Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Melkefrie alternativer - hvilke er best til hva?

#1

Input sa for siden:

Hvordan lager jeg f.eks. hvit saus? Går det i det hele tatt an? (Jeg blir fortvilet av tanken på å aldri mer spise fiskegrateng eller lasagne.)

Er det slik at ettåringen ikke skal ha soya?

Finnes det noen erstatning for fløtekrem?


#2

ingling sa for siden:

Det går veldig fint an. Erstatt smør eller margarin med melkefritt smør. Soft blå er både soya- og melkefritt. I stedet for melk bruker du havremelk. Lasagne er litt tricky pga osten, men fiskegrateng går i hvert fall fint.

Det vet jeg ikke sikkert, jeg ville sjekket med legen. Dersom det er melkeprotein barnet ditt reagerer på er det vel ganske vanlig at soya også kan gi reaksjoner, såvidt jeg har skjønt. Jeg ville unngått store mengder soya i hvert fall, og heller brukt havre- og risprodukter - fortrinnsvis havre som er mer næringsrikt. Hvis dere er i Sverige noen gang får en kjøp havreyoghurt der som er veldig god.

Ja, det finnes en havrevariant fra GoGreen som er veldig god. Den er tjukk når du tar den ut av kartongen, men skal vispes likevel for å få riktig konsistens.

Generelt vil jeg si at:
Havremelk passer til hvit saus, pannekaker, vafler, bakverk
Rismelk passer til å ha på frokostblanding, kan også fint brukes i pannekaker, vafler og bakst. Godt å drikke, men altså ikke så næringsrikt
Havrefløte passer i sauser der du ellers ville brukt fløte
Kokosmelk passer i en del sauser, og kan også brukes til grøt.


#3

Hot Lips sa for siden:

Følger med her! Takk for info, ingling. :blomst:


#4

lilium3 sa for siden:

Melk- og eggeallergi på minstemann her så har noen års erfaring... Bruker soyamelk og soyafløte til bakverk, havremelk og -fløte til sauser og jevning. Her funker soyamelk også fint men prøver å ikke bruke for mye av det til gutta. Til frokostblandinger og sånt er det kun rismelk sm duger for minstemann :nikker:

Havre- og soyamelk tykner i sauser som vanlig melk, rismelk oppfører seg helt annerledes. Blir tynnere dess lengre den står.

Lykke til :)


#5

Charlie sa for siden:

Vi er "bare" laktoseintolerante, og kan spise vanlig gulost, f.eks. For pisking av fløte vet jeg flere sverger til Erlet, et ganske dyrt produkt som fås kjøpt på helsekost. Mener det er Odense marsipanfabrikk som produserer den !?!?!?!? Den er dyr fordi den selges i litersfotpakning. Jeg har hørt den kan fryses, men har ikke prøvd selv.

Rismelk synes jeg egner seg dårlig til matlaging fordi den er tynn og helt fettfri, så den svir seg lett. Til matlaging bruker vi soyafløte, men bruker da endel vann i væskemengden. Soyafløte gjør at det man lager tykner veldig lett. Lager også ovnsretter med f.eks. En pose grønnsaker og skiver med fisk og slår en boks soyafløte over ( 2.5 dl) - med evt det man vil ha av smakstilsetninger - det syns vi blir bra.



#7

celebelen sa for siden:

Til baking kan man også erstatte melken med f.eks. juice. Appelsinjuice er knallgodt til sjokolademuffins o.l.


#8

Nip sa for siden:

Spennende tråd, vi er ikke allergiske men sønnen min var det som liten... Jeg kunne ikke lage mat da så vi spiste bare ikke den slags men nå synes jeg det er gøy å kunne variere med diverse produkter.

Her er litt oppskrifter uten melk, er sikkert flere i bloggen også og kommer flere:
ninabakke.blogspot.com/search/label/uten%20melk

Desverre ikke laget uten melk på fiskegrateng eller lasagne enda, man kan lage raw lasagne med nøttekrem, men det blir nok ganske så langt fra orginalen


#9

trøtt sa for siden:

Vi bruker havrevarianter til det aller meste og det fungerer veldig bra.


#10

Luftslottet sa for siden:

Vi bruker også havre til det meste, men jeg syns personlig at havrefløten må krydres en del før den smaker brukbart.

Om en stund kan dere jo prøve laktosefritt og se hvordan det går. Da har du både melk, fløte, rømme og yoghurt naturell. :stor fan:


#11

Input sa for siden:

Havremelk altså. Vi har noe fra Oatly som heter Havredrikk, det er kanskje noe annet? Ungen drikker det til frokost, men det er da veldig tynt?

Takk for gode tips! :)


#12

ingling sa for siden:

Det er det samme, ja. Den er ikke veldig tynn hvis du rister kartongen. Omtrent som vanlig melk, vel. :)


#13

trøtt sa for siden:

Havredrikk/havremelk er veldig viktig å riste godt, hvis ikke ligger alt igjen i bunn av kartongen. Guttunge foretrekker oatley eller ica sin solhavre (de er helt like).


#14

Input sa for siden:

Aha. Jeg hadde ikke ristet ordentlig, heldigvis har jeg bare gitt ham én gang. Mannen hadde fått med seg at den må ristes skikkelig. :flau:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.