmt vann skulle skylle de i kaldt vann. Samme med kjøkkenkluter, vaske med varmt vann og skylle i varmt først, så kaldt, før de henges opp. Hadde noe med bakterier å gjøre.
Ja, fett løser selv best med varmt vann, så det må jo ofte varmt vann til også. Men det med proteinene som setter seg fast hvis man først skylder i varmt er kanskje bare vas. Jeg gjør det samme med kjøkkenklutene som du nevner kokosbolle. Da blir de ikke så lett sure, og det er vel bakterier som gjør kluten sur.
Takker for svar. :-)
Nå fant jeg en side med tips til oppvasken, og der står det angående å skylle i lunkent vann, at proteinrester og melk stivner i varmt vann og er vanskeligere å få bort. Som Tallulah sa. www.klikk.no/bolig/bonytt/article549156.ece
Nå kan jeg ihvertfall svare for meg neste gang. ;-)
Men det med mel og melk og sånt har jo bare med hva som setter seg fast - utenpå.... Ingenting med hva som er igjen på serviset etter vask. De fleste oppvaskmaskiner og -vaskemidler er såpass effektive i dag at de tar det meste. Evnt. får man bare kjøre ting to ganger. Syns det blir litt i overkant hysterisk jeg å dirigere hvordan andre voksne mennesker skal skylle/ikke skylle etter middag. Da hadde hvertfall ikke jeg giddi å hjelpe å rydde etter middagen ass :fnise:
Nei da, jeg dirigerte ikke hvordan han skulle skylle. Jeg liker å få hjelp, selv om andre gjør ting på en annen måte enn meg. :nikker: Man kan jo snakke om ting man står å holder på med uten å dirigere, eller være hysterisk? Han tok seg ikke nær av det ihvertfall og skyllet gladelig videre i varmt vann, og det var helt i orden for meg. Men jeg ble lurende på om det jeg hadde lært bare var tull, og det var kanskje ikke bare tull, men så alt for viktig ser det jo heller ikke ut til å være. ;)
Proteiner stivner ved ca 40-45 grader og kan brenne seg fast om du skyller med varmt vann.
Men vanlige oppvaskmaskiner har det ikke så mye å si, men feks ved vask av melkeledninger osv der man ikke kan komme til å vaske mekanisk (med kost) så er det veldig viktig å skylle godt med lunkent vann slik at ikke stivnede proteiner gir grobrunn for bakterier og belegg.
Ja, ser at det ikke var helt gal lærdom jeg har fått, når det gjelder å bli kvitt proteiner. Men det er klart det ikke er så nøye når man setter ting i oppvaskmaskin. Det jeg er veldig nøye på å skylle før jeg setter i oppvaskmaskin er bestikk og tallerkner med eggerester. Har opplevd å få teskje med eggerester på! :eek: Det er ekkelt!!! Men nå er vår vaskemaskin sikkert fra 95 eller deromkring, så det kan jo ha noe med saken å gjøre.
Angående å peke på andres feil, så er jeg enig i at det er meget irritererende. Så når man sier den slags som at "jeg skyller i kaldt vann jeg", så er det viktig at man vet at adressaten skjønner at det ikke ligger kritikk bak. :nikker:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.