Vi har fisk til middag minimum to ganger, ofte tre, men føler det går mye i det samme. Vi rullerer på fiskegrateng, laks, fisk på purreseng, fiskeboller i karrisaus, fiskepudding, fiskekaker i brunsaus og fiskeform med rødsaus.
Så nå trenger jeg noen gode oppskrifter, men det må ikke ta hele dagen å lage det.
Torskegryte
200 g torskefilet
1/2 purre
1/2 gul paprika
1/2 rød paprika
1 dl creme fraiche
1/2-1 ss sweet chilli
1/2 dl grønnskabuljong (terning + vann)
1/2 ss revet ingefær
salt
pepper
olje
Strimle purre og paprika og fres dem i litt olje i en lav, vid panne
(traktørpanne). Bland i creme fraiche, chillisaus, buljong og ingefær.
La det småkoke i 5 minutter. Skjær fisken i biter og legg den i
sausen, la trekke i 5-10 minutter, til fisken er ferdig. Smak til med
salt og pepper. Serveres med ris og litt salat.
Russisk fiskesuppe
400 g laksefilet
1 l fiskebuljong (utblandet)
1 purre
2 ss smør
2 ss tomatpuré
1/2 ts salt
1 gulrot
25 g sellerirot
1 hvitløkbåt
2 dl matyoghurt
1 dl frisk dill
grovt brød
Framgangsmåte:
Vask og skrell gulrot og sellerirot.
Skjær disse i tynne strimler.
Skyll purren og skjær den i tynne strimler.
Finhakk dill.
Skjær laksefileten i terninger.
Fres alle grønnsakene i smør i en kjele.
Spe med kraft/fiskebuljong, ha i tomatpuré og krydder.
La suppen koke på svak varme i noen minutter.
Tilsett lakseterninger og la de trekke på svak varme i noen minutter.
Smak til med salt.
Server suppen med en klatt matyoghurt, finhakket dill og godt brød.
Ha de frossne grønnsakene i en ildfast form. Skjær torskeblokken i skiver (ca 1 cm tykke). Ha over revet ost. Stek i ovnen ca 20 minutter. Serveres med f.eks ris eller pasta.
Fiskefilet i ildfast form
Ha på godt krydder
Ha i gode grønnsaker
Hell over fløte
Dekk med folie og putt i ovn, stek til fisk er gjennomstekt. (Varierer veldig etter hvilken fisk og tykkelse på fileter.
Som regel blir resultatet veldig bra, og vi varierer med type fisk og grønnsaker slik at det ikke blir likt hver gang.
Av og til putter jeg en klump smør og i formen, og kanskje rømme om jeg ikke har fløte etc. Varieres i det uendelige.
Synes du hadde en del gode raske middager. Og bra med flere tips.
Fisk med pasta gjør at gutta mine spiser uten å mukke.
Dette går ned på høykant her;
Laksefileter, tines og deles i biter.
En boks fløte eller en fiskesuppepose - bruk litt mindre væske - kokes opp i panna
Laksebitene legges i og småputre i 2 minutter.
Serveres med pasta, jeg bruker alltid sånne flate pastaruller. Tigliatelle, tro? Og evt erteboks.
Vi liker laks og broccoli: Stek laks i terninger lett i panne. Ha oppi lettkokte/tinte broccolibuketter. Ha så i et beger creme fraiche og en del pesto. La småkoke litt. Serveres med båndspagetti. Godt!
Laks&lime-wok (funnet et eller annet sted på nett, husker ikke hvor):
(2 personer): 350 g laksefilet, gjerne Salma
0,5 stk gul paprika
1 stk vårløk
1 stk lime
0,5 stk frisk rød chili
0,5 ss revet/finhakket frisk ingefær
1 ss nøytral olje
0,25 ts sesamolje (sterk smak, kan sløyfes)
0,5 dl frisk koriander
salt
pepper
ristede sesamfrø
FREMGANGSMÅTE:
Skjær laksefileten i biter. Rens og skjær paprika og vårløk i strimler/biter. Skrell limefrukt og skjær i båter og rens chili og ingefær og finhakk.
Varm olivenolje i en wokpanne, tilsett grønnsakene (ikke koriander) og la surre et par minutter under omrøring. Tilsett laksebiter og la trekke med i 2-3 min. Smak til med salt og pepper og dryss over frisk koriander.
Server med nykokt jasminris og soyasaus.
Jeg pleier å ha oppi sukkererter også, og koker gjerne fullkornsnudler og serverer enten ved siden av eller har dem oppi pannen før servering. Friskt og godt og laget på veldig kort tid. Jeg bruker vanlig sautépanne, synes det er så mye styr med den digre woken.
400 gr brekkbønner vaskes
1 grønn paprika skjæres i skiver
3 fedd hvitløk snittes i tynne skiver
4 torskestykker (jeg pleier å bruke fileter, men det går veldig bra med skiver også)
8 strimler bacon
Legg grønnsakene i en ildfast form, hell over en god klunk olje, salt og pepper. Bruk hendene til å blande oljen godt inn. Del en sitron i tykke skiver og stikk nedi. Lag små groper i grønnsakene og legg torskestykkene nedi. Legg bacon på torsken.
Stekes på 200 grader i 15 minutter (eller til torsken er ferdig).
Spises alene eller sammen med ris eller baguetter.
Lag to pakker dillsaus (Knorr), legg fisken i form, legg tomatskiver på fisken, hell over sausen og dekk med ost. Stekes til fisken er kokt. Vi pleier å ha poteter og grønnsaker til.
Noe annet som er godt og kjapt:
Del opp laks, brokkoli, poteter, gulrøtter og blomkål i biter. Bland alt i en ildfast form, hell over et beger med rømme eller matfløte og smak til med salt/pepper/krydder og dekk med ost. Ferdig når grønnsakene er ferdig. Skikkelig digg! Blomkål er veldig godt til laks.
smør til steking
3 sjalottløk, hakket
1 liten purre, i rundinger
1 dl vann
1 grønnsaksbuljong
1 dl fløte
1/2 ts safran
4 gulrøtter, i rundinger
1 pakke sukkererter, i mindre biter
1 ss gressløk (tørket eller frisk)
pepper
Stek løk i en stekepanne, tilsett safran, vann, grønnsaksbuljong og fløte. Rør godt og ha i gulrøtter. La det koke noen minutter og tilsett guløtter purre og sukkererter. La det putre noen minutter til. Strø gressløk og pepper over.
Jeg lager noe tilsvararende, dvs lenge siden nå.
Torsk i blokk, halvtint evt helt tint
Tomater i skiver
Purreløk
Poteter i skiver
Diverse krydder
Matfløte over
Ost på toppen.
Stekes, ja, nå husker jeg ikke hvor lenge, men til den er ferdig, ca 225 grader.
Kjøpte laksefilèter. Fire i pk, ikke frosne.
La dem i en ildfast form. Kuttet opp en løk og en rød paprika og la over. Deretter ca 1/2 boks fløte på toppen. Krydret med persille, gressløk, salt og pepper.
Inn i ovnen til fisken er ferdig på 200 grader. Tok vel ca femten minutter.
Poteter ved siden av, men tror det er like godt med ris.
Sikkert godt med alt mulig av grønnsaker i. Jeg kommer til å lage dette flere ganger, og vil da prøve med brokkoli og gulrøtter også tror jeg.
Snuppa på snart to spiste også massevis av dette. :ja:
Skinkefisk er laks- eller ørretfilet som er vendt i mel og pepper (ikke salt). Deretter pakkes den inn i en skive syltynn skinke (gjerne seranoskinke), før den stekes på høy varme i seks minutter i stekepanna. Skinken blir sprø og fin, og fisken blir kjempegod.
Serveres med kokte poteter eller ris og grønnsaker.
Legges i ildfast form. Hell appelsinjuice over, ca 1,5 dl til fire fiskefileter. Stekes i ovnen i en snau halvtime, mens potetene koker. Greit og melkefritt alternativ til fisk i fløte.
Stekt laksefilet - bruker den med sitron og pepper
Couscous
Saus av creme fraishe
Stekte grønnsaker
Saus av creme fraishe:
2 ss vann
1 fiskebuljongterning
3 dl creme fraishe
2 ss frisk dill
3 ss frisk persille
salt og pepper
Kok opp 2 ss vann og bland ut med buljongterningen. Ha i creme fraishe og la det kokes opp. Trekk blandingen av kokeplaten og tilsett dill og persille. Smak til med salt og pepper
Når det gjelder grønnsaker er det jo bare å ta etter ønske. Jeg brukte paprika, purreløk og eplebiter. Varma panna godt, hadde i litt smør og stekte grønnsakene raskt. Hadde alt i små biter så det var gjort på en-to-tre. Blanda grønnsaker og couscous før servering.
[RIGHT][/RIGHT]
Våre kjappe fiskemiddagar er laks/ørret med enten lettkokt brokkoli og rømme til, eller steikte gulrøter og kålrabi til. Og rømme. Hender me koker noko pasta til ungane.
Dette er veldig godt og utrolig enkelt. Kan gjøre helt klart dagen før og smaker veldig godt:
Torsk i store biter. Så mye du vil ha. Legg i en stekepanne, bare rett i. Halve cherrytomater e.l., legg sammen med fisken. Jeg hadde rundt 8-10 i dag. Så tar du noen ss kapers og drysser over det hele.
Over dette heller du persilleolje, som lages slik:
En stor klunk olje (raps f.eks.), kanskje en dl
En bit parmesan (jeg gidder ikke å rive den først)
Et fedd hvitløk, gidder ikke hakke den heller
En bunt kruspersille
Nykvernet pepper
Ha disse ingrediensene i et litermål e.l. og mos med stavmikser. Hell over fisken. Hele retten vil nå se ut som det italienske flagget og er veldig lekker.
Legg aluminiumsfolie over pannen med alt i, og tett godt til i kantene. Sett kaldt dersom det er lenge til du skal spise. 10 minutter før du skal spise setter du det på middels varme. Dampen under sølvpapiret vil dampe fisken.
Nå på vinteren blir fiskesuppe godt mottatt her. Jeg fjusker med en Toro suppepose (faktisk ganske gode), så har jeg rikelig med gulerøtter, purre, selerirot og gode fiskeboller.Det kan nesten ikke blir nok grønnsaker. Av og til gressløk og persille i til slutt om jeg har. Det er et must med en eggeplomme eller to som man rører ut i rømme, lett, eller vanlig, man har det til slutt for det kan ikke koke. Alt er ferdig på under time, muligens tre kvarter.
Min favoritt for tiden er å fylle en ildfast form først med grønnsaker (inkl løk og hvitløk) og deretter laksefileter. Så har jeg over kokosmelk som jeg først har kokt opp med chili, gurkemeie og andre deilige krydder. Som tilbehør har vi ris.
Jeg bare tar det jeg har jeg, synes det meste av det som er basis i skapene mine passer til det meste av fisk. Men nå bruker jo ikke jeg feks paprika som jeg har forstått setter ganske mye smak, jeg er mer på gulrot, purre, løk, hvitløk, brokkoli, blomkål og nykål/sommerkål. Ja og av og til lager jeg tomatform med piccolotomater, det er dog kun med torsk.
:skremt: Pesto på glass er ikke godt!
Krystall, lage selv, veldig enkelt. :jupp:
Man trenger jo ikke engang rive parmesanen eller hakke hvitløken i pesto, det er bare å ha de fire-fem ingrediensene i egnet beholder og stavmikse sammen. Enklere blir det ikke.
jeg freser litt løk og noen hvitløkfedd i olivenolje panne, har i 3-4 tomater i båter, legger i torskebiter, har over sorte oliven og kapers, og lar det putre under lokk til fisken er ferdig. serveres med poteter eller salat.
Vel, ja...jeg har ikke laget pesto selv enda, men der er en frossen lite pizza med slik myk mozarella ost og pesto her og der, og når jeg spiser den tenker jeg at pesto er jo ganske godt. Når jeg kjøper de små glassene på Rema 1000 og Rimi tenker jeg at her er der noe gammelt oppi, selv om den fra Rimi kjennes brukbar ut. Den jeg har likt best har jeg funnet en Safari butikk, til 89 kr for et bitte lite glass. :vetikke:
Fersk Basilikum ELLER persille, hvitløk, parmesan, salt, pepper og en god olivenolje.
Jeg bruker 1 potte basilikum, en halv hvitløk (sånn med fedd) eller kanskje litt mer om feddene er små, en god klump parmesan og olje, smaker til med salt og pepper.
Det er veldig vanskelig å si eksakte mengder siden ting smaker forskjellig etter sesong og ferskhet og så videre, så jeg smaker meg frem.
Putt alt i blender og blend. La den trekke litt før bruk, aller best er den når den har stått litt.
Rød pesto er omtrent likt, bare bytt ut basilikum elle rpersille med soltørkede tomater.
egentlig kan man lage pesto av alt mulig, bare man har grunnopskriften med urter eller tomater, nøtter eller frø, parmesan, hvitløk og olje. Jeg lager ofte pesto av ruccola og valnøtter, det er yummi
Vi hadde en versjon av dette for et par uker siden. Veldig godt! Vi hadde ikke couscous, så vi hadde nudler til i stedet. Vi skal ha det i dag også, men denne gangen med couscous. Av grønnsaker i dag blir det purre, brokkoli, sukkererter og blomkål, og litt hvitløk i tillegg.
Så enkelt som kokt fisk (sei for vår del) med potet og melange (eller smør for de som liker det :knegg: ). Det hadde vi idag og det er bare nydelig! Serveres med flatbrød. Kan sikkert ha grønnsaker til også, men akkurat denne liker vi best uten grønnsaker til.
Jeg er dårlig på å lage sauser, utenom hvit saus, men den oppskriften til elli så superlett ut og jeg må ha alt inn trygt og godt når jeg skal lage noe nytt...
Hun mener vel å koke opp 2 dl vann - ikke 2 ss, sant?
For en fin tråd! Nå har jeg lagd rajrajs torsk på grønn seng (veldig godt, men jeg tror jeg skal frese grønnsakene litt i oljen før jeg setter dem i ovnen neste gang) og Hyacinths torsk med cherrytomater og persilleolje (instant klassiker), og gleder meg til å lage mer! :nam:
1 ørret, legges i folie med 4 ss smør, fylles med løk/dill/sopp
poteter
Agurksalat - 2 agurker i skiver, blandes med sukkervann, eddik, salt og pepper
Saus: hell av det smeltede smøret fra fiskefolien, blandes med fløte og litt krydder. Dersom alle tåler det, kan man fint helle fløten i folien før man steker fisken.
Torsk eller sei legges lagvis med purre i en ildfastform, hell en boks krossede tomater og en liten kartong fløte over.
Husk å krydre med salt og pepper.
Har dere mulighet til å få tak i torsketunger? På denne årstiden er stekte torsketunger (rulles i mel/pepper/salt-blanding) kjempegodt. Vi pleier å ha raspet gulrot, kokt potet, og remulade inntil.
Kjapt og godt!
Stek/surr laksefilè i stekepanne med smør/margarin el det du foretrekker.. krydre med pepper og litt salt.
Ha i grønnskaker rundt omkring, jeg bruker feks høvlet gullerot og potetskiver som da går kjapt å få møre.
Hell over cremfresh, legg på lokk og la det surre noen minutter!
Kan også ha grønsakene ved siden av i stede for i panen med fisken, servere med potetmos el osv osv. Blomkål er veldig god til feks.
Kjempegodt uansett!
Hotn spicy seigryte:
600 filet av sei
100 gr bacon i terninger
1 ss smør
1 finhakket løk
2 finhakket hvitløksbåter
1 finhakket rød chili
3-4 poteter i tynne skiver
1 liten bx mais
3 dl melk
4 dl fiskebuljong
hakket persille
salt og pepper
Stek bacon i gryte, ha i løk og smør om nødvendig. Stek til løken er myk. Ha i chili, mais og poteter og stek videre et par min. Ha i melk og buljong og la det koke til poteten er ferdig. Del fisken i terninger og legg de i gryta, smak til med salt og pepper. La det trekke i 5 min, eller til fisken har flaket seg. Persille på toppen.
Torskegryte med sitron, cherrytomat og pinjer:
600 gr torskefilet
4 store poteter i tykke skiver
2 finhakkede hvitløksbåter
1 rødløk i skiver
3-4 ss olivenolje
1 dl tørr hvitvin
saft av 1 sitron
ca 3 dl fiskebuljong
salt og pepper
1 dl pinjekjerner
ca 12 cherrytomater delt i to
persille
Stek først potetskivene i oljen, tilsett løk og hvitløk og surr videre til løken er blank. Hell på vin, sitronsaft og buljong. La småkoke under lokk ca 10 min. Legg i fiskestykkene og la de dampe under lokk i 7 -8 min. Legg tomat i gryten når fisken er kokt. Tørrisk pinjekjernene og ha de over.
Oppskriftene har jeg printet fra www.godfisk.no for veldig lenge siden, men jeg finner de ikke der nå.
Det såg eg i butikken i helga, og ungane blei veldig sånn "VÆÆÆ" og "URK", men også veldig nysjerrige. Eg trur vi kunne ha laga det til ein happening her heime. Eg er ikkje van med torsketunger i det heile tatt, men har smakt det ein gong, og det var veldig bra!
Stort sett all fisk tar kort tid å lage. Hva med å prøve stekt pangasius filet med ris og stekte grønnsaker til. Den finner man i frysedisken stort sett i alle butikker :)
Til fisk kan man nesten bruke all slags grønnsaker syns jeg..
Og om man vil ha laks kan man jo gjøre det litt moro og ha på en av krydder ostene til philadelphia og sette de i ovnen :)
Ellers er sidene til Godfisk kjempebra på oppskrifter :)
Pangasius er vel en av de fiskesortene jeg omtrent ikke tar i med ildtang engang. Jeg vil ikke hjelpe til å støtte oppdrettsnæringen i asia før den slutter å ødelegge bærekraften i sjølivet i området.
Pangasius har jeg smakt en gang, det var virkelig ikke godt. Da jeg hørte hvordan den levde før den kom på min tallerken, ble den enda mindre fristende.
Hva slags krydder pleier dere å bruke til fisk? Jeg skal lage laks i ovn med fløte og grønnsaker (blomkål, brokkoli, gulrot og løk) og er veldig usikker på hva jeg skal krydre fisken med.. Takker for tips. :-)
Hjemmelagde fiskepinner :D Ungene mine elsker det,
Til 4 personer:
600 g valgfri fisk (vi bruker torsk eller hyse)
2 egg piskes lett og has i en skål
hvetemel blandet med salt og pepper
brødkrum/griljermel
Del fisken i passe biter. Vendes i mel, dyppes i egg og brødkrum. Stekes i pannen med en blanding av olje og smør. Evt kan fisken pensles med olje og dyppes i brødkrum (da kan en steke alle i en fei i stekovnen).
Tilbehøret kan varieres i det uendelige :)
I dag skal vi prøve torskegryten til Molly. Må si jeg gleder meg! Det hørtes så spennende ut med den sweet chilli sausen. :-D
Det ble fantastisk godt! Denne retten anbefaler jeg til alle! :-D Jeg droppet ingefæren, men det gjorde ingenting.. Hadde også i litt mer enn 200 gram torsk. :-)
Dette blir dagens middag, tenker det må jo være supert å slenge sånne pakker på grillen også. Nå som sommeren nærmer seg.. :nikker:
Legger inn en oppskrift til, greit å samle dem på ett sted.
Laks i ovn
Dette trenger du:
4 biter laksefilet
1 rød paprika
1/2 purreløk
Kikkoman soyasaus
Sitronpepper
1 beger creme fraiche
Dette gjør du:
Velg en ildfast form med lokk (om du ikke har lokk funker det med aluminiumsfolie)
Kutt paprika i biter og purre i skiver.
Legg grønnsakene i en ildfast form og tøm over godt med kikkoman.
Legg laksefiletene over og krydre godt med sitronpepper.
Creme fraiche has på over det hele.
Stekes i ca 30 min på 200 grader midt i ovnen.
Server med kokte poteter!
Ganske lik til andre oppskrifter her, men syntes det var litt spennende med soyasausen. Jeg skal i alle fall prøve denne.