[LEFT]Etter en formiddag med nordnorske gloser haglende over symaskinen min, innser jeg at det kanskje er på tide å sette ny symaskin på ønskelista. Jeg har en gammel gammel Bernina som jeg kjøpte brukt, og nå fusker den ganske mye :([/LEFT]
[LEFT]Jeg har maskinen framme nesten hver uke for å sy et eller annet, alt fra gardiner til dongeribukser til poser til... Kan ikke klare meg uten, og vil helst slippe bannskapen.[/LEFT]
[LEFT]Krav og ønsker
rett, sikksakk og ellers ikke så alt for mange fancy sømmer
må "tåle" litt tykkelse på stoffet -det blir en del fiksing av ymse klær og ting
må gjerne ha noe lurt for å sy knappehull
innen rimelighetens grenser økonomisk[/LEFT]
[LEFT]Så hvilken maskin er det jeg skal ha?[/LEFT]
Jeg har Husqvarna Viking etellerannet, og er veldig fornøyd. Den har friarm, noe jeg bruker mye. I tillegg kan jeg bare slippe undertråden nedi og sy i vei.
Om det er en god Bernina du har, og den egentlig gjør jobben du trenger, send den inn til service. Det er veldig god kvalitet på de eldre maskinene. I hvert fall veldig dumt om den skulle gå i søppelet. Man skal betale ganske mye for å få samme kvalitet igjen. De nye kan litt mer, men til broderi og overlocksøm trenger man egne maskiner uansett. Om du har tengt å invistere en del, får man fine maskiner. Bernadettene er ikke verd pengene i forhold til de gamle, men i klassen over er der fine maskiner. Har du en modell fra 60, 70, til og med 80 årene er de bedre enn nær sagt alt under 10.000
Tenkte jeg skal høre på sybutikken om service er mulig og hva det koster. Maskinen er nok fra 70-tallet vil jeg tro, og har egentlig de funksjonene jeg trenger ja.
Undertråd, tråd i det helet tatt, og eve til å sy i litt mer enn to lag av de enkleste stoffer er de største problemene rimeligste maskinene. Spesielt de rimelige Singer maskinene man finner på Coop, Jysk, og andre steder til 2000-3000 kr har vist seg å være veldig tungvint i bruk, ubrukelig om man skal sy litt. En som går fra en eldre Husquarna eller Bernina og over til en av disse maskinene får seg en overraskelse. Nye Husquarna og Bernina har fremdeles topp maskiner.
Min Berninamaskin som ble kjøpt 20.5.1987, ble pensjonert i sommer etter lang og trofast tjeneste. Symaskinreparatøren klarte ikke å redde den en gang til.
Den har kjørt jorden rundt mange, mange ganger!
De nye maskinene er ikke like gode.
Nå har jeg en liten Janomemaskin og den gjør jobben, men har gir ikke samme glede.
En liten Bernina eller Janome Easy Jeans er gode kjøp.
Rart det der med kvalitet. Jeg har en Bernina som var toppmodell på slutten av 60 tallet og en nyere Bernina som er god men var i grunnen alt for dyr. Den gamle var gikk i stå, ble levert til service og kom tilbake god som ny. Riktig nok etter at de helst ville selge meg en ny. I 1987 var det med programvare?
Jeg har oppdaget at fra 70 tallet ble flere og flere deler i plastik, men var jo maskiner som ikke lot segt slite ut så lett. Det er noen av tannhjulene som er listet som standard erstatningsdeler. Eldre maskiner må man huske å olje, hele tiden, hver uke. Da varer de utrolig lenge.
Jeg lurer på om det er som med iphonene, printerene og lyspærene, de er laget for å ha en bestemt levetid. Det føles som sabotage egentlig. Riktignok sverger Bernina og Husquarna på at de ikke gjør noe slikt.
Nybegynner faktor må jo tases med, jeg laget en himla floke nedi der en gang, men det tok jo bare et par minutter å få det ordnet. De nye maskinene har endel fikse løsninger, men de føles ikke som de store revolusjonene de fleste av dem.
Jeg er superfornøyd med den. Enkel å bruke, og tåler mange lag stoff.
Janome.no sa:
Verdens mest solgte symaskin, sterk mekanisk symaskin, flere ganger ”Best i test”. Easy Jeans har ekstra høyt syfotsløft, perfekt til å sy over tykke sømmer. Den perfekte allroundmaskinen til alle typer søm. Båteiernes favoritt til sømmer av bl.a. båtkallesje.
Husk at dersom du skal sy i flere lag med stoff så er det viktig å bruke riktig nål.
Og det er viktig å "hjelpe" stoffet bortover.
Brett en stoffbit slik at den blir like tykk som det du skal ha under nålen og legg den under syfoten slik at den ligger jevnt. Da er det mindre sjanse for at nålen brekker.
Min Bernina var eletronisk, men jeg valgte ikke den med programvare.
Min maskin var i stål(symaskinmannen forklarte at den bare var utslitt) og stor og tung med en fantastisk friarm og et stort ekstra sybrett.
Den sydde glatt gjennom seks lag dongeri.
Men faktisk var min lille Janome mye bedre til å sy båtkalesje med.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.