Men i dag stod jeg og funderte litt. Jeg har tatt litt god kjøttsaus opp fra frysen. Den skulle tines og spises med pasta. Men så fikk jeg lyst til å lage lasagne av den. Det blir jo ganske mye mat, det er nemlig en del kjøttsaus, og med ostesaus og mye plater vil vi nok ikke klare å spise det opp. Det kan ikke spares til i morgen eller til i kveld da, ikke sant? For det er jo det samme som å varme den opp to ganger.
Jeg hadde ikke hatt betenkeligheter med å varme den opp igjen. Jeg spiste senest i går lapskaus som var varmet opp for 2. gang. Jeg laget en stor porsjon for et par uker siden og restene ble fryst. Dette ble tatt opp igjen søndag kveld, tint i kjøleskap og spist til middag i går av mann og barn. Deretter ble siste rest satt i kjøleskap. Jeg kom sent hjem og varmet resten opp og spiste i går kveld. Dette gjør vi ofte. Jeg tenker at det går greit så lenge man er nøye på å kjøle maten ned raskt og oppbevare den kaldt i mellomtiden, for så å varme den skikkelig opp igjen.
Det skal ikke være noe problem om man varmer opp godt nok, et oppkok er mer enn godt nok. Det har mest med smaken å gjøre, mens noen helsekostmennesker mener man bare skal spise nylaget mat, og ikke oppigjenvarmet.
Oppigjenvarmet er nå en ting, men oppvarmet to ganger er jo litt mer.
Jeg vet at mamma alltid sa at jeg ikke skal fryse noe uten å ha gjort noe med det. Altså, kjøpt rått, stekes, fryses, og varmes. Men utfra dette leder jeg at jeg deretter kunne fryse det igjen, fordi jeg hadde "gjort noe med det", og dermed varme det igjen. Hvilket jeg sånnsett ikke akkurat har for vane å gjøre ofte, men... jo, jeg hadde kunnet komme til å spise den lasagnen to ganger, jeg hadde nok det.
Ikke varm opp maten for mange ganger. Én og to ganger går som regel greit, men fordi matbakteriene trives i lunken mat bør du unngå å varme opp maten mange ganger.
Dette er særlig viktig å huske på når du varmer opp mat i mikrobølgeovn. Hele porsjonen må bli tilstrekkelig varm.
Varmmat skal først varmes opp til 75 grader og så holdes varm på minst 60 grader. Kort sagt skal varm være varm, og kald mat skal kald.
Temperatur som kan oppfattes som lunken, er årsak til rask bakterievekst. Ved svært gode forhold kan antall bakterier fordobles hvert femtende minutt.
Det er viktig at maten ikke står for tett, da blir den fortere dårlig. Lett bedervelige næringsmidler som kjøtt og pålegg bør alltid oppbevares i kjøleskap hvor temperaturen skal være fire grader eller lavere.
I mitt hode synes jeg det er en for stor risk å ta å
-først lage maten
-kjøle den ned igjen
-varme den opp igjen
-kjøle den ned igjen
-varme den opp igjen.
Jeg varmer mat opp en gang etter den er laget uten betenkeligheter. Jeg lager f.eks gjerne store porsjoner og fryser ned. Men å kjøle den nes og varme den opp ENDA en gang? Det trodde jeg virkelig ikke noen gjorde, skal jeg være ærlig.
Jeg vet godt hvilke råd som anbefales og er også utdannet innen bl.a. mathygiene. Ut fra det jeg vet, er ikke det å varme mat opp igjen for andre gang noe jeg ønsker å gjøre.
Ja, det var ikke et spark til deg spesielt, Zoe. :knegg: Sorry hvis det ble oppfattet sånn. Jeg er enig i at det virker som mange ikke er opptatt av dette, og jeg synes det er mye rar praksis ute og går hver gang vi diskuterer dette emnet.
Altså, jeg har ikke for vane å varme mat tre ganger, jeg nøyer meg med to.
Men som jeg skrev, nja, njo, jeg kunne på å spist lasagnen to ganger. Jeg forutsetter at du kjølte ned på fornuftig vis første gang, og at du selvsagt gjør det denne gangen også. Ikke setter lasagnen på kjøkkenbenken for å kjøle seg, og lar den stå der og glemmer den til du putter den i kjøleskapet når du legger deg, og så varmer den lett i micro til lunsj sånn halvlunkent...
Men siden jeg stoler på at du ville tatt kjøling og oppvarming seriøst, hadde jeg nok våget meg til å spise lasagnen to ganger. Men, du unngår det ved å lage lasagne i to former, en til middag og en til resten.
Og jeg kjøler også ned mat og varmer den opp igjen, altså. Men ikke to ganger, altså enda en gang deretter.
Jeg er svært skeptisk til å sette mat i kjøleskapet som ikke er helt kald, så jeg bruker aldri kjøleskapet til å kjøle ting ned i. Om vinteren lar jeg det ofte avkjøle på terrassen, men småting som ikke tar lang tid, avkjøler jeg på benken.
Når jeg kjøler ting på benken, hender det altså at det står der til jeg skal legge meg, og da blir det "søren, den glemte jeg, nå har den stått her så lenge at det bare er å kaste"
så TANKEN om reste-lunsj er hyppigere enn realiteten, hjemme hos meg.
Jeg er ikke så veldig strukturert da...
Jeg er også forsiktig med å varme opp igjen mat to ganger, men har faktisk gjort det om den har vært fryst i mellomtiden og det ikke er kjøttdeig eller kylling i.
Jeg syns også det er mye rar praksis rundt dette hver gang vi diskuterer det. Jeg varmer gjerne opp mat to ganger. Til og med tre, av og til, avhengig av hva det er.
Jeg gjør også det, men det er fordi jeg vet hvordan ting foregår på mitt kjøkken, i tillegg til at jeg har kontroll på alle ledd. Og en godt utviklet nese. Men derifra til å råde andre til å gjøre det? :neppe:
bøtt åff kårs. Men jeg antar forsåvidt at de som er så opptatt av matsikkerhet og hygiene at de kvier seg voldsomt for å varme opp mat to ganger ikke har det snuskete på kjøkkenet.
Jeg varmer ikke mat en tredje gang- tenker som deg der. Men når det gjelder tilfellet du beskriver i HI så vet jeg sannelig ikke helt.. Det blir litt i grenseland siden lasagnen er nylaget og kjøttsausen har vært fryst. Jeg tror nok at jeg hadde varmet den igjen om det hadde vært samme dag som jeg laget den. :nemlig: