Etter at jeg fant disse vaflene, lager jeg aldri noen andre. De er gode selv om de er grove (synes jeg. Og ungene. Og alle som har vært på besøk), og de holder seg mye bedre enn fine. Derfor er de ok også dagen etter at de er blitt stekt, og jeg sender med i matpakka av og til. Det er også kjekt at de er såpass at det går an å regne det som "lunsj" i helgene av og til, for det er ikke lett å få ungene til å ta en brødskive før vaflene når det lukter vafler.
Det er litt sukker i dem, men det går vel innenfor det akseptable. Evt kan det sikkert droppes.
Oppskriften er fra boka Matpakka av Marit R. Westlie og Øyvind Westlie.
(ca 20 plater)
3 dl havregryn, lettkokte eller store
7,5 dl melk, skummet eller lett
3 dl kesam, 1% eller 8%
3 store egg
2 ss olivenolje
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
1,5 ts bakepulver
0,5 ts salt (jeg dropper ofte denne, eller tar bare bittelitt)
4,5 dl speltmel eller hvetemel
2,5 dl sammalt hvete, grov
Rør alt sammen, fra toppen av oppskriften og ned. La røren svelle i 30-40 minutter (ikke alltid jeg gjør dette, men da bør man kanskje ha litt mer mel. Havregrynene suger en del væske under svelling).
Jeg pensler med litt soyaolje i jernet når jeg steker fordi det ikke er så mye fett i røra.
Denne ligner litt på, er det Yngve i NRK Puls? sin oppskrift, bortsett fra at den er uten sukker og vaniljesukker, med natron og olivenolje erstattes med raps.
Vi har knapt laget vafler før, men nå er det nesten hver helg. Og barna spiser mye.
Den er ganske lik. Jeg lager ofte etter denne oppskriften. Bruker også grovbakstmel hvis jeg har det, eller noe anent grovt. De er veldig gode.
Jeg legger dem oppå hverandre når de er stekt. Kjøler dem ikke på rist som jeg vanligvis gjør. Jeg synes mine kan bli litt tørre etterhvert hvis de ligger på rist.