Jeg skal lage middag til ca 20-25 personer (10 barn, resten voksne) om to uker. Lillesøster har delvis valgt menyen, kjøttboller. Jeg tenkte lage svenske kjøttboller med krydder, som vi pleier å ha til jul.
Kan jeg steke de helgen før, fryse ner og bare varme i ovnen før middagen? Eller smaker kjøttboller bedre nystekte (som i: steke dem dagen før og ikke fryse ned, men varme opp i ovnen etter en natt i kjøleskapet)? :gruble:
Hvor mye kjøttboller trenger jeg? Oppskriften er på 1 kg kjøttdeig og 1 kg medisterdeig, hvis jeg husker riktig og den gir et stekebrett fullt av kjøttboller. Dobbel dose? Trippel? Hvor mange spiser man per person, sånn ca? :hmm:
Tenkte ha aioli, sallat, hjembakt brød, oliven og evt pastasalat eller til og med spagetti i tillegg. Eller fløtegratinerte poteter? Vet ikke helt. :undrer: Forslag?
Er det "svensk" størrelse spiser man jo endel. Kanskje man kan ta utgangspunkt i kjøttporsjoner ellers? 200 g for voksne og halvparten for barn? Til så mange gjester bør man gå for mest mulig på forhånd og/ eller som passer seg selv.
Kjøttboller kan gjerne fryses og varmes. Pastasalat er sikkert godt, og kan lages klar på forhånd. Spaghetti må lages mens man står der, selv foretrekker jeg mat som gjør at vertinna er minst mulig på kjøkkenet, eller hvor det ikke gjør noe om man går til og fra.
Fløtegratinerte kan lages klar - og blir best! Hvis man forbereder dagen før: kok potetene i melk/ fløteblandingen ( hvitløk el. Whatever du bruker) dagen før, og la stå og trekke over natta ( avkjøles osv. På vanlig hygienemessig måte.) på selve dagen has i langpanna med ost på og varmes godt gjennom til osten blir gyllen. Slik todagersbaking brukte de på en restaurant jeg jobbet på, de hadde byens beste. Potetene trekker virkelig godsakene til seg.
Ellers er en god potetstappe også digg blant store og små, gjerne med nyrørt tyttebær, da.... Vi bruker også svensk grønnpeppersaus i pose :rødme:
Du har rett om det med spagettien. Selv om den tar kortest tid å lage og kanskje hadde gledet lillesøster mest, binder den meg litt på kjøkkenet. Det kan hende jeg kanskje burde å for fløtegratinerte (for med vanlige kokte poteter blir jeg jo også bundet på kjøkkenet). Men da trenger jeg ovnen både til de fløtegratinerte og til å varme kjøttbollene... :hmm:
Jeg tror at jeg går for å lage kjøttbollene allerede denne helgen da, og bare fryse ned. :nikker:
Hva slags brød passer til? Kommer jeg unna med foccaccia eller burde jeg satse på noe annet? Brødet kan jeg bake på morgenen før de kommer.
Jeg tror jeg ville gått for pastasalat og godt brød som tilbehør. Det kan du jo trygt gjøre klar på forhånd. Eventuelt kan du koke noe pasta til barna, det e rjo fort gjort.
Hvis du bruker noen slags saus kan kjøttbollene varmes i kjele eller en diger panne( sautepanne) på komfyren ( en kjøttkake-, fløte- eller tomatisert saus). Litt avhengig av om du må ta allergihensyn el.l.
Ellers syns jeg ikke alt må være helt varmt til en slik buffe. Hvis bollene varmes først, kan man ta ut brettet, dekke med alufolie og ha håndklær over for å holde på varmen mens man steker potetene. Da burde de være lunkne ved servering, og det ville jeg syns holdt. Så kan potetene ( evt. En saus, om du vil) være varmt.
Sånn gjør vi ofte når vi serverer roastbiff, tynne, kalde skiver roastbiff, mens brokkoli, saus og fløtegratinerte Poteter er varmt.
gnuri, det er fra en kokebok som heter 8 potte': Mat fra venner til venner.
Jeg har laget disse kjøttbollene i mange år, til jul setter jeg i litt ekstra krydder. Oppskriften heter for øvrig Svenske kjøttboller med krydder:
1 kg kjøttdeig
1 kg medisterfarse
1 loff (skjær bort skorper og riv innhold på et rivjern)
2 egg
finhakket bladpersille
2 chilipepper, finhakket
2 hvitløksbåter
salt og pepper
Bland alt sammen i en bolle. Lag små kjøttboller og stek dem i en stekepanne så de får en gyllen skorpe. Gjennomstek dem i langpanne i ovn på 225 grader i en halvtime.
Ja, jeg tror også det. Jeg får ordne litt mer kjøttdeig imorgen og steke fler imorgenkveld. :nikker: Det er ubehagelig hvis man må gå å sjekke om det er nok hele tiden. Selv om mora mi sa at hun lover å bare ta tre. :knegg:
:klemmer: Tusen takk for oppskriften. Skal definitivt prøves!
Jeg er enig i at du bør lage litt flere- det er jo litt kjipt om det blir for lite.....
-og de ser så gode ut, at det er det jo stor fare for ;)
Høres godt ut! :) Men det må ha vært litt av en jobb å steke så mange! Et tips jeg har lært av Fakse er å steke kjøttbollene i ovn. Jeg steker dem på 200 grader i 20 minutter. Funker som en kule. Dette gjør jeg både med kjøttboller som skal i saus etterpå og tapaskjøttboller.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.