Mandarin sa for siden:
Vi skal både ha julaften og første dag. Pinnekjøtt julaften. Men, hva skal vi ha andre dag? :pønske: Jeg har aldri laget ribbe, og anser dette som avansert. En av gjestene er britisk, og lutefisk utgår derved.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Har du noen gode oppskrifter å dele, eller er på jakt etter noen gode oppskrifter? Da er dette det rette forumet.
Mandarin sa for siden:
Vi skal både ha julaften og første dag. Pinnekjøtt julaften. Men, hva skal vi ha andre dag? :pønske: Jeg har aldri laget ribbe, og anser dette som avansert. En av gjestene er britisk, og lutefisk utgår derved.
Blondie sa for siden:
Vi skal ha kalkun. :nemlig: Hva med lammelår? Ribbe er forøvrig noe av det aller enkleste å lage.
Mandarin sa for siden:
Og iPad vil skrive stor J i juledag ser jeg. Jeje.
Daisy sa for siden:
Ribbe er enkelt. Vi skal ha det eller laks.
Stjerneskuddet sa for siden:
Ribbe er lettvint! Lager seg selv i ovnen ;-) Vi spiser bare rester 1. dag....men så har vi ikke gjester da.
Robyn sa for siden:
Ribbe, pølse, medisterkaker, sild, skinker, røkt laks, eggerøre, julesylte, brød, lefser osv.
Et etegilde uten like, men definitivt julas høydepunkt. :nam:
(Og ribbe er absolutt ikke avansert.)
Mandarin sa for siden:
Men, må man ikke lage kaker, kål, saus, og dryppe sjy over ribben i ett bankende? :vestlending:
Robyn sa for siden:
Nope. Ribba klarer seg veldig fint på egenhånd.
Kaker og pølser kan man kjøpe ferdig, det samme med kålen. Klart det setter en egen spiss på å lage det selv, men det er absolutt ikke nødvendig. :niks: (Og en engelskmann vil jo aldri skjønne forskjellen. :hehehe: )
gnuri sa for siden:
Det er ikke så avansert å lage ribbe synes jeg. Du bare krydrer den, og lar den ligge i salt og pepper i 2-3 dager, og så følger du oppskrift på stekingen herfra:
www.meny.no/Video/Ribbe/?gclid=CLmbwdOc2qwCFfEtmAodFGG8nw
Michelle sa for siden:
Blir ikke ribbe dagen etter et pinnkejøttmåltid for mektig?
Jeg ville ha servert fisk. Enten kokt kveite, torsk elller laks.
Vi bruker ha brunsj 1 juledag med rester og godt pålegg. 2 juledag serveres det alltid kveite.
Selma sa for siden:
Vi pleier ofte å ha kveite 1. juledag
Mandarin sa for siden:
Mannen har utnevnt seg selv til ribbesjef, og jeg tror jeg griper sjansen. Kanskje jeg prøver meg på hjemmelaget rødkålsalat.
Mandarin sa for siden:
Nå ble jeg veldig usikker, fisk ja. Lettere. Men dere har frossen fisk da?
Hyacinth sa for siden:
Jeg er vokst opp på et sted man ikke spiser ribbe og har aldri smakt det. Kan noen forklare meg med teskje hva jeg kjøper og hvordan jeg lager den?
Mandarin sa for siden:
Takk. :glis:
Hyacinth sa for siden:
:værsågod:
nolo sa for siden:
Niobe sa for siden:
Ribbe er ikke vanskelig, altså.
LilleLeo sa for siden:
Ribbe er enklere enn man tror. Og tilbehøret er egentlig ganske enkelt. Svisker, stekte eplebåter, poteter/grønnsaker og rødkål. Og en velsmakende saus selvsagt.
Maxine sa for siden:
Ingenting! :enkel:
Foreldrene mine er borte i søsken-selskap, begge søsknene mine er hos sine svigerfamilier, og jeg skal leke slappfisk, uten barn i år....
Mandarin sa for siden:
Må man ha svisker og stekte eplebåter. Ikke helt voksen enda kjenner jeg.
Niobe sa for siden:
Nei, man må ikke. Her er det poteter, gulrot, surkål, rosenkål og saus til ribben.
Michelle sa for siden:
Jeg bruker bestille kveite (Ikke oppdrett) i fiskebutikken og får den på lillejulaften. Mener å huske at den var fryst i blokk.
Blir den hentet på julaften og en skal ha den på 1 juledag så trenger den ikke fryses.
millact sa for siden:
Bestill og hent på julaften formiddag. Går helt fint.
Hyacinth sa for siden:
Neinei, men det hjelper jo ingenting at dere sier, for jeg aner fremdeles ikke hvordan man gjør det. :knegg: Ikke hva man kjøper engang.
gnuri sa for siden:
Så du ikke oppskriftsvideoen jeg la ut?? Du kjøper tynnribbe, men pass på at den ikke er så alt for fet.
007 sa for siden:
Vi skal ha saltet torsk.
Neket sa for siden:
Vi skal ha kalkun tror jeg. :Britisk mann:
Hvis jeg får plass i kjøleskapet. Og hvis mannen gidder å lage den.
liefje sa for siden:
Vi har alltid hummer 1. juledag. Ferdigkokte. Med kaldt tilbehör og muligens denne smörsausen med sjalottlök og hvitvin ( dinmat.aftenposten.no/layout/set/print/Finn-oppskrifter/Oppskrifter/Middag/Fisk-og-skalldyr/Skalldyr/Hummer-med-smørsaus ) og selvsagt champis til. Enkelt, lett og godt.
Kitty Bastard sa for siden:
Et eller annet for magen og en bøtte.
star sa for siden:
Her er det ribbe på julaften og mamma pleier å servere lutefisk 1.juledag.
Mandarin sa for siden:
Og som du tiner til den dagen? Jeg har vurdert hummer.
Mandarin sa for siden:
Å??
Hyacinth sa for siden:
Ah, nei, men takk!
Hyacinth sa for siden:
Høh? :domm: Ser fortsatt ikke noe?
Hyacinth sa for siden:
TAkk! :blomst:
Hyacinth sa for siden:
Det så jo dritenkelt ut?
Niobe sa for siden:
Det er kjempeenkelt. :jupp: Lett å lage til mange, lett tilbehør.
Hyacinth sa for siden:
Hvordan lager man saus?
Og er ribbe egentlig godt? :sparke: Det er jo bare...eh..gris, liksom? Skal det ikke være litt julete smak på den?
Skremmern sa for siden:
Har du bestemt deg for noe? Vi pleier aa ha steik.
Charlie sa for siden:
Skjønner ikke hvorfor lutefisk går ut fordi en gjest er britisk. Det må jo være en OPPLEVELSE for en brite. Og for noen HISTORIER man kan fortelle når man kommer hjem!? :knegg:
Ellers har vi ikke middag første dag, vi har julebrunsj.
Finnbiff er jo også rasende enkelt, da. Og eventyrlig godt. :nam:
Flubby sa for siden:
Vi har alltid kveite :nam:
liefje sa for siden:
Vi henter ferdigkokte hummere i en fiskebutikk paa julaften og oppbevarer dem i kjöleskapet frem til de skal nytes.
Hyacinth sa for siden:
Hvordan lager du det? Jeg har finnbiff i frysen, men vet ikke helt hva jeg skal gjøre med den.
tante Veronica sa for siden:
Tror nok det blir brunsj (buffét på kjøkkenbenken) med rester fra julaften +++ . Dvs pinnekjøtt og ribbe med tilbehør, brødmat, julens pålegg, ost og kjeks, kaker, dessert etc. Og drikke avpasset liten og stor.
Ser ut til å bli familiedag (med min søster og hennes barn) med brunsj, brettspill og kos. En avslapningsdag, rett og slett. Gleder meg :)
GinaK sa for siden:
Vi har fullt hus på julaften, 12 stykker, og storedatter og mamman min overnatter så 1.dag er det restemat og brunch.
Så er det å ligge med bena høyt i sofaen og ikke gjøre det grann.
1.juledag er min hviledag. :)
Acino sa for siden:
1.juledag er det alltid torsk her; Klassisk kokt torsk med poteter og gulerøtter - og resten av pinnekjøttet skåret i små biter, sprøstekt på panna. Har det sammen med smør oppå potetene/fisken, sånn istedenfor bacon. :nikker:
tante Veronica sa for siden:
Åh, det hørtes velidg godt ut :nikker:
Men tror jeg hadde fått store protester om jeg gjorde det slik. Pinnekjøttet er nesten sykt hellig her i huset. Og det spises bare som pinnekjøtt på julaften, og som en restemiddag i romjulen.
Jeg foreslo det til middag 1. søndag i advent, til store protester fra barna. Vi kunne da ikke ødelegge gleden ved å ta det på forskudd :tullerdunisse:
Dronningen sa for siden:
Vi skal ha rester fra lillejulaften og julaften. Et slags koldtbord. Jeg mekker potetsalat, og vi fråtser i kjøttmat, røket laks og eggerøre.
Husfruen sa for siden:
Ribbe er ikke avansert. Selv jeg klarer det :knegg:
Her er det alltid lutefisk på 1.juledag. Ribbe julaften.
Malama sa for siden:
ribbe er kjempeenkelt, og det har jeg laget lenge før jeg avanserte til å lage pinnekjøtt (som er det jeg spise ri jula, men er jo aldri hjemme da, så jeg slipper å tilerede det)
I min barndom var det pinnekjøtt julaften, ribbe 1. dag. De senere år er det blitt litt forskjellig, siden jeg feirer annethvert år hos svigers, og da avhenger det veldig av om vi spiser middag hos svigerfar 1. eller 2. dag, og litt sånn. Men i år skal vi visst ha...ehh, "koldtbord av varme retter" mener jeg mamma sa... Vi skal, tradisjonen tro, spise hos ei tante av meg. Dengang det var 4 voksne og 4 barn ble det servert ribbe, og ingen problem. Nå har det seg slik at de 4 "barna" har med seg hver sin partner, og totalt 5 barn, så det er ikke egentlig helt plass rundt spisebordet... (eller, altså, det var det knapt før vi begynte å få barn heller)
Charlie sa for siden:
Finnbiff fra matprat må jo være enkeltpenkelt...
Vi pleier ha med viltsaus og sopp, kokte poteter, rosenkål og rørte tyttebær, men i denne oppskriften er det bacon, høres godt ut. Kan ha andre grønnsaker til, seff:
www.matprat.no/tradisjon/tradisjonelle-oppskrifter/finnbiff/
ingling sa for siden:
Ja, si det! Vi skal være hjemme hos oss selv på 1. juledag for første gang noensinne, så det må vi jo faktisk ta stilling til. Jeg er vant til kveite hjemmefra, og det er vel egentlig mannen også, så kanskje vi prøver å få tak i det. Ribbe blir det i hvert fall ikke.
Señora sa for siden:
Vi har hummer 1. juledag med salat og brød (for de som spiser det).
Jeg synes ribbe er litt avansert og veldig mye på 1. juledag. Er som regel mett etter julaften og ønsker lett mat.
Marit K sa for siden:
Jeg er håpløs på brunsaus, men god saus til ribba lager jeg på denne måten:
Kjøp inn 2 poser med brun saus uten løk.
Ha 2 gulrøtter, og en løk i biter i langpanna sammen med vann når du setter inn ribba på damping. Når ribba er ferdig dampet, og har stått i ovnen ca 45 minutter til, heller du sjyen av langpanna, og siler den. Dette bruker du i stedet for vann, i brunsausen. Dette blir nydelig ribbesaus. :ja:
Marit K sa for siden:
Vi skal forøvrig ha kokt kveite på 1. juledag, for å få ett lite avbrekk mellom alle de tunge og fete middagsmåltidene i julen. Kveite er snadder!
Niobe sa for siden:
Jeg lager saus på det jeg antar er den usunne og avleggse måten: Jeg bruner smør og mel i panne, sper med kjøttkraft, og smaker til med brunost, fløte, salt, pepper, osv.
Hannamoren sa for siden:
Den dage a vi brunch. Rester av pinnekjøtt, div. pålegg og oster.
krystallklart sa for siden:
Enten koldtbord eller ribbe, håper på ribbe. :nemlig:
Honda sa for siden:
Vet ikke, 1 juledag er bursdagdag,farfaren til mann har bursdag da,i fjor spiste vi der, for da var han 80 år.
Vi bruker ofte å spise julelunch hos svigermor da istede for middag siden vi er ilag med min familie julaften. Julaften spiser vi kalkun. Svigermor bruker ofte å ha oss på pinnekjøtt i romjula.
men for meg blir det feil,for meg en pinnekjøtt nyttårs aften mat og kalkun julaften.
Ribbe liker jeg ikke,så det skal vi ikke ha :fnis:
polarjenta sa for siden:
Vi har pleid å ha røkt svinekam, men om det blir i år aner jeg ikke.
Malama sa for siden:
Ribbesausen jeg lag3er er forresten sjysaus.
sjyen fra ribba kokes opp med meljevning, tynnes evt med litt potetkraft om det er lite sjy/ble litt tykk, og en dæsj fløte om vi har. Krydder etter behov (siden jeg har en tendens til å undersalte sånne store kjøttstykker, trengs ofte litt salt i sausen. Og pepper.)
polarjenta sa for siden:
Det blir visst pinnekjøtt i år. Vanligvis har vi både pinnekjøtt og ribbe på julaften, men siden vi bare blir 3 til middag julaften så skal vi bare ha ribbe, og da kommer pinnekjøttet første juledag, trodde mamma.
Bomull sa for siden:
Hjemme. Vi har "mistet" julaften i siste liten, så da blir det enda en julekveld 1. dag sammen med mine foreldre. :jupp:
Christa sa for siden:
Ikke hvor, men hva man skal spise :dulte:
Vi skal ha kveite.
ingling sa for siden:
Er det forresten noen som har gode tips til hvor en får tak i god kveite i Oslo? Sentrum eller sørøst?
mammamia sa for siden:
Kveite, lam eller hvorfor ikke lutefisk. Jeg serverte det til en brite på julebesøk for noen år siden. Det falt i smak.
isola sa for siden:
Jeg har googlet intenst for å finne ut hvor Hellstrøm var med det guttekollektivet på St.hanshaugen, for jeg regner med at han ikke dro til et tilfeldig sted. Norfrys heter fiskebutikken, den ligger i Bjerregaardsgate, rett ved Ullevålsveien. Jeg er vant med kveite på 2. juledag, og har tenkt å invitere gjester til det i romjula.
Jeg er forresten vant til svinestek 1. juledag. Etter at vi ble voksne har det blitt pinnekjøtt. Jeg og søsteren min nektet å spise det da vi var små.
Matilda sa for siden:
Man lager selvsagt nok pinnekjøtt til at det blir nok til både julaften og førstedagen. :nemlig:
Selv skal jeg feire jul med svigers og på julekoldtbord hos mannens familie dagen etter, og går glipp av pinnekjøttet. :mumle: Må nok planlegge pinnekjøtt til en annen romjulsdag. Ellers er jeg vant til kokt torsk og skinke i romjula, litt mer vanlige middager fra fjerdedagen og utover, og kalkun eller finnbiff på nyttårsaften. Eller pinnekjøtt da og.
ingling sa for siden:
Takk, Isola! Må sjekke ut det. Skal vi ha kveite, må det være skikkelig. :nemlig: Og kveite må vi nok ha, fant vi ut etter at jeg tok opp temaet i heimen.
:dakars: Matilda, gå glipp av pinnekjøtt er ikke stas. Jeg er glad jeg har utstyrt meg med vestlending, julemiddagen er så å si identisk uansett hvor vi er. :D
Turte sa for siden:
Vi har alltid svinesteik første juledag.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.