Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Sunt, godt og billig

#1

Dragen sa for siden:

Kan jeg få dine beste oppskrifter på middag som er både sunn, god og rimelig?

De må gjerne være enkle å lage også.


#2

Cuyahoga sa for siden:

Steik med rotgrønnsaker er vel ganske billig, enkelt og sunt? :gruble:

Jeg bruker vanligvis elg og hjortsteik, som for vår del er gratis, men svinestek ser jeg ofte blir solgt billig i butikkene. Steiker på svak varme over natta om jeg har tid, og så hiver jeg inni oppskjærte grønnsaker, inkludert poteter den siste tiden, sammen med krydder og olje.

Olje er jo ganske billig, og poteter, gulrøtter, kålrot, løk og sånt er da vel ikke spesielt dyrt heller?

Det fine er jo at dersom man lager det på helg, så er det som oftest nok kjøtt igjen til et måltid i løpet av uka også.


#3

Niobe sa for siden:

Grønnsakslapskaus. Først surrer jeg gode, opphakkede grønnsaker (poteter, løk, gulrøtter, kålrot, sellerirot, paprika, blomkål, f eks) litt i god olje. Fyller på med vann, jevning og krydder, og koker opp. Putres på svak varme en stund.

Evt. kan man tilsette tomater, ha i litt pasta, og få en gryterett.


#4

Huldra sa for siden:

Jeg synes denne fra Lchfbloggen.no er kjempegod:

1 gul løk - hakket
400 gram spisskål - skjært i biter
smør
1 1/2 ss fond (eller kjøttbuljongterning)
1 1/2 ts karri (gjerne madras)
1 ts kanel
1 ts sambal oelek
500 g kjøttdeig
2 1/2 dl fløte
salt & pepper

Fres løk og kål i smør i en panne, sammen med karri, kanel og sambal oelek.
Legg kål og løk over i en kjele, og stek kjøttdeigen i smør i samme panne. Hell kjøttdeigen over i kjelen sammen med kålen og løken.
Tilsett fond og fløte og la koke i 10 minutter. Smak til med salt og pepper. Juster evt. med litt vann underveis dersom det blir for lite væske.

For å få bilder så er oppskriften her: lchf-bloggen.blogspot.com/2011/09/kjttdeig-og-kalgryte-med-karri-og-kanel.html



#6

Meissa sa for siden:

Oh, vi bruker å lage en fantastisk linsesuppe som jeg kom over på nett en gang:

mewkid.net/r%C3%B8d-linsesuppe-med-karri/

Linser er faktisk ganske undervurdert ofte. Det er sunnere enn både poteter og pasta og billig.

Jeg bruker å bruke røde linser og mose sammen med feks søtpotet og litt hvitløk, salt og pepper. Fantastisk til både kjøtt og fisk.


#7

Appelsin sa for siden:

Grønnsakslasagne.

Tror jeg har lagt ut min oppskrift i Hva skal du ha til middag i dag? et sted. :gruble:


#8

Charlie sa for siden:

Mange typer grønnsakssupper er skikkelige gode. Jeg liker det som er basert på en eller to grønnsaket, kokes møre - og så bruker man stavmikseren! Ulike typer krydder. Her burde man få mat for en femmer pr porsjon. Gode og mettende.

F.eks. Potet- og purreløksuppe ( heter Vichy Soisse på fransk... :knegg: )
Gulrotsuppe,gresskarsuppe ( begge er gode med typ chili, ingefær o.l., godt med frisk koriander på ved servering), løksuppe, tomatsuppe fra bånn. spinatpai o.l. er kjempegodt, også godt i matpakka.


#9

meisje sa for siden:

Couscous med diverse grønnsaker. Ikke glem kanel og noen søte ting som feks søte epler, rosin, og ananas feks.

Ellers er supper veldig billig mat.


#10

oslo78 sa for siden:

Fiskegryte.

Torsk i blokk 400 g
De grønnsakene du har i hus (jeg bruker purre, rødløk, paprika, gulrøtter, broccoli, champignon)
Soyasaus
Basilikum
Sitronpepper
Salt
Creme fraiche

Surr grønnsakene i litt olje. Ta oppi ca et halvt beger creme fraiche og litt soyasaus. Krydre og smak til. Legg fisken på toppen, sett på lokk og la det småkoke 8-10 minutter. (Soyasausen kan byttes ut med sennep, da blir det litt annen smak på gryta).

Serveres med poteter, fullkornsris eller fullkornspasta.


#11

Amelie sa for siden:

Ja, økologiske linser ca kr 8 for en pakke. Varm opp, og tilsett smør, litt fløte og litt pepper og bruk stavmixer til en puré. Godt sammen med både fisk, kylling og kjøtt. Skal prøve med søtpotet i morra, har det liggende.


#12

Frøydis sa for siden:

Pastasaus:

en liten løk
tre gulrøtter
3-4 fedd hvitløk
5 dl vann
en hønsebuljongterning
en boks hermetiske tomater
5-6 tomater
salt, pepper og basilikum

Kutt løk og gulrøtter i småbiter. Ha løken i ei gryte med 5ss olje. Surr på lav varme til løken er myk. Ha i gulrøtter og kutt opp hvitløk. ha i hvitløken. Ha i vannet og buljongterningen. La koke til væsken er redusert med ca 50 %.

Mos alle tomatene i en foodprocessor evt med en handmikser. Ha i løkblandingen. La småkoke i 8-10 minutter og smak til med krydder.

Passer til alle typer pasta og du kan servere med eller uten stekt kjøttdeig.




#15

gnuri sa for siden:

Hverdagskjøttsuppe.

Stek en pakke med karbonade-eller kjøttdeig.
Ha oppi vann til suppe med etpar grønnsaksbuljongterninger
Hiv oppi terninger av potet, litt gulrøtter, litt persille eller selerirot og litt kålrot. Smak til med salt og pepper.
Billig og sunt og godt :nam:


#16

Hot Lips sa for siden:

Jeg gjør det enda enklere. :o Koker en pakke lapskausblanding sikkelig mør i vann med buljong, tilsetter strimlet purre og stekt karbonadedeig mot slutten av koketiden. Populær middag, faktisk. Karbonadedeigen kan godt byttes ut med kjøttpølser i biter.


#17

Enhjørning sa for siden:

Spaghetti med tomatsaus:
Kok spaghetti.

Fres litt løk i en stor panne. Ha over en boks hermetiske tomater eller fem-seks hakkede ferske. 1 finrevet gulrot, et halvt revet eple, noen fedd hvitløk, kanskje også sopp og sorte oliven, og krydder etter ønske. Tomatsausen trenger ikke lenger tid enn det tar å koke opp vann og koke spaghettien. Denne kan spises som den er eller med valgfritt kjøtt.


#18

Katta sa for siden:

Ovnsstekt laks.

1 stykke laksefilet per person (kjøp gjerne frosne posjonspakket)
Grønnsaker, for eksempel gulrot og purre
Ris, potet eller pasta
Rømme.

Krydre laksefiletene med salt, pepper eller annet krydder. Stekes 20 minutter i ovnen på 175 grader.
Skjær grønnsakene i biter og kok dem, evt smørdamp dem, da blir de enda bedre
Kok ris, pasta eller poteter.
Serveres med rømme.

Prislappen blir 60-80 kr for en familie på fire avhengig av typen pasta og grønnsaker.


#19

Fadese sa for siden:

Bunnpris har 4-pk laksefilet til 30 kroner én dag i uka.


#20

Katta sa for siden:

Spagetti m/ kjøttsaus (gir 2-3 middager hos oss, dette er stor posjon)

800g kjøttdeig
2 bokser hermetiske, hakkede tomater (gjerne med basillikum og oregano)
tomatpure
2-3 løk avhengig av størrelse
hvitløk
champignon (1/2 pose eller så)
1 paprika med litt størrelse på
1-2 gulrøtter
Terning med basillikum og timian eller tilsvarende krydder hvis man bruker tomater uten smak
salt og pepper.
spagetti

Kjøttdeig brunes i panna sammen med hakket løk og 2 ss tomatpure
Ha over hermetiske tomater og 2 dl (ca) vann
Ha i evt tørket krydder/terning og grønnsaker i små biter.
Kokes ca 30 minutter. Kan gjerne koke lenger, men paprika bør da vente til noe uti koketiden.

Kok spagetti.

Dette koster vel rundt hundrelappen og er en stor posjon som gir rester.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.