Ikke lurt med fiberhusk om det er tørre kjeks. Men de fleste er greie å bare bytte ut melet tror jeg. (Jeg baker lite julekaker, men har bakt krumkaker med hell, og de vanlige kakene går jo helt supert, og svigermor har bakt en haug med ulike kaker glutenfrie. Kakemennene hennes ble litt rare synes jeg, men ungene synes de var gode. )
Ja, det tror jeg at jeg har gjort. Men for all del ikke bruk bokhvetemel (som f.eks. Jyttemel), den bismaken passer ikke særlig godt i julebakst. Trenger ikke bruke fiberhusk.
Vi har de siste 11 laget alt glutenfritt. Det eneste vi ikke har fått til har vert sandkaker, det har bokstavlig talt blitt sandete kaker :P
Bytter bare ut hvetemel med glutenfritt mel, som oftest semper. De siste årene har ejg funnet ut at schar melmiks B har MYE bedre bakeegenskaper enn semper/toro så det er kun det jeg bruker nå.
Her er en av favoritt pepperkake deigene mine som blir veldig gode å jobbe med.
Kamps pepperkaker
1,5 dl vann
2 ss sirup
1 ss kanel
1 ss nellik
1 ss malt ingefær
350 g sukker
Bland dette sammen i en gryte og kok det opp på.
Bland inn 225 g melange uten melk/salt
La det stå på svak varme slik at smøret smelter.
La det avkjøle seg i ca 10 minutt og rør inn ca 600g schar melmiks B.
Begynn med halvparten av melet og rør inn litt etter litt.
Sett den i kjøleskapet til neste dag. Ta den ut noen timer før du skal bake den ut fordi den er ganske hard. Eller sett den på 50% styrke i mikroen et par minutter.
Kna deigen godt før den bakes ut, da er den veldig god å bruke!
Stekes på 220 g i 8 minutter
--
Laget også to deiger kakemenn i fjor, begge to var forholdvis gode å jobbe med :)
Om du bruker et annet mel i de enn schar så kan det være væske mengden må tilpasses litt.
Kakemenn 1
150 gram margarin
4 dl ris fløte
700 gram sukker
3 ts vaniljesukker
15 gram hornsalt
2 egg
Ca 1.5 kg schar melmiks B
Smelt margarin i en gryte, ha i melk og sukker. Rør inn litt av melet, så rører du inn eggene. Ha i hornsalt og vaniljesukker, og rør inn mel til deigen er seig men ikke "rørete". La deigen stå kaldt til den er ca romtemperatur, og kna inn mer mel om nødvendig. Stekes på 185 varmluft i ca 13 minutter
Kakemenn 2
75 g smeltet margarin
350 g sukker
2,5 dl vann
3 1/2 ts hornsalt
500 g schar melmiks B
Bland smeltet margarin, sukker og vann. Sikt i melet blandet med hornsalt. La stå kaldt noen timer eller til neste dag. Kjevle ut 1/2 cm tykk og stikk ut figurer. Stekes ved 185 grader midt i ovnen 13 min før de blir brune.
Jeg har brukt begge deler men B fungere definitivt best til det meste, inkludert kaker. Forskjellen er at B inneholder blant annet rismel. C er kun mais og Johannesbrødkjernemel.
Kjøpte 2 kg C miks og har enda 1,5 kg igjen.. Derimot bruker jeg opp mot 30kg B miks i mnd ;)
Har også god erfaring med å erstatte vanlig kveitemjøl med glutenfritt mjøl. Men eg har ikkje "forska" på kva glutenfritt mjøl som er best. Har brukt Toro for det meste. Vurderer å bestille schar nå da :)