Nessie sa for siden:
Hva er favoritten når det kommer til "småkaker" til jul da??
Ja, vi har hatt tråd tidligere, men må ha en ny i år :nemlig:
Kom gjerne med oppskrifter på din favoritt. Jeg er klar for noe nytt.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Et forum for å diskutere praktiske forberedelser knyttet til jubileer, bryllup, konfirmasjon, bar mitzva, ramadan, dåp og navnefest, mm.
Nessie sa for siden:
Hva er favoritten når det kommer til "småkaker" til jul da??
Ja, vi har hatt tråd tidligere, men må ha en ny i år :nemlig:
Kom gjerne med oppskrifter på din favoritt. Jeg er klar for noe nytt.
Nessie sa for siden:
Min favoritt er disse :hjerter:
SARAH BERNHARD
250 gr. malte mandler,
3 1/2 dl. melis,
3 eggehviter
Fyll:
200 gr. smør
3 dl. melis
3 eggeplommer
1 pl. revet sjokolade (kan nok bruke et par ts kaka også)
Glasur:
2 pl. sjokolade,
2 ss. smeltet delfiafett
Pisk eggehviter stive. Tilsett melis og mandler. Legg på brett med teskje.
Stek i ca 5-10 min på 180 grader.
Rør smør og melis hvitt. Tilsett egg og sjokolade. Ha dette på bunnene som er stekt og avkjølt.
Sett det kaldt en stund, til kremen er stiv.
Dypp de så i glasuren.
(lånt bilde)En litt annen oppskrift.
Filifjonka sa for siden:
Jeg liker cookies, "verdens dyreste" fra Neuman Marcus. Den oppskriften er virkelig god, og jeg har eksperimentert litt med forskjellige typer nøtter og sjokolade. Tror jeg har lagt den ut her før, ellers fins den på nett forskjellige steder.
I år tenkte jeg å prøve meg på franske makroner.
Selma sa for siden:
Jeg skal prøve meg på Sarah Bernard i år. Det har jeg aldri laget før
Min favoritt er brune pinner (colakaker). Enkle, men farlig gode!
Meissa sa for siden:
Jeg prøvde meg på de Neuman marcus cookiesene i fjor og de var gode, men jeg synes ikke de var verdt alt strevet. Mye styr med å male havre og masse andre greier. Maryland cookies er kjempegodt og mye enklere å bake. Synes jeg da.
Ellers er brune pinner et "must", gode pepperkaker og kokkosmakroner.
Favoritten hele året er KRUMKAKER! Ingen over, ingen ved siden. :D
Nessie sa for siden:
Oppskrifter folkens!! :vilha:
Meissa sa for siden:
I forfjord hadde jeg dilla på sandnøtter og prøvde haugevis med oppskrifter for å finne den beste. Det var tider det. Alle kakeboksene i hele huset var fulle av sandnøtter, da var det bare å huske hvilke som var gode og hvilke som ikke var fullt så gode. :fnise:
Hannamoren sa for siden:
Jeg laget Sarah Bernhard i fjor, og de forsvant fort. Og disse er gode:
allrecipes.com/Recipe/chewy-chocolate-chip-oatmeal-cookies/detail.aspx
rine sa for siden:
Sarah Bernhard er gode. Og så liker jeg kokosmakroner, men ikke for harde. Og ikke for myke. Hjemmelagde smultringer er også godt. :nam: Har ikke oppskrifter da, for det eneste jeg lager er pepperkaker. Fra boks. :knegg:
Meissa sa for siden:
Kokosmakroner
4 eggehviter
200 g kokos
200 sukker
Bland alt i en tykkbunnet kjele. Varm opp til deigen er seig, ikke koke, ca 10 min.
Sett på bakepapirkledt stekebrett og stek ved 200 oC i 10-12 min, på midterste rille.
Veldig enkle og supergode!
Oppskriften jeg bruker til å bake brune pinner har jeg funnet på Det søte liv. Disse kakene er fantastiske! Vi baker alltid flere porsjoner og i flere omganger gjennom hele desember.
Sandnøtter:
250 gr smør
250 gr sukker
1 egg
1/2 ts vaniljesukker
ca 300gr potetmel
ca 200 gr hvetemel
2ts bakepulver
Smør og sukker røres lyst og luftig. Tilsett litt mel, halvpisket egg og resten av melet sammen med babepulver. Deigen skal få hvile i kjøleskapet en liten stund. Trill deigen ut i små kuler og trykk flat med gaffel.
Stekes på 200gr i forvarmet ovn på miderste rille. Til de er svakt gyllengule.
mina sa for siden:
Min absoutte favoritt er klassikeren Goro!
Og så vil jeg i all beskjedenhet si at jeg lager veldig gode smultringer.
Kolakaker er også veldig godt!
millact sa for siden:
Sandkaker og serinakaker. Berlinerkranser er også veldig godt, men det har jeg aldri bakt selv.
Bloppy sa for siden:
Ubestridt favoritt er kromkaker! Jeg baker ikke, bare spiser. :knegg:
Jeg lager en form for Sara Bernard da. Med ferdig kransekakedeig og sjokolade smørkrem inni. De er fantastisk gode. :nam:
Kula sa for siden:
Fattigmann og goro er de beste julekakene jeg vet. Litt knøl å lage, men egentlig litt trivelig også.
Sandnøtter er også enkelt og godt.
Lizzie sa for siden:
Pepperkakene med min oldemors svenske oppskrift er supergode. Ellers liker jeg kransekake. Stort mer spiser jeg ikke av småkaker, egentlig.
Fakse sa for siden:
Deler du den pepperkakeoppskriften eller? Jeg er på evig jakt etter den beste pepperkakeoppskriften, og har foreløpig ikke funnet noe jeg er fornøyd med.
Fakse sa for siden:
Jeg er barnslig glad i skikkelig gode peppekaker (derav oppskrift-tigging) og kakemenn. Også har jeg en oppskrift på pinner med sukker og kanel fra min mors oppskriftsblad fra søttitallet som det rett og slett ikke blir jul uten.
Zip sa for siden:
Har så lyst å bake Goro. Skulle i fjor men da fant ikke mamma igjen støpselet til Goro jernet. Må få henne til å lete nå. :)
Ellers baker jeg alltid brune pinner, krumkaker og sandnøtter.
Niobe sa for siden:
Sarah Bernhard, vepsebol med masse mørk kokesjokolade i, og risboller.
Palmen sa for siden:
Av de jeg lager selv liker jeg best serinakaker, brune pinner og berlinerkranser. Av de jeg kjøper (men skulle ønske jeg kunne lage!) er kransekake favoritten.
Fløyel sa for siden:
Biscotti :nam:
60 gr skåldede mandler
60 gr hasselnøtter
60 gr pistasjenøtter
100 gr hakket mørk sjokolade
150 gr meierismør
230 gr sukker
380 gr hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
raspet skall fra 2 appelsiner
3 egg
Eggehvite til pensling.
Rist nøttene i stekeovn (ca 10 minutter 200 grader) Bland smør, sukker med appelsinskall og sjokolade. Tilsett eggene og bland. Rør så i de ristede nøttene. La deigen ligge 30 min i kjøleskap. Rull den så i pølser på 3 cm/diameter. Legges på bakepapir, 2 pølser pr bakebrett (god plass i mellom). Pensle pølsene med eggehvite og stekes på 180 grader midt i ovnen, etter 40 minutter tas de ut av ovnen, så kuttes pølsene i 1 cm tykke skiver på skrå med en brødkniv. Legg skivene tilbake på stekebrettet med snittsidene ned og stek videre i 10 minutter.
:nam: Disse baker jeg dobbelt porsjon av for disse forsvinner fort.
Irma sa for siden:
Vi baker sjeldent noe særlig mer enn pepperkaker. :sparke: I år skal vi iallefall bake denne kaken:
Svenskene har skjønt det, altså. Det er da minst like godt med pepperkake-kake, som pepperkaker! :nam: Hvis noen har oppskrift på en hjemmelaget variant av denne, så er det bare å rope ut.
Christa sa for siden:
Mine colakaker er en klar favoritt her hjemme. Og krumkakene til svigermor er veldig gode!
Irma sa for siden:
Tusen takk, Fnatten!
Christa sa for siden:
Mammaen min baker myk pepperkake fra bunn. Kan godt spørre henne etter oppskrift hvis du vil.
Irma sa for siden:
Gjerne! Så kan du jo dele den her i tråden.
Christa sa for siden:
Den er grei!
Sure Eplet sa for siden:
www.sorex.no/juleglede/html/pepperkakehus__oppskrift_pa_pe.html
Vi har brukt denne oppskriften til både hus og kaker i fjor og året før. Det blir lyse, seige pepperkaker. Stor oppskrift også :hyper:
Pingis sa for siden:
Vi skal i hvert fall ha pepperkaker, kakemenn, kolakaker, biscotti og kransekakestenger. :nam:
GinaK sa for siden:
Kokosmakroner og havreflarn. Og en eller annen form for Cookies med sjokoladebiter.
I år skal jeg lage karameller. Det står en oppskrift i det siste BoNytt som jeg skal prøve.
Oppskrifter kommer i kveld.
Tallulah sa for siden:
Min absolutte favoritt er berlinerkranser, også sånne runde med syltetøy i midten. Hva heter de?
Selma sa for siden:
Denne tråden bør ikke leses en halvtime før lunsj :sulten:
Nessie sa for siden:
Oppskrifter! :skuffet:
Che sa for siden:
Bountykuler
[LEFT]50 g smør
1/2 dl sirup
1/2 dl melis
2 dl kremfløte
200 g kokosmasse[/LEFT]
[LEFT]200 g Kokesjokolade eller Melkesjokolade
Jeg brukte en blanding av begge deler[/LEFT]
[LEFT]Bland alt unntatt kokosmassen i en kasserolle
og la det koke på svak (!) varme i et par minutter
eller ti til blandingen blir hvit og seig [/LEFT]
[LEFT]Ta så kasserollen vekk fra platen[/LEFT]
[LEFT]Tilsett så kokosmassen og bland godt[/LEFT]
[LEFT]Avkjøl blandingen i kjøleskapet[/LEFT]
[LEFT]Trill deretter ut små kuler og legg de på bakepapir
og inn til avkjøling igjen i minst en time [/LEFT]
[LEFT]Smelt sjokoladen og vend de avkjølte
kulene godt i sjokoladen[/LEFT]
[LEFT]Så settes de inn til avkjøling igjen i kjøleskapet
og blir klar for å nytes![/LEFT]
[LEFT]Oppbevares kaldt
[color=#000000][/color]
Ellers er Sarah Bernard og Verdens dyreste kaker favoritt...
Her er den, verdens dyreste cookie-oppskrift. Den opprinnelige og autentiske oppskriften på Neiman-Marcus'dyrebare cookies lyder slik:
[/LEFT]
2 cups butter
4 cups flower
2 ts soda
2 cups sugar
5 cups blended oatmeal
24 oz. chocolate chips
2 cups brown sugar
1 ts salt
18 oz. Hershey Bar (grated)
4 eggs
2 ts baking powder
3 cups chopped nuts (your choice)
2 ts vanilla
[LEFT]Dette skal rekke til 112 cookies. Det er mye! Vi har tillattoss å halvere oppskriften samtidig som vi oversatte den, omregnet den til norske mål og satte opp ingrediensene i den rekkefølge de skal bakes. [/LEFT]
200 g smør (egentlig 216 gram)
2,4 dl sukker
2,4 dl brunt sukker
2 egg
2 ts vaniljesukker (i stedet for 1 ts flytende og mer konsentrert vanilje som vi ikke bruker i Norge)
1/2 ts salt
1 ts bakepulver
1 ts natron
4,8 dl hvetemel
6 dl havregryn som skal finmales i «blender» eller matmølle,til havremel
270 g mørk kokesjokolade (det nærmeste vi kommer Hershey Bar)
3,6 dl hasselnøtter (eller andre nøtter)
360 g sjokolade-chips eller 3 pakker sjokoladedråper fra Freia
[LEFT]Skjær smøret i biter og ha det i en bakebolle som settes i varmt vann for å gjøre det mykt. Rør smør og begge sukkertyper til jevn masse. Tilsett eggene og vaniljepulver. Bland salt, bakepulver og natron i melet og ha det i sammen med havregrynene som er malt til mel. Rør til jevn masse, gjerne med mixer, det er lettest. Riv sjokoladen, eller brekk den smått og ha den i matmølla sammen med nøttene og kjør det nokså fint. Bland det inn i massen sammen med sjokoladedråpene (etter egen smak holder det lenge med to pakker sjokoladedråper). Massen er nå tykk og «fet». Form små baller, spiseskjestore, og sett dem på bakepapir på stekeplate med nok rom til at de får sige ut over. Det skal bli bortimot 60 cookies, eller nøyaktig 56, for at kakene er «riktige» i følge oppskriften til Neiman-Marcus.
Kakene stekes midt i ovnen på 190 grader i 10 minutter. La hele papiret skli forsiktig over på kakeristen. På dette stadiet er de aldeles myke og går lett i stykker hvis man prøver å løsne dem. Avkjølt er de harde og sprø som andre småkaker, men fremdeles myke og konfektlignende inni.
Sistnevnte kopiert fra Kokosbolles tråd fra typ 08 eller så.[/LEFT]
Røverdatter sa for siden:
I de verdens-dyreste-cookiene; kan man ta bort nøttene tro? Eller må man erstatte dem med noe annet?
Filifjonka sa for siden:
Du kan bare ta bort nøttene. Jeg pleier å ta av en del av deigen før jeg tilsetter nøtter, og ha en egen boks med nøttefrie. Funker helt fint! :)
Røverdatter sa for siden:
OK. Men er de helt gjennomstekte? Eller kan eggene være litt rå siden kakene er myke inni?
Filifjonka sa for siden:
Jeg tror nok ikke de kan regnes som helt gjennomstekte før de er tørre, men her er jeg usikker. Hvis du steker dem lenger så vil de selvfølgelig ble tørrere og hardere og ikke like deilige og seige ... Gutten min tåler dem med den steketiden som er i oppskriften, men hans eggallergi har jo gått fra å være veldig kraftig til å være muligens helt borte. Det eneste jeg ikke har tatt sjansen på ennå er f.eks. fromasj og iskaker med mye egg som ikke er varmebehandlet.
Lavender sa for siden:
Nøtte og Amaretto biscotti, disse er enkle og har mye nøtter.
2,5 dl hvetemel
1,5 dl sukker
1 ts bakepulver
100 gr valnøtter
100 gr mandler
1/2 ts kanel
1/2 ts kardemomme
2 egg
2 ss Amaretto eller annen likør, blir mest annet. Fant ikke Amaretto på Italiensk tax free engang.
Jeg hakker nøttene med kniv, liker de litt grove. Blander det tørre, lager grop til egg og likør. Trykker deigen til en pølse inni plastfolie med hvetemel på, dette er klissete. Stek deigen som pølse på 180 gr i 30 min. Avkjøl litt før den skjæres i 1 cm tykke skiver. Det blir et brett skiver som stekes på 140 grader i ti min på hver side.
Hvite julemenn til barna
100 gr smør
75 gr sukker
1 1/2 dl lettrømme
100 gr potetmel
1 1/2 ts hornsalt
200 gr hvetemel
Rør smør og sukker hvitt. Tilsett rømme og potetmel. Bland hornsalt inn i deigen og elt det inn. Settes i kjøleskap 20 til 30 min. Kjevle deigen 4 mm tykk. Stikk ut figurer som stekes midt i ovnen på 200 gr i ca 5 min. Vi dekorerer med rosa melis. Jentene fant disse i en kakeboks flere mnd etter jul, mmm.... kjempegode!
Pepperkaker med futt, blanding av flere oppskrifter fordi jeg liker deig av kokt sirup og sukker og masse krydder.
1 1/2 dl sirup
1 1/2 dl brunt sukker
1 1/2 dl kremfløte
3 ts kanel
2 ts kardemomme
2 ts nellik
2 ts ingefær
1 1/2 dl smeltet smør
1 ts natron
9-10 dl hvetemel
Varm smør, sukker og sirup til alt sukker er smeltet. Hell i fløte. Sikt i det tørre. 175 gr i ca 7 min, varierer mye med tykkelsen. Jeg pakker deigen i 4 deler, plastfolie med hvetemel på innsiden. Da er de lett å komme igang med. Men jeg fikk klumper i deigen da jeg siktet inn det tørre, tips?
Meissa sa for siden:
Noen som har en bombesikker oppskrift på krumkaker? Jeg prøvde i forfjor og da ble de perfekte, men i fjor ble de ikke sprø? Jeg husker ikke hvilken oppskrift som ga hvilke kaker?
:o
Fakse sa for siden:
Jeg har brukt Ingrid Espelid sin med godt resultat. Har du den rutete kokeboken, eller skal jeg slå opp for deg?
millact sa for siden:
Jeg har en god en som jeg har arvet etter mamma, brukt i alle år. Skal se om jeg finner den til deg, jeg.
Fant den dessverre ikke, så jeg får ringe mamma i helgen og få den selv.
millact sa for siden:
Serinakaker
200 gram hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker.
Dette blandes.
150 gram smør (helst Tine, ekte smør)
100 gram sukker
Smuldres sammen når smøret er mykt.
Tilsett 1 egg.
Bland alt og trill små runde kulder som trykkes halvflate med gaffel. Pensles med vispet egg, strø på perlesukker og hakkede mandler.
Stekes i 175 grader, 10-12 (12-14) minutter.
Vepsebol
3 eggehviter
250 gram sukker
Pisk sukker og eggehvite stivt.
Bland i 2 ts vaniljesukker.
250 gram hakkede mandler
1 plate dronningens kokesjokolade, hakkes.
Bland alt sammen.
Settes med teskje på stekebrett. De brer seg ut, så ikke ta for mye på skjeen.
Stekes ca 7-8 min i 175 grader.
Meissa sa for siden:
Jeg har ikke den rutete, men jeg har en kokebok fra henne som heter: "Julemat" som jeg har brukt en del.
Oppskriften på Krumkaker i den er som følger:
3 egg
150 gr sukker
150 gr hvetemel
150 gr smeltet smør
eventuelt en halv t-skje med vaniljesukker
1/2 -1 dl vann
Visp egg og sukker til eggedosis. Bland i hvetemel og eventuelt vaniljesukker. Smelt og avkjøl smør. Bland det i røren. La røren svelle i 30 min. Bland i litt kaldt vann om røren blir for fast.
Varm jernet og ha i en god teskje røre. Press jernet godt sammen så kakene blir tynne og fine. Legg kakene på en trefjøl og rull dem rundt krumkakekrummeren.
Er dette den oppskriften du bruker?
Meissa sa for siden:
Det hadde vært supert om du la den ut. :D
Pia sa for siden:
Berlinerboller?
Vi baker brune pinner til meg og pepperkaker til barnet. Mannen får chips. :nemlig:
Hyacinth sa for siden:
Nei, Pia, det er småkaker.
Tallulah, vi kaller dem bare "sånne med bringebærsyltetøy i midten". :knegg: Det er vel bare malte mandler og litt sånt, er det ikke?
isola sa for siden:
I årets oppskriftshefte fra Tine heter de syltetøykaker. :knegg:
Der har de brukt den der standard småkakeoppskriften som kan brukes til så mangt (som sjakkruter og tyske skiver osv).
Fakse sa for siden:
Ja det er den. Jeg har også oppi en liten dæsj (spiseskje?) cognac, etter "befaling" fra min bestemor. De blir ikke gode uten i følge henne.
Kaktus sa for siden:
Jeg fant denne på Trines mektige matblogg:
trinesmatblogg.no/2010/11/23/bringebærcookies-mathias-favoritt/[b][/b]
Divine sa for siden:
Kolakaker, så klart. Og det må være denne oppskriften. Ikke den fisleoppskriften med bare noen teskjeer sirup.
KOLAKAKER
200 g sukker
200 g meierismør
300 g hvetemel
1/2 boks sirup (spiller ingen rolle om det er lys eller mørk eller om det er stor eller liten boks. Godt blir det uansett.)
2 ts natron
2 ts vaniljesukker
Rør sukker og smør sammen. Ha i mel, natron og vaniljesukker. Til slutt sirup. Kjevle ut til like store emner, ca. én cm tykke, to på hver plate.
185 grader i 15 minutter.
Skjæres i snipper mens de er varme.
Blå sa for siden:
De kolakakene til Divine er fantastisk gode. Vi har allerede spist opp en boks. :sparker:
Jeg skal prøve meg på nye kaker denne julen for å få et virkelig godt kakefat Så denne tråden skal jeg følge. :D
Frøydis sa for siden:
Jeg liker colapinner, og har en kanongod oppskrift på det et sted, og håper jeg finner den før jul... Og noe jeg må lage hver jul er Maryland Cookies. Åh, jeg gleder meg. :nam:
Interference sa for siden:
Jeg er som deg, og fant en fantastisk gingerbread oppskrift i fjor, håper bare jeg finner den igjen i år, det var pepperkakene sine det. :nam:
Deler du oppskrift på pinner og kakemenn? Jeg er enda på jakt etter den ultimate kakemannoppskriften.
Fakse sa for siden:
Skal se hva jeg finner i ettermiddag, minn meg på det om jeg glemmer det :)
Interference sa for siden:
:hyper:
Fakse sa for siden:
Her er kakemenn:
Hvite kakemenn
100 g smeltet smør
3 dl sukker
2 dl melk
1 ts hornsalt
1 liter hvetemel
Rør sammen alt, dekk med plast og la stå i kjøleskap over natten. Kjevle ut til ca ½ cm tykkelse. Trykk ut kakemenn og sett på stekebrett. Stek ved 175 grader i ca 7 minutter. Jeg pleier å steke en prøvekake for å se hvor lenge jeg må steke dem og hvor tykke de skal være. De skal ikke bli gylne.
Må komme tilbake med oppskrift på kanelstenger, finner dem ikke i farten.
Fakse sa for siden:
Sannelig fant jeg ikke kanelpinne-oppskriften også:
Kanelpinner
Deig:
200 g smør
100 g sukker
200 g hvetemel
Eventuelt 1 ts kanel om du er glad i kanel
Til å rulle kakene i:
2 ss sukker
1 ss kanel
Fremgangsmåte:
Interference sa for siden:
Takk! Da har jeg noe nytt å prøve ut i år. :D
Nessie sa for siden:
Jeg prøvde den øverste, men jeg synes ikke den ble så god. De ble litt mer tørre og porøse enn jeg er vant til. :nemlig:
Jeg bruker samme oppskrift som Fakse sånn egentlig, så får se om det blir en ny runde mot jul. :jupp:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.