Det går veldig fint an. Erstatt smør eller margarin med melkefritt smør. Soft blå er både soya- og melkefritt. I stedet for melk bruker du havremelk. Lasagne er litt tricky pga osten, men fiskegrateng går i hvert fall fint.
Det vet jeg ikke sikkert, jeg ville sjekket med legen. Dersom det er melkeprotein barnet ditt reagerer på er det vel ganske vanlig at soya også kan gi reaksjoner, såvidt jeg har skjønt. Jeg ville unngått store mengder soya i hvert fall, og heller brukt havre- og risprodukter - fortrinnsvis havre som er mer næringsrikt. Hvis dere er i Sverige noen gang får en kjøp havreyoghurt der som er veldig god.
Ja, det finnes en havrevariant fra GoGreen som er veldig god. Den er tjukk når du tar den ut av kartongen, men skal vispes likevel for å få riktig konsistens.
Generelt vil jeg si at: Havremelk passer til hvit saus, pannekaker, vafler, bakverk Rismelk passer til å ha på frokostblanding, kan også fint brukes i pannekaker, vafler og bakst. Godt å drikke, men altså ikke så næringsrikt Havrefløte passer i sauser der du ellers ville brukt fløte Kokosmelk passer i en del sauser, og kan også brukes til grøt.
Melk- og eggeallergi på minstemann her så har noen års erfaring... Bruker soyamelk og soyafløte til bakverk, havremelk og -fløte til sauser og jevning. Her funker soyamelk også fint men prøver å ikke bruke for mye av det til gutta. Til frokostblandinger og sånt er det kun rismelk sm duger for minstemann :nikker:
Havre- og soyamelk tykner i sauser som vanlig melk, rismelk oppfører seg helt annerledes. Blir tynnere dess lengre den står.
Vi er "bare" laktoseintolerante, og kan spise vanlig gulost, f.eks. For pisking av fløte vet jeg flere sverger til Erlet, et ganske dyrt produkt som fås kjøpt på helsekost. Mener det er Odense marsipanfabrikk som produserer den !?!?!?!? Den er dyr fordi den selges i litersfotpakning. Jeg har hørt den kan fryses, men har ikke prøvd selv.
Rismelk synes jeg egner seg dårlig til matlaging fordi den er tynn og helt fettfri, så den svir seg lett. Til matlaging bruker vi soyafløte, men bruker da endel vann i væskemengden. Soyafløte gjør at det man lager tykner veldig lett. Lager også ovnsretter med f.eks. En pose grønnsaker og skiver med fisk og slår en boks soyafløte over ( 2.5 dl) - med evt det man vil ha av smakstilsetninger - det syns vi blir bra.
Spennende tråd, vi er ikke allergiske men sønnen min var det som liten... Jeg kunne ikke lage mat da så vi spiste bare ikke den slags men nå synes jeg det er gøy å kunne variere med diverse produkter.
Desverre ikke laget uten melk på fiskegrateng eller lasagne enda, man kan lage raw lasagne med nøttekrem, men det blir nok ganske så langt fra orginalen
Havredrikk/havremelk er veldig viktig å riste godt, hvis ikke ligger alt igjen i bunn av kartongen. Guttunge foretrekker oatley eller ica sin solhavre (de er helt like).