Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Fortell meg - morfem, morf, allomorf?

#1

Darth sa for siden:

Noen som, med et vanlig språk, kan si meg hva et morf er? Gjerne ved hjelp av eksempler. Vi diskuterer i heimen, og i starten av diskusjonen var vi begge på høyden, nå ligger vi på bunnen og trygler om hjelp :knegg: .

Morfem - morf - allomorf.

Anyone?



#3

Darth sa for siden:

Joda, vi har lest på wikipedia før vi spurte her, men vi ser ikke akkurat lyset av den teksten der. Noen som, med legmannsspråk, kan forklare hva et morf er? Gjerne sett i forhold til morfem og allomorf. Vi er ganske sikre på morfemer og allomorfer, det vi diskuterer er morf.


#4

Esme sa for siden:

Disse fra store norske forklarer det bra:

morf-

Etymologi: av gr.
morf-, -morf, i sammensetninger: form, skikkelse.

morfem

Uttale: morfˈem
morfem. (av morf-), det minste språklige element som har betydningsbærende funksjon, f.eks. gutter som inneholder to morfemer, gutt + er. Morf eller allomorf brukes om de fonetiske varianter som et morfem kan ha, f.eks. bok i entall, bøk(-er) i flertall; jf. allomorf.
Tidligere ble morfem brukt om språkelement (bøyningsendelse, småord, aksent, ordstilling) som tjener til å uttrykke et grammatisk forhold.


#5

Darth sa for siden:

Jeg er ikke smart nok til å forstå de forklaringene dessverre :knegg: .

Men er jeg inne på noe når jeg sier at morf har noe med (varianter av) uttalen av et morfem å gjøre? Eller er jeg ute og ror?


#6

Darth sa for siden:

Ingen som kan opplyse en uopplyst sjel?


#7

Toffskij sa for siden:

Forskjellen på en morf og et morfem er at et morfem er en mer abstrakt størrelse. La oss se på noen bøyningsendelser:

-te
-a
-er
-r

Alle disse fire er morfer – de er byggeblokker i ord (i dette tilfellet bøyningsendelser). Alle fire er også allomorfer av to forskjellige morfemer, nemlig

PRESENS (-er, -r: løper, går)
PRETERITUM (fortid) (-te, -a, : kjøpte, kasta)

Et morfem er altså egentlig veldig abstrakt, det er forholdet mellom et betydningselement og alle formene som kan uttrykke det. Hvert morfem har derfor en famile av allomorfer som uttrykker det samme innholdet - noen har bare ett, men de fleste har flere.

(Forresten er morfembegrepet særdeles omstridt, don’t get me started! :knegg:)


#8

Kitty Bastard sa for siden:

Jo, jo. Kom igjen Toffskij.
:intrisert:


#9

Toffskij sa for siden:

Problemet med det er at det ikke virker. For det første er det ganske sjelden at en form uttrykker bare én betydning (-a i dyra uttrykker f.eks. både bestemthet og flertall). For det andre er det en hel del tilsynelatende morfemer som ikke ser ut til å ha noen betydning i det hele tatt (hva betyr tytte- i tyttebær?). Osv.


#10

Darth sa for siden:

Tusen takk Toffskij. Må gjerne holde på her litt til, for jeg er også interesser :-D.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.