Jeg refererte dette til min mann for en tid tilbake, men han glemte det og kom hjem med elgkarbonader til middag i dag. Det er, etter hva jeg har forstått, ikke resultat av en stor studie, dette. Likevel tenker jeg at vi ikke vil ta noen risiko og unngå elgkjøtt inntil det er utredet nærmere (mnja, vi orket riktignok ingen ny butikkrunde, så karbonadene ble servert i dag).
Jeg er litt nysgjerrig på hva dere andre gjør. Serverer dere elgkjøtt som før eller unngår dere det?
Vi har spist mye elgkjøtt det siste året, for det meste elgkjøttdeig. Jeg var ikke klar over dette før nå, men vi har ikke tatt noen diskusjon på det hjemme. Og jeg har en mann som er veldig opptatt av slike ting. Bør vel tenke mer på det da. :gruble:
Vi spiser elgkjøtt hele tiden, og er kjent med det som kommer fram i artikkelen over. Dette har vi diskutert her hjemme, og sammen med andre som også jakter / spiser mye elg. Kort fortalt, så fortsetter vi å spise elg.
studien viser at gjennonsnittet er for høyt, men det sier ikke noe om det kjøttet vi har i fryseren
med eget skutt / eget partert kjøtt har man en viss kontrollmulighet - man må være flinke til å skjære bort kjøttet som ligger rundt skuddstedet (mest bly der)
undersøkelsen sier ikke noe om opptak av bly fra elgkjøtt, men bare hva som er i kjøttet
Vi ser ingen grunn til å ikke spise elgkjøtt all den tid vi selv parterer elgen. En noe flåsete kommentar jeg har hørt er "undersøkelsen er bestilt av en produsent av ammunisjon uten bly". :knegg:
Vi spiser masse elgkjøtt og har i skrivende stund fryseren full. Elgjakta er vel overstått. :humre:
Har aldri hørt om dette før jeg. Her parteres elgen av jegerene selv, og sendes så til slakter for oppmaling av kjøttdeig.
Jeg er ikke nevneverdig bekymret kjenner jeg.
Vi parterer og maler kjøttet selv. Det vi har gjort er å skjære bort godt rundt skuddsåret (dette får ikke engang hunden). Dessuten fordeler vi kjøttet fra en halv elg på tre familier. I den ene familien er de to personer over seksti, i de to andre familiene er vi kvinner i fruktbar alder og barn. Derfor har de eldste sagt seg villig til å ta kjøttet som er nærmest skuddstedet, mens det blir mer lår-kjøtt og kjøtt fra ryggraden på oss andre.
En enkelt middag i ny og ne ville jeg overhode ikke bekymret meg om, men når man fyller fryseren med elgkjøtt på høsten synes jeg det er fornuftig å ta sine forholdsregler.
Bly er vel en miljøgift som hoper seg opp over tid, og ikke noe man blir akutt dårlig av, sånn innen visse grenser.
Så det blir en del av et totalbilde: Hvor mye vilt spiser man? Hadde man barneseng med blymaling som barn? Er man vokst opp i by/nær bilvei før det ble vanlig med blyfri bensin?
Blant annet dette står i artikkelen Fadese linket til:
"- Ett stort måltid i året med kjøttdeig med den høyeste blyverdien vi fant i vår studie, eller ett måltid i uka med kjøttdeig med den gjennomsnittlige blyverdien, tilsvarer et blyinntak som er om lag tre ganger høyere enn EFSAs estimerte risikable nivå for barn, forteller han. Det viser seg at det i verste fall skal svært lite til før vi får i oss helseskadelige mengder bly fra slikt kjøtt – dette gjelder særlig barn og gravide."
Og:
"En jeger som maler kjøttdeigen selv, vil kunne ha en viss kontroll over hvilke deler som brukes i kjøttdeigen og kunne begrense blyeksponering – spesielt til barn og kvinner i fertil alder. Dette gjelder ikke for personer som kjøper kjøttdeig eller ferdige elgkarbonader i butikken. Her kan vi være heldige eller uheldige. Er vi uheldige, kan vi risikere å servere en porsjon kjøtt til barna våre som inneholder mer bly enn det årlige inntaket som er vist å føre til skader."
"Prøvene er samlet inn fra forskjellige jegere rundt i Norge og fra matbutikker i Osloområdet."
Jeg er gravid, bor i Oslo området, har lite barn og har spist elg. Så ja, jeg likte det dårlig. :nemlig:
Vi spiser ikke elgkjøtt ofte, da, men noen måltider blir det. For min del er jeg ferdig med barneproduksjon og bryr meg ikke særlig for egen del. Men jeg vil ikke at barna skal spise det før vi vet mer om det.
Vi spiser endel elgkjøtt, og jeg ble litt tankefull da jeg leste om dette tidligere i år. Jeg vet ikke helt hvordan vi skal håndtere det, men kommer nok til å velge annet kjøtt i hovedsak fremover. Dumt, for jeg ser på viltkjøtt som miljøvennlig kjøtt.
Vi spiser elg innimellom, men ungene er ikke akkurat fans, så det er ikke mye de får i seg. Jeg tenker det går greit. Jeg skal ikke lage flere barn, så jeg er ikke så bekymret for meg selv heller.
Vi spiser elg såpass sjelden, så jeg er ikke nevneverdig bekymret over dette. Den elgen vi spiser er skutt og partert av familie, og de fjerner alltid kjøttet rundt skuddstedet.
Jeg var ikke klar over dette, men vi spiser minimalt med elgkjøtt, så jeg er ikke veldig bekymret. Vi var på middag hos broren min på søndag og da serverte han elg. Ungene spiste minimalt, så jeg tror ikke jeg trenger å bekymre meg. Det blir nok lenge til neste gang det står elg på menyen uansett :)
Vi spiser stort sett bare elgkjøtt foruten kylling og litt gris til grilling på sommeren. Mannen leste det der også og han sjekket med jegeren som skyter vår elg og det var ikke noe bly der. Jeg har også hørt at det ikke er lov med blykuler, stemmer det?
Blyammunisjon er etter sigende mest effektiv, og jegerne foretrekker det derfor fordi det gir mindre sjanse for skadeskutte dyr. Men en av grunnene til at den er effektiv er at den sprer seg mye i dyret, og dermed gir det små spor av bly i større deler av dyret.
Blyhaggel er forbudt ved småviltjakt (men enkelte bunkret vel opp før det ble forbudt, så det brukes nok en del fortsatt), både med tanke på kjøttkvalitet og med tanke på haggelrester i naturen. Man kan jo ikke akkurat skjære bort like mye rundt skuddstede på ei rype som man gjør på en elg, da er det jo ingenting igjen.
Før om årene har jeg ikke tenkt på denne problemstillingen, så motvillig som jeg er til å sløse med mat har jeg ofte tatt med kjøtt ganske nært skuddstedet. Tipper flere har gjort det samme, og at det er årsaken til noen av de høyeste bly-funnene. Vil dessuten tro at spredningen av bly blir større dersom skuddet treffer bein. Ved årets elg sjekket jeg nøye og fant ut at dette ikke var tilfelle.
Hørte om dette i bryllup i sommer, i fjor spiste vi endel kalv-elgkjøtt kjøpt fra jeger - Vetle også men vi hadde nok endel av middagene da han var hos pappan sin. Men jeg visste ikke om problemet heller - skal lese det nå.
I år har vi foreløpig ikke fått kjøtt, vet ikke om vi gjør det heller...
Svin burde man ikke spise pga urinsyre, rødt kjøtt pga ditt, og det andre pga datt... vanskelig med mat altså :P
Lureste er vel å variere så mye som mulig, vi prøver å holde oss til mye magert kjøtt som kylling, men blir helt klart mye kjøttdeig også - og masse fisk som man også må være forsiktig med...
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.