Har prøvd en eneste gang for veldig mange år siden, jeg smeltet sukker og gikk i gang. Vel, jeg brant meg, knakk huset og det endte med mindre pene gloser og et rimelig shabby hus helt blottet for chic.
Forsøkte rådføre meg med svigermor til ingen nytte, hun var visst like håpløs som meg. Hennes ene forsøk hadde endt med at svigerfar rømte ned i kjelleren. :knegg:
Men det kan da virkelig ikke være så vanskelig, jeg pleier jo å få til det meste. Noen tips? Jeg burde kanskje uansett sørge for å være alene hjemme når jeg forsøker... :sparke:
Du kan evt bruke limpistol, selv om jeg personlig synes det er litt juks. Jeg mener at alt på et pepperkakehus skal kunne spises, det er poenget med et pepperkakehus. At det KAN spises altså, ikke at det faktisk spises. For vi spiser ikke støvete og seige gamle pepperkakehus. Så vi kunne i teorien brukt limpistol.
Ah, det er jo selvsagt en mulighet. Lager den sånn som man lager melisen til kransekaka da?
Jeg tåler ikke egg, men kan ikke se for meg at jeg kommer til å ville spise rester av pepperkakehus i januar uansett. :hehehe:
Jeg lager aldri kransekake, men jeg vil anta det er samme prinsipp, bare at den du skal lime huset med må være sinnsykt tjukk. Pisk eggehviten og ha i melis og litt eddik.
Jeg putter mannen på kjøkkenet med et ferdig kjøpt pepperkakehus og en pose sukker og støpejernspanna en kveld etter ungene har lagt seg. Så går jeg ut og lukker dørene også er et ferdig etter en stund. :knegg:
Pepperkakehus er mannens domene. Han bruker smeltet sukker, mitt bidrag er nemlig å smelte sukkeret. Også er det som regel en del mindre pene ord mens det foregår, men det blir fint til slutt.
Har flere ganger smeltet sukker, og brukt det som lim. Men etter flere ødelagte stekepanner, brente fingre osv, så har jeg gått over til tykk melisblanding som lim (melis og vann, enkelt og greit). Og det holder fint.
Et annet tips er å pynte vegger og tak FØR man limer sammen huset.
Bruker du ferdighus eller hjemmebakt hus? Hvis du baker selv, så kan du lage "glass" i vinduene ved å legge fargede drops i vinduene når du steker dem. Da er det lurt å ha bakepapir under.
Jeg leste et eller annet sted at melis blir sterkere og fungerer bedre som byggeverktøy hvis man tilsetter sitronsaft. Har ikke prøvd det selv, altså, men det er verdt et forsøk kanskje? :)
Jeg har lagd med knekk. Det funker det, men tar litt tid, noen brente fingre, litt banning og en god porsjon tålmodighet.
Dvs: Smelter vanlig sukker i en smijernsgryte eller -panne. Når det er helt smeltet og bobler, stikker jeg sidene på to av veggene nedi, og kliner de sammen. Veldig kjekt å ha et par ekstra hender som kan holde disse to til resten av veggene er på plass! Dypper langsidene på taket og fester sammen i mønet, og har litt knekk på oppen av veggene med en skje. Da sitter som oftes taket bra!
Dette sier et menneske som aldri har fått Non-stop og seigmenn ned i sukkerblandingen. :nemlig: Pynte gjør man etter at man har satt huset sammen. Banna bein!
Vi bygger store hus og fester med smeltet sukker. LITT og LITT! - det nytter ikke å ta alt sukkeret på en gang, da blir det bare søl. Jeg bruker ei natt i desember på å bake bitene og henge det sammen, og så er det klart til pynting når ungene står opp. Jeg klarer ikke engang å trille ut boller, så det er ikke sååå vanskelig å feste med smeltet sukker altså :niks:
(pyntingen mååå skje etter at det er satt sammen :iiik: med melis+eggehvite+sitronsaft som bindemiddel. TJUKT! sånn at ikke pynten sklir av)
Jernia-huset prøvde vi å bygge i helga, men det kollapset før det hadde gått ti minutter. Mulig det er konstruert for å brukes med knallharde kaker? Vi hadde sånne seige og lyse.
Sitronsaft, eddik... Gjør royal icing bedre. Som det blir sagt over - melis, eggehvite - og noe surt. Sitronsaft og eddik gjør samme nytta. Husk at det også er væske, og ha det i før evt vann o.l. ( det samme gjelder flytende farge, må has i som en den av væskemengden og ikke i tillegg).
Vi bruker knekk, vi ass... Smelt sukker i panna, dypp og trykk sammen. Ulempen med knekk er at hvis den kommer i kontakt med glasuren blir glasuren misfarget.
Jeg forsvarer meg med at det var i to forskjellige omganger, da. :sparke: "Hm! Den der så da skikkelig lur ut? Og så så billig! Den har jeg da sett på før! Kjøper den nå, jeg." Og så var grunnen til at jeg hadde sett den før, at den hadde blitt slengt med en gang tidligere. Jaaaada.
:knegg: Jeg har vage minner om at jeg har gjort det samme. Ja, jeg har det. Men det har vært matvarer, stort sett. Hm, jeg har ikke tomater på boks, jeg kjøper fire-fem bokser. Jeg tenker alltid dette når jeg er i butikken, og resultatet er en hel skuff full av hermetiske tomater.
Man limer det sammen med knekk, i blandet en stor dose bannord.
Når man står med et ferdig pyntet hus, så glemmer man at man har brannsår på hver eneste fingertupp
Gulp, monterer jeg pepperkakehus må jo gutta få pynte. Og da må det nesten få stå fremme til over jul... Kanskje jeg kommer til å angre på hele prosjektet? :knegg:
Bare le dere :knegg:
Det var ungene som fikk fri tilgang til pynt og utfoldelse. Det var moro så lenge det varte.
det triste var at vi ikke fikk sprengt det på nyttårsaften. Det hadde rast helt av seg selv :nemlig:
Vi har limt huset med stort hell og melis i flere år . Jeg baker et enkelt hus og setter sammen på kvelden og lar barna slippe til dagen etter . Huset står fint til første helga i januar . Huset deles med milimeterrettferdighet mellom minstearvingen og storesøster . En kortvegg , en langvegg og en takplate hver .
Hemmeligheten bak å montere med smeltet sukker er å bruke lav varme når man smelter sukkeret, da blir det ikke brent. Og mens sukkeret saaaaakte smelter planlegger man jobben, og legger ut bitene i den rekkefølgen man skal montere. Jeg begynner med langveggene, dypper ene enden i sukkeret og setter de på den ene kortveggen som ligger klar på bordet. Så holder man langveggene på plass til de sitter godt fast på kortveggen (som fortsatt ligger på bordet, hendene har holdt seg langt unna sukkeret) til sukkeret er stivnet og blitt så kaldt at det ikke er farlig å komme borti. Så snur man huset og dypper andre siden av langveggene i sukkeret og fester på den andre kortveggen på samme måte. Så er det taket sin tur og man dypper huset nedi sukkeret der taket skal festes, setter huset forsiktig ned på bordet og legger takplaten forsiktig på. Gjenta med takplate nr to. Hvis du er så spenstig at du laget pipe monteres pipen på samme måte som huset før det forsiktig festes på taket. Det er ved pipemonteringen at brennfaktoren er størst.
Et år monterte jeg fem pepperkakehus uten å brenne en eneste finger. Året etter brant jeg samtlige fingre når jeg skulle montere to hus, så det varierer i hvor stor grad jeg lykkes med dette prosjektet uten å brenne meg, å stresse øker faren.
Hvilket jeg gjorde, men måtte i hvert fall kapitulere da delene skulle "laftes" sammen. Noe hadde skjedd under bæring fra kjøkkenbenk til stekeplate og/eller under steking, og ingen av delene passet lenger sammen. :mad:
Her i huset er brente fingertupper en førjulstradisjon på lik linje med det å henge opp adventstjerne :nemlig:
I fjor lagde vi en gård. Tegna opp mønster og skar ut og ordna. Hus, stabbur, låve og utedo. Det gikk helt fint det, helt til svigerinna mi skulle hjelpe til... Utedoen ble stående på hodet. Ble så fint atte. :D
Dere som limer med melisglasur (Royal icing), hvor lang tid tar det før limet stivner? Jeg ser for meg at det tar mye lenger tid enn med smeltet sukker.
Pepperkakehus ja...
Her må det enten monteres når Propellen sover eller er ute.
Jeg banner og sverter og brenner meg, men sånn er det bare bare. :knegg:
Ja, det gjør det, men det er ikke verre enn at det går fint. Jeg tør ikke anslå noen tid, jeg har ikke sjekket. Men jeg står ikke og holder det sammen særlig lenge, altså.
Tidligere, da jeg lagde ett stort hus, brukte jeg smeltet sukker. Jeg syns det er skikkelig stress med smeltet sukker, og da jeg gikk over til å lage pepperkakelandsby med flere små hus begynte jeg å bruke royal icing i stedet. Det fungerer minst like bra som smeltet sukker på små og middels store hus. Man har muligheten til å gjøre om igjen hvis det blir skeivt, man brenner seg ikke, og det stivner såpass fort at jeg ikke holder noe særlig på delene heller. Trikset er å få royal icingen akkurat passe seig. I tillegg kan ungene være med på monteringen. Når melisen får stått noen dagen blir den knallhard.
Et annet godt tips er å kjevle ut deigen og stikke den ut rett på bakepapiret som etterpå bare løftes opp på stekeplaten. Var ikke mye vi trengte å rette opp etter steking med denne metoden.
Platene er varme, bortsett fra de to første som går i ovnen, så å stikke ut på de blir bare søl. Jeg steker to plater og så stikker jeg ut to andre samtidig. Når de to første er ferdig så løfter jeg bare papiret over på de varme platene og rett i ovnen. Gjenbruker papiret fra de første og gjentar prosessen. Det ble minimalt med oppretting så funker bra å flytte over papiret med deigen på. :)
Limpistol på det som skal til Pepperkakebyen, knekk til det som skal være hjemme.
I fjor ble hele pepperkakehuset spist opp (!) så det må være spiselig. :himle:
Jeg sjekket ut triks med å smelte smørbukkarameller, og det funket som en kule. Da har man litt tid til å finjustere mens det størkner, men det går mye raskere enn med royal icing. Og så brenner man seg ikke, sånn som ved smeltet sukker.
Jeg gikk og tenkte på denne i dag og lurte på å gå innom Jernia etter Lille Megs former.
Plutselg sto jeg i luksusmatbutikken med byggesett i hånda på større pepperkakehus. Etter denne tråden kunne jeg jo liksom ikke bare ha en jonsstuga fra rema.
Hva har jeg kjøpt? Har jeg - som i jeg av alle- kommet hjem med en dundrende pepperkakekirke?
Vi monterer huset på en pepperkakeplatting. Da står det veldig greit. På plattingen monteres også trær og diverse dyr.
Men så ser jeg ikke poenget med "tilrene" pepperkakehus. Det skal vises at det er pyntet av unger. Det skal se godt ut. Selvsagt skal det spises. Å bake for å kaste er helt feil i mine øyne.
Og her om dagen så fant jeg noen pepperkakehus-former i metall på obs! som bare snek seg ned i vogna, så nå kan jeg lage kårstue også. Juhuuu! Skikkelig dumt at jeg ikke tenkte på at jeg burde hatt dobbelt opp av det huset også. Det var jo ganske billig.
Akkurat dette med pepperkaker (ikke hus, dog, men pepperkaker), det får jeg til på samlebånd, altså. Er oppvokst med at huset fylles med venner som skal både bake og stikke ut og etterhvert også pynte pepperkaker. Så hos oss er det én voksen som kjevler ut på bakepapir, en haug med unger som stikker ut pepperkaker, og en voksen som fjerne overskuddsdeigen. Vanligvis går ungene lei etter det femte eller sjette brettet, så da overtar de voksne. Huhei som det går.
Jepp! Når vi har lagd maler, legger vi de oppå delene med en gang de kommer ut av ovnen (for da er de enda myke) og skjærer til med pizzahjul eller kniv. Rette kanter gjør monteringen lettere.
Tør påstå at man kan pynte delene før montering, så lenge man bruker RI/melisblanding. Da sitter pynten som hakka møkk.
Min mor er vanligvis av den ikke-bannende typen, men ved montering av pepperkakehus kom det som regel fram en haug med stygge gloser. Som oftest endte det med at vi ungene ble kastet ut av kjøkkenet, slik at hun kunne få "arbeidsro". Hun brukte både gafler, Kenwoodmaskin og ellers halve kjøkkenet som støttehjelp til melisglasuren hadde stivnet.
Det er en grunn til at jeg ikke har innført pepperkakehustradisjon hjemme ennå. : preget:
Jeg brukte forøvrig melis, eggehvite og sitronsaft. Hadde i melis til jeg trodde den var tykk nok og så hadde jeg i enda litt til og så at det gikk fint. Og da tok jeg enda litt mer. :knegg:
Tror cluet er å ha i nok melis for at man skal slippe å holde i evigheten. Jeg gjorde i allefall ikke det. Det tok litt tid før det tørket helt, men ikke avskrekkende lang tid.
Og under over alle under, huset står fortsatt. :lykkelig:
Jeg har aldri laget pepperkakehus før og var bestemt på at snuppa og jeg skulle kose oss med å lage vårt første nå i år. Etter å ha lest denne tråden er jeg ikke så sikker lenger om vi bør prøve. :hehehe:
Jeg har funnet ut at om jeg smelter sukker i stor stekepanne så dypper jeg delene i sukkeret før jeg limer de sammen, slik har jeg unngått brente fingre og rengjøringen er ikke noe problem om du koker ut av stekepanna med vann etterpå.. Da løsner sukkeret og du kan skylle av...
Vi skal bake vårt i morgen og pynte det på søndag....
Nettopp SLIK fikk jeg brente fingre :jupp: Har tilbragt kvelden med to fingre i et glass kaldt vann. Frøkna skal få være med å pynte i morgen. I kveld fikk hun pent sitte på tripptrappstolen sin og se på (utrolig hva litt hyling og banning kan gjøre for å få skremme en toåring til passivitet!)
Gleder meg til gubben har overført bilder fra kameraet. Her har det vært stekt og pyntet i hele helga. Klok av skade fikk barna hvert sitt hus. Ellers blir det hyl og spetakkel, siden de skal bruke samme ting samtidig.
Men det betydde doblet deigoppskrift, 4 tak, 4 langsider, 4 kortsider, 8 pipedeler og diverse pyntefigurer. Samt glasur av 8 eggehviter, 2 1/2 pk melis og strøpynt og greier i uante mengder. Men så vart det fint gitt.
Taket ble supertungt med all dekoren, jeg turte ikke satse på annet enn smelta sukker for å holde sammen. Royal icing på de lette delene og for å dekke over det brune sukkeret. Og jukset litt med knappenåler med stort hode, en på hver side som "spiker".
Stek delene godt hvis du steker selv. Jeg tørket de på svak varme og varmluft, til de ble skikkelig harde. 1 tak gikk i gulvet med et knas, men bare pipa ble slått av og kunne limes på igjen med masse glasur. Og så er det fint å bruke potetskreller eller ostehøvel for å høvle kantene helt rette og flate så "limet" får en stor flate å feste seg sammen på.
Min erfaring er at for pepperkakehus med mer enn 70 deler, er det bare smeltet sukker som duger. Og brente fingre er en del av juletradisjonen, på linje med klementiner og krumkaker.
I år skulle eg vera skikkeleg kul mamma og gå for heimelaga pepperkakehus (med mal frå o' store internettguden). Fann ut at eg skulle laga veggene ekstra tjukke så dei ikkje knekk så lett (smart), la lillesøster skjera ut dei store delene med pizzakutter (veldig smart) og overlata detaljane til storesøster (ekstra smart). Resultatet etter steiking er at veggene er omtrent like tjukke som Norges Banks, eg har fått ein sterk mistanke om at lillesøster er skjeløyd eller noko, men innser at storesøster faktisk er god på detaljer. :jupp:
Så montering: Etter stoooore mengder sukker, eit par mindre pene ord, ei pipa som hamna på fuglebrettet, så... tada!... huset står! Pent? Nei! Det vart relativt raskt døypt til Charlie Buckets hus, og etter ungene var ferdig med pyntinga ser det ut som om Willy Wonka har gått fullstendig bananas. Skikkeleg lekkert med andre ord!